Protestan-Anglikan Kiliseler

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Anglikanlık : Protestan-Anglikan Kiliseler

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
Xğristiyan

Merhaba sayin moderatorum su ana dek genelde sizden bagimsiz anglikan ve anglo katoliklerin ogretisini aldim lakin Protestan anglikanlar hakkinda pek bilgim yoktur bu konuyla ilgili bazi sorularim olacaktir cevaplarsaniz sevinirim.

1- Protestan anglikanlara gore anglikanlik ; lutheryen, baptist, presbyterian v.b gibi bir protestan mezhebi midir eger oyleyse itikadi imanlari nelerdir?

2- episkopal anglikanlardan farklari nelerdir?

3- dini yorumlamada kimi esas alirlar ( j.calvin, luther gibi...)

saygilarimla...

hristiyanlık
Anglikanmoderator

Merhaba. Avustralya'da iyi zaman geçmeniz dilerim. Birara evde olmadığım için cevaptan biraz geciktim.

Öncelikle bunu belirtmek istiyorum ki Anglikan Kilisesinde Protestan-Katolik (veya Low Church-High Church) diye kesin ayrım yoktur. Bunu yalnız çeşitli inançları belirtmek için insanların koyduğu bir izlenimdir. Bir örnek vereyim. Siyasette sağcı, solcu gibi kavram var, ama çoğu insan tam olarak sağcı da değil, tam olarak solcu da değil.

Böyle bir ayrımın daha yapıcı olduğunun somut bir örneğini vereyim. Bugüne kadar katıldığım konferansı organize eden psikopos Low Church olarak bilinen biridir, ama o konuşmacı olarak Katolik başkoposu davet etti. Anglikan Kilisesi böyle birbirinden öğrenmeye çalışan bir kilisedir. Ben de Protestan olarak tanınıyorum, ama Ortodoksluğa da çok yakın hissediyorum. Bunu daima düşünerek cevaplarımı değerlendirmenizi rica ederim.

1. Evet. Protestan mezhebidir. Ancak, Katolik ve Ortodoks Kiliseleriyle de iyi geçinmeyi hedefleyen bir Protestan mezhebidir. Bir de diğer Protestan mezhebinden farklı olarak psikoposluğu kabul ediğ dünya çapında bir komün oluşan bir mezheptir.

2. Fark yoktur. "Anglikan"ın sözcük anlamı İngiltere demektir. Bunun için özellikle İngiltere ile ilişkisi iyi olmayan ülkelerde bu ismi kullanmak istemediler ve böylece farklı ismi kullandılar. Önce İngiltere'yi rakip gibi gören İskoçya'da kullanılmaya başladı ve İngiltere'den savaş ile ayrılan Amerika Birleşik Devleti'nde kullanıldı. "episkopal" demek "psikopos ile ilgili olan" demektir.

3. Tarihsel olarak Kalvin'in etkisi en büyük idi, ama Low Church içinde de çeşitli görüş vardır. Özellikle seçilmişlik konusunda Arminian görüşünde olanların sayısı baya büyüktür.

hristiyanlık
cem_james

anglikanmoderatör arkadaş çok güzel yazmış ben şu şekilde kendimden örnek verebilirim. Mesela ben kendimi anglo-katolik olarak yorumlarım, bunun sebebi ise piskoposluk zincirine inanmamdır.Ancak anglikan felsefesi ortadoks kilisene çok benzemektedir.(bunu İstanbul'da daha iyi anladım) Askerliğimi İstanbul'da yaparken, St.Antuan kilisesi bana komunyom vermemişti ancak yunan ortadoks ve ermeni ortadoks kiliseleri vaftizli olan hristiyanlara komunyom vermekteydi ve banada vermişlerdi. Anglikan kiliseleride ortadoks kilisesi gibi rabbin sonrasını tüm hristiyanlara açmışlardır.Anglikan kiliseleri (güney afrikayı bilmiyorum) genelde ayin biçimleri birbiriyle aynıdır çok fazla bir değişiklik yoktur aralarında.Ancak anglo-katolik ve anglo-protestan denilen ayrım sadece düşünce ayrılığıdır. Bu kiliselerin birbirinden farklı olmasının sebebi birazda o kiliselerde görev yapan yapan rahibe ve cematine bağlı olduğunuda söylemem gerekmektedir.(Birazcık arz talep ilişkisidir belki bilmiyorum)Ama şöyle bir gerçek vardır anglikan kilisesi episkopal bir kilisedir ve diğer tüm mezheplerle iyi ilişkisi bulunmaktadır. Ve şöyle ilginç bir şey var anglikan mezhebinin ayini ve duaları aynı roma katolik kilisesi gibidir fakat düşünce ve felsefi olarak ortadoks kilisesi gibidir(en azından benim kilisem ve gördüğüm bir kaç anglikan kilisesi böyledir)

Yönetim Notu: Kardesim, sevgili Angelikanmoderatör'ümüz bir Pastör'dür. Bu size sadece bir enformasyon'dur. Rab sizi bereketlesin!

hristiyanlık
Evanjelique

Sevgili Cem James'in de güzel bir biçimde anlattığı gibi,artık günümüzde bir çok kilise çevresi ve ilahiyatçılar tarafından Anglikan (Episkopal) Kilisesi/Anglikan Komünü Hristiyanlığın Katolik,Ortodoks,Protesta nlık mezheplerinden ayrı '4. bir mezhep' olarak görülmektedir.

Anglikan Kilisesi bir çok konuda kendine hastır ve bu bakımdan da Anglikan Kilisesi'ni Katoliklikten ve Protestanlıktan ayrı 'otonom/bağımsız' bir kilise olarak değerlendirmek yanlış olmaz.

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Protestan-Anglikan Kiliseler konusuna benzer konular;

Protestan Kiliseler Derneği 2011 Hak İhlalleri İzleme Raporu İlgili materyal ektedir.

MHP'deki Masonlar ve Protestan Kiliseler Birliği MHP’deki Masonlar ve Protestan Kiliseler Birliği http://www.hristiyangazete.com/wp-content/uploads/2011/06/MHPde-ki-masonlar...jpg MHP’deki Masonlar ve Protestan Kiliseler Birliği CHP’nin 20 mason ve rotaryen aday gösterdiğinin ortaya çıkmasından sonra, MHP’de de 9 mason, rotaryen ve lions üyesinin milletvekili adayı olduğu saptandı. Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) sular durulmuyor. MHP kaset depreminden sonra şimdi de mason adaylar iddiasıyla çalkalanıyor. CHP’nin 20 mason milletvekili adayından sonra MHP’nin milletvekili adayları arasında da 9 mason, rotaryen ve lions olduğu saptandı. Masonların ve bu tür kökü dışarıdan örgüt mensuplarının kimlikleri gizlenmesine karşın, mason kuruluşlarının elektronik...

Türkiyede ibadete açık Anglikan/Episkopal kiliseler Türkiye'de ibadetlerini aktif olarak sürdüren Anglikan/Episkopal Kiliseler ANKARA: St. Nicholas Episkopal Kilisesi İngiliz Başkonsolosluğu,Şehit Ersan Cad. , 46A , Çankaya-Ankara Rabbin Sofrası ve Ayin saatleri: Her pazar 10:15,ibadet 1 saat sürüyor.

Türkiye Protestan Kiliseler Birliği Raporu 2010 Türkiye Protestan Kiliseler Birliği 2010 Raporu Submitted by admin on 17/02/2011 – 15:32No Comment http://www.hristiyangazete.com/wp-content/uploads/2011/02/image1-300x133.jpg Türkiye Protestan Kiliseler Birliği 2010 Raporu Başkanlığını Hamdi Zekai Tanyar’ın yaptığı Türkiye Protestan Kiliseler Birliği’nin hazırladığı, Türkiye’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı protestanların durumunu, sorunlarını ve çözüm önerilerini anlatan rapora ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz. Türkiye Protestan Kiliseler Birliği 2010 Raporu http://www.hristiyangazete.com/2011/02/turkiye-protestan-kiliseler-birligi-2010-raporu/

Anglikan kilisesi, Protestan mı yoksa Katolik bir mezhep midir? Aslında her ikisi de! Anglikanizm, Katoliklik ile Protestanlık arasında bir orta yoldur. Özünde Anglikan kilisesi ne Katoliktir, ne de Protestandır... http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8b/ChristianityBranches.svg/659px-ChristianityBranches.svg.png Ama Roma'ya bağlı olmayan her Batı kilisesinin 'Protestan' olarak adlandırılması neticesinde bu tür bir kategorizasyona dahil edilmişse de,cemaat içinde ''High Church'' denilen geleneksel kanatta bulunan Anglo-Katolik kısım,bu sınıflandırmaya karşı çıkar ve ''Anglikan''lığın Protestanlık ve Katoliklikten bağımsız otonom bir batı kilisesi ve mezhebi olduğunu savunur.

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Anglikanlık : Protestan-Anglikan Kiliseler

Click "Give Now", then choose "Turkey"

(Tax-Deductible for US Citizens)

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler