Evanjelique
Kilise ve Cenaze,Defin hakkında soru ve cevaplar
Sıkça Sorulan Sorular FAQ:
1) Vaftiz olmadım,ölürsem cenazem Hristiyan usüllerine uygun olarak kalkar mı?
Cevap: Hem evet, hem de hayır..Bu sorunun cevabı,kiliseye ve mezhebe göre değişir...Liberal ve Evanjelik çizgideki bazı Protestan kiliselerine göre cenazenin sakramental bir değeri yoktur,dolayısıyla cenazeler ölen kişi için değil,ailesi,dostları ve yakınları için ve bazen de Hristiyan yaşamına tanıklık olarak düzenlenir.Bu açıdan merhumun vaftizli olup olmaması kilisede tören düzenlenmesine problem teşkil etmez.
Liturjik dediğimiz Katolik, Ortodoks, Anglikan ve bazı Lutheran kiliselerine göre, cenaze töreni sadece üyelerine özeldir ve bu cemaatlere üyelik, vaftiz yolu ile gerçekleşir,ama Roma Katolik Kilisesi'nde vaftiz olma amacıyla Katekümenlik eğitimine başlayan biri,eğer bu eğitim esnasında vaftiz olamadan vefat ederse Hristiyan cenazesi bu kişiye verilir.
2)Vaftiz edildim ama bazı çekinceler dolayısıyla nüfus cüzdanımda din hanemi değiştirmedim,ölürsem bu problem olur mu?
Cevap: Bilindiğinin aksine,Osmanlı dönemi kimlik bilgilerinden günümüze miras kalan bu uygulamanın, kanunen bir bağlayıcılığı yoktur.Osmanlı döneminde öşür,cizye gibi vergilerden kimlerin sorumlu olduğu nüfustaki ırk/din bilgilerine göre belirlenir ve tahsil edilirdi.Gayrimüslimlerin vergileri farklıydı.
Nitekim, Malatya katliamında öldürülen kurbanlardan biri,nüfus cüzdanında din hanesini Hristiyan olarak değiştirdiği halde,ailesinin isteği üzerine İslami kurallarla defnedildi.Nüfus kağıdınızda ne yazarsa yazsın,sizin nereye defin olacağınıza karar verecek olan yasal varisinizdir. (1.derece yakın akraba) Eğer bir hristiyan kilisesine üye iseniz,nüfusunuzda İslam,Musevi vs. dahi yazsa,Hristiyan defini düzenleyebilirsiniz.
3) Ailem benim Hristiyan olduğumdan habersiz ya da benim kararıma saygı duymuyorlar,ya benim kararıma saygı göstermeyip vefatımdan sonra beni istemediğim bir şekilde defnederlerse? ;bunun için yapabileceğim,izleyeceğim yasal bir yol var mı?
Cevap: Evet! Var...Avukatınızla görüşün..Noter huzurunda dolduracağınız bir vasiyetle kendi cenazenizi planlayabilirsiniz.Sizin olası vefatınızda, bu vasiyet geçerli olduğundan,cenazenizi düzenleme konusunda aileniz söz sahibi olamaz...
4) Vasiyetim gereği yakılmak istiyorum,mümkün mü?
Cevap: Türkiye Cumhuriyeti'nde krematoryum (ölü yakma fırını) bulunmadığından,bir cenaze şirketiyle anlaşıp, cenazeniz başka bir ülkede (örneğin;Almanya/Köln) yakılarak külleriniz uçak yolu ile Türkiye'ye nakledilebilir ama bu mali açıdan oldukça pahalı ve külfetli bir işlemdir,uçak-kargo transferi ve ilaçlama oldukça yüklü bir fatura çıkarmaktadır.Ortodoks Kilisesi haricinde çoğu kilise,günümüzde yakılmaya onay vermektedir ve cemaatlerinin kararlarına saygı gösterir ama kilisenin genel olarak tercih edildiği defin şekli, tabutla toprağa gömülmektir.
5) Bir yakınım,ailemden biri intihar etti.Cenazesini kilise kabul eder mi?
Cevap: Katolik Kilisesi,1983 yılında yaptığı kanonik değişiklikle,intihar etmiş bir Katoliğin kilisede dini cenaze ayini almasına ve Katolik mezarlığına defnedilmesine izin vermiştir.
Neredeyse bütün Protestan kiliseleri,intihar etmiş bir imanlıya,normal ölümle vefat etmiş birinden farksız olarak cenaze töreni düzenlemektedir.
Günümüzde bu konuda tek katı tutumunu sürdüren kilise,Ortodoks Kilisesi'dir.Ancak akli dengesi ölüm anında yerinde değilse (veya çok ağır depresyon) ve davranışlarından mesul tutulamayacağı doktor tarafından raporlandırılmışsa,intiha r eden Ortodoks'a dini cenaze töreni bu koşullar altında düzenlenir.
Daha başka soruları olanlar sorabilirler...
Rabbin esenliği üzerinize olsun..