Ortodokslar, Katolikler, Anglikanlar ve diğer tüm liturjik Hristiyanlar- En çok bereketlendiğiniz rit hangisi?
| HRİSTİYAN FORUM
> Anketler
: Ortodokslar, Katolikler, Anglikanlar ve diğer tüm liturjik Hristiyanlar- En çok bereketlendiğiniz rit hangisi? konusu 2634 kez okundu, 15 kez cevaplandı. En son mesaj Frollo tarafından gönderildi. Ortodokslar, Katolikler, Anglikanlar ve diğer tüm liturjik Hristiyanlar- En çok bereketlendiğiniz rit hangisi? Bilindiği gibi Elçisel/Apostolik kilisenin tarihinin en başından beri, bulunulan coğrafi bölgeye,anane ve örflere uygun olarak Kutsal Ayin'in icra ediliş biçimi değişiklik göstermektedir ve bu törensel usüllerden her birine 'Rit' denmektedir. Malesef günümüzde bu ritlerden bir çoğu antik bir şekilde dolaba kaldırılmış olarak kullanım dışı ise de,Elçisel kilisenin zenginliği olan eski antik ritlerin yeniden kulllanımını destekleyen çeşitli cemaatler ve yeni dinsel uyanış 'revival' hareketleri bulunmaktadır. Kilise bünyesinde bulunan çeşitli ritleri 3 ana başlık altında sıralamamız gerekirse;bunlar: -Roma Riti -Bizans Riti -Sarum Riti Batı kilisesi genel olarak Roma ritinde ibadeti benimserken,Doğu kiliseleri Bizans ritinde ayin sistemine daha yatkındırlar. En geniş olarak Hristiyanlığı... Ortodokslar, Katolikler, Anglikanlar ve diğer tüm liturjik Hristiyanlar- En çok bereketlendiğiniz rit hangisi?
HEMEN ÜYE OLUN!Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.
Ortodokslar, Katolikler, Anglikanlar ve diğer tüm liturjik Hristiyanlar- En çok bereketlendiğiniz rit hangisi? konusu 2634 kez okundu, 15 kez cevaplandı. En son mesaj Frollo tarafından gönderildi.
Bilindiği gibi Elçisel/Apostolik kilisenin tarihinin en başından beri, bulunulan coğrafi bölgeye,anane ve örflere uygun olarak Kutsal Ayin'in icra ediliş biçimi değişiklik göstermektedir ve bu törensel usüllerden her birine 'Rit' denmektedir.
Malesef günümüzde bu ritlerden bir çoğu antik bir şekilde dolaba kaldırılmış olarak kullanım dışı ise de,Elçisel kilisenin zenginliği olan eski antik ritlerin yeniden kulllanımını destekleyen çeşitli cemaatler ve yeni dinsel uyanış 'revival' hareketleri bulunmaktadır.
Kilise bünyesinde bulunan çeşitli ritleri 3 ana başlık altında sıralamamız gerekirse;bunlar:
-Roma Riti
-Bizans Riti
-Sarum Riti
Batı kilisesi genel olarak Roma ritinde ibadeti benimserken,Doğu kiliseleri Bizans ritinde ayin sistemine daha yatkındırlar.
En geniş olarak Hristiyanlığı kapsayan Roma riti ve bunun alt kollarıdır.
Bunlar da kendi aralarında ayrılmışlardır:
-Ambrosian Riti
-Mozarabik Riti
-Tridentine Riti
Üzeride verilenler en bilinen ve yaygın olarak kullanılanlar olmak üzere; bunun harici bir çok başka ayin icra usülü bulunmaktadır.
Doğu Kilisesi bünyesinde de, Bizans riti dominant karakterde olmakla beraber,bir çok rit kullanımdadır.
Doğu kilisesinde kullanılan ritlerin başlıcaları ise:
-İskenderiye (Alexandrian) Riti
-Antakya (Antiochene) Riti
-Ermeni Riti
-Doğu Süryani Riti
-Batı Süryani Riti
Dediğimiz gibi bu ritlerden bir çoğu günümüzde kiliselerde aktif olarak kullanımda olmadığından,bir çoğuna yabancı olabilirsiniz.Ama video araştırması yaptığınızda bu ritlerde icra edilen ayinleri izleyebilir ve bir fikir edinebilirsiniz.
Şahsen benim favorim olan Ambrosian,Sarum ve Tridentine ritleridir.
Ortodoks ayini dışında şimdiye kadar Roma Katolik, Anglikan ve Ermeni Apostolik ayinlerine katıldım. Ermeni ayin ritinin Bizans ritinden çok Batı ritlerine benzediğini düşünüyorum (bu benim görüşüm; yanılıyor da olabilirim). Süryani ritine katılmayı çok istesem de, şu ana kadar bu isteğim gerçekleşmedi. Sadece televizyonda birkaç dakikalığına izleme şansım oldu. Aynı şeyi Keldani riti için de söyleyebilirim. Şimdiye kadar katıldığım ayinler içinde en çok Altınağızlı Eren Yuhanna'nın (Yohanna Hrizostomos) ritinden (Bizans riti) bereketlendim.
Ermeni ayin ritinin Bizans ritinden çok Batı ritlerine benzediğini düşünüyorum (bu benim görüşüm; yanılıyor da olabilirim)
Doğru gözlemlemişin kardeşim...Ermeni kilisesi,Doğu ailesine mensup olmasına rağmen Katolik liturjisinden etkilenmiştir..Mesela Ermeni piskoposların mitreleri (başlık) Batıda kullanılanlarla aynıdır ve çoğu Ortodoks kilisesinde acapella ibadetin esas olmasına karşın Ermeni ibadetinde kilise orgu ve diğer müzikal enstrümanlar kullanılmaktadır...
Ermeni piskopos mitresi
Aynı şekilde Rus Ortodoks kilisesi de ilahilerinde Batı makamlarını kullanmaktadır..
Bir keresinde Kadıköy'de Azize Efimia kilisesinin 200 metre ötede olduğundan habersiz, balık haline yakın Ermeni Kilisesi'ne girdim. İçerideki oturma düzeni, tablo ve resimler, papazın İncil okumasından sonra kürsüde vaaz vermesi, vb yüzünden Ermeni Katolik Kilisesi'ne gittiğimi sandım. Kutsal ekmek-şarap töreninde de papaz cemaate arkasını dönerek sunak masası üzerinde uzun bir dua etti ve bu sırada tüm cemaat ayağa kalktı. Bu bile bana II. Vatikan Konsili öncesindeki Roma ritini hatırlattı (o dönemde rahipler yüzlerini sunağa dönüp eucharistia kanununu okurlarmış).
Törenden sonra görevliye: "Burası Ermeni Katolik Kilisesi mi yoksa Gregoryen Kilisesi mi?" diye sordum. Görevli ise sadece "Burası Ermeni Apostolik Kilisesi'dir" dedi. :)
Kutsal ekmek-şarap töreninde de papaz cemaate arkasını dönerek sunak masası üzerinde uzun bir dua etti ve bu sırada tüm cemaat ayağa kalktı. Bu bile bana II. Vatikan Konsili öncesindeki Roma ritini hatırlattı (o dönemde rahipler yüzlerini sunağa dönüp eucharistia kanununu okurlarmış).
:-) Evet ''Ad Orientem'' Sunak doğu yönüne bakar ve rahip yüzünü Kudüs'e dönerek kutsamayı yapar..Bana göre de olması gereken eski ritteki (Tridentine) usüldür ama bugün kiliseler bu kuralları gevşetti,değiştirdi diye onları kınamak veya eleştirmek durumunda değiliz..
