İsa'nın herşeyi biliyor muydu, bilmiyor muydu?

İsa'nın herşeyi biliyor muydu, bilmiyor muydu? hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar > YHVH Tanrı Rab Allah Üçlü Birlik : İsa'nın herşeyi biliyor muydu, bilmiyor muydu? konusu 1070 kez okundu, 4 kez cevaplandı. En son mesaj moderator6 tarafından gönderildi. İsa'nın herşeyi biliyor muydu, bilmiyor muydu? Selamlar... Benim aklıma takılan bazı sorular var, kesin daha önce cevap verdiğinizi düşünüyorum ama ben göremedim sanırım. Bir sitedeki online kitabı okurken aklıma takıldı umarım yanıt bulabilirim. Kitap Mesih İsa'nın Tanrılığına delilleri gösterirken bir çok başlık açmış. Bunlardan biri Mesih'in herşeyi bildiği yönünde. O konudaki kısa parçayı buraya aktarayım. Tanrı Her Şeyi Bilir <o:p></o:p> Tanrı "her şeyi bilendir" dediğimizde, Tanrı'nın sonsuzluk boyunca bilinilebilir olan herşeyi bildiğini söylemek istiyoruz.<o:p></o:p> Tanrı, herşeyle ilgili mükemmel ve sonsuz bilgiye sahiptir. Bilinebilir olan herşey Tanrı'nın bilgisi dahilindedir. Tanrı'da olan bilgi, bizim bilgi edinişimizden farklıdır. Bizler öğrenerek bilgiye ulaşırız. Tanrı'nın bilmek için öğrenme sürecinden geçmesine... İsa'nın herşeyi biliyor muydu, bilmiyor muydu?

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

İsa'nın herşeyi biliyor muydu, bilmiyor muydu? konusu 1070 kez okundu, 4 kez cevaplandı. En son mesaj moderator6 tarafından gönderildi.

İsa'nın herşeyi biliyor muydu, bilmiyor muydu? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

İsa'nın herşeyi biliyor muydu, bilmiyor muydu? hristiyanlık incil isa tevrat zebur11-03-09, 19:00
r.bilge

Selamlar...

Benim aklıma takılan bazı sorular var, kesin daha önce cevap verdiğinizi düşünüyorum ama ben göremedim sanırım. Bir sitedeki online kitabı okurken aklıma takıldı umarım yanıt bulabilirim. Kitap Mesih İsa'nın Tanrılığına delilleri gösterirken bir çok başlık açmış. Bunlardan biri Mesih'in herşeyi bildiği yönünde. O konudaki kısa parçayı buraya aktarayım.

Tanrı Her Şeyi Bilir

Tanrı "her şeyi bilendir" dediğimizde, Tanrı'nın sonsuzluk boyunca bilinilebilir olan herşeyi bildiğini söylemek istiyoruz.
Tanrı, herşeyle ilgili mükemmel ve sonsuz bilgiye sahiptir. Bilinebilir olan herşey Tanrı'nın bilgisi dahilindedir. Tanrı'da olan bilgi, bizim bilgi edinişimizden farklıdır. Bizler öğrenerek bilgiye ulaşırız. Tanrı'nın bilmek için öğrenme sürecinden geçmesine gerek yoktur. Tanrı'nın herşeyi bilmesi akıl yürütme, sonuç çıkarma, duygular, hayal kurma, tümevarım veya tümdengelim yöntemleri sayesinde değildir. O'nun bilgisi doğrudan, keskin, ayırdedici ve en doğru bilgidir. Bilinebilecek olan her şey Tanrı tarafından bilinir.

Yeni Antlaşma Mesih'in tüm bilgiye sahip olduğunu belirtmektedir. Mesih geçmişten, bugünden ve gelecekten haberdardır. Yuhanna 2:24-25'te şöyle yazılmıştır: "İsa bütün insanların yüreğini bildiği için onlara güvenmiyordu. İnsan hakkında kimsenin O'na bir şey söylemesine gerek yoktu. Çünkü Kendisi, insanın içinden geçenleri biliyordu." İsa'nın öğrencileri O'na tanıktı; "Şimdi senin her şeyi bildiğini anlıyoruz" (Yuhanna 16:30). Petrus; "Rab, sen her şeyi bilirsin" beyanında bulunur (Yuhanna 21:17). İsa'nın her şeyi bilmesinden bahsederken, Kendisini kimin ele vereceğini de bildiğini söylemeden geçemeyiz (Yuhanna 6:64).

Mesih'in her şeyi bilmesi konusu üzerinde yazmış olduğu bir paragrafta Dr. John Walvoort şöyle der: i

Mesih'in gelecek olaylarla ilgili bilgisi Kutsal Yazılarca onaylanmaktadır (Yuhanna 13:1, 11; 18:4; 19:28). Mesih, her şeyi bilme gücüyle Tanrı'nın bilgeliğine sahip olduğunu beyan etmiştir (1. Korintliler 1:30). İsa'nın yetenekleri en bilge peygamberlere bile verilemezdi ve bu yetenekler, Mesih'in tüm tanrısal niteliklere sahip olduğunun kanıtıdır.

Thomas Schultz şöyle demektedir:

Mesih'in bilgisi, tüm ölümlülerin bilgisinin ötesindedir. O sadece tüm insanların en zekisi ve en bilgesi değildir. O'nun bilgeliği, insanın tüm sınırlarını aşar ve yalnızca yetkin bilgi olarak sınırlandırılabilir. İlk olarak Tanrı'ya özgü bir yetenek olan insanların düşüncelerini ve anılarını bilir (1. Krallar 8:39; Yeremya 17:9-16). Din bilginlerinin yüreklerindeki kötülüğü görmüştür (Matta 94); Kendisini reddedecekleri (Yuhanna 10:64) ve Kendisini izleyecekleri önceden bilmiştir (Yuhanna 10:14). Bütün insanların yüreklerinden geçenleri biliyordu (Markos 2:8; Yuhanna 1:48; 2:24, 25; 4:16-19; Elçilerin İşleri 1:24; 1. Korintliler 4:5; Esinleme 2:18-23). Sade bir insan, insanların yüreklerinde ve akıllarında ne olduğunu bilmek için zekice bir tahminden başka bir şey yapamaz. İkinci olarak, Mesih, hiçbir insanın kavrayamayacağı gerçekler hakkında bilgi sahibidir. Balıkların suyun neresinde olduğunu (Luka 5:4-6; Yuhanna 21:6-11) ve bir balığın ağzında madeni para olduğunu biliyordu (Matta 17:27). Gelecekle ilgili olayları (Yuhanna 11:11; 18:4), ileride karşılaşılacak ayrıntıları (Matta 21:2-4) ve Lazar'ın öldüğünü (Yuhanna 11:14) biliyordu. Üçüncü olarak, Tanrı'nın iç bilgisine sahipti. Yetkin bilgiye sahip olmasının yanı sıra, Tanrı'yla iç içeydi. Baba O'nu bildiği gibi, O da Baba'yı bilir (Matta 11:27; Yuhanna 7:29; 8:55; 10:15; 17:25). Dördüncü olarak, Kutsal Yazılar'ın bu çizgideki öğretişi, Mesih'in her şeyi bildiğini göstermeye yöneliktir (Yuhanna 16:30; 21:17), ve bütün bilgelik ve bilgi hazineleri O'nda gizlidir (Koloseliler 2:3).

İkinci sayfadaki bir bölüm ise şöyle diyor;

İsa’nın Bilgisi Sınırlıydı

Bir insan olarak İsa sınırlı bilgiye sahipti. ikinci gelişinden bahsederken şöyle der: "O günü ve o saati, ne gökteki melekler, ne de Oğul bilir; Baba'dan başkası bilmez" (Markos 13:32). Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi "kul özünü alan" Mesih insan olarak Kendisine değil, Baba'ya güvenerek yaşamayı seçmiştir. Örneğin, bazı ayetlerde şöyle demiştir: "...Oğul Kendiliğinden birşey yapamaz" (Yuhanna 5:19). "Ben Kendiliğimden hiçbir şey yapamam" (Yuhanna 5:30). "Ben her zaman O'nu hoşnut edeni yaparım" (Yuhanna 8:29). "Bende yaşayan Baba, Kendi işlerini yapıyor" (Yuhanna 14:10).

İsa insan şeklindeyken, döneceği saati bilmediğini söylediğinde, kul özünde bulunmasının getirmiş olduğu sınırlamalardan dolayı böyle söylemiş olabilir. İsa'nın bu şekilde konuşması, Tanrı'ya eşit olmadığından değil, tüm tanrısal ayrıcalıklarını kullanmayı seçmemiş olduğundan dolayıdır.

