Azizlerden Vaazlar Sayfa 2

Azizlerden Vaazlar

Share to Facebook Share to Twitter Share to MySpace google translate Email it Print it Favorite it

Oyunlar Resimler Gruplar Forum Üyeleri En aktif üyeler

Bedava kitap, konserlerden, film gösterimlerinden email yoluyla haberdar olmak, hristiyanlarla sohbet etmek için;
< < < SİTEMİZE HEMEN ÜYE OLUN! > > >

incil
incil
.TV
Tüm hristiyan radyo ve
televizyonlar
1 Ağustos'ta Şan ve Org Konseri
(İSTANBUL)
Hristiyan Gazete hristiyan hristiyan
Son gönderilen konu ve mesajlar için hemen
gruplarımıza üye olun
Nasıl Hristiyan Olunur? incil
incil
.biz

Rab için, İngilizce'den Türkçe'ye kısa çeviriler yapabilecek gönüllüler aranıyor...

Azizlerden Vaazlar

Bu bölümde yeni konu açmak için buraya tıklayınız

Azizlerden Vaazlar

"Ben barış düşünceleri tasarlıyorum, felaket düşünceleri değil." - Bernardus
Azizlerden Vaazlar "Ben barış düşünceleri tasarlıyorum, felaket düşünceleri değil." Seven kişi, sevgiliye 'Seni Seviyorum' demekten bıkmaz. Melek Meryem’e şöyle dedi: "Senden doğacak çocuk kutsal olacak ve ona Tanrı Oğlu adı verilecek. O ki, bilginliğin kaynağıdır, yüce göklerdeki Peder’in Sözü’dür. Bu Söz, senin aracılığın ile ten olacak, ey Bakire. Böylece, ben Peder’deyim, Peder de bende diyen, ben Peder’den çıktım ve dünyaya geliyorum diyebilecek." Başlangıçta Söz vardı. Kaynak o zamandan beri fışkırıyordu. Ancak henüz kendi içinde. Söz Tanrı’da idi, gerçekten erişilmez bir ışıkta. Rab baştan beri şöyle diyordu: "Ben barış düşünceleri tasarlıyorum, felaket düşünceleri değil." Ancak tasarın ruhunun derinliklerine gömülü, biz onun içeriğini...
27-09-09 19:28
0 83
"Tanrı emir vermekle yetinmiyor, işbirliğini teklif ediyor" - Petrus Krisologus
Azizlerden Vaazlar Tanrı emir vermekle yetinmiyor, işbirliğini teklif ediyor Tanrısal merhametin alevi yürekleri yaktı ve Allah sevgisinin sarhoşluğu insanın duyumlarını sardı. Ruhlarından yaralanan insanlar, Allah’ı doğal gözleri ile görmeyi istemeye başladılar. Korkudan dehşete kapılan dünyayı gören Allah, onu sevgi ile desteklemek, lütufla çağırmak ve merhametle tutup kendine bağlamak için hemen araya girdi. Kötülük içinde yaşlanan dünyayı intikamcı tufan ile temizler, Nuh’a yenilenen dünyanın babası adını verir ve onu sevgi dolu sözlerle yüreklendirir. Güvenini ve dostluğunu verir, iyilikseverlikle şimdiki zaman hakkında bilgi verir, gelecek konusunda lütfu ile yüreklendirir. Allah emir vermekle yetinmiyor, işbirliğini teklif ediyor ve kendi...
27-09-09 19:27
0 50
"Kendini sınanmaya hazırla" - Augustinus
Azizlerden Vaazlar Kendini sınanmaya hazırla. Kitap şöyle der: "Tanrı, oğlu olarak kabul ettiği herkesi kamçı ile cezalandırır." Sen ise, "Acaba ben ayrı tutulur muyum?" diye soruyorsun. Kamçı ıstırabından ayrı tutulursan, oğul olmaktan da ayrı tutulursun, "yani oğullarının hepsini kırbaçlar mı?" diye soruyorsun. Evet, Tek Oğlu’nu kamçıladığı gibi tüm oğullarını kamçılar. Pederin özünden doğan, Tanrı konumunda Peder’e eşit, her şeyi var eden Söz olan Tek Oğul’da kamçılanmasını gerektirecek hiçbir şey yoktu.
27-09-09 19:27
0 37
"Cılız koyunu güçlendirmediniz" - Augustinus
Azizlerden Vaazlar Cılız koyunu güçlendirmediniz. Kötü çobanların ne sevdiklerini işitmişsinizdir. Bakın neye önem vermezler: cılız koyunu güçlendirmediniz, zayıf düşmüş olanı iyileştirmediniz, yaralanmış olanı tedavi etmediniz, yani kırıklarından dolayı acı çekeni. Yolunu şaşırmış koyunu geri getirmediniz, kaybolmuş olanı aramadınız, güçlü olanın belini büküp, öldürdünüz, katlettiniz. Cılız koyun yüreği zayıf olan yani hazırlıksız ve güvensizlik halinde karşılaştığında günah eğilimlerine kapılabilen kimsedir. Çoban böyle bir kimseyle karşılaştığında ona: Oğlum, Tanrı’ya hizmet etmek istiyorsan, adil ve Tanrı korkusu içinde ol ve ruhunu günah eğilimlerine karşı hazırla demediğinde görevini yapmamış sayılır. Bu şekilde konuşan zayıf olan kişiyi...
27-09-09 19:26
0 41
"Çoban sürüden geçinmeli mi?" - Augustinus
Azizlerden Vaazlar Çoban sürüden geçinmeli mi? Şimdi bakalım, kimseyi kollamayan Tanrı Sözü, koyunlarına değil, kendilerine yiyecek arayan çobanlar hakkında ne diyor: Onların sütünü içtiniz, onların yünü ile giyindiniz, yağlı kuzuları kestiniz. Siz sürüme çobanlık etmediniz. Çelimsiz kuzuya güç vermediniz, hasta olanı iyileştirmediniz, yaralı olanın yarasını sarmadınız. Kaybolan kuzuyu geri getirmediniz, yolunu şaşıranı aramadınız. Güçlü olana yüklendiniz. Çobansız kaldıkları için koyunlarım dağıldı. Koyunlarla değil de kendileriyle ilgilenen çobanlara neleri sevdikleri, neleri ihmal ettikleri hatırlatılır. Sevdikleri mi? Sütlerini içtiniz, yünleri ile örtüldünüz. Bu nedenle Havari şöyle der Bağ dikip de meyvesini yememek olur mu? Sürünün sütünü içmeyen...
27-09-09 19:25
0 58
"Dünyanın ışığı sizsiniz" - Kromatius
Azizlerden Vaazlar Dünyanın ışığı sizsiniz. Sadakatle yaşam sözüne bağlı kalarak, bu dünyada yıldızlar gibi parlayın. "Dünyanın ışığı sizsiniz. Tepenin üzerine kurulan kent gizlenemez. İnsanlar da kandil yakıp tahıl ölçeğinin altına koymazlar. Tersine, kandilliğe koyarlar; oradan da evdekilerin hepsine ışık verir" (Mt. 5. 14-15). Rab şakirtlerine "dünyanın tuzu" demiştir. Çünkü onlar göksel bilgeliğin aracılığı ile şeytanın tatsızlaştırdığı insan yüreklerine tat verdiler. Şimdi ise onlara "dünyanın ışığı" diyor. Çünkü gerçek ve sonsuz ışık olan kendisi tarafından aydınlatılıp, onlar da karanlıkta parlayan ışık oldular.
26-09-09 14:07
0 74
"Sürekli dua edin" - Augustinus
Azizlerden Vaazlar Sürekli dua edin Duanın ruhu, istektir. Her tarafa dağıtmak ve dua ederken isteyeceğimizi anmak neye yarar? Mezmurla şöyle diyelim: "Rabden istediğim tek şey, aradığım tek şey, yaşamımın her gününde Rabbin evinde oturmaktır. Böylece Rabbin hoşluğunun tadını çıkaracağım ve onun tapınağına sık sık gideceğim." Gerçekten orada, tüm günler başlayarak ve biterek geçmiyor ve biri biterken diğeri başlamıyor. Hepsi birden vardır, onların sonu yoktur. Çünkü günleri olduğu hayatın sonu yoktur. Bu mutlu yaşamı elde etmemiz için, kendisi gerçek yaşam olan kişi bize dua etmeyi öğretmiştir. Sanki gevezeliğimizden ötürü duamız kabul edilecekmiş gibi sel gibi akan sözlerle değil, gerçekten Rabbin dediği gibi biz istemeden önce bize gerekeni...
26-09-09 14:06
0 68
"Onunla yaşamak için, onunla ölelim" - Ambrosius
Azizlerden Vaazlar Onunla yaşamak için, onunla ölelim. Benim için yaşam Mesih İsa’dır. Gördüğümüz şu ki, ölüm yararlıdır, yaşam ise sıkıntı verir. Aziz Pavlus şöyle der "Benim için yaşam İsa demektir, ölüm ise bir kardır" (Fil. 1, 21). İsa demek ne demek? İsa bedenin ölümü demek, hayat veren ruh demek. O halde, onunla yaşamak için, onunla ölelim. Kendimizi her gün ölüme alıştırmamız, onunla sevgi bağları kurmamız gerek ki, bu ayrılık sayesinde ruhumuz cismani arzulardan arınmasını öğrensin. Dünyevi haz ve zevklerin erişemeyeceği, onların tuzağına düşemeyeceği tepelere yükselen ruhumuz, kollarını ölüme açarak ölüm cezasından kurtulacak. Çünkü ten yasası, ruh yasasıyla savaş halindedir ve onu yanılgıya sürüklemeye çalışır. Çare nerede? Beni bu ölümlü...
26-09-09 14:05
0 62
"Kutsal Ruh’u hiçbir şekilde üzmeyelim" - İskenderiyeli Kirillos
Azizlerden Vaazlar Kutsal Ruh’u hiçbir şekilde üzmeyelim Ben asmayım, sizler çubuklarsınız. Sevgisine bağlanmayı bizlere öğretmek ve kendisiyle olan birliğimizden ne büyük yararlar elde edeceğimizi göstermek amacıyla Rab kendisinin asma olduğunu söylüyor. Ve kendisine bağlı olanları, bir bakıma kendisinde duran asma çubuklarına benzetiyor bu kişiler Kutsal Ruh’u aldıklarından şimdiden onun doğasına katılmış sayılıyorlar. Çünkü bizi Kurtarıcı Mesih’e bağlayan onun Kutsal Ruhu’dur. Asmaya katılarak onunla birleşenler bunu özgür seçimleriyle yaparlar; ancak asmanın bize göre bakıldığından bu onun doğasından gelir. İyi bir seçimden dolayı inançta ilerleriz, ve evlatlığı olma şerefini aldığımızdan onun soyundan oluruz. Gerçekten de, Aziz Pavlus’ a göre...
26-09-09 14:04
0 86
"Hasat bol, fakat işçilerin sayısı az" - Gregorius Magnus
Azizlerden Vaazlar Hasat bol, fakat işçilerin sayısı az. Rab şakirtlerini gönderiyor. Rabbimiz ve Kurtarıcımız, sevgili kardeşlerim, bizi bazen sözleriyle, bazen de fiilleri ile eğitiyor. Onun fiilleri de emirlerdir, çünkü bir şey söylemeksizin bir şey yaptığı zaman, bize nasıl hareket etmemiz gerektiğini göstermektedir. O halde işte bize vaaz için şakirtlerini ikişer ikişer gönderiyor, çünkü iyiliğin emri ikidir: Allah sevgisi ve yakınına sevgi. Rab, başkalarına karşı merhameti olmayan kimsenin kesinlikle vaaz etmek görevine teşebbüs etmemesi gerektiğini, söylemeksizin, bize ima etmek için şakirtlerini vaaz etmeye ikişer ikişer göndermektedir.
26-09-09 14:03
0 65
"Vaftizin kutsal gizi sayesinde" - Pacianus
Azizlerden Vaazlar Vaftizin kutsal gizi sayesinde... Vaftizle günahın köleliğinden kurtulup, Mesih’te özgür oluyoruz. Dünyasal insanın imgesinden söz ettiğimiz gibi, aynı şekilde göksel insanın imgesinden de söz edeceğiz. Topraktan çıkartılan ilk insan nasıl ki dünyasal ise, ikinci insan gökten gelmedir ve gökseldir (bk. I. Kor. 15,47-49). Bu şekilde davranırsak, sevgili kardeşlerim, artık hiç ölmeyeceğiz. Bu bedenimiz bozulursa bile, biz Mesih’te yaşayacağız, kendisinin de "Bana iman eden kişi ölse de yaşayacaktır" (Yuh. 11,25) dediği gibi. Demek ki, Tanrı’nın sözü ile İbrahim’in, İzak’ ın, Yakup’ un ve Tanrı’nın tüm azizlerinin yaşamakta olduklarından eminiz. Rab onların yaşadığını söylemiştir. Çünkü Tanrıları ölülerin değil, yaşayanların...
26-09-09 14:02
0 49
"Vaftiz olan paklanır" - Ambrosius
Azizlerden Vaazlar Vaftiz olan paklanır. Kutsal yağ ile meshetme ve beyaz elbisenin anlamları. Vaftiz olduktan sonra episkoposun yanına çıktın. Orada olanları anımsa. Davut’un dediği değil mi? "Baştan sakala yayılan, Harun’un sakalına yayılan misk kokusu gibi" (Mezm. 132, 2). Süleyman’ın sözünü ettiği koku budur. Adın etrafa yayılan koku gibidir. Genç kızlar seni bu yüzden sevdi ve cezp etti. Yeniden hayata kavuşan ruhlardan kaçı seni sevdi, İsam, kaçı sana şöyle seslendi: ‘Bizi kendine çek, dirilişinin kokusunu içimize çekmek için giysilerinin kokusuna koşuyoruz" (Neşide 1, 3). Bu ayinin anlamını kavra: senin seçilmiş bir soy, ruhbanlar yetiştiren değerli bir soy olmanı sağlamak için, koku sakala, yani gençliğin lütfuna ve Harun’un sakalına...
26-09-09 14:01
0 74
"Biz O’nda yaşayalım diye Mesih hepimiz uğruna öldü" - İskenderiyeli Kirillos
Azizlerden Vaazlar Biz O’nda yaşayalım diye Mesih hepimiz uğruna öldü. En yüce armağan, en güzel gerçek Rabbimizin dostluğuna sahip olmaktır. Herkes için ölüyorum, diyor Rab, herkesi aracılığımla yeniden yaşatmak için. Etim ile herkesin etini kurtardım. Çünkü ölüm ölümle ölecek ve günaha giren insanın doğası benle birlikte yeniden yükselecektir. Bu yüzden size benzer biri, yani İbrahim’in soyundan bir insan oldum kardeşlerime her açıdan benzer olmak için.
26-09-09 14:00
0 93
"Ben ışığınız, ben kurtuluşunuz, ben kralınızım" - Sardili Meliton
Azizlerden Vaazlar Ben ışığınız, ben kurtuluşunuz, ben kralınızım. Ben sizi diriltip, göklerde olan Baba’yı gösterece*ğim. Sağ elimle sizi yükselteceğim. Sevgili kardeşlerim, iyice dikkat edin: Paskalya’nın gizi yeni ve eskidir, ebedi ve zamansaldır, bozulabilen ve bozulmayan, ölümlü ve ölümsüzdür. Yasa’ya göre eskidir; Söz’e göre yenidir; şeklinde zamansal, lütfun da ebedidir; kuzunun kurbanı ile bozulabilen, Rabbin yaşamı ile bozulmayandır; toprağa gömülmesi ile ölümlü, ölülerin arasından dirilişi ile ölümsüzdür. Yasa eskidir, fakat söz yenidir; şekil zamansaldır, lütuf ebedidir; kuzu bozulabilendir, fakat bir kuzu gibi kurban edilip, Tanrı olarak dirilen Rab bozulmazdır.
26-09-09 13:59
0 66
"İşledikleri günahlar için tövbe edenler" - Yuhanna Fisher
Azizlerden Vaazlar İşledikleri günahlar için tövbe edenler... Biri günah işlediyse, Baba’ nın yanında bir avukatımız vardır. İnsanlar uğruna çarmıha çekilen ve ölen Tanrı’ nın Oğlu, günahkarı ceza korkusunun kabusundan kurtarır, güven ve umut kazandırır. İsa Mesih yüce kahinimizdir ve değerli bedeni, tüm insanların kurtuluşu için çarmıhta kurban ettiği adağımızdır. Kurtuluşumuz için akıtılan kanı, eski Yasa’ da olduğu gibi, danaların ve keçilerin değil de kurtarıcı, çok masum kurbanlık İsa Mesih’in kanı idi. Yüce kahinimizin adağını sunduğu tapınak insan eli tarafından değil de yalnızca Tanrı’ nın gücü ile inşa edilmişti. Nitekim O, yalnızca Tanrı’ nın eli ile inşa edilen gerçek tapınak olan, dünyanın önünde kanını akıtmıştır. Fakat bu tapınağın...
26-09-09 13:59
0 102
"Beni anmak için böyle yapın" - Albertus Magnus
Azizlerden Vaazlar "Beni anmak için böyle yapın" "Doğal dünya bize Tanrısal kusursuzluklarının şa*hane gösterisini sunuyor, oysa ki açınlamanın dünyası sonsuzca daha büyüktür. Efkaristiya , tüm do*ğaüstü yapıtlar arasında, Tanrısal erdemin yüceli*ğinin ve mucizelerinin özetidir". "Beni anmak için böyle yapın" (Luka 22,19). Burada iki şeyin altını çizmek gerekiyor. İlki, "Böyle yapın" dediğinde, bu gizi kullanma emridir. İkincisi, bizim için ölüme giden Rabbin anısı olmasıdır. "Böyle yapın" diyor. Gerçekten bundan daha yararlı, daha tatlı, da*ha sağlıklı, daha nazik, sonsuz yaşama daha benzer bir emir verile*mezdi. Tüm bu nitelikleri tek tek gözden geçirelim. Her şeyden önce Efkaristiya, tinsel olarak ölü olan için günahların affında yararlıdır...
26-09-09 13:57
0 68
"Meryem şöyle dedi:Canım Rabbi yüceltir" - Beda Venerabilis
Azizlerden Vaazlar Meryem şöyle dedi "Canım Rabbi yüceltir" Canım Rabbi yüceltir, ruhum Kurtarıcım Tanrı sayesinde sevinçle coşar. ‘Meryem de şöyle dedi: Canım Rabbi ulular; ruhum, Kurtarıcım Tanrı sayesinde sevinçle coşar" (Lk. 1, 46). Şunu der Rab beni öylesine büyük ve öylesine inanılmaz bir armağan ile yüceltti ki, hiçbir dil ile bunu açıklayabilmek olası değildir. Yürek ancak de*rinliğinde zorlanarak anlayabilir. Bu yüzden ruhumun tüm güçleri ile bir teşekkür ilahisini söylüyorum ve yaşadığım, duyduğum ve anladığım her şeyle kendimi Allah’ın sonsuz yüceliğini gözlemeye veriyorum. Çünkü ruhum, kucağımın geçici bir imtiyazla üretken yapan İsa’nın yani Kurtarıcı’nın sonsuz tanrısallığı ile coşuyor. "Çünkü güçlü Olan, benim için büyük işler...
26-09-09 13:57
0 76
"Sevgi sabırlıdır, sevgi kıskanmaz" - Gregorius Magnus
Azizlerden Vaazlar Sevgi sabırlıdır, sevgi kıskanmaz... Yasanın dolgunluğu sevgidir. Burada Tanrı yasası denildiğinde, aracılığı ile yaşam kurallarının pratikte nasıl kullanılacağını akılda tuttuğumuz, sevgiden başka ne düşünebiliriz ki? Nitekim gerçeğin sesi bu yasa hakkında şöyle diyor: "Benim buyruğum şudur: sizi sevdiğim gibi birbirinizi sevin" (Yu. 15, 12). Onun hakkında Pavlus: "Sevgi, Kutsal Yasanın yerine getirilmesidir" (Rom. 13, 10) diye doğruluyor. Ve yine onun hakkında: "Birbirinizin yüklerini taşıyın, böylece Mesih’in yasasını yerine getirirsiniz’ (Gal. 6, 2). Gerçekten Mesih’in yasası için en uygun olanı, kardeşlerimizin yüklerini sevgi ile taşıdığımızda uyguladığımız sevgidir. Fakat bu yasaya çok yönlü deniliyor, çünkü sevgi,...
26-09-09 13:55
0 111
"Sende denenmeleri kabul et" - Augustinus
Azizlerden Vaazlar Sende denenmeleri kabul et... Mesih’te denenenler biziz. "Yalvarışımı dinle ya Rab, duamı dikkate al!" Kim konuşuyor? Tek bir insanmış gibi. Bak, tek bir insan mı? "Yeryüzünün ucundan sana sesleniyorum. Çünkü kalbim sıkıntı içinde." O, artık tek bir insan değil, ama yine de tek. Çünkü Mesih tek ve biz hepimiz onun uzuvlarıyız. Çünkü tek bir insan yeryüzünün ucundan seslenir mi? Yeryüzünün ucundan seslenen, ancak Peder’e hitap eden şu sözün konusu, miras olabilir: "İste benden ve ben sana kavimleri miras olarak vereceğim. Yeryüzünün uçları sana tabi olacak."
26-09-09 13:55
0 35
"Kavimlerden meydana gelen Kilise" - Augustinus
Azizlerden Vaazlar Kavimlerden meydana gelen Kilise "Söylendiğini işittiğimiz tüm şeyleri gördük." Ey mutlu Kilise! Bir zaman oldu işittin, bir zaman oldu gördün. Vaat edilenleri dinledi; gerçekleşmeleri görüyor; kehanetleri dinledi; İncil ile görüyor. Çünkü bugün gerçekleşen her şey, daha önce kehanet edilmişti. Kaldır gözlerini ve dünyaya bak. Mirasının dünyanın uçlarına dek yayıldığını gör. Bak, bu söz gerçekleşti bile. "Yeryüzünün tüm kralları onun önünde secdeye varacaklar, tüm kavimler O’na hizmet edecek." Şu sözün gerçekleştiğini gör: "Gökyüzüne yüksel Tanrım, görkemin yeryüzüne hakim olsun!" Ellerine, ayaklarına çivi vurulana, çarmıha gerildiğinde tüm kemikleri sayılabilene, giysileri kura ile paylaşılana bak. Bak, çarmıha gerilen O,...
26-09-09 13:54
0 70
"Her şey tamamına erinceye dek" - Augustinus
Azizlerden Vaazlar Her şey tamamına erinceye dek... İsa’da gizlenmiş bulunan, teninin yoksulluğuna bürünen hikmet ve bilgi hazinelerini insanlar arasında bilen kim? "Zengin olan O, bizim yüzümüzden yoksul oldu, yoksulluğu bizi zengin etsin diye". Ölümlülük konumunu üstlenmek ve ölümü yok etmek için geldiğine göre, yoksul görünümüne girdi. Ancak bize uzak ufuklarda zenginlikler vaat eden O, geride bıraktığı zenginlikleri gerçekten yitirmedi.
26-09-09 13:53
0 42
"Şehit Azizlerin Bayramları üzerine Vaaz" - Augustinus
Azizlerden Vaazlar Şehit Azizlerin Bayramları üzerine Vaaz Mesih İsa’nın Kanı‘nın hizmetkarı Bugün Roma Kilise’si bizi, çok mutlu Laurentius’ un galip geldiği günü kutlamaya çağırıyor. O gün, o öfkeli insanları susturmuş, dalkavukları önemsememiş ve böylece acımasız şeytanı iki bakımdan yenmiştir. Bildiğiniz gibi o, Roma Kilise’sinde diyakozdu. Orada Mesih İsa’nın kutsal kanını sunuyordu ve yine orada Mesih İsa adına kendi kanını akıttı. Havari Aziz Yuhanna, Rabbin havarilerle yediği son yemeğin gizini şu sözlerle tümüyle açıklar "İsa bizim için hayatını vermiştir.
26-09-09 13:52
0 203
"Mesih İsa ilk şehit" - Augustinus
Azizlerden Vaazlar Mesih İsa ilk şehit. Şehitlerin şan ve şeref kazanmış kahramanlıkları her yerde Kilisenin övünç kaynağıdır. Böylece biz de okuduğumuz ilahilerin gerçek olduğunu anlarız. "Rabbin gözünde, azizlerinin ölümü çok değerlidir." Gerçekten bizim gözümüzde de çok değerlidir ve kimin adına öldülerse, onun gözünde de öyledir. Ama tüm bu ölülerin bedeli, tek birinin ölümüdür. O tek başına ölerek, çok sayıda ölümü satın almıştır. Çünkü O ölmeseydi, buğday tanesi çoğalır mıydı? Çarmıha gerilmeden önce, yani bizi kurtarmak üzereyken O’nun ne dediğini duydunuz: "Toprağa düşen buğday tanesi ölmezse, yalnız kalır; ama ölürse, çok ürün verir." Çünkü O çarmıha gerildiği zaman, çok büyük bir iş başarılmıştır.
26-09-09 13:52
0 65
"Gerçek Tanrı olmasaydı, bize kurtuluşu getiremezdi" - Leo Magnus
Azizlerden Vaazlar Gerçek Tanrı olmasaydı, bize kurtuluşu getiremezdi Alçakgönüllülük yüceliği, güçsüzlük güçlülüğü ve ölümcüllük ebediyeti giydirir. Kral soyundan, Davut’un soyundan bir bakire seçiliyor ve kutsal bir analığa tahsis edilerek, İnsan-Allah Oğul’u bedeninden önce yüreğinde taşıdı. Allahsal niyeti bilmediğinden, olağanüstü bir olayın karşısında korkuya kapılmaması için, melekle olan konuşmasında Kutsal Ruh’un onda gerçekleştireceği şeyi öğreniyor ve Allah’ın annesi olmak üzere olan o, bunun iffetinin aleyhine olacağını düşünmüyor. Mademki Allah gücünün yararlı katkısı vaat ediliyor, neden türemenin yeniliğine inanmasın? Bundan başka, zaten kusursuz olan imanı daha önceki bir mucize ile tasdik ediliyor: tüm beklentilerin aksine Elizabet’ e...
26-09-09 13:51
0 142
"Ey Hıristiyan, saygınlığını bil" - Leo Magnus
Azizlerden Vaazlar Ey Hıristiyan, saygınlığını bil Tanrısal doğaya katıldığından, yakışıksız bir davranışla, geçmişin günahlarına dönme: başın kim olduğunu ve hangi bedenin uzvu olduğunu anımsa. Sevgili kardeşlerim, neşelenin, Kurtarıcımız bugün doğmuştur! Yaşamın, ölüm korkusunu yıkan ve sonsuz vaatlerin sözünü veren bir yaşamın doğduğu günde üzüntüye yer yoktur. Bu mutluluktan hiç kimse ayrı tutulmamıştır. Neşenin nedeni herkes içindir. Çünkü günahın ve ölümün galibi olan Rabbimiz, hiç kimseyi suçtan arınmış bulamadığından, herkesin kurtuluşu için gelmiştir. Aziz olan coşsun, çünkü ödül yaklaşıyor; neşelensin günahkar, çünkü ona af sunuluyor; yüreklensin putperest olan, çünkü yaşama çağrıldı. Nitekim Tanrı’nın Oğlu, erişilmez tanrısal niyetin...
24-09-09 14:02
0 88
"Tanrı’yı seven karşısındakini de tümden sever" - Maximus
Azizlerden Vaazlar Tanrı’yı seven karşısındakini de tümden sever Ne mutlu o insana ki, hiç ayırt etmeksizin, herhangi başka bir insanı sevebilir. Sevgi, Tanrı bilgisinden başka tercihi olmayan, ruhun en iyi eğilimidir. Ruhu yalnızca dünyasal değerlere bağlı olan hiç kimse, yine de bu eğilime erişemez. Tanrı’yı seven onun bilgisini ve bilimini yaratılan her şeyden önce koyar. Arzu ile, ruh sevgisi ile sürekli olarak ona başvurur. Varolan tüm şeylerin yaratıcısı ve son amacı Tanrı’ dır. Tanrı, yaratıcı olarak kendi yaptığı tüm şeylerden, kat kat daha soyludur.
24-09-09 14:02
0 81
"O tektir, ilk doğandır" - Atanasius
Azizlerden Vaazlar O tektir, ilk doğandır Kelam, her yaratığın ilk doğanı, görünmeyen Allah’ın görüntüsü. Rabbimiz İsa Mesih’in Peder’i, sonsuz iyiliği ile tüm yaratılan*lardan çok daha üstündür. Mükemmel bir kral olarak bilgeliği ve Kelamı yani Rabbimiz ve Kurtarıcımız İsa Mesih ile her şeyi yönetir, düzenler ve her yerde adaletine yakışır şekilde yaratır. Çünkü her şeyin olduğu gibi yapılması ve sonuçlarını gördüğümüz gibi sonuçlandırması doğrudur. Her şeyin bu şekilde olmasını kendi istedi ve hiç kimse bunu inkar edebilecek mantıklı bir nedene sahip olamaz. Şöyle ki, yaratılanların devinimi nedensiz olsaydı ve dünya körü körüne dönseydi söylenenlere artık inanmamak gerekirdi. Oysa şayet dünya bilge ve bilgi ile düzen*lenip, her çeşit güzellik ile...
24-09-09 14:01
0 53
"Konuşmalar kesilsin, uğraşlar konuşsun" - Padovalı Antonius
Azizlerden Vaazlar Konuşmalar kesilsin, uğraşlar konuşsun. Uğraşıları ile öğretisini yok eden, yasa bilgisini boşuna över. Kutsal Ruh ile dolu olan çeşitli dilleri konuşur. Çeşitli diller Mesih konusunda değişik tanıklardır: böylece, başkalarına, alçakgönül*lülükten, yoksulluktan, sabır ve baş eğmeden söz ettiğimizde bunları kendimizde de gösteririz. Uğraşlar konuştuğunda vaaz etkilidir, belagatlıdır. Lütfen, konuşmalar kesilsin, uğraşlar konuşsun. Ne yazık ki, sözle zenginiz ve uğraşlardan yoksuluz. Böylece Rab ta*rafından lanetleniyoruz. Çünkü O, yaprakları bol, oysa meyvesiz incir ağacını lanetledi. "Vaize bir yasa gerekiyor" der Aziz Grego*rius, vaaz ettiklerini uygulasın." Uğraşları ile öğretisini yok eden, yasa bilgisini boşuna över. Havariler...
24-09-09 14:00
0 53
"Uyan" - Augustinus
Azizlerden Vaazlar Uyan. Ey insan, uyan! Senin için, Tanrı insan olmuştur. Uyan, ey sen ki uyuyorsun. Ölülerin arasında ayağa kalk ve Mesih İsa seni aydın*latacaktır. Sözlerimi yineliyorum, senin için Tanrı insan olmuştur. O zaman içinde doğmasaydı, sen sonsuza dek ölmüş olacaktın. O günahla bir benzerlik oluşturmasaydı, sen günahlı vücudundan asla kurtulmayacaktın. O sana acımasaydı, sonsuza dek mutsuzluğun kurbanı olurdun. O ölümüne katılmasaydı, yeniden yaşama kavuşamazdın. O yardımına koşmasaydı, yenik düşerdin. O gelmeseydi, mahvolurdun. Büyük mutluluğumuzun ve kurtuluşumuzun ortaya çıkmasını sevinçle kutlayalım. Bayram gününü kutlayalım, ebediyetin büyük gününden gelen sonsuz büyük bir gün ve o denli kısa günümüze girmiştir. O,...
24-09-09 13:58
0 56
"Yaşamı alabilmemiz için Tanrı insan olarak öldü" - Nazianzlı Gregorius
Azizlerden Vaazlar Yaşamı alabilmemiz için Tanrı insan olarak öldü. Tanrı, insanlığa sahip çıkmakla aralarında ayrı olan iki gerçeği, yani insan doğasını ve tanrısal doğayı birleştirerek insanlığı tamamladı. Biri tanrısallığı verdi, diğeri de aldı. Tanrı’nın kendi Sözü, ki zamandan öncedir, görünmez, anlaşılmazdır. O ki maddenin dışındadır. Başlangıçtan doğan başlan*gıçtır, Işıktan doğan lşık’tır. yaşamın ve ölümsüzlüğün kaynağı, tanrısal özün ifadesi, değişiklik tanımayan mühür. Tanrı’nın değişmeyen gerçek imgesi. O ki Peder’in terimi ve Sözü’dür, kendi imgesine yardımcı olur ve insana karşı duyduğu zevki yüzünden insan olur. Vücuda kurtarmak için bir vücut alıyor ve ruhumun sevgisi için insan aklını taşıyan bir ruhla birleşmeyi kabul ediyor....
24-09-09 13:57
0 74
Bu bölümde yeni konu açmak için buraya tıklayınız