Dua eden İsa, Oğul, Baba? konusu
892 kez okundu,
1 kez cevaplandı. En son mesaj
moderator6 tarafından gönderildi.
Dua eden İsa, Oğul, Baba? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

11-03-09, 21:36
yengec1453
|
|
protestanmoderator3
|
Esenlikler,
Mesih İsa'nın oğulluğu fiziksel bir Oğul'luk değil ruhsal bir Oğul'luktur.Mesih İsa Tanrı'nın sözü olduğu için Oğul olmuştur.Babasız dünyaya geldiği için değil.Eğer babasız dünyaya geldiği için olsa o zaman Adem'de oğul olmalıydı ki bu söz konusu bile olamaz.Mesih İsa'nın kime dua ettiği ile ilgili yazının linki:
http://www.hristiyanforum.com/forum/...ua-ettii-t2960
Esenkalınız...
|
fiziksel bi durum yoktur evet bu da kavrabildiklerim arasındadır.
linkte bulunan bilgileri daha önce okumuştum burdamı başka bir yerdemi hatırlamıyorum.
"Kutsal Kitap, İsa'nın beden almış Tanrı olduğunu söyler." "İsa hem Tanrı hem de insandır."
bu iki cümleden şunu anlıyorum İsa insan özelliklerine sahip olsada O, Tanrı'ydı.
"İsa, dua ederken duayı kendisine etmiyordu, fakat Baba Tanrı'ya etmekteydi."
hah işte bu cümleyide örnek verebilirim. İsa Tanrı fakat dua ediyor(iyi dilekte bulunmak falan değil bizzat sıradan insanlar gibi dua ediyor. neden çünkü Tanrı olmasının yanı sıra insandı.)kime dua ediyor? Baba Tanrı'ya. neden? çünkü, "
Hristiyan inancında dua etmek Tanrı ile konuşmaktır."
şimdi İsa her ne kadar insan görünümünde olsada o Tanrı'ydı(yukardaki örnek cümlelerden yola çıkarak). Tanrı Tanrı'ya dua etmiş gibi durmuyormu? anlaşılır olmak için Tanrı kendi kendine konuşuyormuş gibi algılanması normal değilmi(
hristiyan olmayan birisi olarak söylüyorum yanlış anlaşılmasın). bu soruyu daha net halde sormak isterdim fakat beni yeterince tanımayan arkadaşlar tarafından, öğrenme amaçlı vereceğim örnekler hakaret olarak algılana bilir bu sebeple yukardaki sorumla, kafamdaki düşünceleri yeterince ifade edebildiğimi umuyorum.
ek bi soru olarak baba ve oğul kelimeleri insanların aklına erkek olmak düşüncesini getirmezmi. neden Anne kız değilde özellikle baba oğul? Tanrı'nın cinsiyetimi....?bu üzerinde pek durmadığım bi konu olduğundan pekte bilgi sahibi değilim. o yüzden saçma gelebilir fakat hoş görünüzki
hristiyan değil müslümanım. detayda olsa öğrenmekten zarar gelmez.
verdiğiniz cevaplar için teşekkür ediyorum. eğer "bilinçli şekilde saçmaladığımı" düşünmenize neden olursam beni uyarınız.niyetimi yanlış ifade etmekten ve yanlış anlaşılmaktan Allah'a sığınırım.
hristiyanlıkla ilgili bilgisizliğim karşısında sizlerin sabırlı olabilmenizi diliyorum.
Dua eden İsa, Oğul, Baba?
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

12-03-09, 00:00
moderator6
|
|
yengec1453
|
|
|
protestanmoderator3
|
Esenlikler,
Mesih İsa'nın oğulluğu fiziksel bir Oğul'luk değil ruhsal bir Oğul'luktur.Mesih İsa Tanrı'nın sözü olduğu için Oğul olmuştur.Babasız dünyaya geldiği için değil.Eğer babasız dünyaya geldiği için olsa o zaman Adem'de oğul olmalıydı ki bu söz konusu bile olamaz.Mesih İsa'nın kime dua ettiği ile ilgili yazının linki:
http://www.hristiyanforum.com/forum/...ua-ettii-t2960
Esenkalınız...
|
fiziksel bi durum yoktur evet bu da kavrabildiklerim arasındadır.
linkte bulunan bilgileri daha önce okumuştum burdamı başka bir yerdemi hatırlamıyorum.
"Kutsal Kitap, İsa'nın beden almış Tanrı olduğunu söyler." "İsa hem Tanrı hem de insandır."
bu iki cümleden şunu anlıyorum İsa insan özelliklerine sahip olsada O, Tanrı'ydı.
|
İnsan özelliklerine sahip olsa da O, Tanrı'ydı demek biraz "az" insan, tam Tanrı gibi bir anlam vermektedir. İsa, dünyada iken tam bir insandır.
O'nun Oğulluk kavramı; "zamanın başlangıcından öncedir" -
bu bilgi yahudi kutsal kitaplarında süleymanın özdeyişlerindendir- bu Oğulluk dünyaya gelirken "kul özü"nü de almıştır. Dünyada iken kendisini "boş" kılmıştır, yüceliğini bırakmıştır. Dünyada iken Üçlü Birlik'te zamanın başlangıcında sahip olduğu yüceliğe sahip değildir, bu yüzden dünyada iken Baba'dan aşağıdadır.
|
|
Alıntı:
|
Filipililer 2
6Mesih, Tanrı özüne sahip olduğu halde, Tanrı'ya eşitliği sımsıkı sarılacak bir hak saymadı. 7-8Ama yüceliğinden soyunarak[a] kul özünü aldı ve insan benzeyişinde doğdu. İnsan biçimine bürünmüş olarak ölüme, çarmıh üzerinde ölüme bile boyun eğip kendini alçalttı. 9Bunun için de Tanrı O'nu pek çok yükseltti ve O'na her adın üstünde olan adı bağışladı. 10-11Öyle ki, İsa'nın adı anıldığında göktekiler, yerdekiler ve yer altındakilerin hepsi diz çöksün ve her dil, Baba Tanrı'nın yüceltilmesi için İsa Mesih'in Rab olduğunu açıkça söylesin.
|
|
|
yengec1453
|
"İsa, dua ederken duayı kendisine etmiyordu, fakat Baba Tanrı'ya etmekteydi."
hah işte bu cümleyide örnek verebilirim. İsa Tanrı fakat dua ediyor(iyi dilekte bulunmak falan değil bizzat sıradan insanlar gibi dua ediyor. neden çünkü Tanrı olmasının yanı sıra insandı.)
|
"Çünkü"den sonraki aslında tam bir açıklamamız değildir. Mesih dünyada örnek bir kul, kutsal bir kul olarak yaşayacaktı. Seçilen kul olarak yaşayacaktı. Bunu aynen Eski Antlaşma'daki ayetler de ifade eder.
O'nun Tanrılığı'nı yaptığı mucizelerden veya olağanüstü şeylerden anlamıyoruz. Tam tersine O, havarilerine "benim yaptığım şeylerden daha büyüklerini yapacaksınız" demiştir.
O'nun Tanrılığını ortaya koyan
ilk olarak Eski Antlaşma'daki Mesih kavramıdır, bu kavramın İsrail Kralı - Mesih - Tanrı Oğlu - YHVH - Seçilmiş Kul - Ruh'un üzerine koyulacağı kul ... gibi sıfatlara aynı anda sahip olmasıyla alakalıdır.
İkinci olarak ise, -
kişisel olarak bence birinci- Kutsal Yasa'yı tutma olayıdır. Yahudi inancında bir çok kural vardır. Birçok günah vardır ve tutmak zordur. Bunu yahudi din bilginlerinden tüm halka kadar hiç kimse başaramamaktadır. Bu yasadaki standartlar YHVH'nin kendi karakteri ve de insanlardan YHVH'e ulaşmak için sahip olmaları gereken standartları gösteren şeylerdir. Her günah için bir kurban kesilmektedir. Mesih Yahşuah ise bu yasayı tüm İsrail ve yahudilerin önünde tutmuştur. Hiç bir yerde O'nun günah işlediğini ispat edememişlerdir. O'nu suçladıkları tek günah "Tanrı olduğunu ileri sürmesidir" (
günahları affetmiştir, bu olaydan sonra yahudiler O'na; "insan olduğun halde Tanrı olduğunu ileri sürüyorsun suçlamasını yapmışlardır") Mesih olabilmesi için günahsız olması gerekiyordu, yani TAM olarak Yasa'yı yerine getirebilmesi gerekiyordu. Yasa'yı ise TAM olarak yerine getirebilecek tek varlık YHVH'dir. Çünkü Yasa; Tanrı'nın karakteridir, O'nu tam olarak tutabilmek demek tam olarak Tanrı karakterine sahip olabilmek demektir. Yani fiziksel mucizeler yapması DEĞİL, YHVH Özü'ne yani YHVH karakterine sahip olduğunu göstermesidir O'nun YHVH olduğunu gösteren. Zaten Türkçe olarak "aynı özden" ifadesini daha güzel yazarsak; "aynı karakterden" şekline gelebilir. Aynı özden gelmesi ilk olarak O'nun, Yasa'yı, Yahudiler önünde tam olarak tutup, ikinci olarak da Mesih'e dair olan peygamberlikleri yerine getirmesi ile gerçekleşir.
Göğe alınmasından sonra da zamanın başlangıcından öncesindeki yüceliğine geri dönmüştür.
Müslümanlar ne yazıkki İsa Tanrı mıydı değil miydi? noktasındadırlar. Oysaki Yahudi -
Hristiyan diyaloglarına bakıldığında -o günden günümüze- Mesih'in Tanrılığı'nda bir tartışma yoktur. İki tarafa göre de Mesih, YHVH'dir, YHVH Oğlu'dur.
|
|
yengec1453
|
|
kime dua ediyor? Baba Tanrı'ya. neden? çünkü, "Hristiyan inancında dua etmek Tanrı ile konuşmaktır."
|
Evet doğrudur.
|
|
yengec1453
|
|
şimdi İsa her ne kadar insan görünümünde olsada o Tanrı'ydı(yukardaki örnek cümlelerden yola çıkarak). Tanrı Tanrı'ya dua etmiş gibi durmuyormu?
|
Mantıken size öyle gelebilir ancak eğer böyle olsaydı, Eski Antlaşma'da şöyle bir ifade olmazdı;
|
|
Alıntı:
|
Tevrat'ın ilk sayfası, ilk paragrafı;
1:26 Tanrı, "İnsanı kendi suretimizde, kendimize benzer yaratalım" dedi, "Denizdeki balıklara, gökteki kuşlara, evcil hayvanlara, sürüngenlere, yeryüzünün tümüne egemen olsun."
|
(kendi ifadesi tekil ama suretimiz ifadesi çoğuldur)
(Bu ayetteki Tanrı kelimesi ELOHIYM'dir, tekildir, tekillik içinde "çoğulluk" anlamı taşır)
|
|
Alıntı:
|
Tevrat'ın ilk sayfaları, 3.bölüm
22 Sonra şöyle dedi: "Adem iyiyle kötüyü bilmekle bizlerden biri gibi oldu. Şimdi yaşam ağacına uzanıp meyve almasına, yiyip ölümsüz olmasına izin verilmemeli."
|
|
|
Alıntı:
|
Zebur 110. bölüm
1 YHVH, ADONAY'ıma:
"Ben düşmanlarını ayaklarına tabure yapıncaya dek
Sağımda otur" diyor.
|
YHVH: Tanrı'nın özel ismi
ADONAY: Tanrı'nın daha genel ismi.
Yani Rab, Rabbim'e dedi ki veya Tanrı, Tanrım'a dedi ki.
Görüldüğü üzere bu diyaloglar Eski Antlaşma'da da yer almaktadır.
Eğer ki Mesih'in Baba'ya hitap etmesi ve O'nunla konuşması garip geliyorsa, yukarıdaki ayetler de garip gelmelidir, Baba'nın Mesih'e konuşması da garip gelmelidir. Ancak siz doğuştan beri öğrendiğiniz İslami öğretide Yaratıcı'dan peygambere mesaj iletilmesi normal ve olağan bir durum olduğundan garip gelmemektedir.
Sonuç olarak Yahudi kutsal kitaplarındaki ayetlerden görüldüğü üzere Mesih dünyada sanki farklı ve ayrı biri ve de bir insanmış gibi yaşayacaktır. Ancak O tam olarak YHVH'nin kendisi olacaktır.
Karşılıklı diyalogları da garip gelebilir, ki bana da garip gelebilmektedir çoğu zaman, çünkü anlayamamaktayım. Ancak Eski Antlaşma'daki ayetler ışığında düşündüğümde biraz daha idrak edebilmekteyim.
|
|
yengec1453
|
|
ek bi soru olarak baba ve oğul kelimeleri insanların aklına erkek olmak düşüncesini getirmezmi. neden Anne kız değilde özellikle baba oğul? Tanrı'nın cinsiyetimi....?bu üzerinde pek durmadığım bi konu olduğundan pekte bilgi sahibi değilim. o yüzden saçma gelebilir fakat hoş görünüzki hristiyan değil müslümanım. detayda olsa öğrenmekten zarar gelmez.
|
Evet getirebilir. Ancak Tevrat'taki şu ayetler düşüncelerimizi düzeltir;
|
|
Alıntı:
|
Tevrat 1. bölüm
27 Tanrı insanı kendi suretinde yarattı. Böylece insan Tanrı suretinde yaratılmış oldu. İnsanları erkek ve dişi olarak yarattı.
|
Tabi bu seferde bazı insanlar da kendi düşüncelerine göre "öyleyse Tanrı transeksüel mi? Eşcinsel mi?" diyebilirler. Görüldüğü üzere insan düşüncelerinin sınırları yoktur ancak insan idrakının sınırları vardır. Tanrı kendini açıklamak için bazen insanbiçimsel dil denilen hitap şeklini kullanır. Örneğin Tanrı'nın eli, Tanrı'nın yüzü.
Bunlar İslamiyet'te de vardır, Allah'ın eli, Allah'ın yüzü, ama onların yorumlarına baktığınızda Allah'ın bir bedeni var demez İslami ilahiyatçılar;
|
|
Alıntı:
|
Allah'ın eli - Allah'ın yüzü
yed: el
vech: yüz
İnsan organlarından yalnız ikisi Allah'a izafe ediliyor. Asla teşbih (benzetme), tecsim (cisimlendirme) ve teşhis (şahıslandırma) yapmaksızın, bu kelimelerin Kitab'ımızda nasıl parıldadığına bakalım.
yedullâh (Allah'ın eli)
يَدُ اللَّهِ
Allah'ın eli, O'nun kudretidir, verme gücüdür. Nasıl ki, biz verirken ellerimizi kullanırız, Allah verirken yedullâh söz konusu olur:
3:73... qul innel-fadle biyedillâhi yu-tîhi men yeşâ
De ki: "Lutuf Allah'ın elindedir, onu dilediğine verir.
Allah lutfu ve ihsanı bol olan, hakkıyla bilendir."
Bir büyüğe biat ederken, ahitleşirken de eller kullanılır:
48:10 Sana biat edenler, Allah'a biat etmiş olurlar.
yedullâhi fevqa eydîhim
Allah'ın eli onların ellerinin üstündedir. (Hudeybiye)
O halde kim ahdini bozarsa, ancak kendi aleyhine bozmuş olur.
Kim Allah'ın ahdine uyarsa ona büyük bir ödül ihsan edecektir.
vechullâh (Allah'ın yüzü)
وَجْهُ اللّهِ
Allah'ın yüzü O'nun rızasıdır, hoşnutluğudur. İnançlı kişiler, dünya hayatında bu rızanın peşindedir, ona yönelmişlerdir:
2:115 Doğu da, batı da Allah'ındır. Hangi tarafa yönelirseniz Allah'ın yüzü oradadır. Şüphesiz Allah, rahmet ve nimeti geniş olandır ve O her şeyi bilir.
Onlar verirken de ötelerde umdukları vechullâh için verirler:
76:8 İçleri çektiği halde, yoksula, yetime ve esire yedirirler.
76:9 innemâ nut'imukum livechillâh
"Doğrusu biz sizi, sadece Allah'ın yüzü için doyuruyoruz;
sizden ne bir karşılık, ne de bir teşekkür bekliyoruz."
|
http://piriltilar.blogspot.com/2006/...allahn-yz.html
http://www.zehirli.org/konu/allah-in...-demektir.html
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
Dua eden İsa, Oğul, Baba? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.