Benim gibi bazı traditionalist/gelenekçiler eski usülü benimserler ve yerel piskoposluktan aldıkları izinle cemaat olarak rahiplerinin gözetiminde eski ritte ayinlerini icra ederler..Bu dediğim hristiyan ülkelerde geçerlidir..Bizim ülkemizde zaten çok Hristiyan nüfusu olmadığı için mesela tüm Katolik kiliselerinde bu Vatikan II. konsülü sonrası modernize edilmiş Novus Ordo usülü,Ortodoks kilisesinde ise Altın Ağızlı Yuhanna ilahi liturjisi/Bizans riti kullanılmaktadır..
Mesela burdaki lokal Katolik cemaati genişlese,Nicoletta,Froll o gibi Katolik kardeşler cemaat olarak piskoposluğa dilekçe ile ''Biz Novus Ordo değil,Tridentine ritinde Latince ayin icra edilmesini istiyoruz'' diye başvururlarsa,örnek veriyorum ;belli bir kilise bünyesinde (Assumptation,St. Esprit,St Antuan etc.) eski Latince usül Tridentine riti düzenlenir..
Veya aynı şekilde Ortodoks cemaat gidip Patrikhane'ye başvurup dese; biz Batı ritli Ortodoks ayin istiyoruz (Batı ritli ayinler Amerika ve Fransa gibi ülkelerde özellikle Antakya Patrikhanesi bünyesinde düzenlenmektedir.) belki Patrikhane bunu onaylar ve Latin/Batı ritli ayin düzenleme izni alabilirler ama tabi bunun için kilisenin mimarisine varana kadar (ikonastasis,templon vs.) değişiklikler gerektireceği için Patrikhanenin böyle bir talebi kabul edeceğini sanmıyorum..
Ama Papa Benedict, Latince ayin usülüne sempati duyduğundan Tridentine ritine onay verdi ve Katolikler için eski ayin usüllerini icra etmek daha kolaydır..
Sonuçta büyük Schism/Bölünmeden önce Batı riti ve Doğu riti karma olarak kullanıldığından,Ortodoks cemaatlerinin Batı usülünde ibadet etmelerinde doktrinsel yönden bir sakınca yoktur.
Hatta Ortodoks ibadetinde Batı tarzının kullanılmasına öncü olanlardan en büyük isimlerden biri de Rus aziz Tikhon ve aziz Yuhanna Maximovitch'dir..Zaten Rus Ortodoks kilisesinin ilahilerinin Bizans değil de;Batı makamında olmasının nedenlerinden biri de budur...
Ortodokslar, Katolikler, Anglikanlar ve diğer tüm liturjik Hristiyanlar- En çok bereketlendiğiniz rit hangisi? konusuna benzer konular;
Liturjik ibadette kullanılan sakramental nesneler (Not: Kilise içerisinde kullanılan bazı sakramental objelerin tam türkçe karşılığı bulunmamaktadır,o yüzden ingilizce,latince,italyanca veya fransızca isimlerinden yararlanıp türkçe bunların ne işe yaradıklarını açıklamaya çalışacağım.)
Processional Cross : Kiliselerde genellikle ayin başlangıcında ruhban takımı ve rahipler sunağa doğru ilerlerken ve ayin bitiminde altarı terkederlerken veya bir ayin geçidinde kortejin en önünde bir sopa ucunda takılı olan haça verilen isimdir.Batı kilisesi geleneği içerisinde Roma Katolik kilisesinde ve Lutheran,Methodist gibi Protestan kiliselerde ve Anglikan kilisesinde de kullanılır.
http://www.zionep.com/crossbearer.jpg
Chalice: Kutsal Kase olarak da bilinir,Rabbin Sofrası (Evakaristiya,Komünyon) icra edileceği vakit Rabbin kanını...
Ortadoğu'daki ayaklanmalarda hristiyanlar ve Türkiyeli Hristiyanlar Biliyorsunuz ki Ortadoğu'da bu yıl bir çok isyan yaşandı, isyanlardan önce ilgili ülkelerde öncelikle hristiyan azınlıklara saldırılar da yapıldı. İsyanlar süresinde ve sonrasında ise hristiyanlar bir çok problem yaşadı, yaşıyor.
Belki ileride Türkiye de Ortadoğu'daki gibi hareketlilikler yaşayabilir. Tüm bunların ışığında, acaba Türkiyeli Hristiyanlar nasıl düşünmeliler, nasıl hareket etmeliler, neleri yapmalılar, nelere dikkat etmeliler?
Liturjik ibadette giyilen rahip kıyafetleri Batı kilisesi geleneğinde Roma Katolik ve liturjik uçta yer alan çoğu anayol Protestan kilisesinde din adamları tarafından giyilen ayin kıyafetleri
Alba: Rahipler tarafından giyilen beyaz renkte ayak bileklerine kadar örten tüniktir.Kilise tarihinde giyilen en eski liturjik kilise kostümlerindendir.
http://www.request.org.uk/main/churches/anglicans/alb_lg.jpg
Stola: Rahibin albanın üzerine omuz üstünden taktığı atkıya verilen isimdir.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Kazuivel_III.jpg
Elçisel kardeşler, Katolikler ve Ortodokslar Son günlerde Katolik ve Ortodoks kardeşler arasındaki tartışmalar beni üzmektedir,o yüzden bugün dua ederken en büyük hazinemiz olan 'Elçisel Kilise ailemiz'in Doğu ve Batı evlatları olan ve imanda,vaftizde kardeş olan Ortodoks ve Katolik kardeşlerimizin birliği ve dirliği için de dua ettim..
Artık Orta Çağ'da yaşamıyoruz ve Haçlı seferleri gibi eski,dini-ruhani boyutu olmayan,siyasi hesaplar üzerine kurulu kin defterlerini tutmanın ,geçmişi deşmenin Elçisel Kilise kurumunun birliğine ve dirliğine hiç bir yararı yoktur..
Ne diyor Rab..Kardeşini kendi gibi sevmeyen...
Diğer Hristiyanlardan daha da fazla Ortodoksları Katoliklerle birleştiren işte bu anahtar, Elçisel Kilisenin ta kendisidir..
Bir Ortodoks olarak benim vaftiz belgemde tanığım olarak Katolikmoderatör kardeşimin...
Yanlış Kanı: "Hristiyanlar, diyalog için diğer dini görüşlere hoşgörü göstermelidirler" (Dinlerarası Diyalog) Okuduğum bir kitaptan alıntı:
"Siz hristiyanlar kendi yolunuzun tek geçerli yol olduğunu ve diğer tüm görüşlerin yanlış olduğunu düşünüyorsunuz. Bu denli hoşgörüsüz olunabilir mi? Neden diğer insanları ve inanışlarının da doğru olduğunu kabul edemiyorsunuz? Bu nasıl hoşgörü?"
Yukarıdaki eleştiri, "hoşgörü" sözcüğünün yeni bir tanımlamasının yansıttığı görüşleri aktarmaktadır. "Hoşgörü" sözcüğünün Webster's New World Sözlüğü'ndeki tanımları şöyledir: "Paylaşmasak bile diğer insanların inançları, adetleri, vesaireyi kabul edip, saygı duymak" ve "(özellikle beğenilmeyen) bir kişiye ya da bir şeye katlanmak". Elçi Pavlus bu kavramı şu şekilde açıklar: "Sevgi herşeye katlanır"
Günümüzde ise, hoşgörünün yeni bir tanımlaması insanlara zorla kabul ettirilmeye çalışılmaktadır. Lambda Chi...
HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız
HRİSTİYAN OLMAK Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...
HRİSTİYAN GAZETE Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.
HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...
İNCİL Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...
İNCİL .TV Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlıkİncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil