Anglikanlık Kilisesi 'nin kiliseye bakışı (Tek Kilise)

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Anglikanlık : Anglikanlık Kilisesi 'nin kiliseye bakışı (Tek Kilise)

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
Anglikanmoderator

Anglikan Kilisesi, çok geniş olarak Hıristiyan inancını kapsayan bir kilisedir. Ancak, bazı konularda belirli tutumu vardır. Bundan en önemlisi de kilise hakkında inançtır. (Benim Anglikan olmamın sebebi de buna bağlıdır.)

Her Hristiyan, İznik İman Açıklamasına göre "tek, kutsal, evrensel, ve elçisel kilise"ye inanmalı. Ancak, bunun ne anlama geldiğinde (özellikle tek kilise konusunda) mezhepler arasında farklı yorum vardır.

Katolik ve Ortodoks Kiliseler (artık Kadim Ortodoks Kilise ile Ortodoks Kilise arasında birlik sağlandığı için Ortodok Kilise derken Kadim Ortodoks Kilise'yi de sayıyorum.) İsa'nın kurduğu kilisenin tek kilise olduğuna ve böyle bugüne kadar devam ettiğine inanıyorlar. Bu tek kilise dışındaki kiliseler tam anlamında kilise değildir. Tabii, iki kilise arasında o tek kilisenin hangisi olduğu hakkında görüş ayrılığı vardır. Katolik Kilisesi, İznik Konsey'inde belirlendiği gibi;en saygın psikoposluğun Roma olduğunu ve bunun için Roma merkezli kilisenin gerçek kilise olduğunu savunur. Ortodoks Kilisesi ise, önemli olan hangi psikoposluğun hangi tarafı tuttuğu değil, geleneksel inanca kimin daha sadık kaldığı olduğunu söyler ve buna göre Ortodoks Kilisesi tek kilisedir. Hem Katolik Kilisesi hem Ortodoks Kilisesi diğer mezheplerle iyi geçinmeye çalışırlarsa da "tek kilise" inancından da vazgeçemediğinden kendi kilisesinin tek kilise olduğunu savunmak zorundadır.

Protestan kiliselerde ise tek kiliseden daha çok "imanlıların birliği" vurgulanır. İmanlıların birliği kilise organizasyonu yoluyla değil, imanlıların sevgileriyle olur. Bunun için dünyada o kadar çok mezhep olması, o kadar büyük sorun değildir. Önemli olan mezheplerin birbirleri arasında iyi geçinmesidir. Bu görüş bugünlerde yaygın olan görüş olmakla birlikte, Protestan Reformunun başlangıcında savunulan görüş değildi. Başlangıçta tek kilise daha çok vurgulandı ve bunun için Protestanlar, Katolik Kilisesi'ni kiliseyi bölmekle suçlarlardı.

Anglikan Kilisesi'nde ise genellikle "dal teorisi" denen görüş kabul edilmektedir. Evet, İsa'nın kurduğu kilise tek kilisedir ve sonuna kadar öyle kalacaktır. Ancak, şimdi mezheplere bölündüğünü görüyoruz. Bu mezhepler ayrı kilise olarak görülmemeli, tek kilisenin dalları olarak görülmeli. Yani, biz tek kiliseyiz, ancak zayıflığımızdan dolayı dallara ayrıldık.

"Zayıflığımızdan dolayı" dedim. Yani, ayrılması güzel birşey değildir. Mümkünse tekrar birleşmeliyiz. Bunun için Anglikan Kilise birliği vurgular. Başka Protestan kiliselerden farklı olarak, dünya çapında olan kilise sistemini kurdu ve kilisenin birliği için piskoposluk sistemini korumaktadır. Tabii, bu Anglikan Kilisesi'ni biz yalnız bir dal olarak görüyoruz. Diğer kiliseyle birleşmeyi amaçlıyoruz. Bundan dolayı diğer mezhepleri de tam kilise (daha doğrusu tek kilisenin dalları) olarak kabul ediyoruz, ve onlarla birleşmeyi hedefliyoruz. Bunu hedeflediğimiz için bir inanç sistemini benimsemek yerine Hristiyanlık kapsamına giren ve tek kiliseye inanan bütün inancı sistemini kucaklamaya çalışıyoruz. (Hristiyanlık kapsamının sınırının ne olduğu konusunda tartışma vardır, bunu da kilise olarak beraber çözmeye çalışıyoruz.)

Anglikan Kilise bütün mezhepleri tek kilisenin dalları olarak kabul ettiği için açık komünyonu uygulamaktadır. Yani, diğer mezhepte olanlar Anglikan Kilisesi'ne gelip ibadet edebilir, Rabb'in sofrasına katılabilir. (tabii, vaftiz olup kendi kilisesinde Rabb'in Sofrasına katılabilen biriyse). Bir Anglikan imanlı da diğer mezhepteki kilisede ibadet edebilir ve o kilise izin verirse Rab'bin Sofrasına katılabilir.

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Anglikanlık Kilisesi 'nin kiliseye bakışı (Tek Kilise) konusuna benzer konular;

Sokaktaki Vatandaşın Patrikaneye bakışı Birkaç ay önce yaşadaığım bir olayı paylaşmak istedim. Patrik Bartalemeos hazretlerinin sözleri üzerine başlayan gündeme de uygun olacağı knaatindeyim. Bakınız vatandaş patrikane hakkında ne düşünüyor. Ve bakın Patrik hazretleri çarmıha geriliyorum demekte haklı mı haksız mı: 2 3 ay kadar önceydi. Herzamanki berberime saç traşı olmaya gitmiştim. Sıram gelince de koltuğa oturdum. Bizim berber iyi saç traşı yapar. Gençten bir çocuk. 26 27 yaşlarında. Ama çok konuşur. Bense saç traşı olurken konuşmayı pek sevmem. O nedenle de be traş olurken bana bir iki hal hatır sorar daha sonra sırada bekleyenlerle konuşmaya devam ederek benim saçımı keser. Yine öyle oldu. Konu Hükümet ve Ak parti icraatları. Amansız bir Ak parti düşmanı....

Hristiyanlığın Parasikolojiye Bakışı Merhaba Merak ettiğim konu başlıktanda anlaşılacağı gibi parapsikoloji. Ben bir zamanlar baya bir iç içeydim parapsikoloji,Okültizm ve bir çok ruhani olaylarla. Hristiyanlığın bu konuya bakış açısı nedir ? Forumda bir video paylaşılmıştı, Mesih'in yaşadığına kanıt diye. Açıkcası telekinezi gibi geldi o videodaki yapılan. Esenlikler.

Anglikanlık dinsel adakları Anglikan adakları http://farm4.static.flickr.com/3518/3831468800_3f4afb3823.jpg Anglikan adakları, imanda ruhsal büyümeyi sağlamak ve Tanrı ile iletişim kurmak amacıyla,Anglikan hristiyanlar tarafından yapılan uygulamalar ve özel dualardır. Anglikan komünü içerisindeki cemaatler arasında özel adak davranışları, kişisel tercihe ve kişilerin devam ettikleri cemaatlerin Katolik veya Protestan uca olan yakınlıklarına göre değişiklik göstermektedir. Anglikan hristiyanların kilisede olmadıkları zamanlarda,bu konuda en sık olarak başvurdukları uygulamalar,özel dua ve Kutsal Kitap okumasıdır. Bazıları özel dualarında, Book of Common Prayer'da bulunan dua ve liturjik anlatımları baz alırlar.

Anglikanlık Kilisesi 'nin yapısı ve dağılımı Anglikan Kilisesi’nin yapısı Ortodoks Kilisesininkine benzer. “Her psikopos eşittir” denen eski inancına dayanarak her psikoposluğun özerkliği korunmaktadır. Birçok psikoposluğun beraber oluştuğu bölgeye “province” adı verilir. Anglikan Kilisesinin yaygın olduğu ülkelerde bir bölge bütün ülkeyi kapsamaktadır. Bazı bölgeler ise birçok ülkeyi kapsamaktadır. Bir bölgeyi yöneten psikoposa primate denir. Bazı bölgede belli psikoposluğun psikopos otomatiken primate olur. (örn. İngiltere Kilisesinin başkanı Canterbury Başpsikopostur.) Bazı bölgelerde ise psikoposlar arasında seçim yapılır. Birleşik Amerika ve Kanada’da ise biri primate seçilirse kendi psikoposluktan istifa edip yalnız bölge işe bakmak zorundadır. Bölge yetkilinin yetkisi...

Anglikanlık Vaftiz Liturjisi ANGLİKAN KİLİSESİ’ne GÖRE KUTSAL VAFTİZ SAKRAMENTİ<o:p></o:p> http://www.stpeterchanel.org.nz/images/baptismal-font.png <o:p> </o:p> Tören hakkında:<o:p></o:p> Kutsal Vaftiz, İsa Mesih’in bedenini oluşturduğu Kilise’ye, su elementi ve Kutsal Ruh aracılığıyla katılımdır.Tanrı’nın vaftiz esnasında kurduğu bağ ,asla bozulmayacak olan bir bağdır.<o:p></o:p> <o:p> </o:p> Kutsal Vaftiz, Pazar günü icra edilen ana ibadet esnasında ;Evakaristiya içerisinde veya başka bir ibadet esnasında uygun olarak icra edilir.<o:p></o:p> Kendisi mevcut olduğu takdirde; töreni yönetecek ,kelamdan vaaz verecek ve Evakaristiya sofrasını sunacak olan, piskopostur.Vaftiz esnasında,vaftiz edilecek katekümen adaylarının sunumunda töreni yöneten...

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Anglikanlık : Anglikanlık Kilisesi 'nin kiliseye bakışı (Tek Kilise)

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler