Evanjelique
Anglikanlık Vaftiz Liturjisi
ANGLİKAN KİLİSESİ’ne GÖRE KUTSAL VAFTİZ SAKRAMENTİ
Tören hakkında:
Kutsal Vaftiz, İsa Mesih’in bedenini oluşturduğu Kilise’ye, su elementi ve Kutsal Ruh aracılığıyla katılımdır.Tanrı’nın vaftiz esnasında kurduğu bağ ,asla bozulmayacak olan bir bağdır.
Kutsal Vaftiz, Pazar günü icra edilen ana ibadet esnasında ;Evakaristiya içerisinde veya başka bir ibadet esnasında uygun olarak icra edilir.
Kendisi mevcut olduğu takdirde; töreni yönetecek ,kelamdan vaaz verecek ve Evakaristiya sofrasını sunacak olan, piskopostur.Vaftiz esnasında,vaftiz edilecek katekümen adaylarının sunumunda töreni yöneten piskopos,vaftiz kurnasındaki su üzerine Şükran ve Kutsama duasını yapar; (Krizma yağını kutsar) ve şu duayı okur: ‘’Göklerdeki Babamız,sana Su ve Kutsal Ruh aracılığıyla teşekkür ediyoruz.’’,ve bunun akabininde törene devam eder.
Bir piskoposun yokluğunda,töreni yönetmeye yetkili olan kişi bir rahiptir.Eğer rahip yeni vaftiz edilenler için Kutsal Krizma yağı kullanacaksa,bu yağın daha önceden piskopos tarafından kutsanmış olması gerekmektedir.
Vaftiz edilecek her kişi,bir veya daha fazla,halihazırda vaftizli olan, vaftiz ebeveynleri tarafından temsil edilir.
Yaşı büyük olan çocukların veya yetişkinlerin vaftizinde,vaftiz edilecek olanlar kendi sponsorlarını kendileri takdim ederler ve böylece Hristiyan yaşamında onları dua ve kendi tanıklıkları ile destekleyeceklerine teminat gösterirler.Vaftiz edilecek olan küçük bir çocuk veya bebek ise,bu durumda ‘’vaftiz anne-baba’’ olarak da bilinen sponsorlar, vaftiz edilecek kişi adına yeminlerini beyan edip, ruhsal teminatta bulunurlar..
Çocuğun kendi ebeveynlerinin de, çocuklarına vaftiz sponsoru olmasına engel bir durum yoktur.
Ebeveynler ve vaftiz sponsorları olan vaftiz ebeveynler,Vaftiz’in anlamı hakkında bilgilendirilirler ve görevlerinin; yeni hristiyan olanlara Tanrı sevgisi ve bilgisini aşılayıp,imanda büyümelerine yardımcı olmak ve Rabbin kilisesinin üyeleri olarak sorumluluklarını öğretmek olduğunu kavrarlar.
KUTSAL VAFTİZ
-Bir ilahi veya mezmur okunabilir-
Giriş ve Selamlaşma
Cemaat ayakta durur ve vaftizi yöneten söyler;
-RAB İsa Mesih’in inayeti,Tanrı’nın sevgisi ve de Kutsal Ruh’un yarenliği hepinizle beraber olsun.
Cemaat: Ve sizinle de olsun.
(Bu yukarıda söylenenin yerine;Paskalya gününden Pentekost gününe kadar olan zamanda aşağıdaki okunur)
Vaftizi yöneten: Halleluya. İsa dirildi.
Cemaat: İsa gerçekten dirildi. Halleluya.
Giriş
Vaftizi yöneten aşağıda kullanılan cümleleri veya başka kelimeler seçebilir.
Rabbimiz İsa Mesih, bize Tanrı’nın Krallığı’na girebilmek için Su’dan ve Ruh’tan yeniden doğmamız gerektiğini söyledi ve bize, bu yeni doğuşun işareti ve mührü olarak ‘vaftiz’i bahşetti.
Biz işte burada Kutsal Ruh tarafından yıkanıp,temizleniyoruz.Bi z işte burada Mesih’i giyiniyoruz ki;günahlı doğamıza ölelim ve İsa’nın diriliş sonraki yaşamını yaşayalım.Tanrı’nın çocukları olarak,yeni bir haysiyet kazandık ve Tanrı bizi
o hayatın doluluğuna çağırıyor.
(Burada Gloria Excelsis kullanılabilir.)
Günün Duası
Vaftizi yöneten, ‘’Dua edelim’’ diyerek cemaati sessiz bir şekilde dua etmeye davet eder.Pazar günü ana ibadet esnasında veya başka bir yortu gününde,okunacak Dualar ve Ayetler,o günün anlam ve önemine ait kısımlardan seçilir.Veya bu aşağıdaki dua okunur:
Göklerdeki Babamız,Kutsal Ruh’unun kudreti ile; vaftiz sularında, imanlı halkına yeni bir yaşam veriyorsun. Aynı ruh ile bizi yönlendir ve güç ver ki;yeniden doğanlar sana iman ve sevgi içerisinde hizmet edebilsinler ve büyüyerek, diri olan ve Kutsal Ruh’un birliğinde seninle birlikte hüküm süren Oğlun İsa Mesih’in benzeyişinde olsunlar.Şimdi ve daima..
(Herkes) Amin+
Kelamdan Paylaşım
Cemaat oturur.Bir veya iki Kutsal Kitap pasajı okunur.Okuyacak kişi, önce paylaşımda bulunulan ayet ve pasaj kısımlarını cemaatle paylaşır;
Ve her paylaşımdan sonra,okuyucu söyleyebilir:
Rabbin Kelamı.
Cemaat: Rabbe hamdolsun.
(Kelamdan her paylaşım sonrasında, bir mezmur veya ilahi okunabilir)
Sonra herkes ayağa kalkar ve diyakon veya rahip İncil’den paylaşımda bulunur;ve ilk olarak der:
(İncil’den her ne bölüm okunuyorsa) ----------- ‘ya göre ,Rabbimiz İsa Mesih’in Kutsal Kelamı
Cemaat: Sana yücelik olsun,Rab Mesih.
-VAAZ-
Vaftiz adaylarının sunumu
Yetişkinler ve büyük çocuklar
Kendilerini takdim edebilecek yaştaki adaylar bireysel olarak sponsorları tarafından sunulur ve tören devam eder;
Sponsor/Vaftiz ebeveyn: Ben (vaftiz edilecek kişinin adı)’nı Kutsal Vaftiz için takdim ediyorum.
Vaftizi yöneten,her bir adaya sorar:
Vaftiz olmayı arzu ediyor musun?
Vaftiz adayı: Evet ediyorum.
(Bunu kişilerin kendi tanıklıkları takip edebilir.)
Bebeklerin ve ufak çocukların vaftizi
Kişinin yaşı ufak olduğundan dolayı, kendi adına vaftiz yeminlerini edemiyorsa,vaftiz ebeveyni/sponsor onu takdim eder
Anne-baba ve vaftiz ebeveynler: (Bebeğin ismi)’yi vaftiz gizini alması için takdim ediyorum.
Herkes takdim edildiğinde;vaftizi yöneten, tüm cemaate sorar
İman,Tanrı’nın halkına verdiği bir hediyedir.Vaftiz esnasında,Tanrı bu çağırdığı kişileri bizlerin arasına ekliyor.Tanrı halkı, bu çocukları/adayları kabul edip, onları Mesih’le olan yeni yaşamlarında gözetecek misiniz?
Bu takdim ettiğiniz çocuğu ,Hristiyan imanı ve yaşamında yetiştireceğinize dair sorumlu olacak mısınız?
Cemaat: Edeceğim,Tanrı’nın yardımı ile.
Bir bebek veya çocuk vaftizi olduğunda,vaftizi yöneten, anne-babaya ve vaftiz ebeveynlerine sorar:
Ebeveynler ve vaftiz ebeveynleri,kilise bu çocukları neşe ve coşku ile kabul ediyor.Bugün onları imanda gelişip büyümeleri için Tanrı’ya emanet ediyoruz. Bu çocuğu dualarınız ve tanıklığınızla, imanda büyüterek, Mesih’in yolunda yürümelerine yardımcı olacak mısınız?
Ebeveynler ve sponsorlar: Edeceğim,Tanrı’nın yardımı ile.
Vaftizi yöneten: Vaftiz ile, bu çocuklar iman yolundaki yolculuklarına başlamış oluyorlar.Siz bugün, onlar adına konuşuyorsunuz.Bu çocuklarla ilgilenecek ve onların Mesih’in kilisesinde ibadet ve yaşamında yer almaları için yardım edecek misiniz?
Ebeveynler ve sponsorlar: Edeceğim,Tanrı’nın yardımı ile.
VAFTİZ ANTLAŞMASI
Büyük bir mum yakılabilir.Vaftizi yöneten,vaftiz olacak kişilere veya onları temsil eden sponsorlarına hitap eder:
Vaftiz aracılığıyla,Tanrı bizleri karanlıktan çıkartarak, kendi muhteşem ışığına çağırıyor.O halde soruyorum ki:
Soru: Şeytanı ve Tanrı’ya karşı isyanda olan bütün kötü ruhları reddediyor musun?
Cevap: Onları reddediyorum.
Soru: Tanrı’nın yarattıklarına zarar verip, onları mahveden bu dünyanın kötü güçlerini reddediyor musun?
Cevap: Onları reddediyorum.
Soru: Seni Tanrı’nın sevgisinden ve komşundan alıkoyup uzaklaştıran, bütün günah arzularını reddedip,onlar için tövbe ediyor musun?
Cevap: Onlardan tövbe ediyorum.
Soru: Kurtarıcın Mesih’e dönüyor musun?
Cevap: Mesih’e dönüyorum
Soru: Onu Rabbin olarak izleyeceğine ve itaat edeceğine söz veriyor musun?
Cevap: Evet,İsa’ya itaat ediyorum.
Soru: Yol,gerçek ve yaşam olan Mesih’e geliyor musun?
Cevap: Mesih’e geliyorum.
Haç işareti ile mühürleme
Vaftizi yöneten veya başka bir rahip,her bir adayın alnına eliyle haç işaretini çizerek ,der ki:
Mesih seni kendi için istiyor.Bu haç işaretini kabul et.
Rahip bütün ebeveynleri,vaftiz sponsorlarını yanına çağırıp; onların da alnına haç işaretini çizebilir ve bütün hepsinin işaretlenmesinden sonra şunu söyler;
Çarmıhlanmış Mesih’te olan imanı itiraf etmekten utanmayın.
Tüm cemaat:Mesih’in izleyicisi olarak günaha,dünyaya ve Şeytan’a karşı cesurca savaş ve hayatının sonuna dek Mesih’e sadık kal.
Vaftizi yöneten:Her şeye kadir olan Tanrı sizi karanlığın güçlerinden esirgesin, kendi görkeminin suretiyle sizin içinizde yeniden hüküm sürsün ve sizi Mesih’in ışığına ve itaate yönlendirsin.
Tüm cemaat:Amin+
Suyun Kutsanması
Vaftizi yöneten rahipler ve adaylar vaftiz kurnası etrafında toplanırlar. Bu esnada bir mezmur,ilahi veya zikir okunabilir.Rahip,kurnanın içindeki suyun önünde durarak söyler;
Yeri ve göğü yaratan Rabbi yüceltin.
Cemaat:O her zaman sözünü tutar,vaadini yerine getirir.
Vaftizi yöneten: Rabbimiz olan Tanrı’ya şükranlarımızı sunalım.
Cemaat: Şükran ve övgü sunmak doğru olandır.
Vaftizi yöneten: Her şeye kadir olan Rabbimiz,sana bütün hayata can veren,yıkayan,dirilten armağanın olan bu ‘Su’ için teşekkür ediyoruz.
Yaradılışın başlangıcında, Kutsal Ruh suyun üzerinde hareket etti.Su aracılığıyla İsrail’in çocuklarını, Mısır’da kölelikten kurtarıp ,’Vaadedilmiş Topraklar’da özgürlük sağladın. Su ile Oğlun İsa Mesih, Yahya’dan vaftizi aldı ve Mesih olarak Kutsal Ruh tarafından meshedildi ki;bizi günahın ölümünden, yepyeni bir hayata taşıyabilsin...
Sana teşekkür ediyoruz Baba,Vaftiz’de olan su için..O su içerisinde Mesih’le beraber onun ölümüne gömülüyoruz.O su ile,onun dirilişini paylaşıyoruz.Onun aracılığı ile,Kutsal Ruh’tan tekrar doğduk.O yüzden,Oğlu’na coşkulu bir itaat ruhu içinde,ona iman yolu ile gelenleri,onunla olan beraberliğe vaftiz ediyoruz.
Şimdi bu suyu Kutsal Ruh’unun kudretiyle kutsa ki;günahtan arınıp yeniden doğabilsinler! Senin suretinde yenilenmiş olarak,iman ışığında yürüyerek Rabbimiz İsa Mesih’in dirilmiş olan yaşamında, sonsuza dek devam etsinler ..Sana ve Kutsal Ruh’a
Şimdi ve sonsuza dek şan,şeref ve yücelik olsun.
Cemaat: Amin +
İman Açıklaması
Vaftizi yöneten cemaate döner: Baba Tanrı’ya güvenip,ona iman ediyor musunuz?
Cemaat: Her şeye gücü yeten ,yerin ve göğün yaradanı Baba Tanrı’ya iman ediyorum.
Vaftizi yöneten: Tanrı’nın Oğlu olan Mesih İsa’ya güvenip, ona iman ediyor musunuz?
Cemaat: Rabbimizin tek Oğlu olan Mesih İsa’ya iman ediyorum.
O Kutsal Ruh’un kudretiyle Kutsal Ruh’dan gebe kaldı ve Bakire Meryem’den doğdu.
Pontiyus Pilatus zamanında acı çekerek,çarmıha gerildi,öldü ve gömüldü.Ölüler diyarına indi.Üçüncü gün,ölüler arasından dirildi.Göğe çıktı,ve Baba’nın sağ elinde oturmaktadır.Ölüleri ve dirileri yargılamak için tekrar gelecektir.
Vaftizi yöneten: Tanrı olan Kutsal Ruh’a güvenip iman ediyor musunuz?
Cemaat: Kutsal Ruh’a,kutsal evrensel Katolik kiliseye,azizlerin birliğine,günahların affına,ölülerin dirilişine ve sonsuz yaşama inanıyorum.
VAFTİZ SAKRAMENTİ
Eğer adaylar kendileri cevap verebilecek olgunlukta ise,vaftizi yöneten rahip onlara döner;
Vaftizi yöneten: (Vaftiz edilenin ismi) , senin imanın bu mu?
Vaftiz adayı: Benim imanım budur.
Vaftizi yöneten rahip,elini suya daldırır veya vaftiz adayını tamamen suya sokar ve başının üzerine suyu dökerken şöyle der;
(Vaftiz edilenin ismi),Seni Baba’nın , Oğul’un , ve de Kutsal Ruh’un adına vaftiz ediyorum!
Eğer yeni vaftiz edilen, beyaz bir kıyafetle giydirilmişse,bir ilahi veya şarkı söylenebilir ve ardından rahip şöyle söyler;
Mesih’i giyindiniz.Mesih’e vaftiz olan birçoklarının Mesih’i kuşandıkları gibi..
Eğer vaftiz edilen kişi,daha önce haç ile işaretlenmemiş ise,rahip o an onları haç işareti ile mühürler.
Vaftizi yöneten: Sizi vaftiz ile kilisesine kabul eden Tanrı,üzerinize lütfunun zenginliklerini döksün;Mesih’in müritleri olan kişilerin yoldaşlığı ile ve her gün onun mesheden Ruh’u ile yenilenin ve görkem içerisindeki azizlerin tahtını miras alın.

Anglikanlık Vaftiz Liturjisi
GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ

Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler