Bekarlık

Bekarlık :  Bekarlık | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Bekarlık

Facebook | Twitter | Youtube

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bekarlık sayfasını paylaşmak için adres:

Bekarlık

Bekarlık
moderator5

Bekarlık

BEKÂRLIK

Hem evlilik hem de bekârlık Tanrı gözünde kabul gören iki durumdur. Her iki durumda da sürülen Tanrısal yaşam Tanrı'ya onur getirmektedir, her ikisi de saygı duyulması gereken Tanrısal birer armağandır.

Kendisini izlemek için kişinin yapması gereken özverilerinden söz ederken Mesih İsa, İncil uğruna eşlerinden ve evlerinden vazgeçecek olanları söz konusu etti. Kilise'nin ilk günlerinde bekâr olan rahipler vardı. Yani yaşamlarını ve yüreklerini tümüyle Mesih İsa'nın hizmetine adamak için evlenmeyen rahipler vardı. Kilisenin çeşitli bölümlerinde değişik töreler gelişti. Doğu Kilisesinde evli erkeklerin rahip olmasına genellikle izin verilirdi. Batıda ise, Mesih İsa için bekâr bir yaşam sürdürebileceğini düşünenlere ve bunu isteyenlere rahiplik takdisi verilmesi yolunda bir uygulama sürdü. Gerek Doğuda gerekse Batıda, rahip mertebesine erişmiş olan kişiye evlenme izni verilmiyordu.

Kilise bekârlığı sever. Böylece rahip Mesih İsa'ya daha çok benzer. Aziz Pavlus'un söylediği gibi kişi, Mesih İsa'ya hizmet ederken daha özgür olur ve O'na duyduğu kişisel bağlılık güçlenir.

Kilise, bunun uygun olacağını düşündüğü takdirde, bekârlık gerekliliğini ortadan kaldırabilir. Ama bu keyfi bir gereklilik değildir. İncil'in mesajı ve Kilise'nin deneyimi, rahiplerinin Tanrı vergisi ruhsal güçle yaşamalarının Tanrı'nın ulusu için ne denli verimli olduğunu göstermiştir.

Bekarlık

Bekarlık
Yaralı

Bekarlık

:) Ben sizi çok seviyorum:)

Bekarlık

Bekarlık
yuhannapolikarp

Bekarlık

Evet, evlilik yaşamı nasıl bir vokasyon, yani ilahi bir çağrı ise ve bir sakrement ile kurulmuşsa, Tanrı için bekar kalmak da çok özel bir vokasyondur.

1. Korintlilier 7. Bölüm sadece bu konuyu anlatıyor. "Herkes aldığı çağrıya göre yaşasın" diyor. Bunun için Elçisel Kiliseler'de presbitero - sacerdos -monakos (yani kahin, rahip, rahibe ve keşişler) evlenmez. Sadece diyakonlar evlenebilir. Ayrıca Avrupa'daki ilahiyat fakültelerindeki profesörlerin büyük kısmı evlidir. Özellikle çok bayan ilahiyat profesörleri ruhbanlara ders verir.

Selamlar
Yuhanna

"Birbirinize sevginiz olursa, herkes bununla benim öğrencilerim olduğunuzu anlayacaktır". Yuh. 13:35

Bekarlık

Bekarlık
NCyril

Bekarlık

Tam da kafama takılan bir şey vardı bu konu hakkında iyi denk geldi. =D

"Öbür elçiler gibi, Rab`bin kardeşleri ve Kefas gibi, yanımızda imanlı bir eş gezdirmeye hakkımız yok mu?" 1. Korintliler 9:5

Ben buradan Kefas'ın bir eşinin olduğunu anlıyorum yanlış anlamıyorsam. E peki Kefas'ın (yani Petrus'un, Katolikler'e göre ilk Papa'nın) bir eşi varsa neden bir rahip veya keşiş bekar olmak zorundadır Katolikler'e ve Ortodokslar'a göre?

Bekarlık

Bekarlık
KAYRAM

Bekarlık

elguca

"Öbür elçiler gibi, Rab`bin kardeşleri ve Kefas gibi, yanımızda imanlı bir eş gezdirmeye hakkımız yok mu?" 1. Korintliler 9:5

Ben buradan Kefas'ın bir eşinin olduğunu anlıyorum yanlış anlamıyorsam. E peki Kefas'ın (yani Petrus'un, Katolikler'e göre ilk Papa'nın) bir eşi varsa neden bir rahip veya keşiş bekar olmak zorundadır Katolikler'e ve Ortodokslar'a göre?

Sevgili Elguca, Petrus evliydi, bunu da incilde anlatılan bir olaydan anlıyoruz şöyle ki İsa Mesih, Petrusun kayınvalidesini iyileştirmek için onun evine gider. Çünkü kayınvalidesi çok ateşlenmişdi.

Soruna gelince, o dönemde katoliklik veya ortodoksluk gibi bir ayrım henüz yokdu. Sadece İsa Mesih ve onun öğretişleri vardı. İsa, Petrusu imanına göre onurlandırır. Rabbin gözünde evlilik çok kutsal bir sakramenttir. Ama bekar kalan kardeşlerin de Rabbe daha iyi hizmet ettiği için bekar kalması onaylanır. Pavlusun mektuplarına tekrar bir göz atarsan bu konu ile ayetleri görebilirsin. 1.korintliler 7.bölüm
'' Evlilik konusu '' özellikle bu konu 7. bölüm 25-35 arasındaki ayetlerde vurgulanır.

35 Bunu sizin iyiliğiniz için söylüyorum, özgürlüğünüzü kısıtlamak için değil. İlginizi dağıtmadan, Rab'be adanmış olarak, O'na yaraşır biçimde yaşamanızı istiyorum. Amin.

Sevgili moderatorlerimiz de eksiğim varsa ekleme yapacakdır. Sevgiler.

Bekarlık

Bekarlık
NCyril

Bekarlık

KAYRAM
elguca

Sevgili Elguca, Petrus evliydi, bunu da incilde anlatılan bir olaydan anlıyoruz şöyle ki İsa Mesih, Petrusun kayınvalidesini iyileştirmek için onun evine gider. Çünkü kayınvalidesi çok ateşlenmişdi.

Soruna gelince, o dönemde katoliklik veya ortodoksluk gibi bir ayrım henüz yokdu. Sadece İsa Mesih ve onun öğretişleri vardı. İsa, Petrusu imanına göre onurlandırır. Rabbin gözünde evlilik çok kutsal bir sakramenttir. Ama bekar kalan kardeşlerin de Rabbe daha iyi hizmet ettiği için bekar kalması onaylanır. Pavlusun mektuplarına tekrar bir göz atarsan bu konu ile ayetleri görebilirsin. 1.korintliler 7.bölüm
'' Evlilik konusu '' özellikle bu konu 7. bölüm 25-35 arasındaki ayetlerde vurgulanır.

35 Bunu sizin iyiliğiniz için söylüyorum, özgürlüğünüzü kısıtlamak için değil. İlginizi dağıtmadan, Rab'be adanmış olarak, O'na yaraşır biçimde yaşamanızı istiyorum. Amin.

Sevgili moderatorlerimiz de eksiğim varsa ekleme yapacakdır. Sevgiler.
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim sevgili Kayram. =)

O zamanlar öyle bir ayrım olmadığını biliyorum. Takıldığım nokta neden SADECE bekarların tercih edildiği bazı makamlara. Petrus bile evliydi neden evli biri mezhebine göre Patrik veya Papa olamasın?

Bekarların Rab'be daha iyi hizmet edebilecekleri de gayet doğru geliyor. Ama neden sadece bekarlar? =)

Yönetim Notu: Bu o kiliselerin "geleneği"dir. Her kilise bunu kendi iç doktrinleri ile size açıklayabilir. İncil'de benzer şekilde Pavlus'un sünnet uygulamasını desteklediği bölümler de vardır, ancak günümüzde böyle bir uygulama yoktur.

Bekarlık

Bekarlık
huzurlu

Bekarlık

Elguca,

Ortodokslukda evlilik şu şekildedir:

Kişi ruhani görevine başlamdan önce evli ise evli kalmaya devam eder. Ancak kilisemizde göreve başladığında bekarsa artık evlenemez. Bunun ruhani tarafının yaısıra mantığı da gayet anlaşılırdır. Bekar olan pederlerin evlenmesine izin verilirse pederrin cemaate hizmeti olumsuz etkilenebilir. Farklı bazı ilişkiler, elektriklenmeler olabilir. Pederin objektivitesinde sıkınılar çıkabilir. Bu nedenle evlenmelerine müsade yoktur. Bu konuda kutsal kitapda ayetler de çok nettir.

Mezhebimizde pederin üst mevkii olan metropolitlerde ise kesinlikle bekarlık aranır. Bu konuda da kutsal kitapda çok net ayetler vardır. Zira metropolit seviyesindeki kişinin artık tam manasıyla kendisini bu işlere vermiş olması doğru olanıdır. Evli bir kişinin ise enerjisinin bir kısmını ailesine harcaması gerektiği gayet nettir. Bu konudaki ayetler de çok açıktır. Yok ailesine hiç enerji harcamazsa da sorun var demektir zira bu durumda da ailesine bir haksızlık olacaktır.

Nitekim son paragrafımdaki durum bir doğma değildir. İleride değiştirilebilir bir kanondur. Yani oybirliğiyle alınmış bir karar olup kilise tarafından değiştirilemez bir doğma olarak kabul edilmemiştir.

Sevgilerle

Huzurlu

Hakkında Önemli Not: Daha önceleri protestan ilahiyatına tabi idim. Nisan 2008'den önce yazmış olduğum yazılar Ortodoks öğretisine uyum göstermeyebilir.

Bekarlık

Bekarlık
huzurlu

Bekarlık

Elguca,

Kişi ruhani görevine başlamdan önce evli ise evli kalmaya devam eder. Ancak kilisemizde göreve başladığında bekarsa artık evlenemez. Bunun ruhani tarafının yaısıra mantığı da gayet anlaşılırdır. Bekar olan pederlerin evlenmesine izin verilirse pederrin cemaate hizmeti olumsuz etkilenebilir. Farklı bazı ilişkiler, elektriklenmeler olabilir. Pederin objektivitesinde sıkınılar çıkabilir. Bu nedenle evlenmelerine müsade yoktur. Bu konuda kutsal kitapda ayetler de çok nettir.

Mezhebimizde pederin üst mevkii olan metropolitlerde ise kesinlikle bekarlık aranır. Bu konuda da kutsal kitapda çok net ayetler vardır. Zira metropolit seviyesindeki kişinin artık tam manasıyla kendisini bu işlere vermiş olması doğru olanıdır. Evli bir kişinin ise enerjisinin bir kısmını ailesine harcaması gerektiği gayet nettir. Bu konudaki ayetler de çok açıktır. Yok ailesine hiç enerji harcamazsa da sorun var demektir zira bu durumda da ailesine bir haksızlık olacaktır.

Nitekim son paragrafımdaki durum bir doğma değildir. İleride değiştirilebilir bir kanondur. Yani oybirliğiyle alınmış bir karar olup kilise tarafından değiştirilemez bir doğma olarak kabul edilmemiştir.

Sevgilerle

Huzurlu.

Hakkında Önemli Not: Daha önceleri protestan ilahiyatına tabi idim. Nisan 2008'den önce yazmış olduğum yazılar Ortodoks öğretisine uyum göstermeyebilir.

Bekarlık

Bekarlık
NCyril

Bekarlık

huzurlu
Elguca,

Sevgilerle

Huzurlu
Sevgili Huzurlu abim,

Cevabın için teşekkür ederim. Yeterli bir cevap oldu.

Sevgiler.

Bekarlık

Bekarlık
Yaralı

Bekarlık

Afedersiniz. Yazmış olduğum bazı mesajlar görünmüyor. Sadece ID mesajı diye bir link var; tıklıyorum orada da çıkmıyor?
Teşekkür ederim.
Yaralı

Yönetim Notu: Mesajlar onaylanmadan yayına girmezler.

Bekarlık

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Bekarlık sayfasını paylaşmak için adres:

Bekarlık
Bekarlık :  Bekarlık | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Bekarlık

Bekarlık

| Hristiyanlık | Hıristiyanlık | İncil | İncil | Hıristiyan Olmak | Bedava İncil | Hristiyan Sohbet Chat | Türkçe Tevrat, Zebur, İncil Arama Motoru | Hristiyan Türk |
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler