PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Adem Antlasmasi Nedir?


candan
19-11-07, 04:38
Adam Antlasmasi iki bolume ayrilir: Aden Bahcesi Antlasmasi ( saflik ) ve Adem Antlasmasi ( inayet ). Aden Bahcesi Antlasmasini Yaratilis 1:26-30, 2:16-17 de okuyabiliriz. Bu antlasmanin detaylari sunlardir:


Insanlik ( erkek ve kadin ) Tanri'nin suretinde yaratilmistir.
Insanlik tum hayvanlar alemine hukmetmektedir.
Insanliga verilen kutsal yonlendirme onlarin cogalmasi ve tum dunyaya yayilmasidir.
Insanlar sadece bitkisel seyler yemelidir( et yemek Nuh Antlasmasiyla baslamistir -Yaratilis 9:3 ).
Iyiyi ve Kotuyu bilme agacinin meyvesinin yenilmesi yasaklanmistir ( sonucu olum olacagi belirtilmistir ).
Adem Antlasmasi Yaratilis 3:16-19 da yazilmistir. Adem'in gunahinin sonucunda asagidaki lanetler belirtilmistir;


Seytan ile kadin soyu arasinda dusmanlik
Kadinlar icin cocuk dogumunda cok aci cekmek
Evlilik catismalari
Toprak lanetlenmesi
Diken ve calinin ortaya cikmasi
Alin teri dokerek ekmegi kazanma
Olum gelecek
Olum tum yasayanlarin kacinamayacagi bir gercek olacak
Bu lanetler her ne kadar kacinilamaz ve siddetli olsa da Adem Antlasmasina harika bir inayet vaadi de eklenmistir. Yaratilis 3:15' den cogunlukla " Proto incil" ya da " Ilk Incil " olarak bahsedilir. Tanri seytana konusurken sunu soylemistir; " Seninle kadını, onun soyuyla senin soyunu Birbirinize düşman edeceğim. Onun soyu senin başını ezecek, Sen onun topuğuna saldıracaksın " Burda Tanri kadindan dogan kisinin seytani yok ederken yaralanacagindan bahsederek bu kisinin vaadini vermektedir. Seytanin basini ezecek olan kadinin "tohumu" Isa mesih'den baskasi degildir ( Galatyalilar 4:4 ve 1 Yuhanna 3:8 ). Tanri lanetlerken bile kurtulus mujdesinin isigini yansitmistir insanlik icin.


Derleyen
candan

sonsuzdiren
23-11-07, 15:47
Sevgili candan kardeşim;

Tanrı nın yarattığı ilk insanla yani adem ile yaptığı yaşam antlaşmasını ve Yaratılış 3:15 ayetinin çok önemli olan doğru yorumunu;üstün bilgeliğinize tanıklık ettiğimiz değerli derleminizle paylaştığınız için teşekkür ederim.Rab İsa Mesih hizmetinde önder kabul edip örnek aldığım bir kardeşim olduğunuzu bilmenizi isterim.Rab İsa Mesih e bilgeliğinizi arttırp paylaşımlarınızı çoğaltması için dua ediyorum.

Yar.2: 17 "Ama iyiyle kötüyü bilme ağacından yeme. Çünkü ondan yediğin gün kesinlikle ölürsün."