Ben ışığınız, ben kurtuluşunuz, ben kralınızım.
Ben sizi diriltip, göklerde olan Baba’yı gösterece*ğim. Sağ elimle sizi yükselteceğim.
Sevgili kardeşlerim, iyice dikkat edin:
Paskalya’nın gizi yeni ve eskidir, ebedi ve zamansaldır, bozulabilen ve bozulmayan,
ölümlü ve
ölümsüzdür.
Yasa’ya göre eskidir; Söz’e göre yenidir; şeklinde zamansal, lütfun da ebedidir; kuzunun
kurbanı ile bozulabilen,
Rabbin yaşamı ile bozulmayandır; toprağa gömülmesi ile
ölümlü, ölülerin arasından dirilişi ile
ölümsüzdür.
Yasa eskidir, fakat söz yenidir; şekil zamansaldır, lütuf ebedidir; kuzu bozulabilendir, fakat bir kuzu gibi
kurban edilip,
Tanrı olarak dirilen
Rab bozulmazdır.
"Boğazlanmaya götürülen Kuzu gibi ve kırpıcılar önünde dilsiz duran koyun gibi, ağzını açmadı" (
İşaya 53,7).
Simge geçti ve ifade edilen gerçek sonucuna vardı: bir kuzu yerine, her şeyi özetleyen
Tanrı-insan
Mesih.
Bunun içindir ki, kuzunun
kurban edilmesi,
Paskalya’nın kutlan*ması ve
yasanın yazılışının sonucu
İsa Mesih’tir. Eski
yasada her şey
Mesih için oluyordu. Yeni düzende oldukça üstün bir biçimle, her şey
Mesih’e yöneliyor.
Yasa Söz oldu ve eski iken yenilendi, oysa ikisi de Siyon’ dan ve Kudüs’ten çıktılar. Öğreti lütfe dönüştü, şekil gerçeğe, kuzu Oğul’a, koyun insana ve insan
Tanrı’ya dönüştüler.
Tanrı olmasına karşın
Rab insan oldu ve acı çeken için acı çekti, tutuklu için tutuklu oldu, suçlu olan için yargılandı ve gömülen için gömülü iken, ölülerin arasından dirildi ve bu yüce sözü haykırdı:
"Kimdir beni yargılayacak olan? Bana yaklaşsın" (
İşaya 50, 8). "Ben", diyor, "
ölümü yok eden, düşmanı yenen,
cehennemi ayaklarımın altına alan, güçlüyü dizginleyen ve insanı göklerin yüceliğine yükselten
Mesih’im; ben", diyor,"
Mesih’im."
"Ey
günahların baskısı altında ezilenler, tümünüz gelin ve affolun.
Affınız benim, çünkü
kurtuluşun
Paskalyası benim, sizler için kur*ban edilen Kuzu’yum, ben
vaftiziniz, ben yaşamınız, ben diri*lişiniz, ben ışığınız, ben
kurtuluşunuz, ben kralınızım. Ben sizi göklerin yüksekliklerine götürüyorum. Ben sizi dirilteceğim ve göklerde olan Peder’i göstereceğim. Sağ elimle sizi yücelteceğim."
MELİTON (SARDİ’Lİ) (+ 190)