Ateistlerin inancı: Ateizm

Ateistlerin inancı: Ateizm hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar > Ateizm : Ateistlerin inancı: Ateizm konusu 2174 kez okundu, 3 kez cevaplandı. En son mesaj NCyril tarafından gönderildi. Ateistlerin inancı: Ateizm http://www.stargazete.com/resimler/yazarlar/makyolv.jpg Ateistlerin inancı Ateist, yani ‘tanrıtanımaz’ insanlara bazen ‘inançsız’ da denir. Oysa bu çok yanlış bir sözdür, çünkü aslında onlar da inançlıdır: Allah’ın ‘yokluğuna’ inanmaktadırlar. O’nun için ‘vardır’ demek bir iman gerektirdiği gibi, ‘yoktur’ demek de iman ister. Tümüyle inançsız olan bir insan, olsa olsa ‘agnostik’, yani ‘kuşkucu’ olur. ‘Bu konuda bir hükmüm yok, bilemem’ der. Bu basit felsefi gerçeğin günlük siyasi tartışmalarımızla yakından ilgisi var. Çünkü Türkiye’de ‘inançlar’ dendiğinde sadece Allah’ı kabul eden ‘teist’ (ilahi) dinler kast ediliyor. ‘İnançlar kamusal alana girmemeli’ denince de sadece söz konusu dinler dışlanıyor. Örneğin ‘militan dogmatiklerin üniversite bünyesine kabul edilmemesini’ talep eden... Ateistlerin inancı: Ateizm

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

Ateistlerin inancı: Ateizm konusu 2174 kez okundu, 3 kez cevaplandı. En son mesaj NCyril tarafından gönderildi.

Ateistlerin inancı: Ateizm konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Ateistlerin inancı: Ateizm hristiyanlık incil isa tevrat zebur11-02-08, 14:48
sonsuzdiren

Ateistlerin inancı

Ateist, yani ‘tanrıtanımaz’ insanlara bazen ‘inançsız’ da denir. Oysa bu çok yanlış bir sözdür, çünkü aslında onlar da inançlıdır: Allah’ın ‘yokluğuna’ inanmaktadırlar. O’nun için ‘vardır’ demek bir iman gerektirdiği gibi, ‘yoktur’ demek de iman ister.

Tümüyle inançsız olan bir insan, olsa olsa ‘agnostik’, yani ‘kuşkucu’ olur. ‘Bu konuda bir hükmüm yok, bilemem’ der.

Bu basit felsefi gerçeğin günlük siyasi tartışmalarımızla yakından ilgisi var. Çünkü Türkiye’de ‘inançlar’ dendiğinde sadece Allah’ı kabul eden ‘teist’ (ilahi) dinler kast ediliyor. ‘İnançlar kamusal alana girmemeli’ denince de sadece söz konusu dinler dışlanıyor.

Örneğin ‘militan dogmatiklerin üniversite bünyesine kabul edilmemesini’ talep eden Prof. Dr. Celal Şengör, bu sözüyle sadece dindar Müslümanları hedefliyor. Oysa ‘ben ateistim’ diyen Prof. Şengör de bir ‘dogmatik.’ Kullandığı üslup da bir hayli ‘militan’. Dolayısıyla eğer onun istediğini yaparsak, bizzat kendisini de üniversiteden çıkarmak gerekecek. Madem kamusal alanda dogma yasak, buyrun kapı önüne!..

Eminim ateistler buna itiraz edecekler, teist inançların ‘hurafe’ye, kendilerinin sahip olduğu ateist inancın ise ‘akıl ve bilim’e dayandığını söyleyeceklerdir.

Yüz yıl öncesinde yaşıyor olsaydık, bu iddia bugünkünden daha güçlü olurdu. O zamanlar gelişen bilimin Allah inancını yok edeceği ve ‘din sonrası’ seküler bir dünya yaratacağı fikri pek yaygındı. Oysa işler hiç de öyle gitmedi. 20. yüzyılın ikinci yarısında özellikle fizik alanında elde edilen bulgular, evrenin yoktan var edilmiş ve ‘tasarlanmış’ olduğuna işaret eden güçlü kanıtlar ortaya koydu. O yüzden bugün dünyada sadece ‘Allah’a inanan bilim adamları’ yok, bilimsel verilerden yola çıkarak bir Yaratıcı’ya inanmış eski ateistler bile var.

‘Akıl ve bilim’in ateizmden çok teizmi (Allah inancını) destekler hale gelmesi, düşünürlerin önüne yeni bir soru da koyuyor. Eskiden hep ‘insanlar niçin Tanrı’ya inanır’ diye sorulur ve bir dizi psikolojik faktör sayılırdı: Ölüm sonrasından korkmak, güçlü bir varlığa sığınmak gibi. Ama artık ‘insanlar niçin ateist olur’ diye de soruluyor ve yine psikolojik faktörler inceleniyor.

Örneğin Amerikalı düşünür Benjamin Wiker, ateizm ile ‘hedonizm’ (hazcılık) arasındaki ilişkiyi vurgular. Hazcılık, Eski Yunan düşünürü Epikür’le başlayan bir akımdır. Epikür, özetle, ‘insanın hayattaki tek hedefi haz almak ve acıdan kaçmak olmalıdır’ der. Bu ise Epikür’ü ateizme götürür. ‘Tanrı fikri, bize ahlaki sınırlamalar getirmekte ve zevklerimizi kısıtlamaktadır’ diyen düşünüre göre, ateizm ‘ hayatın tadını çıkarmanın’ yoludur. Kısacası ‘ hakikat’ değil ‘ haz’ aradığı için varmıştır ateist dogmaya...

Ben ateizmin, özellikle Türkiye’de, bazıları için bir ‘ego tatmini’ işlevi gördüğünü de düşünüyorum. Bunu en net bir kaç yıl önce CNNTürk’ün Beş N Bir K programında konuşan bir aydınımızın sözlerinde sezmiştim. ‘Ateizm zordur, hiç bir güce dayanmadan yaşamak herkesin harcı değildir’ gibi bir şeyler söyleyip kameraya doğru derin bakışlar atmıştı. Böylesi nutukların ‘alt metninde’, toplum değerlerine başkaldıran, sıradışı ve güçlü insan imajını okumamak mümkün değildir. Etrafa bunu saçmanın da kendine has bir hazzı olmalı.

Kimi ateistin bilinçaltında ise bağnaz bir dindarla yaşanmış kötü bir anı, ‘ham softa ve kaba yobaz’a duyulan tepki yatar. Ve kategorize edemeyeceğimiz daha nice sebep...

Her ne olursa olsun onlarınki de bir inançtır ve demokratik toplumda elbette yeri vardır. Bilime veya ‘kamusal alana’ ipotek koymamaları şartıyla.

http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=141894

katoliklik ortodoksluk protestanlık kilise barnabas türkler türkiye

İman yoluyla, lütufla kurtuldunuz. Bu sizin başarınız değil, Tanrı’nın bir armağanıdır. Kimsenin övünmemesi için iyi işlerin ödülü değildir.
Efesliler 2:8-9
mesih peygamber tanrı rab allah kuran yhvh islam muhammed

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / Ateistlerin inancı: Ateizm

Ateistlerin inancı: Ateizm hristiyanlık incil isa tevrat zebur12-02-08, 05:41
Fırat Çölgeçen

Sayın M. AKYOL'un yazısında; tam bir bütünlük yok ! Zira; ifadelerinde , kendisi çelişkili.Ateistleirin de , bir inanca sahip olduğunu söylerken, çıkış noktası yalnış. Savunmasında; bir revizyonisti ön plana koyuyor, bu birinci yalnış.Sondan ikinci paragrafında bir genelleme yapıyor; sonra vazgeçiyor ve "Ve" ile tümceye başlıyor. Bunu 4. ya 5. sınıf öğrencisi bile yapsa; Türkçe'den kalır. Zira;unutkanlığını kapatmaya çalışıyor, bu iki. Tamam; ateistlerde bir inanç vardır ki; bu, tümden yok oluş değil,tekrar bir enerjiye dönüşümdür. Yani; maddenin kendi öz varlığına bir dönüşüm !... Kısacası "laf ola beri gele" gibi bir makale ! İlk okuduğumda,yazıyı ( ben de ) tersten algılamış,doğru diyecektim; ama yalnış bir sunuş yaptığıma kanaat getirdim.

Rabbin sevgisi ve esenliği sizinle olsun.

Ateistlerin inancı: Ateizm hristiyanlık incil isa tevrat zebur12-02-08, 19:44
fataLibra

Zannediyorum ki M.Akyol inançlı bir insan fakat ateistleri çözümlerken yanlışlığa düşmüş.

Ateizm'de en basit yargıdır: Bir ateist tanrı'nın olmadığını "bilir", bir teistse tanrının olduğuna "inanır".

Gerçekten de çok basit bir yanlışa/yanılgıya düşmüş. Heyhat buna inanan çok insan var.

Ateistlerin inancı: Ateizm hristiyanlık incil isa tevrat zebur26-04-09, 21:36
NCyril

Ateistlerin ağzına sakız olmuş bir söylem vardır "Ateist olmak zordur, herkes olamaz vs." ama bu bence (en azından benim için) tamamen yanlıştır!
Kişi eğer hayatında az biraz başarılıysa, zekasının ve gücünün farkındaysa, toplum tarafından takdirlere boğuluyorsa kendini yüceltmeye başlayabilir.
Ve kişi eğer modern ve açık görüşlü olmasına rağmen çocuklarını adeta fanusta yetiştiren aşırı korumacı ve baskıcı bir ailede büyümüşse, bütün otoritenin reddini -tanrı da dahil- benimseyebilir.
böyle bir durumda "yüksek egemen varlık" Tanrı'ya iman etmesi onun için en zor şeydir. Çünkü kibir, gurur öyle birşeydir ki bir süre sonra insanı yöneten tek duygu olur.
İnanın, benim iman etmem çok zor oldu. Tanrı'ya kaç kez isyan ettiğimi bilirim "Tamam tamam kabul ediyorum, biliyorum beni sen yarattın! Ama sen bir egoistsin!" ... Ama burada asıl egoistin kim olduğu çok açık...
Böyle bir durumda da insan Tanrı'nın varlığına karşı gelen veriler aramaya başlar, "Tanrı yok" diyen herşeyde sahte bir mutlulukla dolar. Ama bir yandan da içi kan ağlamaktadır "Sadece bu mu? Sadece madde miyiz? Off öyle değil biliyorum, ama..." Bu kişi biliyordur hayatında gerçekleşmiş mucizeleri, biliyordur olması asla mümkün olmayan şeyleri sadece duayla gerçekleştirebildiğini.
Ve sonra eğer o kişi benim gibiyse New Age denilen saçmalıklara yönelir. Kişisel olmayan, hükmetmeyen "enerji-tanrı" fikri, daha doğrusu hepimizin tanrı olduğu fikri ona çok ama çok çekici gelir. (bana öyle oldu en azından) Bilir New Age in bir saçmalıktan ibaret olduğunu, ama egosu onu bu safsatalara inanmaya zorlar. Sonra buna da isyan eder. Boşluğa düşer. Sonra bir rastlantı eseri incildeki birkaç ayeti okur.
Sonra....
:)
Gerçeği görür.
(Yukarda kendi hikayemi anlattım. Ben hiçbir zaman ateist olmadığımı da belirtmeliyim. Genelde dinden uzak yetiştim ama müslümanım derdim. İncelemeye başladığım dönemlerde yani 13-14 yaşlarımda önce deizmi daha sonra panteizmi benimsedim. panteizmle beraber sufizm de geldi. Birkaç yıl da tekrar islama dönüş yaşadım. Ama mantığım almayınca islamı yine bir arayışa girdim. yukarıda da bundan bahsettim. Ateist kardeşlerime, önyargılarından ve egolarının yarattığı esaretten kurtulmalarını tavsiye ediyorum. Bundan sonra zaten bulacaklardır Rabbi. Ayrıca burada komunizm, anarko-komunizm, sosyalizm gibi düşünceleri benimsemiş kardeşlerime de sesleniyorum, anarşizmi benimsemiş olmanız bile dini reddetmenizi gerektirmez. hristiyan anarşizm diye bir olgu var. :) düşman olacağınız şey din değil dini kullanarak insanları sömürenlerdir)

Ateistlerin inancı: Ateizm konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Ateistlerin inancı: Ateizm konusuna benzer konular;

Yahudilerde ve Hristiyanlarda ahiret inancı bir yahudi mezhebi olan ferisilerde ahiret inancı varken başka bir mezhep olan sadukilerde yoktur. incil, özellikle pavlusun yargılanması sırasında bu farklılığa değiniyor. ben şunu merak ediyorum ki; ferisilerin ahiret inancının kaynağı neye dayanıyor. ahiret inancı ve sonsuz yaşam müjdesi isa mesih ile geldiğine göre ferisilerin inandığı ahiret inancı bundan daha farKlı birseymi? bu konuda beni aydınlatabilecek arkadaşların görüşlerini duymak isterim..

Ateistlerin Metodolojiden Ontoloji Üretme Hatası METODOLOJİDEN ONTOLOJİ ÜRETME Sinirbilimindeki gelişimlerin dualizme karşın materyalist anlayışın daha çok taraftar bulmasında katkıları elbette olmuştur; fakat bizce, geçtiğimiz asırda natüralist-materyalist anlayışın bilimin metodu olarak geniş kabul görmesinin bundaki etkisi daha önemli bir unsurdur. Felsefi natüralizm (philosophical naturalism), birçoklarınca ontolojik natüralizm (ontological naturalism) ve metafizik natüralizm (metaphysical naturalism) olarak da anılır; bu görüşe göre ‘maddi doğa’ dışında hiçbir varlık yoktur, bu görüşün tamamen materyalizme ve ateizme özdeş olduğu söylenebilir. Diğer yandan metodolojik natüralizm (methodological naturalism) ve bilimsel natüralizm (scientific naturalism) ile ...

Psiko ateizm Tanrıyı yok saymak bır tur kabullenmektır.Şoyle izah edeyım:olmayan şeye ınsan nasıl kızar nasıl kuser.Aslında sorun ne bılıyormusunuz.İnsan hayatta elde edemedıgı yada ustunden gelemedıgı şeyler icin birilerıne kızmak ister.Bu yuzden de tanrıyı ıncıtmek (!) icin en kötü hareketı yapar o da REDDETMEK tır.Halbu kı incinen insandır.Hangı dıne mensup olursa olsun ınsan reddetmek yerıne kızgınlıgında susmalıdır.Hem neden heryerde herkese soylerler bunu.Ateızm bır mezıyet degıl ruha eziyettir.İnsanlar boyle seylerı saklamaları gerekırken neden haykırır.Bırcok tepkıyı alacagını bıldıgı halde neden saklı tutamaz.Sebebı sadece kızgınlık ama kime.Kimin umurunda sankı...! ADEN11

Grek Mitolojisi ve hristiyan inancı Okuduğum bir kitaptan alıntı: İncil'deki görgü tanıklıkları; 2. Petrus 1:16 1.Yuhanna 1:1-3 Luka 1:1-3 Elçilerin İşleri 1:1-3

Hinduizm ve Hristiyan inancı Okuduğum bir kitaptan alıntı;

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih