www.imedya.com'da Hristiyan.NET makalesi yayınlandı.

Share to Facebook Share to Twitter Share to MySpace google translate Email it Print it Favorite it

Oyunlar Resimler Gruplar Forum Üyeleri En aktif üyeler

Bedava kitap, konserlerden, film gösterimlerinden email yoluyla haberdar olmak, hristiyanlarla sohbet etmek için;
< < < SİTEMİZE HEMEN ÜYE OLUN! > > >

incil
incil
.TV
Tüm hristiyan radyo ve
televizyonlar
1 Ağustos'ta Şan ve Org Konseri
(İSTANBUL)
Hristiyan Gazete hristiyan hristiyan
Son gönderilen konu ve mesajlar için hemen
gruplarımıza üye olun
Nasıl Hristiyan Olunur? incil
incil
.biz

Rab için, İngilizce'den Türkçe'ye kısa çeviriler yapabilecek gönüllüler aranıyor...

Bu konuya yeni cevap göndermek için buraya tıklayınız.

Bu konunun bulunduğu bölümde yeni konu açmak için buraya tıklayınız.

28-05-05, 00:51

evangelion
Ziyaretçi

Internette araştırma yaparken www.imedya.com da hristiyanlıkla ilgili bir makaleye rastladım, sonuna kadar okudum ve öğretişlerin doğru olması hoşuma gitti. İşin en ilginç kısmı ise makalenin sonundaydı, makale kaynağı olarak "hristiyan.net" belirtilmiş. :D

http://www.imedya.com/asp/haberdetay.asp?a=149874&z=17

Kilisenin gücü nereden geliyor?

Resmi görmek için tıklayınız.Müjdeyi yaymak için daha çok kilise kuruyorlar
İnanışa göre kadın dua ederken başı kapalı olmalı ve kadın sessiz kalmalı

Hristiyanlar'ın kutsal mekanı kilise günden güne önemini arttırıyor. Kilise, Hristiyanlar için neden bu kadar önemli? Hristiyan inanışlarına göre Rahip ve Papa'nın önemi büyük ve inanışa göre kilisenin görevi ruhsal olarak ölü olanlara kurtuluşu duyurmak. Papalık nereden geliyor? Seçilen önderler neden kadın olamaz? Neden günah çıkartıyorlar?

İşte Hristiyanlar'a göre Kilise, Hz. İsa ve Papalık...

Hristiyanlığı anlatan sitede yer verilen bilgiler şöyle;

a-) Topluluğun özelliği = Özellikle ilgili bir şey veriyor mu? Veriyor nedir bu özellik Kilise Mesih ve İncil merkezli olacak diyor. Nereden anlıyoruz bunu İsa Petrus’a ne diyor? 18. Ayet “Bende sana şunu söyleyeyim sen Petrus’sun ve Ben kilisemi bu kayanın üzerine kuracağım. Ölüler diyarının kapıları ona karşı direnemeyecek.” Şimdi bu ayeti biraz açalım

Kilise kime aittir? İsa’ya çünkü ne diyor? “Ben Kilisemi” diyor. Yani kilisenin kendine ait olduğunu belirtiyor.

Kiliseyi kuran kim? İsa çünkü ne diyor ayette? “Ben kuracağım” bir insanın inisiyatifi ile değil Ben kuracağım diyor. Bu ayetlerden görüyoruz ki kilisenin özelliklerinden biri Mesih merkezli olmalı.

Kilisenin temeli ne olmalı? Matta 7;24-28 okuyalım. Buradaki kaya nedir? İsa’nın sözleri
Temel elçiler ; Efesliler 2;20-22, Vahiy 21;14 ve 1. Korintliler 3;11 aynı zamanda 2. Petrus 3;2 ve Yahuda 17 ayetlere baktığımızda bütün bu ayetleri şöyle toplayabiliriz.

Kilisenin temeli; Mesih İsa’nın elçileri aracılığıyla verdiği buyruklardır. Bizler bu buyrukları nerede bulabiliyoruz? İncilde değil mi? O halde bu ayetlerde çıkardığımız sonuç Kilise İncil merkezli olmalıdır.

b-) Yetki = İsa burada ne tür bir yetkilerden bahsediyor? Ölüler diyarı üzerine, anahtar ve bağlayıp çözme yetkisi veriliyor. Bunlara bakalım şimdi.

Ölüler diyarı yetkisi : Kime veriliyor? Kiliseye “ona karşı direnemeyecek” derken İsa herhangi birinden bahsetmiyor kiliseden bahsediyor.

Anahtar ve Bağlama çözme yetkisi : Kime veriliyor? Petrus’a değil mi burada daha çok elçisel yetkiden bahsediyor. Sadece elçilerin sahip olduğu yetkiden. İsa’nın verdiği bu yetkiye sadece Petrus sahipti bu İsa’nın Petrus’a verdiği özel bir yetkiydi. Bazı çevreler hala bu yetkinin devam ettiğini söylüyorlar ve buna göre bir sistem koyuyorlar Katolikler ve Papa bunun en güzel örneğidir. Papalık buradan geliyor. Katolikler Petrus’a verilen bu yetkinin Papa dada olduğuna inanıyorlar. ( Rahip ve Papa ve anahtar fıkrası: anahtar bende ama Martin LUTER kilidi değiştirdi. ) bu yetki sadece Petrus’a verilen özel bir yetkiydi. İncile baktığımızda bunu görebiliriz. Elçilerin işlerine baktığımızda Müjdecilik anahtarını ilk olarak Petrus’un açtığını görebiliriz.

Matta 18. Bölümde ise kiliseye verilen yetkiden bahsediyor. Ve bu yetkinin disiplin yetkisi olduğunu görüyoruz. Disiplin derken olumsuz yönden bakmamak lazım, disiplinin sadece cezalandırma değil düzeni korumak, kiliseye bir düzen kazandırmak ve kardeşlerin birbirleriyle geçinmesini sağlamak amacı olduğunu da görmeliyiz. Matta 18. Bölümün konusu vurgusu nedir. İsa’nın vurgusu bağışlama üzerindedir. Bu yüzden disiplin sadece bağışlamanın ve kardeşleri kazanmanın yani bağlamanın ve çözmenin bir aracıdır.

Cemaate günahları bağışlama yetkisi veriyor. Buda disiplin uygulayarak ve tövbeye getirerek oluyor. Yani Rab diyor ki bu doğrultuda alacağınız kararı bende gökyüzünde alacağım demek istiyor.

Dua ve disiplin 1. Korintliler 5;1-5 => şeytana teslim edin derken Pavlus burada ne söylemek istiyor. Şeytana teslim etmek demek ; kilise bir kalkan gibidir. Dışarıdan gelebilecek şeytanın saldırılarını püskürtmek için bir güç birliğidir. Bir atasözü var “birlikten kuvvet doğar” ve “sürüden ayrılanı kurt kapar.” denirya buda tıpkı bunun gibi. Şeytana teslim edin derken O kişiyi bu kalkanın dışında bırakın ki topluluktan uzak kalmanın ne olduğunu anlasın. Evden ayrılan oğul evden gidince ne dedi.

Luka 15;17-19 eğer topluluğa böylesine zarar veren kişi hala toplulukta tutulursa ve bir yaptırım uygulanmazsa sonra bütün beden zarar görür. İsa böyle bir durumda olan kişiyi uzaklaştırın diyorsa bu yapılmalıdır. İsa’dan daha merhametli olmaya çalışmak aslında aptallık oluyor.

Katolik kilisesinin gücü nereden kaynaklanıyor? Tavandan yani tepeden. Ama bu ayetlerde gördüğümüze göre tabandan cemaatten her bir üye söz hakkına sahiptir. Katolik kilisesinde ise farklı. ( Sadece daha iyi anlamanız için Katolik kilisesi öğreneğini veriyorum) Katolik kilisesinde her üye söz hakkına sahip mi? Ve kilisenin iç işlerine karışabilir mi? Hayır.

a- ) Her imanlı bir yerel topluluğun bünyesine dahil olarak imanın sorumlulukları ile ayrıcalıklarını o topluluğa bağlı kalarak üstlenir. Bu yüzden imanlı tek başına ruhsal olarak büyüyemez gelişemez ve iyi bir şekilde yaşayamaz. Mesih’te isek kilisede olmalıyız. Ben İsa’ya iman ediyorum ama kiliseye gitmeye ihtiyacım yok diyen kişi kendi kendine kandırır. Mesih’te isek kiliseye gelmem diyemeyiz. Bu mümkün değil. Bu şuna benzer bu çay hem sıcak hem soğuktur der gibi. Mesih’te isek kilisede olmalıyız. Ama kilisede isek Mesih’te olmak zorunda değiliz.

b- ) Hiçbir ruhban sınıfın aracılığı olmaksızın her üye duayla Tanrının huzuruna çıkabilir. Dua etmek, ibadet etmek, günah çıkartmak için bir papaza ihtiyaç yok. Ruhban sınıfına gerek yok. Hiçbir aracıya ihtiyacımız yok. Zaten bir aracımız var, İsa

Seçilen önderlerin hepsi erkektir. Neden kadın önder olamaz? Pavlus yazdığı mektupta kadının erkeğe egemen olmasını istemiyorum diyor. Önderlik egemenliktir. Ve İncil’de önderlerin sahip olması gereken nitelikleri sıralarken erkeklerin niteliklerinden bahsediyor, tek karılı olsun gibi. 1 Timoteus 3:2, Titus 1:6 Kadınsal niteliklerden bahsetmiyor ve Kutsal Kitab’ın hiçbir yerinde kadın önderden bahsetmiyor. Bu konuda hiçbir örnek yoktur. Bu demek değil ki kadınlara ihtiyaç yok. Hayır, var. Ama ne olarak? Hizmetkar olarak. Örneğin kadın toplantılarda paylaşabilir. (1. Korint 15:34-35 = Kadın toplantılarda sessiz kalsın ayetini açıkla), Dua edebilir (kadın başı açık dua etmesin diyor), müjdeyi paylaşabilir (İsa gidin derken kadınlara da söylüyor), yardım hizmetleri, muhasebe, ibadet yeri bakımı, ve sosyal etkinlikler.

08 Nisan 2005 Cuma Haber Kaynağı:hristiyan.net 2005/04/08

28-05-05, 08:03

orhanant orhanant Çevrimdışı
Özel üye

İnanç: Protestan

EEE site ünlü olursa, Sitenin sahibi Rab'bin cocugu olursa, Sitedeki Yazi kaliteli olursa olacagi buydu!!

Tebrik ederim,

Bu konuya yeni cevap göndermek için buraya tıklayınız.

Bu konunun bulunduğu bölümde yeni konu açmak için buraya tıklayınız.

www.imedya.com'da Hristiyan.NET makalesi yayınlandı. konusuna benzer konular;

Konu ile alakalı kelimeler
Yok