Ibrahim Antlasmasi nedir? - Sayfa 2

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Antlaşma : Ibrahim Antlasmasi nedir? - Sayfa 2

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
Sola Scriptura

Ibrahim Antlasmasi nedir?

Benim anlamadığım birşey var. Bir kişiye, "öğrettiğin şey doğru değil" dendiği zaman neden sanki kişiliğine birşey denmişcesine, devamlı "ben"li cümleler kuruluyor. Candan seni ne kadar sevdiğimi bilirsin. Ama Tanrı Sözü'nü daha da çok sevdiğimi bilmeni beklerdim. Kendini savunacak bir konuşma tarzı takınmanı anlamadım.

Bana "öğretmenlerine sor" demişsin. Merak etme, aylardır ben öğretmenlerimle özellikle bu konuları tartışıyorum. Aylardır bu konular üzerinde araştırma yapıyorum. Sence neden eskisi kadar sık sık forumda yazmıyorum. Bu konuları tartıştığım insanlar özellikle bu konuda Ph.D sahibi insanlar ve hala daha sorularıma cevap veremediler.

İbrahim Antlaşması diye yazdığın yazı, Ortodoks Protestan öğretisinden sapma "Dispensationalism" adı verilen bir öğreti ve Reform teolojisine inanan birisi olarak bu konuda "Antlaşma Teolojisi"ni (Covenant Theology) kabul ediyorum. Nedenlerini burada teker teker yazmayacağım çünkü Türk kilisesi için bu iki görüşten daha önemli şeyler var. Hala daha bazı öğretilerin temelleri atılmamışken bu tartışmaya girmeyeceğim. Ama istersen www.monergism.com'a giderek bu konuda yazılan makaleleri okuyabilirsin. Karşı çıkışım sana ve kişiliğine değil, Kutsal Kitap'a aykırı olan öğretiyedir.

hristiyanlık
only god can judge me

Sevgili kardeşlerim, sorun nedir ve Kutsal Kitaba aykırı olan öğreti nedir Açıklar mısınız?

sevgilerimle.

[SIZE=4][COLOR=red]Övünen Rab'le övünsün.[/COLOR][/SIZE]

hristiyanlık
fevzi_90

Değerli Candan kardeşim, yazını bende uzun zaman önce okumuştum ama Admin’in dediği gibi bu gün Reform camiasında da çok tartışılan konular olduğu için ve tartışma yaratmamak maksadıyla ve gerçekten bu gün kilisenin ihtiyacı kendi arasında tartışma değil birlik olmak oluğu için bende karşı cevap yazmadım.

Yazınız iki antlaşmacı görüşü savunuyor. Bende tek antlaşmacı biri olarak her zaman yazınız tarzındaki fikirlere karşı duruyorum. Fakat Admin’in yaptığı gibi burada bu konuda tartışma yaratıp daha doğrusu size karşı düşünceler yazmak istemiyorum. Sadece genel anlamda hatalarınızdan bahsetmek istiyorum.

Her şeyi bildiğimi iddia etmiyorum demişsiniz ama sonra hatalı olmadığınız konusunda iddia ediyorsunuz. Eğer her şeyi bilmiyorsanız demek ki bir yerlerde hata yapabilirsiniz.

Teoloji tartışmak istemediğinizi söylüyorsunuz ama çok tartışmalı bir teolojik konuya kesin bu böyledir tarzında yazı yazıyorsunuz.

25 yıllık imanlı hayatınıza ve hocalarınıza saygım var ama bunlar mutlak doğruları bilmeniz ve yazmanız için neden gösterilemez. Bu mantıkla 2000 yıllık en eski bilgi ve deneyim birikiminden yola çıkarak Roma Katolik Kilisesinin en doğru öğretiş verdiğini kabul etmemiz gerekebilir.

Admin’e sen kendi teolojini farklı bir başlık altında sun demişsiniz, oysa siz bunu yapmamışsınız. Yapmanız gereken “İbrahim antlaşması ve çift antlaşmacı görüş” diye bir başlık ile sunmanız gerekirdi.

Yazınızdan anladığım ilahiyat ile ilgili eğitim aldığınız şeklinde o zaman siz bu konunun Hristiyan dünyasını neredeyse ikiye böldüğünü çok iyi bilirsiniz.

Benim önerim özellikle Antlaşma Teolojisi, Milenyum, çocuk vaftizi, seçilmişlik vs. gibi derin tartışmalı konularda yazı yazarken daha esnek ifadeler kullanmak ve mutlaka “falanca görüş” diye bir başlık ile yazıyı sunmaktır.

Tabi konu üzerinde bir iki şeyde söylemeden geçemeyeceğim. Fakat dediğim gibi amacım tartışmak ve yenilerin sürçmesine yol açmak değildir.

Tanrı tekliği gibi antlaşması da karakteri de vadide tektir ve değişmez. Tanrı başından beri ne söylemek istiyorsa onu söyler. Eğer Tanrı Kenan ile Yeni Göksel Yeruşalimi ifade etmek istediyse bu böyledir.
Biz bu gün Kutsal Kitaba bütün olarak sahip olanlar her zaman Aden ile Kenan’ı aynı yer olarak gördük ve göreceğiz. Çünkü Tanrının kafasında ne olduğu bize Mesih ile açıklandı ve Kitap bütünüyle tamamlandı. İbrahim’in de Kenan ile ilgili ne anladığı İbraniler 11 de güzel ifade edilmiştir.
Dahası İbrahim’in kafasında ne olduğu önemli değil Tanrının ne düşündüğü önemlidir.

İbr.11: 8 İman sayesinde İbrahim miras alacağı yere gitmesi için çağrılınca, Tanrı'nın sözünü dinledi ve nereye gideceğini bilmeden yola çıktı.

İbr.11: 9 İman sayesinde bir yabancı olarak vaat edilen ülkeye yerleşti. Aynı vaadin ortak mirasçıları olan İshak ve Yakup'la birlikte çadırlarda yaşadı.

İbr.11: 10 Çünkü mimarı ve kurucusu Tanrı olan temelli kenti bekliyordu.

İbr.11: 13 Bu kişilerin hepsi imanlı olarak öldüler. Vaat edilenlere kavuşamadılarsa da bunları uzaktan görüp selamladılar, yeryüzünde yabancı ve konuk olduklarını açıkça kabul ettiler.

İbr.11: 14 Böyle konuşanlar bir vatan aradıklarını gösteriyorlar.

İbr.11: 15 Ayrıldıkları ülkeyi düşünselerdi, geri dönmeye fırsatları olurdu.

İbr.11: 16 Ama onlar daha iyisini, yani göksel olanı arzu ediyorlardı. Bunun içindir ki, Tanrı onların Tanrısı olarak anılmaktan utanmıyor. Çünkü onlara bir kent hazırladı.

Bu bölüm kiliseye eskatolojik bir bakış veriyor. Kilise’nin gözü daima ileride göksel olanda olacaktır. Başından beri İsrail yani Kilise için tek bir vaat vardır oda Mesih’tir ve Mesih gelmiştir. Mesih’te gerçekleşmeyen vaat olsaydı Kutsal Kitap “Tanrı’nın bütün vaatleri Mesih’te evettir” demezdi.
Tanrı’nın antlaşma dinamikleri hiç değişmez sadece zaman içinde bize açılımı aşama aşama olmuştur.
Tanrının Yahudilere verdiği vaatler tam olarak yerine gelmemiş dersek ve onlara özel vaatler verdiğini düşünürsek bu günkü İsrail toprakları içindeki yersel Yeruşalim’de birde tapınak kurulmasını beklememiz gerekecektir. Yani sonuçta eğer Tanrı halkını eski ve yeni diye iki soy olarak ayırırsak çok enteresan sonuçlara gitmemiz olasıdır.

hristiyanlık
evangelion

Sevgili fevzi kardeş, forumda candan, Chonk, ben, Sola Scriptura admin yetkisine sahiptir, sadece Sola Scriptura değil..

hristiyanlık
fevzi_90

TULIPer
Sevgili fevzi kardeş, forumda candan, Chonk, ben, Sola Scriptura admin yetkisine sahiptir, sadece Sola Scriptura değil..
Anladım Sevgili TULIPer, o zaman bu konuya cevabımdaki Admin diye işaret ettiğim kişiyi Sola Scriptura olarak değiştiriyorum.
Sevgiler

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Ibrahim Antlasmasi nedir? konusuna benzer konular;

Adem Antlasmasi Nedir? Adam Antlasmasi iki bolume ayrilir: Aden Bahcesi Antlasmasi ( saflik ) ve Adem Antlasmasi ( inayet ). Aden Bahcesi Antlasmasini Yaratilis 1:26-30, 2:16-17 de okuyabiliriz. Bu antlasmanin detaylari sunlardir: Insanlik ( erkek ve kadin ) Tanri'nin suretinde yaratilmistir. Insanlik tum hayvanlar alemine hukmetmektedir. Insanliga verilen kutsal yonlendirme onlarin cogalmasi ve tum dunyaya yayilmasidir. Insanlar sadece bitkisel seyler yemelidir( et yemek Nuh Antlasmasiyla baslamistir -Yaratilis 9:3 ). Iyiyi ve Kotuyu bilme agacinin meyvesinin yenilmesi yasaklanmistir ( sonucu olum olacagi belirtilmistir ). Adem Antlasmasi Yaratilis 3:16-19 da yazilmistir. Adem'in gunahinin sonucunda asagidaki lanetler belirtilmistir;

Filistin Antlasmasi Nedir? Filistin Antlasmasi Yasanin Tekrari 29:1-29 ve 30:1-10 da bulunmaktadir. Tanri'nin Musa'nin olumunden hemen once ve Israil Halkinin vaad edilen topraklara girerken Israil halki ile yaptigi antlasmadir. Bu antlasma Musa'nin Antlasmasinin yapilisindan ve israil colde kirk yil dolandiktan yani Vaad edilen Topraklara girmeyi red eden kusak gectikten sonra gelmistir. Tanri Israil ile olan bu antlasmayi onlar Moav'da Vaad edilen Topraklara girmeyi beklerken yapmistir. Bu Antlasma yeni kusak Israillilere Tanri ile aralarindaki ozel iliskiyi hatirlatma gorevi yuklenmistir. Bu Antlasma Sinai Daginda yapilan Musa'nin Antlasmasi ile bir cok benzer ozellikler tasimasina ragmen cok belirgin olan ayriliklar da bulunmaktadir ve bu ayriliklari...

Kuwait ten Ibrahim Yousuf James in Tanikligi HUZUR Hindistan da dogan Ibrahim Yusuf James, 8 yasinda iken ailesi ile birlikte Kuveyt e tasindi. Genc yaslarda abisi ile birlikte elektronik isi yapmaya basladi. 20 yasinda TV uretimi yapan buyuk bir is yerinin sahibi oldu Kuveyt te ve bu genc yasinda gelecegi icin buyuk bir birikim yapti. Dindar bir Musluman di, Kuran i iyi ogrenmisti.Islamin tum kurallarini yerine getiriyordu. Iyi kalpli idi, fakirlere yardim ediyor onlara Hacca gitmeleri icin para veriyordu. Sadece bir sey vardiki Ibrahim icin butun istemsine ve denemesine karsin bir turlu HUZUR bulamiyordu kalbinde. Dort kez intuhar etti ve olmayi denedi. Neden bir tulu aradigi ic huzuru ve barisi bulamiyordu? Neden? Bunun cevabini defalarca KUran in icinde aradi ama. Kuran da...

Davut Antlasmasi nedir? Davut Antlasmasi Tanri'nin Nathan Peygamber araciligi ile Davut'a verdigi vaaadlerdir ve 2 Samuel 7 de bulunur ve daha sonra 1 Tarihler 17:11-14 ile 2 Tarihler 6:16 da ozetlenmistir. Bu Antlasma Tanri ile Davut arasindaki sartsiz bir antlasmadir ve burda Tanri, Davut ile Israil halkina Mesih'in ( Isa Mesih) Yahuda kavmindeki Davut soyundan gelecegini kuracagi kralligin sonsuza dek surecegini vaadt etmistir ( 2 Samuel 7:10-13 ). Bu antlasma sartsizdir cunku Tanri bunun yerine gelisi icin herhangi bir itaat sarti belirtmemistir. Bu sozun yerine gelisi onlarin itaat etrmesine degil tamamiyle Tanri'nin sadakatina kalmistir. Bu Antlasma Davut'a verilen bazi anahtar vaadlere odaklanmistir; 1- Tanri Israil ile yaptigi iki antlasmada...

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Antlaşma : 2- Ibrahim Antlasmasi nedir? - Sayfa 2

Click "Give Now", then choose "Turkey"

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler