| elguca |
|
Tam da kafama takılan bir şey vardı bu konu hakkında iyi denk geldi. =D "Öbür elçiler gibi, Rab`bin kardeşleri ve Kefas gibi, yanımızda imanlı bir eş gezdirmeye hakkımız yok mu?" 1. Korintliler 9:5 Ben buradan Kefas'ın bir eşinin olduğunu anlıyorum yanlış anlamıyorsam. E peki Kefas'ın (yani Petrus'un, Katolikler'e göre ilk Papa'nın) bir eşi varsa neden bir rahip veya keşiş bekar olmak zorundadır Katolikler'e ve Ortodokslar'a göre? |
| KAYRAM | ||||
Sevgili Elguca, Petrus evliydi, bunu da incilde anlatılan bir olaydan anlıyoruz şöyle ki İsa Mesih, Petrusun kayınvalidesini iyileştirmek için onun evine gider. Çünkü kayınvalidesi çok ateşlenmişdi. Soruna gelince, o dönemde katoliklik veya ortodoksluk gibi bir ayrım henüz yokdu. Sadece İsa Mesih ve onun öğretişleri vardı. İsa, Petrusu imanına göre onurlandırır. Rabbin gözünde evlilik çok kutsal bir sakramenttir. Ama bekar kalan kardeşlerin de Rabbe daha iyi hizmet ettiği için bekar kalması onaylanır. Pavlusun mektuplarına tekrar bir göz atarsan bu konu ile ayetleri görebilirsin. 1.korintliler 7.bölüm '' Evlilik konusu '' özellikle bu konu 7. bölüm 25-35 arasındaki ayetlerde vurgulanır. 35 Bunu sizin iyiliğiniz için söylüyorum, özgürlüğünüzü kısıtlamak için değil. İlginizi dağıtmadan, Rab'be adanmış olarak, O'na yaraşır biçimde yaşamanızı istiyorum. Amin. Sevgili moderatorlerimiz de eksiğim varsa ekleme yapacakdır. Sevgiler. |
||||
| huzurlu |
|
Elguca, Ortodokslukda evlilik şu şekildedir: Kişi ruhani görevine başlamdan önce evli ise evli kalmaya devam eder. Ancak kilisemizde göreve başladığında bekarsa artık evlenemez. Bunun ruhani tarafının yaısıra mantığı da gayet anlaşılırdır. Bekar olan pederlerin evlenmesine izin verilirse pederrin cemaate hizmeti olumsuz etkilenebilir. Farklı bazı ilişkiler, elektriklenmeler olabilir. Pederin objektivitesinde sıkınılar çıkabilir. Bu nedenle evlenmelerine müsade yoktur. Bu konuda kutsal kitapda ayetler de çok nettir. Mezhebimizde pederin üst mevkii olan metropolitlerde ise kesinlikle bekarlık aranır. Bu konuda da kutsal kitapda çok net ayetler vardır. Zira metropolit seviyesindeki kişinin artık tam manasıyla kendisini bu işlere vermiş olması doğru olanıdır. Evli bir kişinin ise enerjisinin bir kısmını ailesine harcaması gerektiği gayet nettir. Bu konudaki ayetler de çok açıktır. Yok ailesine hiç enerji harcamazsa da sorun var demektir zira bu durumda da ailesine bir haksızlık olacaktır. Nitekim son paragrafımdaki durum bir doğma değildir. İleride değiştirilebilir bir kanondur. Yani oybirliğiyle alınmış bir karar olup kilise tarafından değiştirilemez bir doğma olarak kabul edilmemiştir. Sevgilerle Huzurlu |