Papa: Gerçek anlamda dinler arası diyalog mümkün değildir konusu
899 kez okundu,
5 kez cevaplandı. En son mesaj
sebilabir tarafından gönderildi.
Papa: Gerçek anlamda dinler arası diyalog mümkün değildir konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>

24-11-08, 12:26
avo
Papa: Gerçek anlamda dinler arası diyalog mümkün değildir
Roma Katolik Kilisesi lideri Papa 16. Benediktus, dinler arası diyaloğun gerçek anlamda mümkün olamayacağını, ancak kültürler arası diyalogdan söz edilebileceğini belirtti.
16. Benediktus, İtalya’nın eski Senato Başkanı Marcello Pera’nın yeni kitabıyla ilgili yazdığı mektupta, dinler arası diyaloğun "kişinin kendi inancını parantez içine alması" anlamına geleceğini savunarak, "Dar anlamda dinler arası diyalog mümkün değildir" görüşünü dile getirdi.
Papa, Pera’nın iki gün sonra piyasaya çıkacak "Perche Dobbiamo Dirci Cristiani" (
Hristiyan Olduğumuzu Neden Söylemeliyiz) başlıklı yeni kitabıyla ilgili yazdığı mektupta ilginç görüşleriyle dikkati çekti. Pera’nın kitabında önsöz olarak da yer alacak mektubun metni, bugün İtalyan gazetelerinden Corriere della Sera tarafından yayımlandı.
Çok kültürlülüğün de mümkün olmayacağını savunan 16. Benediktus, Pera’ya hitaben, "Eserinizdeki özgürlük ve çok kültürlülüğe ilişkin çözümlemelerinizden de etkilendim. Eseriniz, çok kültürlülük kavramındaki iç çelişkiyi, bunun siyasi ve kültürel açıdan mümkün olamayacağını da gözler önüne seriyor" ifadelerini kullandı.
Pera’nın dinler arası diyaloğun gerçek anlamda mümkün olamayacağı biçimindeki görüşüne hak veren Papa, bu konuda şu görüşe yer verdi:
"Dinler arası ve kültürler arası diyaloğa ilişkin çözümlemeleriniz de benim açımdan son derece anlamlı. Eseriniz, dar anlamda bir dinler arası diyaloğun mümkün olamayacağını, esas itibariyle dinsel kararın kültürel uzantılarını irdeleyen kültürler arası diyaloğun ise geliştirilmesi gerektiğini son derece iyi açıklıyor. Bu sonuncusuyla ilgili olarak, kişinin kendi inancını parantez içerisine almadığı sürece gerçek bir diyalog mümkün olmayacağı gibi, esas itibariyle dinsel inanca dayanan kültürel uzantıların da kamu önünde ele alınması gerekiyor. Diyalog, karşılıklı düzeltme ve zenginleşme de ancak bu çerçevede mümkün ve gereklidir."
Mektubunda, liberalizmin
Hristiyanlığın Tanrı anlayışından bağımsız biçimde ele alınamayacağını da savunan Papa, "Eseriniz, liberalizmi temellerinden hareketle irdeleyerek, liberalizmin özünün köken itibariyle
Hristiyanlıktaki Tanrı anlayışına uzandığını gösteriyor. Eseriniz, liberalizmin bu esası inkarı durumunda kendi temelini kaybettiğini ve kendi kendini ortadan kaldırdığını da ortaya koyuyor" dedi.
bir yanlış anlaşılmadan dönülüyor sanırım
Yu.1: 12 Kendisini kabul edip adına iman edenlerin hepsine Tanrı’nın çocukları olma hakkını verdi.
Yu.1: 13 Onlar ne kandan, ne beden ne de insan isteğinden doğdular; tersine, Tanrı’dan doğdular.

FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

24-11-08, 16:40
Nigoğos
Aramızda bu kadar büyük fark olursa kesinlikle dinlerarası dialog mümkün değil...Fakat kültürel diyalog şart...

