HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.
Demin bir arkadaşın açmış olduğu ''Gömülme'' başlıklı konuya cevap yazdıktan sonra,aklımı karıştıran genel olarak Türkiye'de Protestan cenazelerin defni konusundaki prosedürü sormak ve paylaşmak istedim..
İstanbulda ikamet eden bir imanlıyı baz alarak,ölüm belgesi alındıktan sonra izlenmesi gereken prosedür nedir,mezar yeri almak edinmek için nereye başvurmak gerekir?
Bildiğim kadarıyla Abide-i Hürriyet Caddesinde bulunan eski Protestan mezarlığı her yabancı millet için (Hollanda,Almanya,İsviçre ,Amerika etc.) değişik parsellere ayrılmıştır ve TC kimliği taşıyan protestan inanca sahip imanlılar bu bölümlere gömülemezler,ancak aynı mezarlığın arka kısmında Ermeni Protestan bölümü içerisinde birkaç Türk Mesih inanlısı defnedilmiştir ama artık oraya da yoğunluk yüzünden defin yapılamamaktadır..
Kilyosta Protestanlara ayrılan bir mezarlık olduğunu söylemiş bir arkadaş,gerçekten İstanbul ilindeTürk Protestanlarına ayrılmış bir gömü alanı mevcut mudur? İnternetten aradım ve Kilyos'ta Protestan Hristiyanların defnedildiği herhangi bir mezarlığa rastlamadım,yanlız Musevi mezarlığı çıktı arama sonucunda..
Ve gazetelerde imanlı arkadaşlarla yapılan bazı röportajlarda da,imanlı kardeşlerin vefatlarından sonra nereye defin olunacaklarını bilmedikleri için büyük bir endişe içinde olduklarını gördüm ,pastörlerinin de bu konuda herhangi bir bilgisi yoktu..
Benim bildiğim,olası bir vefat halinde hastaneden alınan ölü raporunu (burada şimdilik özel isim veremeyeceğim reklam olabilirliği açısından,ama eğer moderatörler uygun görürse hristiyan cenaze levazımatçıların listesini ve telefonlarını da verebilirim,ihtiyaç halinde) çoğu Ermeni vatandaşlar tarafından işletilen cenaze levazımatçılarına götürüyorsunuz ve burada ölen yakınınız için öncelikle bir tabut modeli seçiyorsunuz ve daha sonra levazımatçıya,ölü yakınının tercihine göre, ölü gömleği (kefen) ya da cenaze esnasında ölünün giyeceği gündelik giysileri (giysileri siz poşet içerisinde levazımatçıya getiriyorsunuz,onlar yıkandıktan sonra giydiriyorlar) hakkında bilgi veriyorsunuz. Eğer herhangi bir kiliseye üyeyseniz,o kiliseyle irtibat kurması için gerekli bilgileri cenaze levazımatından sorumlu görevliye veriyorsunuz.
Şayet nüfus kağıdınıza Hristiyan yazıyorsa ama vefat halinde herhangi bir kiliseye üye değilseniz,cenaze levazımatçısı tarafından cenazenizi mezarlıktan kaldıracak,okunacak duaları yönetecek bir rahip temin ediliyor.
Daha sonra bilemiyorum hangi mezarlık kullanılıyor,bildiğim Abide-i Hürriyet üzerindeki Feriköy Protestan mezarlığı içerisinde bir cenaze şapeli bulunuyor ama bu mezarlığa Türk Protestanları gömülemiyor diye biliyorum (Eğer Alman vatandaşlığı bulunan bir Türk imanlısıysanız,Almanlara ayrılan parsele defnedilebilirsiniz)
Ama geri kalan prosedürü bilmiyorum,lütfen bu konuda bilenler yazsınlar veya bağlı bulundukları kilisenin pastöründen olası vefat halinde izlenecek prosedürü öğrenip bu forumda imanlı arkadaşlarımızla paylaşsınlar
Saygılarımla
SİTE YÖNETİMİNİN BU MESAJA NOTU: Yazınızda bahsettiğiniz bilgileri verebilirsiniz.
Protestan Defin ve Cenaze,Mezarlık
Evanjelique Protestan Defin ve Cenaze,Mezarlık
Site yönetiminin izni ile Istanbul ili sınırları içerisinde hizmet veren Hristiyan Cenaze Evleri :
Verilen hizmetler:
-Resmi kayıt ve belgelerin düzenlenmesi (ölü gömme belgesi)
-Gerekirse cenazenin bulunduğu yerden en yakın morga götürülmesi
-Cenazenin ilaçlanması (tahnit)
-Cenazenin yıkanması
-Define uygun kaliteli bir tabut
-Defin için gerekli teçhizat
-Kendi kıyafetleri veya ceset gömleği ile giydirme
-Cenaze aracı ile gerekli nakillerin yapılması
-Hizmet verecek personelin sağlanması
Ben teşekkür ederim :-) Bu konu uzun zamandır gerek forum içerisinde,gerekse forum dışında birçok imanlı arkadaşın aklını meşgul ediyordu,onlar da haklılar, çünkü bu konuda büyük bir belirsizlik mevcut ve kilise pastörleri de bu konuda net bir bilgi veremiyorlar,muallakta kalan bir mevzu..
Konunun kulağa sevimsiz gelmesinden olabilir ama bu hayatın bir gerçeği..Eninde sonunda her imanlı Rab'ye yürüyecek,zaten imanımızın da dayanağı budur..
Ama Feriköy'de Pangaltı'ya doğru, Abide-i Hürriyet caddesi üzerinde bulunan Protestan Mezarlığı,oluşturulduğu devirde Türk inanlısı olmadığı için sadece Protestan uluslara göre parsellenerek ayrılmıştır (örneğin;Hollanda,İsveç,A lmanya etc.) ve Ermeni Ortodoks Apostolik kilisesi,Ermeni asıllı olup Protestan inanca sahip olanlara Ermeni mezarlıklarında defin izni vermediğinden,oluşturulan bu yeni Protestan mezarlığının arka bölümü Ermeni Protestanlarına tahsis edilmiştir.
Henüz 90lı yıllar ile itibaren gözle görülür hale gelen yerel Türk Protestan'larından vefatlar başlayınca,geçici bir çözüm olarak Ermeni kısmına definler gerçekleştirilmiştir,anca k bugün yer sıkıntısı baş göstermiştir.
Bugün,Feriköy'deki mezarlığın işletmesinden sırasıyla İsviçre,Almanya,İngiltere ,Macaristan,Amerika Birleşik Devletleri,Hollanda ve İsveç konsoloslukları sorumludur.
Irk ve ülke ayrımının artık bugünün koşulları içerisinde gerekliliğini kaybettiği düşünülürse ve Türk vatandaşı olup TC. kimliği taşıyan Protestanların varlığı da hesap edilerek,her ulusa ayrı parsel uygulaması da sona ermelidir veya Türk Protestanlarının kullanımına bir mezarlık alan tahsil edilmelidir.
Bir arkadaş Kilyos'ta (?) Protestanlara ait bir mezarlık olduğunu ve Türk hristiyanlarının bu mezarlığa defninin gerçekleştirildiğini forumda söylemiş ama ben internette yaptığım araştırmada,bu bölgede gayrimüslim olarak sadece Musevi ve Romen Ortodoks Mezarlıklarının oluşturulduğunu gördüm,söz konusu olan Protestan mezarlığının parsel ve paftası nerelerdedir? Eğer böyle bir gömü alanı ve mezarlık varsa,bunun kiliselerimizin web siteleri aracılığıyla imanlı kardeşlere duyurulması gerekmektedir.
Saygı ve sevgilerimle
Protestan Defin ve Cenaze,Mezarlık
Khalkedonian Protestan Defin ve Cenaze,Mezarlık
Türk hristiyanlara mutlaka bir mezar yeri tahsis edilmesi gerekir. Ama bu iş pek kolay olmayacaktır diye düşünüyorum. Umarım yanılırım ama bir takım idari zorluklar çıkacaktır karşımıza. Bu çağda ırka göre mezar yeri ayrılması mantıklı değil elbette ama bir şekilde bu soruna bir çare bulunmalıdır. Rab sizleri korusun. Amin.
Kilise ve Cenaze,Defin hakkında soru ve cevaplarSıkça Sorulan Sorular FAQ:
1) Vaftiz olmadım,ölürsem cenazem Hristiyan usüllerine uygun olarak kalkar mı?
Cevap: Hem evet, hem de hayır..Bu sorunun cevabı,kiliseye ve mezhebe göre değişir...Liberal ve Evanjelik çizgideki bazı Protestan kiliselerine göre cenazenin sakramental bir değeri yoktur,dolayısıyla cenazeler ölen kişi için değil,ailesi,dostları ve yakınları için ve bazen de Hristiyan yaşamına tanıklık olarak düzenlenir.Bu açıdan merhumun vaftizli olup olmaması kilisede tören düzenlenmesine problem teşkil etmez.
Liturjik dediğimiz Katolik, Ortodoks, Anglikan ve bazı Lutheran kiliselerine göre, cenaze töreni sadece üyelerine özeldir ve bu cemaatlere üyelik, vaftiz yolu ile gerçekleşir,ama Roma Katolik Kilisesi'nde vaftiz olma...
Marmaris Armutalan'da Hristiyanlara özel MezarlıkMarmaris ilçesi Armutalan beldesinde var olan mezarlık alanının içerisine Hristiyanların defin yapabilmesi amacıyla ayrı bir alan tahsis edildi.
Müslümanların tepki göstermemesi için duvarla örülerek ayrı bir giriş çıkış yapıldı.
Marmaris’in Armutalan Beldesi’ne yerleşen yabancıların büyük bir çoğunluğunun yaşlı olması Armutalan Belediyesi’ni de harekete geçirdi.
Yaşamları için olduğu gibi birçok yabancının öldükten sonrada Armutalan’da kalmak istemesi üzerine mezarlığın bir bölümü yabancılara ayrıldı. Yaklaşık 60 mezarlık alan, Müslümanların tepki göstermemesi için de duvarla örülerek ayrı bir giriş çıkış yapıldı.
Beldede yaşayan yabancılara da hizmet vermek istediklerini ifade eden Armutalan Belediye Başkanı Muhammet...
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler