PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kutsal Ruh (Bytesize Theology)

evangelion
12-10-06, 02:14
Kutsal Ruh

Tanrı’yı Baba ve Oğul olarak düşünmek çok zor değildir, fakat Kutsal Ruh olarak düşünmek kafamızda bir problem yaratır. Baba ve Oğul’u kişilikler olarak düşünmek kolaydır, fakat Kutsal Ruh olan Tanrı’yı bir kişi olarak düşünmek o kadar kolay değildir. Kutsal Ruh’u herhangi bir kişilik olarak belirtmeden, bir güç ya da etki olarak düşünmeye meyilliyiz-dir. Bu ölümcül bir hata olabilir, çünkü Kutsal Ruh da Baba ve Oğul gibi Tanrı’dır.

Daha önce Yeşaya 6 ve Yuhanna 12’de, peygamberin gördü-ğü “Kral ve Herşeye Egemen olan Rab’bin” İsa olduğunu biz de görmüştük. Yeşaya 6’daki bu aynı bölüm Elçilerin İşleri 28:26-27’de yine tekrarlanmış ve Pavlus orada konuşan kişinin Kutsal Ruh olduğunu söylemiştir. İsa Tanrı olduğu gibi, aynı zamanda Kutsal Ruh da Tanrı’dır.

Kutsal Ruh’un Hizmeti

Baba Tanrı, Oğul Tanrı ve Kutsal Ruh Tanrı’nın hizmetleri-nin tümü kurtuluşumuz için gereklidir. Kurtuluşumuzu Baba planlamış, Oğul satın almış, Kutsal Ruh bizlere uygulamıştır ve de uygulamaktadır. Bunu bizlere yeni hayat vererek (Yu-hanna 3:5-8) ve suçluluğumuzu göstererek (Yuhanna 16:8) yapar. Suçlu olduğumuzun farkına varmadan tövbe ve piş-manlık olmaz; tövbenin olmadığı yerde de kurtuluş olamaz.

Kurtarılmaya ihtiyacımız olmasının sebebi, günahın üzeri-mizde sahip olduğu korkunç kuvvettir. Tanrı’nın kurtuluşu-muz için olan planı, günahın etkisini yok etmez; İsa’nın çarmıhtaki ölümü bu etkinin yok yolması için çok önemlidir, fakat tek başına yeterli değildir. Tanrı kurtuluşumuzu plan-ladığında, günahın üzerimizdeki bu berbat etkisini biliyordu ve şunu da biliyordu ki; eğer bizlere kalsaydı, bizler asla İsa’nın sağladığı bu kurtuluş için asla İsa’ya gelmezdik. Yuhanna 6:44’te bu sorun ile ilgili olarak İsa “Beni gönderen Baba bir kimseyi bana çekmezse, o kimse bana gelemez” demiştir.

Tanrı bu “çekişi” Kutsal Ruh sayesinde gerçekleştirir. Ruh İncil’de yer alan İsa hakkındaki gerçeği kullanır ve bunun aracılığı ile günahlı olduğumuza ilişkin bizi ikna eder. Bunu yalnız Kutsal Ruh yapabilir. İkna oluş, kendi günahlarımızın farkına varmak; onların korkunçluğunu hissetmek; günahları-mızın Tanrı’yı incittiğini anlayıp kederlenmektir. İkna oluş, kurtuluş isteği getirir. Bizleri bağışlanma için İsa’ya döndü-rür. Tüm bunlar Kutsal Ruh’un yüreklerimizdeki işleyişidir.

Kutsal Ruh’un Meyvesi

Kurtulduktan sonra da Kutsal Ruh bizlerde çalışmaya başlar, hayatlarımızda kendi özel meyvesini –sevgi, sevinç, esenlik, sabır, şefkat, iyilik, bağlılık, yumuşak huyluluk ve özdenetim– üretmek ister (Galatyalılar 5:22). Bu meyve, tabiatımız itibarı ile sahip olabileceğimiz ya da olamayacağımız değişken özel-liklerden çok ötedir. Doğal olarak nasıl olduğumuza bakmak-sızın tüm Hristiyanlarda görülebilir. Bir kez daha tekrarlıyo-rum, sadece Kutsal Ruh bunu gerçekleştirebilir. Bunlar Kut-sal Yazılar’da da görüldüğü gibi, Kutsal Ruh’un yönlendiri-şine sevgiyle itaat ederek adanmış bir yaşamın sonucunda oluşan özel ruhsal niteliklerdir.

Kutsal Ruh’un Armağanları

Geçmiş yıllarda, Kutsal Ruh’un armağanları konusunda ciddi miktarda tartışmalar mevcuttu. Bazı Hristiyanlar Yeni Ant-laşma’da okuduğumuz tüm bu mucizevi armağanların, günü-müz kilisesi için geçerli olduğunu düşünmektedirler. Diğer-leri ise bu armağanların elçiler döneminin bitimi ile Tanrı tarafından geri alındığına inanırlar. Bunun gibi küçük bir kitap, bu konu ile ilgili doğruların ve yanlışların tartışılması için uygun değildir. Fakat inanmalıyız ki Kutsal Ruh’un et-kinliği olmaksızın, İncil çalışmalarımızın hiçbir faydası yok-tur. Kilisenin üzerine Kutsal Ruh’un taze gücünün döküldü-ğünü bilmeye ihtiyacımız vardır ve tüm imanlıların en ön-celikli duası bu olmalıdır.

Dikkate Değer Bir Alıntı...

“Çoğu insanın, kafasının Tanrı’nın Ruhu hakkında karışmış olduğunu söylediğimde, benimle hemfikir olacağınızı düşü-nüyorum. Örneğin, Kutsal Ruh coşku değildir. Bazı insanlar coşku ile dolarlar ve bunun Kutsal Ruh olduğunu düşünürler. Fakat bunun böyle devam etmesi gerekmez. Bu insanların bazıları giderler ve günahkar bir hayat yaşarlar. Fakat Kutsal Ruh, Tanrı’nın nefret ettiği günahkar bir hayat yaşayan biri-sine asla gelmez ve insanın bu şekilde yaşamasına izin ver-mez... Kutsal Ruh Rab olmalıdır, aksi takdirde hiç gelme-yecektir.”

A. W. Tozer

Bunları Düşünün

1. Yeşaya 6’daki bölümün, Yuhanna 12 ve Elçilerin İşleri 28’de tekrarlanmasının anlamı nedir?

2. Kutsal Ruh sizleri İsa Mesih’e nasıl çekti? Şu anda geri dö-nüp, İsa’yı seçtiğiniz ana baktığınızda minnet duyabilmeniz için ne gibi etkiler kullandı?

3. Tozer, “Kutsal Ruh Rab olmalıdır” demektedir. Bu ne anlama gelmektedir ve O’nun sizlerin hayatınızda Rab olduğunun kanıtları nelerdir?

Ek Okuma
Sinclair Ferguson, The Holy Spirit, IVP

sonsuzdiren
18-10-07, 20:26
Sevgili Kardeşim;
Yazıyı okurken yazanın Kutsal Ruh un ürününe (meyvesine) sahip olduğunu anladım.Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.Rab İsa Mesih e size ve bizlere daha çok bilgelik vermesi için dua ediyorum.

Gal.6: 18 Kardeşler, Rabbimiz İsa Mesih'in lütfu ruhunuzla birlikte olsun! Amin.

Rab İsa Mesih in Adını ve Sözünü Göklerde yüceltenlere ne mutlu.