[FONT=Lucida Console]KeWorQ[/FONT]

FORUMA ÜYE OLUN! /

24-11-08, 16:54
Okyanus
|
|
Nigoğos
|
|
Aramızda bu kadar büyük fark olursa kesinlikle dinlerarası dialog mümkün değil...Fakat kültürel diyalog şart...
|
Değerli kardeşim Papa'da, sizde güzel diyorsunuzda bunu günlük hayatınızda uygulayamıyorsunuz.
Bakın ben dün gezi amaçlı Katolik Kilisesi'nede uğradım. St.Anthony kilisesinin yayınlarına baktım ve kitaplar aldım. Aldığım kitaplardan birisi de "Tanrı Tektir Hepimiz Kardeşiz" adlı kitaptı. Lütfen bu kitabı eğer okumamışsanız temin edin ve okuyun. Aynı mantığa dayanarak zamanında Türkiye'deki Vatikan elçisinin de abuk sabuk açıklamaları vardı (Bizler ve Müslümanlar arasında hiç fark yoktur, aynı Tanrıya inanıyoruz gibi.).
Kültürel dayanışma kabulümdür, olmasıda gerekir ama iş kültürel dayanışmayı geçiyorsa ve sevimli gözükmek için Müslümanlarla
Hristiyanlar aynı kefeye konuluyorsa ben burada bu işe karşı çıkarım çünkü bu Kutsal Kitap'a aykırıdır. Kutsal Kitap bize, Tanrı'ya ulaşabilmek için, alternatifsiz sadece tek bir yol göstermiştir.
Yanlış anlamayın ben bu konuda bu gün Türkiye'deki Protestan Kiliselerinide eleştirmekteyim.
Dünyanın daha yaşanılır bir yer olması için Kültürel dayanışma kabulümdür ama Tanrı'ya giden yolda tektir, her din Tanrı'ya gidemez.
FORUMA ÜYE OLUN! /

24-11-08, 17:43
Nigoğos
belkide müslümanlık direk olarak değilde dolaylı yoldan put aracılığı ile tanrıya ulaşmak istiyordur...araştırmadım bu konuyu fazla...bilmiyorum...ama yinede ayrı tanrıların insanlarıyız demektense bu konuyu onların yannda açmamak daha iyi...üzülmesinler...
SİTE YÖNETİMİNİN BU MESAJA NOTU: Konunun İslami değil,
hristiyan yönü üzerine konuşalım.

[FONT=Lucida Console]KeWorQ[/FONT]

FORUMA ÜYE OLUN! /

24-11-08, 20:02
uriel
Nihayet Papa gercegi anladi... Biz ayni Tanri'yada inanmiyoruz. Inanclarimiz arasinda bazi benzerlikler olabilir ama buyuk cogunlugu farkli iki inanciz. Hemen hic bir konuda 2 inanc arasinda inanc birlikteligi yoktur. Bir Hindu ile ne kadar ayni Tanri'ya inaniyorsak bir Musluman'lada o kadar ayni Tanri'ya inaniyoruz.. Kisacasi hic.. Artik kilise silkinip kendine gelmeli. Mesih bizi sahte peygamberlere karsi uyarmadimi? Bizim inancimiza gore Mesih'ten sonra gelen hic bir peygamber yoktur sadece peygamber oldugunu iddia edenler vardir. Muslumanlarla ayni Tanriya inaniyorsak Hz. Muhammed'ide peygamber olarak kabul ediyoruz demektir buda Mesih'in sozunu gecersiz sayiyoruz demektir. Tanri bizi bu kufurden korusun.. Unutmayalimki Kutsal Ruh'a kufreden icin kurtulus yoktur. Islam inanci Kutsal Ruh'a kufurdur. Onlara gore Kutsal Ruh aslinda Mikail Basmelektir. Biz bunu yanlis anlamisiz ve Melegi Tanrilastirmisiz. Lutfen kilise bunlari gorsun ve artik Muslumanlarla dunyasal konulari tartissin Teoloji tartismasin.
FORUMA ÜYE OLUN! /
Papa: Gerçek anlamda dinler arası diyalog mümkün değildir konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>