PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İsa Mesih ve Kutsal Ruh - (Kutsal Ruh - Rev. Robert Lynn - Bölüm 5)

evangelion
19-03-07, 01:48
İSA MESİH VE KUTSAL RUH<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>

İsa Mesih’le Kutsal Ruh arasındaki ilişkiyi anlayabilmek çok büyük önem taşır. İncil’in hangi bölümüne bakarsak bakalım; İsa Mesih’in yaşamında ve hizmetinde Kutsal Ruh’un gücünü ve hizmetini görmemek imkansızdır. Aslında aralarındaki bu ilişkiyi İsa Mesih henüz doğmadan önce bile kavramak mümkündür.
<o:p></o:p>
Luka 1:35 Melek ona şöyle cevap verdi: ‘Kutsal Ruh senin üzerine gelecek, en yüce Olan’ın gücü senin üstüne gölge salacak. Bunun için doğacak olana kutsal, Tanrı Oğlu denecek.
Meryem’e ne söylendiğini anlamak çok önemlidir. İsa Mesih henüz Meryem’in rahminde iken Kutsal Ruh’un gücünü görebiliyor musunuz?
Luka 2: 39Yusuf'la Meryem, Rab'bin Yasasında öngörülen her şeyi yerine getirdikten sonra Celile'ye, kendi kentleri olan Nasıra'ya döndüler. 40Çocuk büyüyor, güçleniyor ve bilgelikte yetkinleşiyordu. Tanrı'nın lütfu O'nun üzerindeydi.
Bu ayet İsa Mesih’in çocukluk yılları anlatılırken, O’nun büyüyen, güçlenen ve bilgelikle yetkinleşen biri olduğunu vurguluyor. Peki böylesi bir tasvirin sebebi sizce ne olabilir?
Cevap açıktır; İşaya bölümünde okuduğumuz gibi ‘Rab’bin Ruh’unun O’nun üzerinde olması’... İşaya bu kişiyi, bu hizmetkarı Tanrı’nın ve Rab’bin seçilmiş Kişisi olarak tanımlıyor. Ve RAB, seçtiği Kişi üzerine de Ruh’unu koyacaktır. Bu sebeple İsa Mesih daha çocuk yaşta olmasına rağmen bilgeliğinin görülebilmesi, Tanrı’nın lütfu aracılığıylaydı. Bunlar da Kutsal Ruh’un işleyişinin sonucunda oldu. <o:p></o:p>
Mesih’in vaftizini hatırlayın:
Luka 3: 21‑22Bütün halk vaftiz olduktan sonra İsa da vaftiz oldu. İsa dua ederken gök açıldı ve Kutsal Ruh, bedensel bir görünüm alarak güvercin biçiminde O'nun üzerine indi. Gökten gelen bir ses de, «Sen benim sevgili Oğlumsun, senden hoşnudum» dedi.
İsa Mesih’in vaftizinde Kutsal Ruh’un O’nun hayatına giriş sebebini, özelliğini anlamak çok önemlidir. Burada İsa Mesih hizmetine başlamadan önce, Kutsal Ruh tarafından meshediliyor. İsa Mesih artık herkesin önünde açıkça peygamberlik görevini sürdürebilecek ve Tanrı’nın Krallığı’nın İyi Haberini her yere ulaştırmak için dolaşıp konuşacaktır. Bir sonraki bölüme baktığımızda İsa Mesih’in vaaz verişine şaşırmamak gerekir. Artık açıkca bir kahin olarak görev üstlendiğinden Kutsal Ruh tarafından meshediliyor.

Kefaret gününde kurban sunacak olan kahinler kendilerini yıkayarak ve meshederek temizliyorlardı. Hizmetinin bu erken safhasında bile İsa Mesih, Yeruşalim’e giderek kendisini bir kurban olarak sunmaya hazırlanıyordu. Bu noktada bir Kral olarak da görevine başlıyordu. Bu bölümde ilginç olan şey gökten gelen sestir. O’ndan hoşnut olduğunu söyleyen Baba, O’na ‘Oğlum’ diye sesleniyor. Bu bölümde duyduğumuz şey adeta 2. Mezmur’un yankılarıdır:
1 Nedir uluslar arasındaki bu kargaşa,<o:p></o:p>
Neden boş planlar yapar bu halklar?<o:p></o:p>
2 Yeryüzü kralları ayaklanıyor,<o:p></o:p>
Önderler birleşiyor<o:p></o:p>
RAB'be ve meshettiğ krala karşı.<o:p></o:p>
6 Ve, "Ben kralımı<o:p></o:p>
Kutsal dağım Siyon'a oturttum" diyor.<o:p></o:p>
7 RAB'bin fermanını ilan edeceğim:<o:p></o:p>
Bana, "Sen benim oğlumsun" dedi,<o:p></o:p>
"Sana bugün baba oldum.<o:p></o:p>
8 Dile benden, miras olarak sana ulusları,<o:p></o:p>
Mülk olarak yeryüzünün dört bucağını vereyim.<o:p></o:p>
10 Ey krallar, akıllı olun!<o:p></o:p>
Ey dünya önderleri, ders alın!<o:p></o:p>
11 RAB'be korkuyla hizmet edin,<o:p></o:p>
Titreyerek sevinin.<o:p></o:p>
12 Oğulu öpün ki öfkelenmesin,<o:p></o:p>
Yoksa izlediğiniz yolda mahvolursunuz. <o:p></o:p>
Çünkü öfkesi bir anda alevleniverir.<o:p></o:p>
Ne mutlu O'na sığınanlara!
Mezmur şunu açıkça söylüyor: Oğul hükmedecek ve tüm uluslar da O’nun mirası olacaktır. İsa Mesih, bu durumda Kutsal Ruh’un meshedişiyle bizim kurtarıcımız olmak üzere hizmetine başlıyor.
Eski Ahit’te Davut ve Golyat’ın (I.Samuel 17) hikayesini hatırlayın: Davut’un kendi halkı uğruna nasıl savaştığını düşünün. Güçlü Golyatı öldürmek için Tanrı’nın Ruh’unun onu nasıl güçlendirdiğini hatırlıyor musunuz? İsa Mesih vaftizinde Kutsal Ruh ile güçlendirilip bizim adımıza seçilmiş Kişi olarak savaşa hazırlanıyor ve meshediliyor. Mesih’in insan yönü Kutsal Ruh’un dökülmesiyle; bizim uğrumuza yapacağı iş için daha da güçlendiriliyor.

Vaftizden hemen sonra da İsa Mesih’in tüm soyu Adem’e dayandırılıyor.
Luka 4: 1‑2Kutsal Ruh'la dolu olarak Şeria nehrinden dönen İsa, Ruh'un yönlendirmesiyle çölde dolaştırılarak kırk gün süreyle İblis tarafından sınandı. O günlerde hiçbir şey yemedi. Dolayısıyla bu sürenin sonunda acıktı. 3Bunun üzerine İblis O'na, «Tanrı'nın Oğluysan, şu taşa söyle de ekmek olsun» dedi. 4İsa ona şöyle karşılık verdi: «`İnsan yalnız ekmekle yaşamaz' diye yazılmıştır.» 5Sonra İblis İsa'yı yükseklere çıkararak bir anda O'na dünyanın bütün ülkelerini gösterdi. 6O'na, «Tüm egemenlik ve görkemleriyle bunları sana vereceğim» dedi. «Bunlar bana teslim edildi, ben de dilediğim kişiye veririm. 7Bana taparsan, hepsi senin olacak.» 8İsa ona şu karşılığı verdi: «`Tanrın olan Rab'be tap, yalnız O'na kulluk et' diye yazılmıştır.» 9İblis O'nu Kudüs'e götürüp tapınağın tepesine çıkardı. «Tanrı'nın Oğluysan, kendini buradan aşağı at» dedi. 10«Çünkü şöyle yazılmıştır:<o:p></o:p>
`Tanrı, seni korumaları için<o:p></o:p>
meleklerine buyruk verecek.'<o:p></o:p>
11`Ayağın bir taşa çarpmasın diye<o:p></o:p>
seni elleri üzerinde taşıyacaklar.'»<o:p></o:p>
12İsa ona şöyle karşılık verdi: «`Tanrın olan Rab'bi sınama!' diye buyrulmuştur.» 13İblis, İsa'yı her bakımdan sınadıktan sonra bir süre için O'nun yanından ayrıldı.
Burada gösterilen şey, sadece Tanrı’ya olan sadakatten çok daha fazla bir şeydir. İlk ayette gördüğünüz gibi, İsa çölde dolaştırılırken Kutsal Ruh tarafından bir sınanmayla karşı karşıya olmak üzere [Kutsal Ruh ile dolu olarak] gidiyor. Bu olaydan bizlerin çıkaracağı şey, ‘bizlerin de sadık olması’ gerektiği konusunda anlam taşır.
Luka 3. bölümün sonuna dönerek bir düşünün: Adem sınanmayı geçip başarılı oldu mu? Tabi ki hayır... Savaş alanına girmiş ve yenilmişti. Kötü olan dedi ki: “Yediğin gün sen de Tanrı gibi olacaksın”.Ve o da bu ayatmaya kanarak yedi… Bu yüzden Adem aracılığı ile tüm insanlık günaha yenik düştü. Luka 3. bölümün son ayetinde başarısız olan ilk adamın<SUP>[16]</SUP> (http://www.hristiyan.net/kutsalrh-1.htm#_ftn16#_ftn16) ismini görüyoruz.
Peki Luka 4. bölümde ihtiyacımız olan şey nedir? Yani ikinci Adem olan İsa. Yeni insanlığın, yeni bir ırkın başı olan yeni bir insan... Kendi halkı uğruna savaş alanına giren Kişi, Kutsal Ruh ile dolu olarak Kutsal tarafından yönlendirilerek sınanıyor ve kazanıyor. Luka 4:13 ayetine baktığımızda şeytanın yaralı bir hayvan gibi O’nun yanından ayrıldığına tanık oluyoruz. Şeytan elinden gelen tüm güçleriyle Mesih’i sınamaya çalıştıysa da, şeytan kaybeden taraf oldu. Çünkü ikinci Adem hepimiz için bu savaşı kazandı.

Luka 4:14. ayetine baktığımızda İsa Mesih’in Celile’ye Kutsal Ruh’un gücüyle donatılmış olarak döndüğünü görmekteyiz.
Luka 4: 31Sonra İsa Celile'nin Kefernahum kentine gitti. Sept günü halka ders veriyordu. 32Yetkiyle konuştuğu için O'nun öğretişine şaşıp kaldılar.
İsa Kefernahum’a gidip orada insanlara ders vermeye başlıyor. İnsanlar İsa’nın öğretisine şaşıp kalıyorlar. Çünkü O’nun öğretişinde güç ve yetki vardır.
Luka 4:33-37 ayetler arasına baktığımızda İsa, cinleri kovarak şeytanın krallığı üzerindeki yetki ve gücünü gösteriyor:
33‑34Havrada cine tutsak, içinde kötü ruh olan bir adam vardı. Adam yüksek sesle, «Ey Nasıralı İsa, bırak bizi! Bizden ne istiyorsun?» diye bağırdı. «Bizi mahvetmeye mi geldin? Senin kim olduğunu biliyorum, Tanrı'nın Kutsalısın sen!» 35İsa, «Sus, çık o adamdan!» diyerek cini azarladı. Cin, herkesin önünde adamı yere yıktıktan sonra, ona hiç zarar vermeden içinden çıktı. 36Herkes şaşkına dönmüştü. Birbirlerine, «Bu nasıl söz? Güç ve yetkiyle kötü ruhlara çıkmalarını buyuruyor, onlar da çıkıyorlar!» diyorlardı. 37Ve İsa'yla ilgili haber o bölgenin her yanında yankılandı.
Hasta kişiler İsa’ya getiriliyor ve İsa ellerini onların üzerlerine koyup, iyileştiriyordu. İsa Mesih ve Kutsal Ruh’un aracılığı ile Mesih’in çağının başlangıcını görüyoruz. Kutsal Ruh’un gücünün tümüyle gösterileceği, iyileştireceği bir çağdır bu. <o:p></o:p>