( Kaynak:************)

Şimdi ben ikisini okuduğumda İsa'nın İncile göre herşeyi bilen Tanrı olduğunu ancak bazı ayrıcalıkları kendi istemiyle kullanmadığını anlıyorum. Bu defada aklıma şu takılıyor.

Mar. 13: 32 " O günü ve o saati, ne gökteki melekler, ne de Oğul bilir; Baba'dan başka kimse bilmez"

Burada kendi iradesiyle yaptığı birşey değil sanki bilemeyeceği birşey gibi bahsetmiş. Bunun cevabı nedir acaba ? Teşekkürler...

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / İsa'nın herşeyi biliyor muydu, bilmiyor muydu?

İsa'nın herşeyi biliyor muydu, bilmiyor muydu? hristiyanlık incil isa tevrat zebur11-03-09, 19:31
moderator6

Öncelikle kitabın yazarının cümlelerinin avukatı olmadığımı belirteyim.

Ancak İncil ve kendi inancım açısından cevap verebilirim. Direkt olarak kitap ile ilgili yorum yapamam.

Benim Tevrat-Zebur-İncil'de gördüğüm, Mesih yani Oğul'un dünyaya gelişten önce ve dünyadan sonra yüceliğe eriştiği dönemlerde Baba'nın huzurunda (sağında) olduğunu biliyorum. Ayetler bu yöndedir. Bu iki dönem arasındaki eylemlerinde ise "zaman içinde" yer alan bir fiziksel beden içindedir Oğul. Bu dönemler içinde belli şeylere dair doğal kısıtlamalar vardır. Örneğin aynı anda her yerde olmaması gibi. Bilmeme konusu da böyledir.

Ancak ölüp, dirildikten sonra yüceliğe erişmiştir, -tıpkı dünyaya gelmeden önce sahip olduğu gibi- O'ndan sonra herşeye kadir sıfatlarına sahip olmuştur. Yani dünyada iken, Baba tarafından belirlenen şekilde yaşaması gerekmektedir. Ayetler bu yöndedir.

Dünyada iken bir insan gibi yaşayıp "örnek" olmalıdır.

Ben yukarıdaki paragraflarda ayetlere bağlı kalarak düşüncelerimi yazdım, ayet kökenli olmayan bir yorum katmadım. Yazarın ifade ettiği cümledeki gibi olduğuna dair ayet belirtmesi gerekmektedir, ancak sadece kişisel düşünce ifade etmektedir.

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / İsa'nın herşeyi biliyor muydu, bilmiyor muydu?

İsa'nın herşeyi biliyor muydu, bilmiyor muydu? hristiyanlık incil isa tevrat zebur12-03-09, 02:39
KaraYilan

Kardeşim şunuda unutmayın. Mesih İsa %100 gerçek Tanrı'dır. Fakat Ebedi yaşamda ilk dirilen %100 İlk İnsan Yani Adem'dir.

İsa'nın herşeyi biliyor muydu, bilmiyor muydu? hristiyanlık incil isa tevrat zebur12-03-09, 03:44
r.bilge

Peki, teşekkür ederim...

İsa'nın herşeyi biliyor muydu, bilmiyor muydu? hristiyanlık incil isa tevrat zebur12-03-09, 13:28
moderator6

İncil, Filipililer 2. bölüm

Alıntı:
6Mesih, Tanrı özüne sahip olduğu halde, Tanrı'ya eşitliği sımsıkı sarılacak bir hak saymadı. 7-8Ama yüceliğinden soyunarak[a] kul özünü aldı ve insan benzeyişinde doğdu. İnsan biçimine bürünmüş olarak ölüme, çarmıh üzerinde ölüme bile boyun eğip kendini alçalttı. 9Bunun için de (dirilişten sonra) Tanrı O'nu pek çok yükseltti ve O'na her adın üstünde olan adı bağışladı. 10-11Öyle ki, İsa'nın adı anıldığında göktekiler, yerdekiler ve yer altındakilerin hepsi diz çöksün ve her dil, Baba Tanrı'nın yüceltilmesi için İsa Mesih'in Rab olduğunu açıkça söylesin.
http://www.hristiyanforum.com/forum/...707/post358645 adresinde de bu konuya kısaca değinmiştim.

İsa'nın herşeyi biliyor muydu, bilmiyor muydu? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

İsa'nın herşeyi biliyor muydu, bilmiyor muydu? konusuna benzer konular;

Malatya Zirve Yayınevi Katliamı T.C. yıllarca yurt dışında kötü bir imajla tanınacak. Yurt dışındaki müslüman Türklere katil gözüyle bakılacak. Yurt dışındaki her faaliyetimiz şüphe ile karşılanacak, hep bu katliamın gölgesi olacak. İslamiyet eskisinden daha da kötü bilinmeye devam edecek. İslamiyet'te din değiştirenlere karşı hoşgörü değil "katli vaciptir" kabulunun var olduğu bilinecek. Yurt dışındaki bir çok kilise, misyon kuruluşu ellerine imkan geçtiğinde veya kendilerine sorulduğunda Türkiye aleyhine oy verecekler. Birçok organizasyon Türkiye'yi kınayacak. Müslümanlığı reddedip, Hristiyanlığa geçen Hristiyan Türkler daha çok bilinecek. Ev kiliseleri daha çok dikkat çekecek Zirve Yayıncılık, Bedava İncil gönderen kurumlar daha çok araştırılacak, bilinecek

Yahşuah dışındaki herşeyi neden reddediyorsunuz? İnsanlar neden başkalarından saygı ve hoşgörü beklerken diğerlerine hoşgörüsüzlük yapar sorusunun anahtarı niteliğindeki bir soru bence bu. Ben senin inancını reddettim, ahah ben seni reddetmiştim bile şeklindeki açıklamalar insana çocukluk dönemlerini hatırlatmasından ziyade toplumsal hoşgörüsüzlüğün artmasından başka işe yaramaz bence. Neden ben agnostik olduğum halde içimden gelerek tüm inananlara saygı gösterebilirken siz bunu yapamıyorsunuz. Ortodoks ve Katoliklerin birbirini dinden afaroz ettiği yıllardaki gibi birşeyleri reddedip yokmuş gibi davranıyorsunuz ve bunu neye dayandırıyorsunuz anlayamadım. İncil, İsa dışında herşeyi reddediniz diyor da ben mi anlayamadım acaba. Yazanlar büyük ihtimalle bunları biliyorlardır ve beni aydınlatabilirler heralde.

Kızılderililer, YHVH ismini biliyor muydu? Başlığı görünce hemen Mormon propagandası sanmayınız, ben de başta öyle düşünmüştüm zira. İddialara göre, Kızılderililer biliyordu Tanrı'mızın özel ismini. Bunun üzerine internette küçük bir araştırma yaptım. Kızılderili inançlarını animist olarak biliyordum fakat düşündüğüm gibi değilmiş. Örneğin bazı kabilelerde Yowah adlı bir tanrıya inanılıyordu. Başka bir site de Amerika'da bazı yazıtların bulunduğunu ve üzerlerinde YHVH isminin geçtiğini söylüyor. (Hayır sitenin sahibi Mormon değil) Yazıtlardan örnekler veriyor.

Muhammed okuma yazma biliyor muydu? Kuranda açıkça belirtilen yazıya göre Muhammed'in okuma yazması yoktu.Bunu neden yazmış olabilir sizce,bu kitabın ilahi olduğunu ve kendi yazmadığını belirtmek için Komik olan Muhammedin tüccar olması ve Arap yarımadasındaki varlıklı ve çok gezen bir adam olması bu adamın hesap kitap okuma yazma bilmemesi imkansız bir şey.Şimdi hadi o dönemin yazıtlarını ve hadislerini inceleyelim vereceğim tüm örnekler Müslümanlarca kabul edilen Kuttubi Sitteye göredir tabi onlara göre doğru bu hadislerin doğru olup olmadığını kanıtlamak için kitabın yazarları uykuya yatıp hadisleri doğruluyorlar.Gülünç. Zeyd İbnu Abdillah anlatıyor: "Biz Basra'da Mirbed denen yerde idik. Saçları dağınık, bir adam geldi, elinde kırmızı renkli bir deri parçası vardı. Kendisine: "- Köylüsün galiba." dedik. "-...

İsa hiç yaşamadı mı, Apollonius muydu? http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=169895 isa mesihin var olmadığına dair bilgi vermeye calısıyor kafam karıstı...

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih