Bilinircilik (Gnostisizm)
645 Azizler, Azizeler BİLİNİRCİLİK'E KARŞI TEPKİ (161-235)
Bilinircilik (Gnostisizm):
Antik Hıristiyanlığın En Ciddi Buhranlarından Biri
Bilinircilik (Gnostizm - Yunanca’da bilme, bilgi anlamına gelen yvoσıς sözcüğünden) 2. ve 3. yüzyıllarda tüm Akdeniz...
DİYOGNETUS
313 Azizler, Azizeler DİYOGNETUS
(Diyognetus’ a Mektup)
(II. yüzyılın sonu)
(Diyognetus’ a Mektup’tan, 5-6)
Paskalya 5. Çarşamba
Hıristiyanlar "vücutlarında" yaşıyor, oysa vücutla*rına göre değil. Yaşamlarını yeryüzünde sürdürür*ler, oysa uyrukları ...
SARDİ’Lİ MELİTON
259 Azizler, Azizeler MELİTON (SARDİ’Lİ)
(+ 190)
Meliton, hiç kuşku yok ki, 2. yüzyılın ikinci yarısında (150-200) Küçük Asya (Türkiye) Hıristiyanlığının dikkate değer kimselerinden biri olmuştur. Meliton’ un Sardi episkoposu olduğu sanılmaktadır. Efes episkoposu...
ANTAKYA’LI TEOPHİLOS
315 Azizler, Azizeler TEOPHİLOS (ANTAKYA’LI)
(120- 185)
Teofilos (II. Yüzyıl) Antakya (Suriye) VI. episkoposu olmuştur. Kendisinin kitaplarından öğrendiğimize göre Fırat nehri yakınlarında, Pagan bir ana babadan doğmuş ve Helen etkisinde bir eğitim almıştır. ...
AZİZ JUSTİNUS
484 Azizler, Azizeler APOLOJİSTİK BABALAR
(161-193)
Apolojistik (Dini Savunan) Babalar Kimlerdir?
Apolojistler (savunucular) adlarını savunma anlamında olan Yunanca Aлoλoγiα sözcüğünden aldılar: Yeni Hıristiyan dinini civar putperest toplumlardan gelen...
AZİZ BARNABA
428 Azizler, Azizeler BARNABA
(Barnaba’ ya Atfedilen Mektup)
(II. yüzyılın sonu)
Son derece sertleşen ve İncil’in bazı bölümlerine yakın olan Yahudi karşıtı polemik "Barnaba’ nın Mektubu"nun konusunu teşkil etmektedir. I. yüzyıl sonlarına veya 2. yüzyıl başlarına...
KİLİSE BABALARI -- AZİZ POLİKARPOS
304 Azizler, Azizeler POLİKARPOS
(+ 155)
Polikarpos büyük olasılıkla, İncil yazarı Yuhanna’ nın öğrencisidir. İzmir (Türkiye) episkoposuydu. İzmir tiyatrosunda halkın önünde bir odun yığını üzerinde yakılarak öldürüldü. Ölürken, şehit edilmeye layık görülmüş...
ANTAKYA‘LI AZİZ İGNATİUS
327 Azizler, Azizeler İGNATİUS (ANTAKYA‘LI)
(+110)
2. yüzyılın ilk yıllarında zincirli olarak. Sirkteki vahşi hayvanlara atılmak üzere, Roma’ya götürülen Antakya episkoposu İgnatius’ un heyecan verici ve yakıcı tecrübesi bizi yeniden Suriye’den Roma’ya ulaşan...
KİLİSE BABALARI -- AZİZ KLEMENS
506 Azizler, Azizeler CLEMENS (ROMA’LI)
(+ 100)
Aziz İreneus, Aziz Clemens’ in Papalık makamında, Linus ve Kletus’ tan sonra, Havarilerin üçüncü halefi olduğunu söylemektedir. Aziz İreneus şöyle der: "O, mutlu Havarileri görmüş ve onların yanında olmuştu....
On iki Havarinin Öğretisi - Didake
343 Azizler, Azizeler Apostolik Babalar Kimlerdir?
"Apostolik Babalar" adı ile çok eski olup Havarilere ait yapıtlarının dolaysız devamcıları gibi görünen bir grup Hıristiyan yazarlar gösteril*mektedir. Bu yazarlar çok özel bir önem taşırlar, çünkü çağımızın 1. ve...
DOĞU KİLİSE BABALARI - AFRAAT
344 Azizler, Azizeler AFRAAT (SÜRYANİ)
(+ 385)
Hayatı hakkında hiç bir şey bilmiyoruz. Fakat 337 ve 345 yıllan arasında yazılmış olup bu güne kadar gelmiş 22 homelisi mevcuttur. Bu homeli’ lerden her biri Süryani alfabesinin bir başka harfi ile başlamaktadır. Bu...
KİLSE BABALARI - YUHANNA KRISOSTOMOS (344-407)
341 Azizler, Azizeler YUHANNA KRISOSTOMOS
(344-407)
Üç Kapadokyalı büyüklerden sonra Doğu iki çok güçlü ancak çok değişik kişiliğin uğraşılarına da tanık olur: Altın ağızlı (Krisostomos) Yuhanna ve İskenderiyeli Cirillus. İkisi de, 4. ve .5. yüzyıl arası,...
İstinye'nin adı nereden geliyor?
929 Azizler, Azizeler Merhaba Kardeşler,
Geçtiğimiz yaz Antakya'ya yaptığım bir ziyarette Aziz Simeon Manastır - Bazilikası'nın kalıntılarını görme fırsatı buldum. Daha sonra Stilit keşişler ve Aziz Simeon hakkında bilgimi ilerletmeye çalıştım. Bu Stilist keşişler...
2010 C BU HAFTAKİ OKUMAMIZ: OLAĞAN DEVRESİ 4. PAZARI - PAZAR VAAZI
495 Azizler, Azizeler Nasıra Havrasında (Luka1 4,21-30)
+
21İsa söz alıp onlara, «Dinlediğiniz bu Yazı bugün yerine gelmiştir» dedi.
22Herkes İsa'yı övüyor, ağzından çıkan lütufkâr sözlere hayran kalıyordu. «Yusuf'un oğlu değil mi bu?» diyorlardı.
23İsa onlara...
Aziz Ahmet
3.255 Azizler, Azizeler Sizleri bir sabah ders için toplandığımızda İkonasını görerek şaşkınlıkla "Pederim bu ikonadaki Aziz kim Osmanlı kıyafetleri giymiş" diyerek tanıştığım Aziz Ahmet ile tanıştırmak istedim. Pederim'den dinlediğim yaşam öyküsünü...
Aziz Eftimios
294 Azizler, Azizeler http://img.pathfinder.gr/clubs/images/76/148776/7.jpg
Ermenistan’ın Melitini kentinde Fırat nehrine yakın bir yerde Pavlos ve Dionisia adında bir çift yaşamaktaydı. Bu çiftin cocugu olmuyordu ve bu yüzden çok üzgündüler. Fakat ümitlerini ve...
AZİZ BÜYÜK ANTONYUS’UN HATIRLANIŞI 17 Ocak
300 Azizler, Azizeler Aziz Antonyus 250 yılında Mısır’da doğar. Ailesi hristiyan olup varlıklıydı. Babası aziz daha on sekiz yaşındayken vefat eder. Aziz Antonyus eğitim almadı fakat kutsal kitap okunduğunda dikatle dinliyor bunu hafızasında tutuyordu. Aziz Antonyus...
AZİZ ONUFRİOS
449 Azizler, Azizeler ÖN SÖZ
Mısır’lı Aziz Onufrios’un hayatı, “İsa Mesih’e göre hayat”ımıza bol ışık saçmaktadır. Gökyüzüne has ışık kaynamakta, Tanrι ile Hıristiyanlar arasındaki gerçek ilişkiyi ortaya çıkarmakta olan bir ışık. Baba ile çocuklar arasındaki ilişki. ...
AZİZ FAKİRLER/KOSMAS İLE DAMİANOS
415 Azizler, Azizeler Hıristiyan’ca yetiştiriliyorlar
Aziz Fakirler, Kosmas ile Damianos kardeş olup kendileri Asya’dandılar. Aynı isim ile, Kosmas ve Damianos adında, daha başka iki çift Aziz Fakirler mevcutturlar. Onlar da kardeş ve doktordular.
Onlardan bir çifti...
ALTIN AGIZLI YUHANNA'NIN BIR DUASI
286 Azizler, Azizeler Rab Tanrim, benim icinde senin konut kurmana layik degilim, cunku o harap ve yikik durumdadir. Sen orada basini koyacak uygun bir yer bulamazsin. Ancak kendini alcaltarak yucelerden bize geldin, ve benim yasasizligimin olcusunu teslim aldin. Bir...
Jean Damascène
313 Azizler, Azizeler Jean Mansur yada Jean de damas diyede biblinir.Dogum yili 676 dir.5 aralik 749 da olmustur. Kilise babasi ve doktorudur.gercek adi Mansur Ibn Sarjoun dur
suriyenin sam kentindendir.Buyuk bir ailenin ferdidir.Kendisi sam arablarindandir.Kendisi...
Aziz Padre Pio
653 Azizler, Azizeler Ben cok etkilendim bu goruntuleri izlerken..Bilmiyorum belki elde kayitlari olan tek yada bir kac Aziz'den biri Padre Pio.
Azizlere bizim icin dua etmelerini isterken o azizlerden birinin gercek goruntusunu gormek anlatilmasi tarifsiz bir duygu..
...
6 Aralık Aziz Nikolas günü
1.531 Azizler, Azizeler 6 ARALIK: MYRA PİSKOPOSU EREN NİKOLAS
Eren Nikolas, İmparator Aziz Konstantin döneminde yaşamış ve 330 senesinde bu dünyadan ayrılmıştır. Henüz gençken inzivaya çekilip tek başına yaşamayı istemiş ve bu nedenle Yeruşalim şehrine hac ziyareti...