Bekarlık konusu
1974 kez okundu,
13 kez cevaplandı. En son mesaj
mstesla tarafından gönderildi.
Bekarlık konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
<
1 2
3
>

17-09-10, 13:30
NCyril
|
|
KAYRAM
|
|
|
elguca
|
Tam da kafama takılan bir şey vardı bu konu hakkında iyi denk geldi. =D
"Öbür elçiler gibi, Rab`bin kardeşleri ve Kefas gibi, yanımızda imanlı bir eş gezdirmeye hakkımız yok mu?" 1. Korintliler 9:5
Ben buradan Kefas'ın bir eşinin olduğunu anlıyorum yanlış anlamıyorsam. E peki Kefas'ın (yani Petrus'un, Katolikler'e göre ilk Papa'nın) bir eşi varsa neden bir rahip veya keşiş bekar olmak zorundadır Katolikler'e ve Ortodokslar'a göre?
|
Sevgili Elguca, Petrus evliydi, bunu da incilde anlatılan bir olaydan anlıyoruz şöyle ki İsa Mesih, Petrusun kayınvalidesini iyileştirmek için onun evine gider. Çünkü kayınvalidesi çok ateşlenmişdi.
Soruna gelince, o dönemde katoliklik veya ortodoksluk gibi bir ayrım henüz yokdu. Sadece İsa Mesih ve onun öğretişleri vardı. İsa, Petrusu imanına göre onurlandırır. Rabbin gözünde evlilik çok kutsal bir sakramenttir. Ama bekar kalan kardeşlerin de Rabbe daha iyi hizmet ettiği için bekar kalması onaylanır. Pavlusun mektuplarına tekrar bir göz atarsan bu konu ile ayetleri görebilirsin. 1.korintliler 7.bölüm
'' Evlilik konusu '' özellikle bu konu 7. bölüm 25-35 arasındaki ayetlerde vurgulanır.
35 Bunu sizin iyiliğiniz için söylüyorum, özgürlüğünüzü kısıtlamak için değil. İlginizi dağıtmadan, Rab'be adanmış olarak, O'na yaraşır biçimde yaşamanızı istiyorum. Amin.
Sevgili moderatorlerimiz de eksiğim varsa ekleme yapacakdır. Sevgiler.
|
Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim sevgili Kayram. =)
O zamanlar öyle bir ayrım olmadığını biliyorum. Takıldığım nokta neden SADECE bekarların tercih edildiği bazı makamlara. Petrus bile evliydi neden evli biri mezhebine göre Patrik veya Papa olamasın?
Bekarların Rab'be daha iyi hizmet edebilecekleri de gayet doğru geliyor. Ama neden sadece bekarlar? =)
Yönetim Notu: Bu o kiliselerin "geleneği"dir. Her kilise bunu kendi iç doktrinleri ile size açıklayabilir. İncil'de benzer şekilde Pavlus'un sünnet uygulamasını desteklediği bölümler de vardır, ancak günümüzde böyle bir uygulama yoktur.
Bekarlık
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
Bekarlık

18-09-10, 13:45
huzurlu
Elguca,
Ortodokslukda evlilik şu şekildedir:
Kişi ruhani görevine başlamdan önce evli ise evli kalmaya devam eder. Ancak kilisemizde göreve başladığında bekarsa artık evlenemez. Bunun ruhani tarafının yaısıra mantığı da gayet anlaşılırdır. Bekar olan pederlerin evlenmesine izin verilirse pederrin cemaate hizmeti olumsuz etkilenebilir. Farklı bazı ilişkiler, elektriklenmeler olabilir. Pederin objektivitesinde sıkınılar çıkabilir. Bu nedenle evlenmelerine müsade yoktur. Bu konuda kutsal kitapda ayetler de çok nettir.
Mezhebimizde pederin üst mevkii olan metropolitlerde ise kesinlikle bekarlık aranır. Bu konuda da kutsal kitapda çok net ayetler vardır. Zira metropolit seviyesindeki kişinin artık tam manasıyla kendisini bu işlere vermiş olması doğru olanıdır. Evli bir kişinin ise enerjisinin bir kısmını ailesine harcaması gerektiği gayet nettir. Bu konudaki ayetler de çok açıktır. Yok ailesine hiç enerji harcamazsa da sorun var demektir zira bu durumda da ailesine bir haksızlık olacaktır.
Nitekim son paragrafımdaki durum bir doğma değildir. İleride değiştirilebilir bir kanondur. Yani oybirliğiyle alınmış bir karar olup kilise tarafından değiştirilemez bir doğma olarak kabul edilmemiştir.
Sevgilerle
Huzurlu
Bekarlık

Hakkında Önemli Not: Daha önceleri protestan ilahiyatına tabi idim. Nisan 2008'den önce yazmış olduğum yazılar Ortodoks öğretisine uyum göstermeyebilir.

FORUMA ÜYE OLUN! /
Bekarlık

18-09-10, 13:47
huzurlu
Elguca,
Kişi ruhani görevine başlamdan önce evli ise evli kalmaya devam eder. Ancak kilisemizde göreve başladığında bekarsa artık evlenemez. Bunun ruhani tarafının yaısıra mantığı da gayet anlaşılırdır. Bekar olan pederlerin evlenmesine izin verilirse pederrin cemaate hizmeti olumsuz etkilenebilir. Farklı bazı ilişkiler, elektriklenmeler olabilir. Pederin objektivitesinde sıkınılar çıkabilir. Bu nedenle evlenmelerine müsade yoktur. Bu konuda kutsal kitapda ayetler de çok nettir.
Mezhebimizde pederin üst mevkii olan metropolitlerde ise kesinlikle bekarlık aranır. Bu konuda da kutsal kitapda çok net ayetler vardır. Zira metropolit seviyesindeki kişinin artık tam manasıyla kendisini bu işlere vermiş olması doğru olanıdır. Evli bir kişinin ise enerjisinin bir kısmını ailesine harcaması gerektiği gayet nettir. Bu konudaki ayetler de çok açıktır. Yok ailesine hiç enerji harcamazsa da sorun var demektir zira bu durumda da ailesine bir haksızlık olacaktır.
Nitekim son paragrafımdaki durum bir doğma değildir. İleride değiştirilebilir bir kanondur. Yani oybirliğiyle alınmış bir karar olup kilise tarafından değiştirilemez bir doğma olarak kabul edilmemiştir.
Sevgilerle
Huzurlu.
Bekarlık

Hakkında Önemli Not: Daha önceleri protestan ilahiyatına tabi idim. Nisan 2008'den önce yazmış olduğum yazılar Ortodoks öğretisine uyum göstermeyebilir.

FORUMA ÜYE OLUN! /
Bekarlık

18-09-10, 18:22
NCyril
|
|
huzurlu
|
Elguca,
Sevgilerle
Huzurlu
|
Sevgili Huzurlu abim,
Cevabın için teşekkür ederim. Yeterli bir cevap oldu.
Sevgiler.
Bekarlık
FORUMA ÜYE OLUN! /
Bekarlık

19-09-10, 23:00
Yaralı
Afedersiniz. Yazmış olduğum bazı mesajlar görünmüyor. Sadece ID mesajı diye bir link var; tıklıyorum orada da çıkmıyor?
Teşekkür ederim.
Yaralı
Yönetim Notu: Mesajlar onaylanmadan yayına girmezler.
Bekarlık
FORUMA ÜYE OLUN! /
Bekarlık
Bekarlık konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
<
1 2
3
>
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil