Elçisel kökende tek kilisede buluşmak için atılan bir adım:Chicago-Lambeth Quadrilateral

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Anglikanlık : Elçisel kökende tek kilisede buluşmak için atılan bir adım:Chicago-Lambeth Quadrilateral

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
Evanjelique

Elçisel kökende tek kilisede buluşmak için atılan bir adım:Chicago-Lambeth Quadrilateral

Hristiyan ekümenizminin ve büyük bölünme (schism) öncesi tek bir çatı altında tek bir elçisel kilisede birleşmenin destekçilerinden Amerikalı Episkopal (Anglikan) rahip William Reed Huntington tarafından 1870 yılında kaleme alınan bir denemeden ortaya çıkan dört maddelik açıklama günümüzdeki Anglikan kimliğinin şekillenmesinde büyük rol oynamıştır.

Roma Katolik Kilisesi ve Doğu Ortodoks Kiliseleri ile birlikte kökenini ELÇİSEL ATANMAya dayandıran tüm kiliselerin bölünmemiş ilk günkü erken dönem Hristiyanlığına dönmesini amaçlayan bu girişim,bugün Anglikan kilisesinin Katolik ve Ortodoks kiliseleriyle kurduğu sıcak,samimi diyalog sürecinin temelini atmıştır.

Bu dört nokta şunlardır;

1.) Kutsal metinler 'Kurtuluş' için gereken herşeyi içinde ihtiva eder.

2.) İman açıklamaları (Özellikle de İznik ve Havariler Amentüsü) Hristiyan imanını yeterli olarak anlatan kaidelerdir.

3.) Vaftiz ve Evakaristiya (Kutsal Komünyon) sakramentleri

4.) Yerel olarak adapte edilmiş tarihi piskoposluk sistemi ile yönetim

Temelini Huntington'ın attığı bu görüşlerin ortaya sürülmesindeki esas amaç,Roma Katolik ve Ortodoks kiliseleri ile bir ''Home Reunion'' ; yani tek çatı altında birleşmeye giden yolun kapısını aralamak ve ortak bir paydada buluşmaktı.

http://anglicanhistory.org/usa/whipple/unity1896/

hristiyanlık
Anglikanmoderator

Yararlı bilgi için teşekkür ederim. Bu dört maddelik açıklama sonra bütün Anglikan psikoposların toplantısı olan Lambeth toplantısında biraz geliştirilerek kabul edildi. (1888) O son şeklini burada veriyorum.

a. Eski ve Yeni Antlaşma'yla oluşan Kutsal Kitap, "kurtuluş için gereken herşeyi içermekte" ve imanın ölçüsü ve son standartı olması.

b. Vaftiz simgesi olan Elçilerin İnanç Açıkması ve Hrisitiyan imanının yeterli açıklama olan İznik İnanç Açıklaması.

c. Mesih'in belirlediği iki sakrament--Vaftiz ve Rabb'in Sofrası. Mesih'in kullandığı kurucu sözleri ve onun belirttiği maddeler kullanılmalı.

d. Tarih Psikoposluk sistemi--Tanrı tarafından çağrılmış ulusların ve milletlerin çeşitli ihtiyaçlarına göre onun kilisesinin birliği için yöntemde ve yürütmede yerel olarak adapte edilmiş olarak.

Burada bir iki açıklama gerekir. Üçüncüsünde vaftiz ve Rabb'in sofrasında Mesih'in söz kullanılmasını şart koyuyor. Yani, Rabb'in Sofrasında 1Kor. 11'deki söz (veya Sinoptik Müjdelerdeki söz) kullanılmalı. Vaftizde ise Matta 28'deki söz kullanılmalı. (yani, Baba, Oğul, ve Kutsal Ruh'un adıyla vaftiz edilmeli.) Aynı zamanda Mesih'in belirttiği madde kullanılmalı. Yani, su olmadan vaftiz olmaz (suyu kullanma yöntemi hakkında çeşitli görüş olsa bile). Rabb'in sofrasında ekmek ve şaraptan başka madde (örn. vişne suyu) kullanılmamalı.

Tarih Psikoposluk dendiği zaman Elçilerin zamanından beri el koyma zinciri ile devam edilmiş olan psikoposların yönettiği psikopoluk sistemini bahsediyor. Amerikadaki Metodist Kilise'de de psikoposlar var. Ancak, onlar diğer psikoposlar tarafından atanmadan psikoposlar oldukları için bu tarih psikoposluk sistemi değildir.

20. yüzyılda Angalikan kilisenin diğer kiliselerle birleşme çabasında bu ilkeler doğrultusunda hareket etti. Onun ilki olan Güney Hindistan birleşmesinde birleşecek olan diğer Protestan mezheplerde (Presbyteryan
Metodist, ve Kongregasyonal) psikoposluk sistemi yoktu. Ancak, Anglikanlar bu ilkeye ısrar ettiği için diğer kiliseler bu sistemi kabul ederek birleşti. Diğer kiliselerden yeni psikopos seçilenler Anglikan psikoposların el koyup dua etmeleri ile atandı. Kuzey Hindistan, Pakistan, ve Bangladeş de bu medeli izledi.

Luteryan Kilisede ise bazı ülkelerde tarih psikoposluk sistemi devam etmekte bazı ülkelerde ise devam etmemektedir. Anglikan Kilise'nin Kuzey Avrupa'daki Luteryan Kilise'yle tam birlik içine girip de diğer Luteryan kiliselerle bunu yapmaması da bu ilkeye dayanarak oldu. Eski Katolik Kilise'de ise zaten tarih psikoposluk sistemi olduğu için bir problem yaşanmadı.

hristiyanlık
moderator5

İki moderatörümüze de açıklamaları için teşekkür ederiz. Acaba Rabbin Sofrası konusundaki görüşü biraz daha açıklayabilir misiniz?

Rabbin Sofrası bazı protestan kiliselerdeki gibi sadece simgesel mi kabul ediliyor yoksa Katolik/Ortodoks anlayışındaki gibi gerçek mi kabul ediliyor?

hristiyanlık
Anglikanmoderator

Sevgili Moderator 5, güzel soru için teşekkür ederim.

Sakrament sözcüğü simgesel yorumuna zıt düşer (En az benim düşüncemde). Yani, vaftiz veya Rabb''in Sofrası yalnız simgesel bir şey ise ona "giz" anlamına gelen sakrament kelimesi kullanılmaz.

Anglikan Kilise simgesel görüş dışında her görüşü kabul etmektedir. 16. ve 17. yüzyılda Reform etkisi en büyük kaldığı için Reform görüşü en ağırlıklı basar. Reform görüşüne göre Ekmek ve Şarap fiziksel anlamında değişmez, ancak ruhsal anlamında değişir, öylece onu imanla yiyip içenler için Rabb'in bedeni ve kanı oluyor. Ancak, fiziksel olarak değişmediği için Rabb'in Sofrası bittikten sonra maddenin kutsallığı kalmaz. Yine de gelenek olarak ve diğer görüşlere sahip olanlara saygı nedeniyle kalan maddeye de saygı gösteriliyor. Ancak, maddeye gerekenden fazla önem vermekten kaçmak için liturjde Rabb'in sofrası bittiği an bir madde bırakılmadan herşeyin tükedilmesi tavsiye edilir.

Tavsiye diyorum çünkü öyle yapmayan kiliseler de var. Katolik kiliselerde olduğu gibi kalan maddeleri koruyup diğer zamanlarda da onun önünde baş eğilerek saygı gösterme geleneğini sürdüren kiliseler de var.

Öyle eylem de Anglikan Kilisede kabul edilmektedir. Çünkü, bu konuda Katolik görüş olsun, Luteryan görüş olsun, Ortodok görüş olsun, Rab'in Sofrasını sakrament olarak kabul eden her görüşü Kilisenin kabul edebildiği görüş içine tutuyoruz.

Şahsen görüşü sorarsanız, bu konuda kendimi daha çok Luteryan ve Ortodoks görüşe yakın görüyorum. (Bu iki görüş arasında büyük farkı görmüyorum.)

hristiyanlık
moderator5

Bu konudaki ayrımı hem öğrenmek hem de başkalarının da bilmesi için soruyu sormuştum. Detaylı açıklamalarınız için teşekkür ederim.

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Elçisel kökende tek kilisede buluşmak için atılan bir adım:Chicago-Lambeth Quadrilateral konusuna benzer konular;

Hristiyanlığa adım attım. Merhaba kardeşlerim. Ben 16 yaşındayım ve kücüklügümden beri hristiyanlıga hep ilgi duydum ailem müslüman fakat benim için hiçbir zaman çekici olmadı hristiyanlık daha cezbedici ve huzur vericiydi. ve son 1 yıldır yaptıgım arastırmalar ve incili okumam sonucunda Mesih İsa'ya yakın zamanda iman ettim.fakat aileme açıklayamadım ve bir süre boyuncada açıklayamayacagım. benim sorum şu ki : incili okumus biri olarak mezhep tavsiyeleriniz nelerdir ? kısa kısa mezhepleri tanıtırsanız sevinirim. tavsiyelerinizi beklıyorum... esenlikle kalın. Rab yanınızda olsun...

hristiyan olmaya son adım ve mezhepler içimdeki İsa inancı çocukluğumdan beridir beni hiç terk etmedi. doğar doğmaz kimliğime işlenen islamı aynı dayatma yoluyla sadece bir ibare olarak cüzdanımda taşırken, önce kuranı okudum, sonrasındaysa ruhumu sevgi ve mutlulukla dolduran İncil'i. küçük yaşlardan itibaren her yıl düzenli olarak ziyaret ettiğimiz selçuktaki Meryem Ana evi benim için kendi evimden öte bir yer olmuştur. İncil'i bilinçli olarak okumaya başladığımda ise daha fazla müslüman olarak kalmak istemediğimi anlamaya başladım. içim İsa Mesih sevgisiyle doluyken, bana hiçbir anlam ifade etmeyen bir dine bağlı kalmak beni üzüyor. babam beni bu konuda tamamen özgür bırakmasına rağmen, toplumdan dışlanmamdan endişe ederek bu kararımı ertelememi söylesede, ben O'nun...

Elçisel kökende tek kilisede buluşmak için atılan bir adım:Chicago-Lambeth Quadrilateral Site Yönetiminden Bilgilendirme: İlgili konu http://www.hristiyanforum.com/forum/anglikanlik-f343/elcisel-kokende-tek-t319992.html adresine taşınmıştır.

Mesihe bir adıM daha..(: Hersey icin herzaman Rabbe sukur etmeliyiz..Bizi gercekten sevdigi,LütfuyLa bizi onurlandırdıgı icin. Beraber cıktıgımız bu yoLda tanrının yardımının her zaman bizimle oldugunu hicbir sekilde unutmayalım lütfen. GökseL babamız; Beraber cıktıgımız bu zor ve gercekten lütüf dolu yolda kutsaL ruhun bizimle birlikte oLmasını diliyoruz senden.Tüm insanlıgın Rable buluşması icin yalvarıyorum sana babacıgım, Musanın, yakubun,ibrahimin tanrısı oLan ulu yaratıcımız islemis Oldugumuz günahLar icin af,bizi kutsaL kılmanı ve senin krallıgında Mesihle buLuşmamızı sagla diye sana yalvarıyorum.Bu satırLarı okuyan,gercekten zor durumda oLan kardesLerimizide sen berektle ve esenLiginle onLarın acıLarını hafiflet diye yalvarıyorum.Malatya...

Kilisede evlilik ve düğün seremonisi için gerekli prosedür (Not: Kiliselerimizin kendi aralarında farklar olabilmektedir.Ama aşağıda yazılan prosedür,genel olarak çoğu kilisede aynıdır.) Kilise nikahı için gerekli belgeler ve süreç: 1)Evlenecek olan çiftten enazından birinin İsa Mesih inanlısı (Hristiyan) olması ve vaftiz belgesini ibraz etmesi gerekmektedir.Kilise,evliliğin iki inanlı arasında olmasını tercih etse de,karma evlilikler de taraflardan birinin Hristiyan olması neticesinde kilisenin kutsayışını almaktadır.(Katolik Kilisesi gibi bazı kiliseler,karma evliliklerde doğacak çocukların Hristiyan inancına uygun olarak yetiştirileceğine dair bir teminat sözü alabilmektedir.) 2)T.C. kanunlarına göre dini nikah yaptırabilmek için önce resmi nikahınızın olması gerekmektedir ve bunun...

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Anglikanlık : Elçisel kökende tek kilisede buluşmak için atılan bir adım:Chicago-Lambeth Quadrilateral

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler