Anglikan Kilisesi ile ilgili sorular

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Anglikanlık : Anglikan Kilisesi ile ilgili sorular

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
Xğristiyan

Sayın Anglikan moderatör kardeşime bazı sorularım olacaktı Anglikan Kilisesi hususunda;

1- Anglikan Kilisesinin, Katolik ve ortodoks kiliseleri gibi kendi ilahiyat ve İlmihali var mıdır?

2- Anglikan Kiliselerinde mum yakma, günah çıkarma, günahını din adamına itiraf etme, cuma günü et ve yağlı yiyecekler yememe, tesbih var mıdır? ( Detaylıca bilgi verirseniz sevinirim...)

3- Anglikanlar, katolik ve ortodokslar gibi Aziz ve azizelerin mucizelerine iman edilir mi? Azizlerden yardım istenir mi? Anglikan Kilisesinin Meryem Ana'ya bakışı nasıldır?

4- İstanbul'da Türkçe ibadet eden anglikan kilisesi var mıdır varsa adresini verebilirseniz çok sevinirim.

5- Neden bazı Anglikan Kiliseleri sade görünüme sahipken bazıları katolik-ortodoks kiliseleri gibi görkemlidir?

SAYGILARIMLA ESENLİKLER DİLERİM

hristiyanlık
Evanjelique

Anglikanmoderatör kardeşim bu soruları yanıtlayacaktır ama sormadan önce biraz araştırmacı ruhla 'Anglikanlık' bölümünü incelerseniz,yüklediğimiz dökümanlardan bu soruların bir çoğuna gereken doyurucu cevapları bulabilirsiniz..

Benim yüklediğim ''Anglikanizmin farklı yüzleri'' başlıklı yazıda,neden bazı Anglikan kiliselerinin daha şaşalı,kimisinin neden daha sade dekore edildiğine dair sorunuzun yanıtını bulacaksınız..Diğer kardeşlerden de ricam,bir sual yöneltmeden önce alakalı sorunun cevabının forumda olup olmadığını kontrol ediniz..

http://www.hristiyanforum.com/forum/...uzleri-t317520

Sevgi ve esenlikle...

hristiyanlık
Anglikanmoderator

Öncelikle bunu vurgulayayım ki Anglikan Kilise çeşitli görüşü ve uygulamayı içerir. Onun için sorduğunuzun çoğuna cevap "olabilir" olacaktır. Buna rağmen tek tek cevaplaya çalışırım.

1. Tabi, Anglikan Kilisenin kendi okullar var. Türkiye'de Anglikan Kilise yaygın olmadığı için Türkiye'de yok. Anglikan Kilise geniş kapsamlı olduğu için normalde okula göre öğreti farklı olur. Mesela, Cambridge Üniversitesi Ridley Hall ve Moore College, Sydney, gibi okullar Protestan Reform çizgisine dayanan eğitim verir. Nashotah House, ABD ve başa okullar ise Katoliğe yakın öğreti verir.

2. Bazı kiliselerde var. Bazı kiliselerde yok. Mum yakma ile herkesin birer mum yakması hakkında bahsedderseniz, öyle yapan kilisenin sayısı çok az. Ancak, kilisenin önünde mum yakmak veya özel günlerde mumlu ibadet etmek hakkında bahsederseniz, öyle yapan kilisenin sayısı çoktur. Günahı özel olarak itiraf etmek Dua Kitabı içinde yer alır ve isteyen herkes için kapı açıktır. Ancak, onu mecbur kılmadığı için yapanlar sayısı o kadar çok değildir. Mecbur kılmamanın sebebi, ibadet zamanlarda toplu olarak günah itiraf etme zamanı olduğu içindir.

Cuma günü et yememek geleneği büyük ölçüde kaybolmuş gibi, ancak, manastırda veya kişisel olarak uygulanmaktadır.

Tesbih de fazla kullanılmaz ama kullananlar var.

3. Anglikan Kilise'de azizler hatırlanır. Onların yont günleri vardır ve kilisenin adılarında anılmaktadır. Ancak, azizlerden yardım istemek ve mucize beklemek çok nadir görünen uygulamadır. Meryem Ana, azizlerin en önemlisi olarak kabul edilir. Ancak, Katoik Kilisenin resmi doktrin olan günahsız rahminde olma ve göğe yükselişi hiçbir zaman Anglikan Kilise'de kabul edilmemişti. (Ancak, resmi olarak reddedilmiş de değil, yani inanmak isteyen inanabilir.)

4. http://www.hristiyanforum.com/forum/...lisesi-t317499

e-mail adresini de veriyorum.
beyogluanglican@yahoo.com

Bu kilise daha çok Protestanlık tarafında olan kilisedir.

5. Evanjelique kardeşin yazdığı makaleye bakınız.

hristiyanlık
Xğristiyan

merhaba sevgili kardeşlerim ben daha öncede anglikan kilisesi hakkında bir takım sorular sormuştum ve başka sorularımda olacak. ben yakında avustralyaya gidiyorum ve yaptığım araştırmaya göre % 26 Anglikan, % 25 katolik ve diğer... yani anglikan nüfus fazla. Avustralya anglikan kilisesi özellikle MELBOURNE de ki anglikan kiliselerinin ;

1- İnanç-Ayin sistemi nasıldır? Yani Orta yolcu mudur yoksa protestan ya da katolikliğe mi eğimlidir?

2- bu düzen aynı şehirde de olsa kiliseden kiliseye değişir mi?

3- İstanbul beyoğlundaki anglikan kilisesi şu an aktif midir? herhangi bir günün herhangi bir saatinde gidilirse görüşecek biri bulabilir miyim?

4- Anglikan moderatör kardeşim, Anglikan İlahiyatının geniş bir özetini daha doğrusu temel inanç akidelerini yazabilir mi?

5- bir anglikan, katolik gibi sıkı bir dindar bir hayat yaşamalı mıdır yoksa inancına bağlı ama serbest mi olmalıdır?

SAYGILARIMLA SELAMETLE KALIN

hristiyanlık
Evanjelique

Sevgili Anglikanmoderatör kardeşim daha doyurucu bilgiler verecektir ama madem ki bu konuyu ben açmışım;size kısaca cevap vereyim:

1.) Avustralya'daki Anglikan kilisesi daha çok Protestan-evanjelik çizgidedir ve Kalvinizmden etkilenmiştir.Liturjik olarak Low Church kategorisine dahildir diyebiliriz.

2.) Tabi Avustralya'da da Katolik öğelere ağırlık veren Anglo-Katolik (High Church) cemaatler bulmak mümkündür.

3.) Evet,Pazar günleri İsveç Konsolosluğu şapelinde (İstikal Caddesi-Galata yönünde) düzenli ibadet vardır.Pastörü türkçe konuşmaktadır ve ibadet lisanı da türkçedir.

4.) Bu sorunun detaylı cevabını Anglikanmoderatör kardeş verecektir.

5.) Bu sorunuz garibime gitti,Hristiyan imanının ölçütü mezhepler arasında değişkenlik göstermez,göstermemelidir .

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Anglikan Kilisesi ile ilgili sorular konusuna benzer konular;

Vaftiz ile ilgili sorular,merak edilenler 1) Vaftiz edilmek istiyorum,herhangi bir kiliseye gidip hemen gün alabilir miyim? Cevap: Vaftiz,bir imanlı için önemli bir adımdır ve vaftiz,rabbin sofrası (komünyon) ile beraber Kutsal Kitapta yer verilen önemli iki sakramentten birisidir.Dolayısıyla kiliseler tarafından ciddiye alınan bir mevzudur ve kişinin gerçekten Hristiyan dininin iman esaslarını öğrendikten ve imanını sağlam temele inşa ettikten sonra uygulanması gereken bir olgudur,bu yüzden süresi kiliseden kiliseye değişen bir dönem eğitim görmeniz gerekmektedir. 2) Ama vaftiz olmak için ders almak gerekliyse,neden bebekleri bazı kiliselerde vaftiz ediyorlar? Cevap: Bebek (infant) vaftizi,birçok mezhepte tartışmalı bir konudur.Bebek vaftizinin mevcut olduğu...

Anglikan Kilisesinde görevli din adamları ile ilgili Anglikan Kilisesinde görevli ruhbanlar (Piskopos, Rahip ve Diyakoz) nasıl bir eğitim alır? özel bir okulu var mıdır? yoksa kutsanan herkes din adamı olabilir mi? din adamlarının maaşları nasıl karşılanır? devlet eliyle mi kilise'den mi? Ayrıca Anglikan Kilisesi hac mekanları nerelerdir? sorularıma en kısa zamanda cevap verirseniz sevinirim Dua ve saygılarımla...

Anglikan Kilisesi ve Tesbih Herkese iyi gunler. sayin modertorume bir sorum olacakti? Anglikan Kilisesi, anglikanlarin katolik ve ortodoks tesbihlerini kullanmaya izni var midir? Anglikan Kilisesine gore tesbih nasil kullanilir? belli kalipsal dualar var midir? SAYGILARIMLA ESENLIKLER

Anglikan Kilisesi;Marx Haklı Forumda bu başlığı nereye açıcağım konusunda kararsız kaldım ilk başta. Ancak Anglikanların Papa'ya bağlı olmasalarda Katolik bir çizgide olduklarını duymuştum. Bu sebeblede konuyu buraya açmayı uygun gördüm. Anglikan Kilisesi : Marx Haklı <HR style="COLOR: #ffffff" SIZE=1><!-- / icon and title --><!-- message -->Mali krizden kapitalizmi sorumlu tutan Latin solcu liderlere Anglikanlar eklendi. Anglikan Kilisesi Başkanı Williams ‘Marx haklı’ derken, yardımcısı hisseleri ucuza kapatanları ‘banka soyguncusu’ diye niteledi.

Eski Antlaşma ile ilgili sorular Tekrar merhaba, Yeni Ahit'ten sonra Eski Ahit'i okumaya başladım ve şimdi de buradan bazı sorularım olacak, Kutsal Kitap'a tüm saygımla: Yar. 4:17 Kayin karısıyla yattı. Karısı hamile kaldı ve Hanok'u doğurdu.Habil ve Kayin Ademin çocukları ise, karısı nereden geliyor? Yar. 11:5 RAB insanların yaptığı kenti ve kuleyi görmek için aşağıya indi Yar. 11:6 ve şöyle dedi: "Tek bir halk olup aynı dili konuşarak bunu yapmaya başladıklarına göre düşündüklerini gerçekleştirecek, hiçbir engel tanımayacaklar. Yar. 11:7 Gelin, aşağı inip dillerini karıştıralım ki birbirlerini anlamasınlar." Yar. 11:8 Böylece RAB onları yeryüzüne dağıtarak kentin yapımını durdurdu. Yar. 11:9 Bu nedenle kente Babil adı verildi. Çünkü RAB bütün insanların...

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Anglikanlık : Anglikan Kilisesi ile ilgili sorular

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler