PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Meryem kimden gebe kaldı?

Sayfa : 1 [2]

Teofilos
27-10-05, 23:15
HRİSTİYANLIK NEDEN BU KADAR TANRIYI İNSANLAŞTIRMIŞ? YADA TANRIYI KİŞİSELLEŞTİRMİŞ?
Müslüman kardeşlerimizin Hristiyanlığı anlamakta en çok zorlandıkları konu bu. Onlar Tanrı'nın insanla iletişim kurmak için bir meleğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorlar. Tıpkı ferman gönderen bir padişah gibi. Oysa Tanrı, Kendi işini Kendi görmüştür; hepsi bu...
Tanrı insan tarafından ulaşılmaz konumdadır. Bu kesinlikle doğru. Ama bilinmek istemiş; ve insanı yaratarak onunla diyaloğa girmeyi, kendi iyi amacı uyarınca seçmiştir.
Hristiyanlar Tanrı'yı insan yapmamıştır! Bunu yapmayı seçen bizzat Tanrıdır!
Hristiyanlığı anlamak isteyen kişilerden ilk ve tek ricam başka inançların gözlüğü ile Kutsal Kitabı okumamalarıdır.

evangelion
15-11-05, 17:23
Kur'an'dan alıntı yapmamaya çalışıyorum, çünkü kendinizi savunmak için Kur'an'ı, kabul etmediğiniz bir kitabı mı kullanıyorsunuz diyorlar.

Ancak mesajların arkasındaki niyetleri ortaya çıkarmak, önyargıları göstermek için sizlere Kur'an'dan bu konu ile ilgili ayetleri kopyalıyorum:

KURAN - MERYEM SURESİ

<TABLE cellSpacing=1 cellPadding=5 width=520 align=center border=0><TBODY><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>18.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>Meryem, “****en, Rahmân’a sığınırım. Eğer Allah’tan çekinen biri isen (bana kötülük etme)” dedi. </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>19.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>Cebrail, “Ben ancak Rabbinin elçisiyim. Sana tertemiz bir çocuk bağışlamak için gönderildim” dedi. </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25> </TD><TD vAlign=top align=right>20.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>Meryem, “Bana hiçbir insan dokunmadığı ve iffetsiz bir kadın olmadığım halde, benim nasıl çocuğum olabilir?” dedi. </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>21.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>Cebrail, “Evet, öyle. Rabbin diyor ki: O benim için çok kolaydır. Onu insanlara bir mucize, katımızdan bir rahmet kılmak için böyle takdir ettik. Bu zaten (ezelde) hükme bağlanmış bir iştir” dedi. </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>22.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>Böylece Meryem çocuğa gebe kaldı ve onunla uzak bir yere çekildi. </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>23.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>Doğum sancısı onu bir hurma ağacına yöneltti. “Keşke bundan önce ölseydim de unutulup gitmiş olsaydım!” dedi. </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>24.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>Bunun üzerine (Cebrail) ağacın altından ona şöyle seslendi: “Üzülme, Rabbin senin alt tarafında bir dere akıttı.” </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>25.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>. “Hurma ağacını kendine doğru silkele ki sana taze hurma dökülsün.” </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>26.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>“Ye, iç, gözün aydın olsun. İnsanlardan birini görecek olursan, “Şüphesiz ben Rahmân’a susmayı adadım. Bugün hiçbir insan ile konuşmayacağım” de. </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>27.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>Kucağında çocuğu ile halkının yanına geldi. Onlar şöyle dediler: “Ey Meryem! Çok çirkin bir şey yaptın!” </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>28.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>“Ey Hârûn’un kız kardeşi! Senin baban kötü bir kimse değildi. Annen de iffetsiz değildi.” </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>29.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>Bunun üzerine (Meryem, çocukla konuşun diye) ona işaret etti. “Beşikteki bir bebekle nasıl konuşuruz?” dediler. </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>30.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>Bebek şöyle konuştu: “Şüphesiz ben Allah’ın kuluyum. Bana kitabı (İncil’i) verdi ve beni bir peygamber yaptı.” </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>31.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>“Nerede olursam olayım beni kutlu ve erdemli kıldı ve bana yaşadığım sürece namazı ve zekatı emretti.” </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>32.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>“Beni anama saygılı kıldı. Beni azgın bir zorba kılmadı.” </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>33.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>“Doğduğum gün, öleceğim gün ve diriltileceğim gün bana selâm (esenlik verilmiştir).” </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>34.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>Hakkında şüpheye düştükleri hak söze göre Meryem oğlu İsa işte budur. </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>35.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>Allah’ın çocuk edinmesi düşünülemez. O bundan yücedir, uzaktır. Bir işe hükmettiği zaman ona sadece “ol!” der ve o da oluverir. </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>36.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>Şüphesiz, Allah, benim de Rabbim, sizin de Rabbinizdir. Öyleyse (yalnız) O’na kulluk edin. Bu, dosdoğru bir yoldur. </TD></TR><TR><TD background=img/dots_hor.gif colSpan=3 height=1></TD></TR><TR class=siyah_b><TD vAlign=top align=middle width=70 height=25></TD><TD vAlign=top align=right>37.</TD><TD class=siyah_b vAlign=top>(Fakat hıristiyan) gruplar, aralarında ayrılığa düştüler. Büyük bir günü görüp yaşayacakları için vay kafirlerin haline! </TD></TR></TBODY></TABLE>

Aynı konu ama farklı bir anlatım ile Kur'an'da da var, fakat kişiler aynı konuyu İncil'de okuduklarında, "bu çok mantıksız, bu ahlaksız" gibi şeyler söylüyorlar.

Peki ölçüt akıl ve mantığımız mı? Kendi ahlakımız mı?
Öyleyse aynı konu Kur'an'da geçtiğinde neden "bu çok mantıksız, bu ahlaksız" gibi şeyler söylenmiyor?
Böyle bir değerlendirme, ateistlerin Kur'an'ı yorumlamalarındaki değerlendirme ile aynı değil mi?
Gelelim aynı ayetlerdeki diğar anlatılanlara, dikkat ederseniz Kur'an'a göre İsa beşikte konuşuyor. Bu da akıl ve ilime göre mümkün değil, ancak Kur'an'da yazdığı için kabul görüyor....

Çünkü inanç sahibi insanlar, ilahiyatçılar kutsal metinleri yorumlarken şu ilkeleri biliyorlar veya bir şekilde fark etmişlerdir: İman ve Akıl Arasındaki İlişki Nedir? (http://www.hristiyan.net/ruhsalyas am/iiaain.htm)

İmanla bilinen herşey değil fakat bazı şeyler Akıl ile de bilinebilir; Sorgulama ile bilinen herşey değil fakat bazı şeyler İmanla da bilinebilir. İman ve Akıl birbirleriyle kesişim içindeler.
http://www.hristiyan.net/ruhsalyasa m/iiaain_files/image010.gif

İman ve Aklın Kesişimi

Birçok kişi beşinci maddenin en mantıklı ve kabul edilebilir olduğu konusunda bizimle aynı fikirde olacaktır. Bu üç farklı gerçeğin ayrımını yapar:

a. İmana dayalı olan fakat akla dayalı olmayan gerçek

b. Hem imana hem de Akla dayalı gerçek

c. Akla dayalı fakat imana dayalı olmayan gerçek

Sadece imana dayalı gerçekler Tanrı tarafından esin yoluyla açıklanan fakat sorgulama yoluyla keşfedilemeyen, kanıtlanamayan veya anlaşılamayan şeylerdir

(Örneğin Üçlübirlik, Mesih’in günahlarımız için kefaret olması, Tanrı’nın çeşitli mucizeleri Hristiyan.NET’in Notu: Örnek ayetler: Yasanın Tekrarı 29:4-6, 1. Korintliler 1. ve 2. bölümler, Yeşaya 64:4).

Tanrı’nın bizlere esinle açıkladığı, hem imana hem de akla dayalı gerçekler aynı zamanda anlaşılır, keşfedilebilir veya sorgulama yoluyla kanıtlanabilir

(Örneğin Tanrı’nın varlığı, objektif ahlaki yasa veya ölüm sonrası yaşam).

Tanrı’nın bizlere esinle açıklamadığı, imana dayalı olmayan fakat sorgulama (akılla) yoluyla bulunabilen, keşfedilebilinen ve anlaşılan şeyler (örneğin doğa bilimleri, biyoloji, fizik, kimya vs.).

Kaldıki işin en ilginç yanı burada ve diğer Kur'an ayetlerinde İncil'dekine benzer bir doğum olayı anlatılmakta ve yine Meryem suresinde Meryem'im gebe kalması ile ilgili ayetlerden hemen sonra, şöyle bir ayet yer almakta "Allah’ın çocuk edinmesi düşünülemez. O bundan yücedir, uzaktır. Bir işe hükmettiği zaman ona sadece “ol!” der ve o da oluverir. "

Yani "Allah'ın çocuk edinmesi" olayının doğrusu (Kur'an'a göre) yukarıdaki ayetlermiş.

E zaten İncil veya Tevrat - Zebur'da da Allah, Meryem ile birlikte oldu ve İsa doğdu yazmıyor ki...
Kimse böyle bir şeyi söylemiyor, İncil'in hiç bir yerinde böyle birşey yazmıyor ki...
Hristiyanlar İsa'yı, Tanrı'nın Oğlu olarak tanıttıklarında cinsel bir birlikteliği değil, Tanrı ile aynı özden gelme olayını kast ediyorlar.
Ayrıca bu konuda Tevrat ve Zebur adlarıyla bilinen Eski Antlaşma kitabında şu ayetler de vardır, ve bu ayetler İsa'nın doğumundan yüzlerce yıl önce söylenmiştir:

Eski Antlaşma - Yeşaya 9. bölüm
http://www.incil.info/incil-eskiceviri/Ysa.htm

Esenlik Önderi

1 Bununla birlikte sıkıntı çekmiş olan ülke karanlıkta kalmayacak. Geçmişte Zevulun ve Naftali bölgelerini alçaltan Tanrı, gelecekte Şeria Irmağı'nın ötesinde, Deniz Yolu'nda, ulusların yaşadığı Celile'yi onurlandıracak.

2 Karanlıkta yürüyen halk

<DIR><DIR><DIR>Büyük bir ışık görecek;

Ölümün gölgelediği ülkede

Oturanların üzerine ışık parlayacak.

</DIR></DIR></DIR>3 Ya RAB, ulusu çoğaltacak, sevincini artıracaksın.

<DIR><DIR><DIR>Ekin biçenlerin neşelendiği,

Ganimet paylaşanların coştuğu gibi,

Onlar da sevinecek senin önünde.

</DIR></DIR></DIR>4 Çünkü onlara yük olan boyunduruğu,

<DIR><DIR><DIR>Omuzlarını döven değneği,

Onlara eziyet edenlerin sopasını paramparça edeceksin;

Tıpkı Midyanlılar'ı yenilgiye uğrattığın günkü gibi.

</DIR></DIR></DIR>5 Savaşta giyilen çizmeleri

<DIR><DIR><DIR>Ve kana bulanmış giysileri

Yakılacak, ateşe yem olacak.

</DIR></DIR></DIR>6 Çünkü bize bir çocuk doğacak,

<DIR><DIR><DIR>Bize bir oğul verilecek.

Yönetim onun omuzlarında olacak.

Onun adı Harika Öğütçü, Güçlü Tanrı,

Ebedi Baba, Esenlik Önderi olacak.

</DIR></DIR></DIR>7 Davut'un tahtı ve ülkesi üzerinde egemenlik sürecek.

<DIR><DIR><DIR>Egemenliğinin ve esenliğinin büyümesi son bulmayacak.

Egemenliğini adaletle, doğrulukla kuracak

Ve sonsuza dek sürdürecek.

Her Şeye Egemen RAB'bin gayreti bunu sağlayacak.

</DIR></DIR></DIR>

Eski Antlaşma - Yeşaya 7. bölüm
http://www.incil.info/incil-eskiceviri/Ysa.htm

Yşa.7: 14 Bundan ötürü Rab'bin kendisi size bir belirti verecek:
İşte, kız gebe kalıp bir oğul doğuracak; adını İmmanuel* koyacak.

D Not 7:14 "İmmanuel": "Tanrı bizimledir" anlamına gelir.

Kısacası Hristiyanlar bu konuyu salt akıl ile değerlendirmiyorlar, eğer Tanrı isterse her şey olur inanciyla (veya daha üst bir mantık) bu konuya iman ediyorlar. Aslında Kur'an'a inananlar da aynı şekilde Meryem ve İsa'nın doğuşuna iman ediyorlar.

Ancak İncil'e saldırılırken, müslümanlar ve ateistler aynı yöntemi uyguluyorlar ve Tevrat, Zebur, İncil'i salt kendi akılları ile değerlendiriyorlar. Olayın özü budur.

Tabi bu tartışmadaki diğer mesajlardan da anlaşılacağı gibi, şunu da belirtmek gerekir ki her müslüman böyle yapmıyor.