"Ruh olmazsa, su arıtmaz" - Ambrosius

"Ruh olmazsa, su arıtmaz" - Ambrosius hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Azizlerden Vaazlar : "Ruh olmazsa, su arıtmaz" - Ambrosius konusu 184 kez okundu, 0 kez cevaplandı. En son mesaj moderator5 tarafından gönderildi. "Ruh olmazsa, su arıtmaz" - Ambrosius Ruh olmazsa, su arıtmaz. Daha önce de bunu duydun: Sadece gördüğüne inanma; çünkü o zaman sen de Naaman gibi şöyle diyebilirsin: Gözün görmediği, kulağın işitmediği, insanın akıl erdiremediği bu büyük giz bu mu? Her gün gördüğüm suyun aynını görüyorum. Şimdiye dek bunca kez girdiğim ve beni temizlemeyen bu su beni temizleyebilir mi? Ruh olmazsa, suyun temizlemediğini bu sözlerden öğren. Vaftizde bir tek tanıklıkta birleşen üç tanık olduğunu Kitapların yazması da bundadır. Bu üç tanık, su, kan ve Ruh’tur. Çünkü bunlardan bir tanesini çıkarırsan, vaftiz gizemi yok olur. Mesih’i. Çarmıhı olmadıkça su nedir ki? Hiçbir gizemsel değeri olmayan sıradan bir unsur. Aynı şekilde, su olmazsa, yeniden doğma gizi de olmaz. Çünkü kimse, sudan ve Ruh’tan doğmadıkça, Tanrı’nın kırallığına giremez.... "Ruh olmazsa, su arıtmaz" - Ambrosius

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

"Ruh olmazsa, su arıtmaz" - Ambrosius konusu 184 kez okundu, 0 kez cevaplandı. En son mesaj moderator5 tarafından gönderildi.

"Ruh olmazsa, su arıtmaz" - Ambrosius konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

"Ruh olmazsa, su arıtmaz" - Ambrosius hristiyanlık incil isa tevrat zebur19-09-09, 21:41
moderator5

Ruh olmazsa, su arıtmaz.

Daha önce de bunu duydun: Sadece gördüğüne inanma; çünkü o zaman sen de Naaman gibi şöyle diyebilirsin: Gözün görmediği, kulağın işitmediği, insanın akıl erdiremediği bu büyük giz bu mu? Her gün gördüğüm suyun aynını görüyorum. Şimdiye dek bunca kez girdiğim ve beni temizlemeyen bu su beni temizleyebilir mi? Ruh olmazsa, suyun temizlemediğini bu sözlerden öğren.

Vaftizde bir tek tanıklıkta birleşen üç tanık olduğunu Kitapların yazması da bundadır. Bu üç tanık, su, kan ve Ruh’tur. Çünkü bunlardan bir tanesini çıkarırsan, vaftiz gizemi yok olur. Mesih’i. Çarmıhı olmadıkça su nedir ki? Hiçbir gizemsel değeri olmayan sıradan bir unsur. Aynı şekilde, su olmazsa, yeniden doğma gizi de olmaz. Çünkü kimse, sudan ve Ruh’tan doğmadıkça, Tanrı’nın kırallığına giremez. Hıristiyan olmaya hazırlanan kimse de Mesih’in Çarmıhına inanır, onun simgesini kabul etmiştir. Ancak Peder, Oğul ve Kutsal Ruh’un adına vaftiz edilmemişse günahların affına ve tinsel lütfun bağışına kavuşmaz.

Suriyeli Naaman, Yasa uyarınca yedi kez suya girdi. Sen ise Üçlü-Birlik adına vaftiz oldun. Peder’e inandığını, Oğul’a inandığını, Kutsal Ruh’a inandığını dile getirdiğini biliyorsun. Bu olayların birbirine nasıl bağlandığını anımsa. Bu iman içinde dünyaya öldün, Tanrı için dirildin. Bu dünya denilen maddeye sanki defnedildin.

Günaha öldün, ebedi hayata dirildin. Bu suyun faydasız olmadığına inanmak gerek.

Beythseyda havuzundaki felçli, bir insan bekliyordu. Bu beklenen insan, Bakire’den doğan İsa’dan başka kim olabilirdi? İsa ile gelen, bazı bireylere şifa veren bir ön simge değil, tüm insanlara şifa getiren gerçektir. İşte yeryüzüne inmesi beklenen O idi. Peder Tanrı’nın Vaftizci Yahya’ya söz ettiği O idi. Ruh’un gökten kimin üzerine inip kaldığını görürsen, Ruh’ta vaftiz eden işte O’dur. Yahya O’na şu sözlerle tanıklık etti: Ruh’un bir güvercin gibi üzerine indiğini ve üzerinde kaldığını gördüm. Ruh acaba neden bir güvercin görünümünde indi? Adil insan Nuh’un gemi dışına gönderdiği güvercinin, bu güvercinin simgesi olduğunu görüp, anlaman için değil mi? Bu gizemin ön simgesini algılaman için değil mi? Pederin İncil’de hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak şekilde: "Sevgili Oğlum budur, tüm sevgim O’nda yer aldı" (Mt. 3, 17) dediğine göre, senin hala şüphe etmene gerek var mı? Ruh’un güvercin görünümünde konduğu Oğul bunu açıkladığına göre, güvercin görünümünde yeryüzüne inen Kutsal Ruh da bunu açıkladığına göre Davut, "Rabbin sesi sular üzerinde, Tanrı’nın ihtişamı gürledi, sonsuz sular üzerindeki Tanrı" (Mezm. 28,3) sözleri ile bunu dile getirdiğine göre, Kitap "Gideon’ un duası ile ateş yeryüzüne indi ve İlyas’ ın duası ile kurbanı kutsamak için tekrar geldi" şeklinde buna tanıklık ettiğine göre, senin şüphe etmen gerekir mı? Sen rahiplerin liyakatine bakma, görevlerine bak. Liyakata önem verirsen, İlyas’ a saygı gösterdiğin gibi, Petrus’ un veya Pavlus’ un meziyetlerine de değer ver. İsa Mesih’ten aldıkları bu gizi onlar bize iletti.

İnanmalarını sağlamak için onlara görünür bir ateş gönderilmişti. Biz inananlar için ise görülmeyen bir ateş etkindir. Onlar için söz konusu olan bir ön simge idi; bizim için ise bir uyarı.

O halde rahiplerin duaları ile çağırdığı, "İki ya da üç kişi bir araya gelince, ben de onların arasındayım" diyen İsa’nın onda mevcut olduğuna in. "İki ya da üç kişi bir araya gelince, ben de aralarındayım (Mt. 18, 20) diyen, gizemlerinin bulunduğu Kilise’de varlığını elbette çok daha etkili bir şekilde hissettirecektir.

Şimdi, sen vaftiz havuzuna girdin. Yanıtlarını anımsa: Peder’e inanıyorum, Oğul’a inanıyorum, Kutsal Ruh'a inanıyorum, dedin.

Daha büyük olana, ondan az daha küçük olana ve sonuncuya inanıyorum, demedin. Tek bir sözün verdiği yükümlülükle Peder’e inandığın gibi Oğul’a, Oğul’a inandığın gibi Kutsal Ruha da inanmak durumundasın. Tek şu farkla ki, tek Rab İsa’nın Çarmıhına inanma gereğini de kabul ediyorsun.

Ambrosius (339-397)

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / "Ruh olmazsa, su arıtmaz" - Ambrosius

"Ruh olmazsa, su arıtmaz" - Ambrosius konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

"Ruh olmazsa, su arıtmaz" - Ambrosius konusuna benzer konular;

"Tanrım sen yüzünü çevirirsen, kimse hayatta kalamaz" - Ambrosius Tanrım sen yüzünü çevirirsen, kimse hayatta kalamaz. Tanrı bizi yüzünün nuru ile aydınlatsın! (Bu yorum, Aziz Ambrosius’ un ölümünden birkaç hafta önce son çalışması oldu.) "Yüzünü neden çeviriyorsun?" (Mezm. 43, 25). Karanlığın kalbimizi kapladığı, gözümüz gerçeğin ışığını göremez hale gelecek kadar üzgün olduğumuz anlarda, Tanrı’nın yüzünü bizden çevirdiğini sanırız. Çünkü Tanrı aklımızı, zihnimizi koruduğu sürece hiçbir şeyin bizi karanlığa boğamayacağından eminiz. İnsanın yüzü vücudunun diğer uzuvlarından daha aydınlıktır. Birisine baktığımız zaman tanımadığımız birisi ise onu keşfederiz. Bildiğimiz birisi ise onu tanırız.

"Dilin her zaman Tanrı sözlerini söylesin" - Ambrosius Dilin her zaman Tanrı sözlerini söylesin. Ağzını Tanrı’nın sözüne aç! Kalbimiz ve ağzımız durmadan bilgeyle meşgul olsun; dilin Tanrı sözlerini söylesin; Tanrı’nın yasası kalbinde yer alsın. Kutsal Yazı sana bu yüzden şöyle der: Evinde otururken, yolda yürürken, uyurken ve ayıkken ondan söz edeceksin. O halde Rabbimiz İsa’dan söz edelim. Çünkü Bilgelik O’dur. Tanrı’nın Sözü, Kelamı O’dur. Kutsal Kitap’ta şu sözler de yazılıdır: Ağzını Tanrı’nın sözüne aç. O sözlerini aksettirenin, sözlerinin derinliğine inenlerin ilham kaynağıdır. Bilgelikten söz ederken, erdemden söz ederken, adaletten söz ederken, barıştan söz ederken, gerçekten hayattan, kurtuluştan söz ederken, hep O’ndan söz ederiz.

"Yaratanın bedeni gökten gelen mandan üstündür" - Ambrosius Yaratanın bedeni gökten gelen mandan üstündür. Yeni vaftiz olanlara Efkaristiya’ nın sunulması. Hıristiyan’ı ayırt eden belirtilerle paklanmış ve daha sonra zenginleşmiş halk Mesih’in sunağına doğru ilerleyerek şöyle diyor Allah’ın, gençliğimi neşelendiren Allah’ın sunağına yaklaşacağım. O eski yanlışın kabuklarını bir yana bıraktığına göre, onun gençliği kartalınki gibi yenilenmiştir, bu semavi ziyafete katılmak için acele etmektedir. O halde geliyor ve kutsal sunağı hazırlanmış görüp: Önüme bir masa hazırladın, diye bağırıyor. Davut aşağıdaki sözleri söylerken bu halkı konuşturmaktadır Rab beni besliyor, ve hiçbir şeyim eksik olmayacak, o beni bir otlağa yerleştirdi, beni dinçleştiren suyun yanına beni götürdü. Ve daha ilerde: Çünkü, ölümün gölgesinde yürüsem bile, felaketten...

"Vaftiz olan paklanır" - Ambrosius Vaftiz olan paklanır. Kutsal yağ ile meshetme ve beyaz elbisenin anlamları. Vaftiz olduktan sonra episkoposun yanına çıktın. Orada olanları anımsa. Davut’un dediği değil mi? "Baştan sakala yayılan, Harun’un sakalına yayılan misk kokusu gibi" (Mezm. 132, 2). Süleyman’ın sözünü ettiği koku budur. Adın etrafa yayılan koku gibidir. Genç kızlar seni bu yüzden sevdi ve cezp etti. Yeniden hayata kavuşan ruhlardan kaçı seni sevdi, İsam, kaçı sana şöyle seslendi: ‘Bizi kendine çek, dirilişinin kokusunu içimize çekmek için giysilerinin kokusuna koşuyoruz" (Neşide 1, 3). Bu ayinin anlamını kavra: senin seçilmiş bir soy, ruhbanlar yetiştiren değerli bir soy olmanı sağlamak için, koku sakala, yani gençliğin lütfuna ve Harun’un sakalına yayılır. Çünkü ruhani lütuf hepimize, Tanrı Krallığı...

"O anda İsa’nın tanığısın" - Ambrosius O anda İsa’nın tanığısın. Çok kıyım olduğu zaman çok şehit olur. Sen her gün İsa’ya tanıklık edersin. İffetsizlik deneyinden geçersin, ancak seni bekleyen yargıdan korktuğun için, ruhunun ve bedeninin iffetine leke sürmemen gerektiğine inanırsın. İşte o anda İsa’nın tanığı olursun. Bir yoksulun malını ele geçirmene ya da korumasız bir dulun haklarını çiğneme nedeni olacak haksız kazanç deneyinden geçersin. Ancak tanrısal öğretileri göz önünde tuttuğunda, haksızlık yapmaktansa çaresizin yardımına koşmanın daha iyi olduğunu anlarsın. O anda İsa’nın tanığısın. Gerçekten de İsa, Kutsal Kitap’ta yer alan "Rab şöyle der Yetime karşı adil davranın, dulu koruyun, gelin tartışalım" sözü gereğince bu tür tanıklar ister. Gurur deneyinden geçersin, ancak yoksulu, çaresizi görünce sevgi...

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih