Anglikan Kilisesi ile ilgili sorular - Sayfa 2

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Anglikanlık : Anglikan Kilisesi ile ilgili sorular - Sayfa 2

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
Anglikanmoderator

Anglikan Kilisesi ile ilgili sorular

Evanjelique kardeş güzel cevap yazdığı için yalnız bazı konularda ilave ediyorum.

1. Avusturya içinde de geniş yelpaze vardır. Sydney'nin çok Law Church Protestan olduğunu biliyorum. Onun kuzeydeki Newcastle ise High Church katolikliğe yakındır. Maalesef Melbourne'dan gelenle daha tanışmadım ve oradaki kilise hakkında fazla bilgim yok.

4. Hayır. Anglikan kilisenin geniş özeti yazmak imkansız. "Anglikanizm nedir" yazısında belirttiğim gibi Anglikan kilise çok geniş yelpazeyi kapsar. Eski'den 39. İnanç Makalesi yetkiliydi, ancak artık bunu bile kabul etmeyenler var. Belki de artık Anglikan inancını en iyi şekilde açıklayan yazı bu sene kabul edilen "Anglican Covenant" (Anglikan Antlaşma)'nın ilk üç bölümüdür. (Dördüncü bölüm daha çok procedürle ilgilidir ve daha tamamlanmadı.) Buna bakarsak, normalde bütün Hıritiyanların kabul ettiği inancı içerir. Yani, Anglikan kilisenin özellliği budur--bütün Hıristiyanları kabul edebilmesi. Yalnız, bir Anglikan için önemli olan kiliseye bakıştır. Bu konuyu da daha detaylı şekilde ayrı yazacağım. (Bu gün yazmaya çalışırım.)

5. Soruyu tam olarak anlamadım. Dindar olmak inancına bağlı olmak değil mi? Neden "Katolik gibi" diye sözünü kullandınız? "Serbest" demekle neyi bahsetmek istediniz? Soruyu anlamadan cevap vermek istemiyorum.

hristiyanlık
Xğristiyan

Peki verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum tabi bazı sorularım daha var cevaplarsanız sevinirim:

1- karaköydeki anglikan kilisesine haftanın herhangi bir gününde gidip bir yetkili ile görüşebilir miyim yoksa pazar günü gitmem mi gerkiyor? burada book of common prayer kitabı alabilir miyim?

2- Anglikan kiliselerde ayin sistemi reformculuğa ya da katolik kiliselerine yakın olanlarda değişir mi? mesela protestanlığa yakın anglikan kiliselerde de buhurdanlık,witray, altar ve haç çıkarma kullanılır mı yoksa bu bireye mi kalmış?

3- Anglikan Kiliselerde oruç sistemi nasıldır? Kaç gün oruç tutulur? Hangi gıdalar yenebilir ya da yenmez böyle bir kısıtlama var mıdır?

4- Anglikan Kiliselerde sadece anglikan azizler mi anılır yoksa katolik ve oortodoks azizlerde anılır mı?

5- bir anglikan başka mezheplerin kiliselerinde de mecbur olunca ibadet edebilir mi?

6- mümkünse anglikan kilisesinin yıllık litürjik takvimini koyar mısınız? mesela bu sitede ortodoksların gördüm.

7- Anglikan moderatör bey acaba sizinle kendi kilisemde özel olarak yüzyüze görüşme şansımız var mı?

SAYGILARIMLA ESENLE KALIN

hristiyanlık
Anglikanmoderator

Öncelikle İlginiz için teşekkür ederim. Sorunuzu cevaplaya çalışırım.

1. Karaköydeki kilisenin çalışma düzenini iyi bilmem, ama En emin yol Pazar günü gitmektir. Bildiğim kadar Rev. Ian Sherwood Türkçe'yi bilmez. İngilizceniz iyi ise onunla görüşebilirsiniz. O daha çok High Church kısımını temsil ettiği için Beyoğlu topluluğundan çok farklı olur.

Pazar günü dışında onunla görüşmek isterseniz, telefon veya e-mail'e randevu alabilirsiniz.

http://europe.anglican.org/chaplainc...ions-flash.htm
adresine girerek "Turkey"i tıklarsanız telefonu görebilirsiniz.

Bugünlerde İngiltere Kilisesinde "Book of Common Prayer"den daha çok onun yenilenmiş kitap olan "Common Worship" kullanılmaktadır. Belki o kilisede onu bulursunuz. Ancak, "Common Worship"in e-versiyonu daha çok tercih edildiği için bulunmayabilir de. "Common Worship"i görmenin en iyi yolu da internet'ten görmek.

http://www.cofe.anglican.org/worship...xts/index.html adresinie girerek istediğiniz parçayı görebilirsiniz.

2. Evet. Çok farklıdır. Hatta, bazıları buhurun kullanılıp kullanılmamasına göre High Church ve Low Church'i ayırırlar. (Bence buna göre ayırmak yanlış). Reform çizgide olan bazı kiliselerde (örn. Sydney'deki kiliselerin çoğu) Toplu Dua Kitap nadir kullanılır. Reform kiliselerdeki ibadetten büyük farkı yoktur. Daha ılımlı Protestan çizgide olan kiliselerde (örn. kilisemiz) kitap kullanılır ancak sade şekilde okunur ve görsel şeylere büyük önem verilmez. Karizmatik çizgide olan kiliselerde Pentikost gruplarda olduğu gibi çok ilahi söylenir ve dans edilir.

3. Katı oruç sistemi yoktur. Ancak, Kırk gün döneminde (Diriliş Bayramından önceki kırk gün dönemi) oruç tavsiye edilir. Oruç şekli ise kişisel tercihe bırakılır.

4. Anglikan kilise içinde 38 özerk bölgeyle bölge statüde olmayan 6 kilise vardır. Kilise takvimine konusunda her bölge kendi kararını verir. Ben Türkiye'yi de içeren İngiltere Kilisesinin uygulamasını anlatırım. Orada Anglikan kiliseyi içeren bütün kilisenin azizleri anılır. Yani, Doğu kilise ve Batı kilise bölünmeden önceki tüm kilisenin azizleri (örn. Kapadokya ilahiyatçılar ve Altınağzı Yuhanna) ve Anglikan kilise Roma'dan ayrılmadan önceki Batı Kilisenin azizleri (örn. Thomas Aquinas) anılır. Anglikan kilise Roma'dan ayrıldığı 16. yy'dan sonra ise Anglikan Kilise'ye mensup olanlar anılır. Ancak, diğer mezheplere mensup olan ve anılmasına değen kişiler için yont günü yerine kutlama günü verilir.

5. Bunun cevabını "Anglikan Kilisenin kiliseye bakış" adılı yazımda vermiştim. (Sonra eklediğim için görmemiş olabilirsiniz.) Yalnız mecbur kaldığı zaman değil bazen kiliseler arası ilişki için başka kiliseler ziyaret edilir. Tabi, öncelikle kendi topluluğuna önem vermek gerekir, onun için kendi kiliseden izin alıp bunu yapmak daha doğrudur.

6. Anglikan Kilisenin Liturjik takvimi Batı Kilise'nin genel takvimini izlemektedir. Yani, Katolik veya Protestan takvimden farklı değildir. Bazı detaylarda fark olabilir. Hatta, Anglikan Kilise içinde bölgeden bölgeye değişir. Mesela, İngiltere Kilise'de dokuz büyük bayram saymaktadır. (Diriliş, Doğuş, Pentikost, Epifanya, Göğe Yükseliş, Üçlübirlik, Tüm Azizler, İsa'nın Adanması, ve İsa'nın Gebelik Haberi) Amerika'da ise, son iki taneyi büyük bayram saymayıp yedi büyük bayram kutlamaktadır. (Ancak, bugünlerde insanların kilise takvimine daha az önem vermek nedeniyle tatil günü olmayan bazı bayramlarda büyük kutlama yoktur.)

7. Ben İstanbul'da oturmadığım için sizin kilisenizde görüşmek zor olabilir. Ancak, Beyoğlu'da görev yapan Rev. Engin Yıldırım'la görüşürseniz daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Veya, Kıbırıs'la gelme fırsatınız olursa, memnuniyetle görüşürüz.

hristiyanlık
Xğristiyan

verdiğiniz bu önemli bilgiler için teşekkür ederim.

1- peki bu cevapları orta yolcu kiliseye göre mi veriyorsunuz?

2- avustralyada ki anglikan kilisesinin litürjik takvimine göre bilgi alırsam sevinirim. ayrıca dini günlerin tarihleri her yıl değişir mi yoksa sabit midir?

3- bu dini günlerde bir anglikanın yapması gerekenler nelerdir?

4- oruç sistemini biraz daha açar mısınız? mesela saat kaçta tutulmaya başlar akşam kaçta biter? bu sürede neler yenilebilir ve yenmez böyle bir kısıtlama var mıdır?

5- gündelik ibadet nasıldır?

6- protestan kilisesinde vaftiz olan birisi tekrar vaftiz olmalı mıdır?

hristiyanlık
Anglikanmoderator

1. Benim verdiğim cevap daha çok çoğu kiliseye dayanarak verdim. (tabii, ben de her kiliseye gitmediğim için neyin çoğu olduğu hakkında yanılmış olabilirim.)

2. Maalesef Avusturya "Book of Common Prayer" elimde değil ve internette bulamadım. Ancak, daha önce yazdığım gibi bütün Batı kiliselerin takvimi presipte aynıdır. Bütün yıl altı, yedi, veya sekiz döneme ayrılır. Kilise Takvimine göre yeni yıl Advent'te başlar ve aşağı gibi sıralanır.

Advent dönemi--Noel'den dört hafta önceki Pazar'da başlar. (Bu Pazar 30 Kasım'a en yakın Pazar olur) ve Noel gününden önceki akşama kadar devam eder. (Liturjik renk: mor)

Noel dönemi--Noel gecesinden (24 Aralık) Epifanya önceki akşama kadar (Liturjik renk: altın veya beyaz)

Epifanya dönemi--Epifanya'dan (6 Ocak) Kül Çarşamba'ya kadar. (Liturjik renk: Yeşil, ancak Epifanya günü, ondan sonraki Pazar günü olan Rabb'in vaftizi gününde ve 2 Şubat "Adanma gününde beyaz kullanılır.)

Kırk gün dönemi--Kül Çarşamba'dan (Kül Çarşamba, Pazar günleri hariç Diriliş gününden kırk gün önceki gündür. Yani, Pazar günleri sayarsa kırk altı gün oluyor.) Diriliş önceki gününe kadar. (Liturjik renk: mor. 25 Mart olan Gebelik Haberi günü bunun içinde düşerse o gün beyaz kullnılır. Bazı yerlerde son hafta olan Kutsal Hafta'da kırmızı kullnılır. Eğer 25 Mart o hafta'ya düşerse kutlama ertelenir.)

Diriliş dönemi--Diriliş gününden (21 Mart'tan sonra ilk dolunaydan sonraki Pazar günü) Pentikost gününe kadar. Dirliş gününden kırk gün sonra olan Perşembe gününde Göğe Çıkışı kutlanır. (Litujik renk: altın veya beyaz)

Pentikost günü--Dirliiş gününden sonra 50. gün olan Pazar
(Liturjik renk: kırmızı). Bazı yerlerde Pentikost haftası bir dönem olarak kabul edilir. Bazı yerlerde ise Pentikost'ten sonra Advent'e kadar tek dönem olarak kabul edilir.

Üçlübirlik dönemi--Üçlü birlik Pazar'dan (Pentikost'ten sonraki Pazar) Advent öncesine kadar. (renk, yeşil) Bazı yerlerde Tün Azizler günü'nden (1 Kasım. Liturjik renk: beyaz) sonraki dönem ayrı gün olarak kabul edilir.

Liturjik renkle ilgili bir açıklmama: Önemli kutlama günlerde beyaz kullnılır. Ancak, şehit olan azizlerin yont günlerinde kırmızı kullnılır.

3. Kiliseye gidip ibadet etmektir ve Kırk gün döneminde oruç tutmak yararlıdır.

4. Benim bildiğim kadar eski kilise geleneğinde saate göre oruç tutmak geleneği yoktu. Ancak, öyle tutmak isteyenler kendisi saatini belirteyip öyle oruç tutabilir. Daha geleneksel oruç ise et ve yağlı yemekten sakınmaktır. Ancak, bugünlerde onun daha esnek şekli olan kendisinin belittiği yemek türünden (örn. tatlılar) sakınmak daha çok yapılır. Orucun amacı kendisinin Rabb'in önünde küçük ve alçak olduğun ifade etmek ve öyle kendisi de onu iyice anlamaktır. Onu yapmak için hangi şekil uygunsa o şekilde oruç tutulmalı. (Bu yalnız Anglikanların değil Protestan genelinde tutulan oruç şeklidir)

5. Geleneksel olarak sabah duası ve akşam duası var. Duayı her imanlı yönetebildiği için evde de yapılabilir. Gördüğüm kadar bugünlerde ikisini de kilisede yapan kilisenin sayısı baya azaldı. Ama, birçok kilise günde bir defa dua okumaktadır. Dua'da normalde geleneksel dualar okunur, Kutsal Kitap'tan parçalar okunur, mezmurlar beraber söylenir, Rab'bin duası okunur, ve özel dua konular için dua edilir. Detaylı formu görmek isterseniz, daha önce yazdığım Common Worship sitesine bakabilirsiniz. Common Worship'den hafta her gününde farklı form kullanılmaktadır.

6. Yalnız Anglikan Kilise değil, Katolik, Ortodoks, ve Kadim Ortodoks Kiliselerde de Protestan Kilise'de yapılan vaftiz kabul edilmektedir. Çünkü tek vaftize inanıyoruz. Hiç kimse iki defa vaftiz olmamalı. Yeter ki o vaftiz kabul edilir şekilde yapılmış olsun (yani, Baba, Oğul, ve Kutsal Ruh isminde olsun.) Eğer vaftizin geçerliliği şüphe edilirse şartlı vaftiz edilir. (Papaz, "Eğer bu kişi vaftiz edilmediyse" sözle başlayarak vaftiz eder. Yani, vaftiz edildiyse ikinci vaftiz sayılmaz.) Ben de küçük Protestan mezhebinde bebekken vaftiz oldum. Sonra Anglikan papaz oldum.

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Anglikan Kilisesi ile ilgili sorular konusuna benzer konular;

Vaftiz ile ilgili sorular,merak edilenler 1) Vaftiz edilmek istiyorum,herhangi bir kiliseye gidip hemen gün alabilir miyim? Cevap: Vaftiz,bir imanlı için önemli bir adımdır ve vaftiz,rabbin sofrası (komünyon) ile beraber Kutsal Kitapta yer verilen önemli iki sakramentten birisidir.Dolayısıyla kiliseler tarafından ciddiye alınan bir mevzudur ve kişinin gerçekten Hristiyan dininin iman esaslarını öğrendikten ve imanını sağlam temele inşa ettikten sonra uygulanması gereken bir olgudur,bu yüzden süresi kiliseden kiliseye değişen bir dönem eğitim görmeniz gerekmektedir. 2) Ama vaftiz olmak için ders almak gerekliyse,neden bebekleri bazı kiliselerde vaftiz ediyorlar? Cevap: Bebek (infant) vaftizi,birçok mezhepte tartışmalı bir konudur.Bebek vaftizinin mevcut olduğu...

Anglikan Kilisesinde görevli din adamları ile ilgili Anglikan Kilisesinde görevli ruhbanlar (Piskopos, Rahip ve Diyakoz) nasıl bir eğitim alır? özel bir okulu var mıdır? yoksa kutsanan herkes din adamı olabilir mi? din adamlarının maaşları nasıl karşılanır? devlet eliyle mi kilise'den mi? Ayrıca Anglikan Kilisesi hac mekanları nerelerdir? sorularıma en kısa zamanda cevap verirseniz sevinirim Dua ve saygılarımla...

Anglikan Kilisesi ve Tesbih Herkese iyi gunler. sayin modertorume bir sorum olacakti? Anglikan Kilisesi, anglikanlarin katolik ve ortodoks tesbihlerini kullanmaya izni var midir? Anglikan Kilisesine gore tesbih nasil kullanilir? belli kalipsal dualar var midir? SAYGILARIMLA ESENLIKLER

Anglikan Kilisesi;Marx Haklı Forumda bu başlığı nereye açıcağım konusunda kararsız kaldım ilk başta. Ancak Anglikanların Papa'ya bağlı olmasalarda Katolik bir çizgide olduklarını duymuştum. Bu sebeblede konuyu buraya açmayı uygun gördüm. Anglikan Kilisesi : Marx Haklı <HR style="COLOR: #ffffff" SIZE=1><!-- / icon and title --><!-- message -->Mali krizden kapitalizmi sorumlu tutan Latin solcu liderlere Anglikanlar eklendi. Anglikan Kilisesi Başkanı Williams ‘Marx haklı’ derken, yardımcısı hisseleri ucuza kapatanları ‘banka soyguncusu’ diye niteledi.

Eski Antlaşma ile ilgili sorular Tekrar merhaba, Yeni Ahit'ten sonra Eski Ahit'i okumaya başladım ve şimdi de buradan bazı sorularım olacak, Kutsal Kitap'a tüm saygımla: Yar. 4:17 Kayin karısıyla yattı. Karısı hamile kaldı ve Hanok'u doğurdu.Habil ve Kayin Ademin çocukları ise, karısı nereden geliyor? Yar. 11:5 RAB insanların yaptığı kenti ve kuleyi görmek için aşağıya indi Yar. 11:6 ve şöyle dedi: "Tek bir halk olup aynı dili konuşarak bunu yapmaya başladıklarına göre düşündüklerini gerçekleştirecek, hiçbir engel tanımayacaklar. Yar. 11:7 Gelin, aşağı inip dillerini karıştıralım ki birbirlerini anlamasınlar." Yar. 11:8 Böylece RAB onları yeryüzüne dağıtarak kentin yapımını durdurdu. Yar. 11:9 Bu nedenle kente Babil adı verildi. Çünkü RAB bütün insanların...

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Anglikanlık : 2- Anglikan Kilisesi ile ilgili sorular - Sayfa 2

Click "Give Now", then choose "Turkey"

(Tax-Deductible for US Citizens)

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler