| Evanjelique |
|
(Not: Liturjik hristiyan derken,ayinlerin görkemli olmasını isteyen,buhur ve çan kullanımı gibi geleneksel ibadet tarzını benimseyen,Komünyon'u dizleri üzerinde çökerek almayı tercih eden,org müziği ve klasik ilahiler eşliğinde , istavroz/haç çıkarma gibi Elçisel Kilise adetlerini seven,kilisede modernizmden hoşlanmayan ve daha geleneksel ibadet tarzını benimseyen kardeşleri kastediyoruz ki;bu liturjik Hristiyanlar arasında Protestanlar da mevcuttur,örneğin Lutheranlar ve Methodistler liturjik uçtadır.) Evanjelikal ibadetten hoşlanan kardeşler ise ritüel ve liturjiden çok Kutsal Kitap ayetlerinin literal olarak ele alındığı,Kutsal Kitap odaklı ve yalın,sade,İncil toplantısı havasında,contemporary/modern jazz/blues gibi müzik ve ilahilerle el çırparak tapınmayı seven,kilisede günlük kıyafetler içerisinde vaaz edilen,ev ortamında rahat şekilde ibadeti sevenlerdir. Bu anket her branştan,ekolden,mezhepte n Hristiyana açıktır. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada gibi Batılı toplumlarda,neredeyse tüm Protestan/Katolik kiliselerin bünyesinde ''contemporary'' tabir edilen modern tarzda ibadet ve daha klasik sevenler için daha sakramental ve liturjik servisler mevcuttur ve kiliseler cemaatlerine bu seçim ve tercih hakkını vermişlerdir.Örneğin aynı kilisede Pazar sabahı 10:00da modern,Kutsal Kitap vaazı odaklı servis varken,saat 12.00de ise ibadette tütsü,buhurun ve sakramental elementlerin mevcut olduğu geleneksel tapınma icra edilir. |
| Evanjelique |
|
(Not: Liturjik hristiyan derken,ayinlerin görkemli olmasını isteyen,buhur ve çan kullanımı gibi geleneksel ibadet tarzını benimseyen,Komünyon'u dizleri üzerinde çökerek almayı tercih eden,org müziği ve klasik ilahiler eşliğinde , istavroz/haç çıkarma gibi Elçisel Kilise adetlerini seven,kilisede modernizmden hoşlanmayan ve daha geleneksel ibadet tarzını benimseyen kardeşleri kastediyoruz ki;bu liturjik Hristiyanlar arasında Protestanlar da mevcuttur,örneğin Lutheranlar ve Methodistler liturjik uçtadır.) Evanjelikal ibadetten hoşlanan kardeşler ise ritüel ve liturjiden çok Kutsal Kitap ayetlerinin literal olarak ele alındığı,Kutsal Kitap odaklı ve yalın,sade,İncil toplantısı havasında,contemporary/modern jazz/blues gibi müzik ve ilahilerle el çırparak tapınmayı seven,kilisede günlük kıyafetler içerisinde vaaz edilen,ev ortamında rahat şekilde ibadeti sevenlerdir. Bu anket her branştan,ekolden,mezhepte n Hristiyana açıktır. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada gibi Batılı toplumlarda,neredeyse tüm Protestan/Katolik kiliselerin bünyesinde ''contemporary'' tabir edilen modern tarzda ibadet ve daha klasik sevenler için daha sakramental ve liturjik servisler mevcuttur ve kiliseler cemaatlerine bu seçim ve tercih hakkını vermişlerdir.Örneğin aynı kilisede Pazar sabahı 10:00da modern,Kutsal Kitap vaazı odaklı servis varken,saat 12.00de ise ibadette tütsü,buhurun ve sakramental elementlerin mevcut olduğu geleneksel tapınma icra edilir. |
| moderator6 |
| Bazılarının güzel bazılarının ise gösterişli olarak niteledikleri kiliselerdeki ayinler de içtendir. |

| Evanjelique |
|
Italya'da katakomblarda bulunan erken dönem Hristiyanlığa ait bir kitabede duvara 'Theotokos'tan,yani bakire Meryemden şefaat istendiğini (Sub tuum Praesidium) görüyoruz.Bu da bir kısım Protestanlığın Meryem kültünün Hristiyan öğretisine pagan geleneklerden aktarıldığı savını çürütüyor,çünkü o tarihte Hristiyanlık Roma İmparatorluğu'nda yasaklı konumdaydı ve Hristiyan olmak suçtu. |
| lighthouse |
|
Tabiki liturji Nasıl bir doktor beyaz önlükle görevini yapıyorsa (kendine ve işine saygısından) Bir kilise pederi yada pastör dedikleri ,(pastör neyse onunda türkçeye evangelistlerin soktuğu,tdk sitesinde pastör diye bir kelime bulamadım) herneyse köstümü giyip görevini yapmalıdır Ayağında sandaletle şortuyla, vaaz vermek ne derece uygun,orası plaj değilki,gitar,darbuka,all kış akoru notası olmayan ilahiler ne biliyim bana uygun değil Depodan evden bozma sözde kilise dedikleri yerler, bana göre değil,geleneksel kilise tarzı dekorlar sanki günahmış gibi algılanıyor, Ben kilisede klasik müzikten yanayım Johan sebastian bach,Schubert vs ve tabiki kilise orgu Tanrı sizinle olsun |
|
Alıntı:
|
|
BÖLÜM 14 Zayıf İman, Güçlü İman 1 İmanı zayıf olanı aranıza kabul edin, ama tartışmalı konulara girmeyin. 2 Biri her şeyi yiyebileceğine inanır; imanı zayıf olansa yalnız sebze yer. 3 Her şeyi yiyen, yemeyeni hor görmesin. Her şeyi yemeyen, yiyeni yargılamasın. Çünkü Tanrı onu kabul etmiştir. 4 Sen kimsin ki, başkasının kulunu yargılıyorsun? Kulu haklı çıkaran da haksız çıkaran da efendisidir. Kul haklı çıkacaktır. Çünkü Rab`bin onu haklı çıkarmaya gücü vardır. 5 Kimi bir günü başka bir günden üstün sayar, kimi her günü bir sayar. Herkesin kendi görüşüne tam güveni olsun. 6 Belli bir günü kutlayan, Rab için kutlar. Her şeyi yiyen, Tanrı`ya şükrederek Rab için yer. Bazı şeyleri yemeyen de Rab için yemez ve Tanrı`ya şükreder. 7 Hiçbirimiz kendimiz için yaşamayız, hiçbirimiz de kendimiz için ölmeyiz. 8 Yaşarsak Rab için yaşarız; ölürsek Rab için ölürüz. Öyleyse, yaşasak da ölsek de Rab`be aitiz. 9 Mesih hem ölülerin hem yaşayanların Rabbi olmak üzere ölüp dirildi. 10 Sen neden kardeşini yargılıyorsun? Ya sen, kardeşini neden küçümsüyorsun? Tanrı`nın yargı kürsüsü önüne hepimiz çıkacağız. 11 Yazılmış olduğu gibi: “Rab şöyle diyor: `Varlığım hakkı için her diz önümde çökecek, Her dil Tanrı olduğumu açıkça söyleyecek.`” 12 Böylece her birimiz kendi adına Tanrı`ya hesap verecektir. 13 Onun için, artık birbirimizi yargılamayalım. Bunun yerine, hiçbir kardeşin yoluna sürçme ya da tökezleme taşı koymamaya kararlı olun. 14 Rab İsa`ya ait biri olarak kesinlikle biliyorum ki, hiçbir şey kendiliğinden murdar* değildir. Ama bir şeyi murdar sayan için o şey murdardır. 15 Yediğin bir şey yüzünden kardeşin incinmişse, artık sevgi yolunda yürümüyorsun demektir. Mesih`in, uğruna öldüğü kardeşini yediklerinle mahvetme! 16 Size göre iyi olanın kötülenmesine fırsat vermeyin.
|
| moderator5 | ||||
|
||||
| lighthouse | ||||||||
uslubum çok düzgündür bence ben öyle süslü kelimerle şov yapıcak adam değilim,doğalım kısacası siz sanki bilmiyorsunuz, amerikan usulü kiliselerde neler olup bittiğini,ve bu kiliserde insanların konuşmaları sırasın seviyenin ne kadar düştüğünü herkes bilir ben başka inancı küçümsemiyorum,sadece gerçek söylüyorum kiliseyi sosyal eğlence mekanı veya podyum olarak görmüyorum |
||||||||
|
Alıntı:
|
10 Tanrı`nın bana lütfettiği görev uyarınca bilge bir mimar gibi temel attım, başkaları da bu temel üzerine inşa ediyor. Herkes nasıl inşa ettiğine dikkat etsin. 11 Çünkü hiç kimse atılan temelden, yani İsa Mesih`ten başka bir temel atamaz. 12 Bu temel üzerine kimi altın, gümüş ya da değerli taşlarla, kimi de tahta, ot ya da kamışla inşa edecek. 13 Herkesin yaptığı iş belli olacak, yargı günü ortaya çıkacak. Herkesin işi ateşle açığa vurulacak. Ateş her işin niteliğini sınayacak. 14 Bir kimsenin inşa ettikleri ateşe dayanırsa, o kimse ödülünü alacak. 15 Yaptıkları yanarsa, zarar edecek. Kendisi kurtulacak, ama ateşten geçmiş gibi olacaktır.
|
| Frollo |
|
Evangelion olmadan litürjinin hiçbir anlamı yoktur, ancak yaşamayan bir Evangelion unda anlamı yoktur, bu yüzden litürjiye de ihtiyaç vardır. Her ne kadar geleneksel olduğu dile getirilse de eğer İncil'den kopuksa litürji onu uygulayan insanları yabancılaştırır, insanlar litürjiye bağlanır ve asıl bereket kaynağı olan Söz'den ve onun varlığından uzaklaşırlar bunun yerine litürjiye bağlanırlar ve eğer bu litürji çok katı olursa sonradan litürjiye dahil olacak kişiler için de sorun teşkil eder. Sonuçta temelde Evengelion vardır ve çok daha önemlidir. Eski tarz latince ayini destekleyen birisiyim ve mümkün olduğunca Kilise orgunun canlı olarak dahil olduğu 5 duyuya hitap eden ayinlere katılmak için çaba harcarım; ancak şu da var ki kimisi bundan hoşlanmayabilir o yüzden de herkesi buna bağlı kılmanın bir anlamı da çok yok. Katolik Kilisesi'nde pek çok order var eskilerinden tutun yenilerine kadar ve bunların bir çoğunun litürjisi temelde aynı sistem üzerinde kurulu olsa da kendi içlerinde bir takım farklı ögeler barındırabilmekte. Örneğin bir inanan Dominiken ayinine gidip farklı şekilde bereketlenirken, Kapuçin ayinine gidip farklı şekilde bereketlenebilir, ya da Karizmatiklerin ayinine katılıp farklı şekilde bereketlenebilir, isteyen Bizans ritli bir ayine katılabilir, kişinin seçimine kalmıştır, hiçbirine zorla katılmak yükümlülüğü yoktur (Elbette bu congregationlar ancak Papalık'ın onayı ile var olabilirler, ortak litürjiden aşırı kopan gruplara izin verilmez). Bu şekilde farklı renkler bir ortaklıkta yaşamış olur. Kilisede bateri çalınması, elektro gitar çalınması, yüksek sesle pop tarzı şarkılar söylenmesi, vişne suyu vs.. bunlar korku verici durumlar, öyle tarz efkaristiya ayinleri var ki gerçekten ayin mi yoksa konser mi yoksa şaklabanlık mı olduğunu ayırt edemezsiniz. Bu şekilde davrananlar litürji yerine Evangelion a daha fazla mı yaklaşıyorlar ? Elbette hayır. Bir ibadetin bu çeşit dejenere yollarla yütürülmesinin onun daha fazla evanjelik daha az litürjik olması ile ilgisi yoktur. Bu dejenerasyona yol açanlar yine insanların kendileridir, kolaya kaçmalarıdır, sonuçta bunlar popüler kültürün ve post-modernizmin inancın içersine sızan biçimleridir bunları da insandan başkası yaratmadı. Bizi litürji kurtarmayacaktır, Evangelion kurtaracaktır ancak bu demek değildir ki litürji boştur. Litürji ayağımızın yere sağlam basmasını sağlamaktadır, Mesih'in bedeninde birlikte olmamızı sağlamaktadır, ortak komünyon ve kurallar ile bizi birleştirmektedir, savrulup dağılmamamızı sağlamaktadır. Sonuç olarak ne sadece litürji ne Evangelion ağır basmalı ikisi de birbirini tamamlamalı iç içe olmalı diyorum. |