Budizm ve Hristiyanlık konusu
1099 kez okundu,
1 kez cevaplandı. En son mesaj
melek-k tarafından gönderildi.
Budizm ve Hristiyanlık konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

17-01-09, 16:24
Kitty
Budizm esas olarak
Hristiyanlık ve Musevilik arasındaki bağlantı gibi Hinduizm le bağlantılı bir dindir. Budizm in ortaya çıkışı ve temelleri Hinduizm e dayanmaktadır. Kurucusu ile Budha adı ile tanınan Siddhartha Guattama’dır. Tarihinin ise tahminen M.Ö.560-460 yıllarına dayandığı düşünülmektedir.
Budizm’in kurucusu olan Siddhartha Guattama, M.Ö.560 lı yıllarda Nepal’de dünyaya geldiği düşünülmektedir. Kesin olmamakla birlikte kabul edilen yaşam hikayesi; kendisinin bir prens olarak dünyaya geldikten sonra babası tarafından dönemin en ünlü kahinlerinden birine götürülür. Kahin, Budha’nın 2 yolunun olduğunu söyler. Prensin muhteşem bir kral olacağını ya da olağanüstü vasıflara sahip bir din bilgini olacağını söylemektedir. Babası ise oğlunun kral olarak yetişmesini ister. Bunun üzerine Budha’yı tüm dünyevi acılardan uzak, sarayında her türlü zenginliklerle yetiştirmeye başlar. Budha, ilk 29 sene boyunca insanların acı çektiğinden birhaber sarayda refah içinde büyümüştür. Oysa ki 29 yaşında yaşlı bir adamın acı çektiğine şahit olur ve insanların acı çkebildiğini anlar. Bu olaydan sonra Budha saraydan ayrılır ve hayatının geri kalanını acılar içinde geçirmiş bir bilgin olarak geçirmeye karar verir. Başta kendini acılar ve çilelerle yoğrularak eğitmeye çalışan bir grup dervişe katılır. Fakat acıların bir takım olgunluklar katmasının yanı sıra fiziksel olarak ta zarar verdiğini görür ve bu Budha yı tatmin etmez. Bunun üzerine çileci yaşamına bir son vererek nefesi takip etme yöntemi ile meditasyona başlar. 49 günlük bir meditasyonun sonunda aydınlanır .
Budizm de de Hinduizm de olduğu gibi karma ve reenkarnasyon yasaları bulunmaktadır. Fakat Hinduizm den farklı olarak insan karmalarını ancak kişi isterse olumluya çevirir yani Tanrı inancı arada yoktur. Budizm de esasen belli bir yaratıcı inancı da bulunmamaktadır. Çünkü Budha’ya göre acılar ve kötülük Tanrı’nın varoluşu inanışında önemli bir engel oluşturmaktadır. Pek çoğumuzun sandığı gibi Nirvana budizm de Tanrının değil, yüksek bilgelik makamının karşılığıdır. İnsanlar da ruhlarını olgunlaştırarak ancak Nirvana’ya ulaşabilirler. Fakat Nirvana’ya ulaşmak sanıldığı kadar basit bir süreç değildir çünkü arada 6 dönemlik reenkarnasyon sürecini de tamamlamak gerekmektedir. Bunun dışında ise 10 enkernasyon dönemi de bulunmaktadır. Bu 10 enkernasyon ise 10 budist rahibe ulaşma süreçleridir. Buradaki
Hristiyanlıkla tek benzer yönü ise Budizm de enkarneci bir inanıştır. Aynı zamanda
Hristiyanlık gibi ikonacıdır. Her dinde belli bir kurucuya ulaşma amacı vardır.
Örneğin Mesih; “Benim aracılığım haricinde kimse Baba’ya ulaşamaz.” Demiştir. Budizmde de benzer bir kural yer almaktadır. Buda; ”Dhamma’yı gören beni görür, beni gören Dhamma’yı görür” demektedir. Dhamma burda Budha tarafından söylenen gerçekleri temsil etmektedir.
Budizm de 4 yüce gerçek ve 8 aşamalı yol bulunmaktadır. Bu 4 yüce gerçek şunlardır; Acı hayatın ve varoluşun parçasıdır. Acıların kaynağı arzulardır. Eğer bu arzular ortadan kalkarsa acılarda ortadan kalkacaktır. Acıların ortadan kalkması ise sekiz aşamalı yoldan geçer. Bu sekiz aşamalı yol ise şudur; Doğru söz, doğru davranış, doğru kazanç, doğru konsantrasyon, doğru farkındalık, doğru çaba, doğru niyet ve doğru bakış açısıdır. Bu sekiz aşamalı yolun hayata geçirilişi ise her insanın kendi doğrultularında olmaktadır.
Budizm aslında incelenmesi ve üzerinde durması gereken bir din yada felsefedir. Çünkü Budizm de mezheplerin oluşturduğu pek fazla farklılıklar göze çarpmaktadır. Bunun haricinde ise Budizm çok yönlü bir metafiziksel anlayış içermektedir. Meditasyonun temelleri her ne kadar Hinduizm’e dayansa da Budizmdeki gelişim süreci yoğun ve komplikedir. Ayrıca çeşitli tekniklerle yapılabilen bir çok meditasyon türü bulunmaktadır. Aynı zamanda Budizm, Hinduizm den ayrılarak daha çok felsefi bir yol izlemiştir.
Temel olarak her dinde yaratıcıya ulaşma olgusu yer almaktadır. Bu dinlerin ortak özelliğini oluşturmaktadır. Budizm de ise yaratıcıya ulaşmaktan çok Budha’ya ve kutsal makama ulaşma olgusu yer almaktadır. Bizi düşündüren ise bu noktada Budizm in bir din mi yoksa bir felsefe mi oluşu olmasıdır. Genel yapıya bakıldığı zaman Budha nın 49 günlük bir meditasyon süreci olduğu ve bu sürecin sonunda aydınlandığı görülmektedir. Kimi çevreler Budha’nın bu sürecinin vahiyleri içerdiğini ve kaynağının ilahi olduğunu savunmaktadır. Oysa ki Budha’nın vahiylerinin kaynağı yine kendisidir. Yani sözkonusu bir yaratıcı ortada yoktur. Bu Budizmi bir din olmaktan çıkarıp bir felsefe haline getirmektedir. Yani yoğun bir erginlenme ve meditasyon sürecinin vermiş olduğu olgunlukla insan tarafından yaratılan kanunlar ve kurallar söz konusudur.
Bir
Hristiyan olarak budizme yaklaşımımız nasıl olmalıdır? İsa Mesih bildiğiniz gibi hem insan hem de beden almış bir Tanrı idi. İsa Mesih bizim günahlarımız için insan bedeninde acılar çekti öldü ve 3. Gününde dirildi. Mesih bizlerle birlikte olabilmek ve bize sonsuz yolu gösterebilmek için bizler gibi yaşamayı seçti. Oysa ki Mesih’i reddeden ve kendilerinin peygamber olduğunu savunan bu insanlar ise şuan normal insanlar gibi mezarda bulunmaktadırlar. Yani bu kişilerden hiç biri ölümü yenemedi. Ayrıca Budizm’in yaratıcısı Budha insanlara bir yol sunmaktan başka hiçbirşey yapmamıştır. Kendisinin ilahi olduğuna inandıran hiç bir mucizesi bulunmamaktadır. Oysa İsa Mesih yolun kendisini oluşturmaktadır. Tabi ki her insan Tanrısal (Tanrı’dan gelen) birer varlıktır. Fakat kimse Tanrı’nın ta kendisi olamaz.
"Oysa benim vereceğim sudan içen sonsuza dek susamaz. Benim vereceğim su, içende sonsuz yaşam için fışkıran bir su kaynağı olacak" (Yuhanna 4:14)
"Yaşam ekmeği ben'im. Bana gelen asla acıkmaz, bana iman eden hiçbir zaman susamaz" (Yuhanna 6:35)
Sorularınız olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.
Rab’bin esenliği üzerinizde olsun.
Budizm ve Hristiyanlık
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
Budizm ve Hristiyanlık

25-02-12, 17:22
melek-k
Yönetim Notu: Forum Kuralları'nı okuyunuz.
Budizm ve Hristiyanlık
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
Budizm ve Hristiyanlık
Budizm ve Hristiyanlık konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil