Öncelikle bunu vurgulayayım ki Anglikan Kilise çeşitli görüşü ve uygulamayı içerir. Onun için sorduğunuzun çoğuna cevap "olabilir" olacaktır. Buna rağmen tek tek cevaplaya çalışırım.
1. Tabi, Anglikan Kilisenin kendi okullar var. Türkiye'de Anglikan Kilise yaygın olmadığı için Türkiye'de yok. Anglikan Kilise geniş kapsamlı olduğu için normalde okula göre öğreti farklı olur. Mesela, Cambridge Üniversitesi Ridley Hall ve Moore College, Sydney, gibi okullar Protestan Reform çizgisine dayanan eğitim verir. Nashotah House, ABD ve başa okullar ise Katoliğe yakın öğreti verir.
2. Bazı kiliselerde var. Bazı kiliselerde yok. Mum yakma ile herkesin birer mum yakması hakkında bahsedderseniz, öyle yapan kilisenin sayısı çok az. Ancak, kilisenin önünde mum yakmak veya özel günlerde mumlu ibadet etmek hakkında bahsederseniz, öyle yapan kilisenin sayısı çoktur. Günahı özel olarak itiraf etmek Dua Kitabı içinde yer alır ve isteyen herkes için kapı açıktır. Ancak, onu mecbur kılmadığı için yapanlar sayısı o kadar çok değildir. Mecbur kılmamanın sebebi, ibadet zamanlarda toplu olarak günah itiraf etme zamanı olduğu içindir.
Cuma günü et yememek geleneği büyük ölçüde kaybolmuş gibi, ancak, manastırda veya kişisel olarak uygulanmaktadır.
Tesbih de fazla kullanılmaz ama kullananlar var.
3. Anglikan Kilise'de azizler hatırlanır. Onların yont günleri vardır ve kilisenin adılarında anılmaktadır. Ancak, azizlerden yardım istemek ve mucize beklemek çok nadir görünen uygulamadır. Meryem Ana, azizlerin en önemlisi olarak kabul edilir. Ancak, Katoik Kilisenin resmi doktrin olan günahsız rahminde olma ve göğe yükselişi hiçbir zaman Anglikan Kilise'de kabul edilmemişti. (Ancak, resmi olarak reddedilmiş de değil, yani inanmak isteyen inanabilir.)
4.
http://www.hristiyanforum.com/forum/...lisesi-t317499
e-mail adresini de veriyorum.
beyogluanglican@yahoo.com
Bu kilise daha çok Protestanlık tarafında olan kilisedir.
5. Evanjelique kardeşin yazdığı makaleye bakınız.