DUA NASIL OLMALIDIR?

DUA NASIL OLMALIDIR?

Share to Facebook Share to Twitter Share to MySpace google translate Email it Print it Favorite it

Oyunlar Resimler Gruplar Forum Üyeleri En aktif üyeler

Bedava kitap, konserlerden, film gösterimlerinden email yoluyla haberdar olmak, hristiyanlarla sohbet etmek için;
< < < SİTEMİZE HEMEN ÜYE OLUN! > > >

incil
incil
.TV
Tüm hristiyan radyo ve
televizyonlar
1 Ağustos'ta Şan ve Org Konseri
(İSTANBUL)
Hristiyan Gazete hristiyan hristiyan
Son gönderilen konu ve mesajlar için hemen
gruplarımıza üye olun
Nasıl Hristiyan Olunur? incil
incil
.biz

Rab için, İngilizce'den Türkçe'ye kısa çeviriler yapabilecek gönüllüler aranıyor...

DUA NASIL OLMALIDIR?

Bu konuya yeni cevap göndermek için buraya tıklayınız.

Bu konunun bulunduğu bölümde yeni konu açmak için buraya tıklayınız.

DUA NASIL OLMALIDIR?

27-07-08, 18:29

candan candan Çevrimdışı
Özel üye

YAHşuah (İsa Mesih): Tek Rabbimdir! O'nun dışındaki her şeyi reddederim!
İnanç: Protestan
Kilise: kardeslerin oldugu her yer

DUA NASIL OLMALIDIR?

Kutsal Kitap bizleri iman ile dua etmemiz konusunda tesvik etmektedir. Duayi yaratilistan Vahiy'e dek her tarafda gormek olasidir.Uygun olan dua Tanri'ya Isa Mesih ismi ile yaklasandir. Uygun olan duanin bicimi Kutsal Yazilarda acikca belirtilmistir. Isa, Goklerdeki Baba'ya dua etmemizi soylemistir.
Matta 6:
6 Ama siz dua edeceğiniz zaman iç odanıza çekilip kapıyı örtün ve gizlide olan Babanız'a dua edin. Gizlilik içinde yapılanı gören Babanız sizi ödüllendirecektir.
7 Dua ettiğinizde, putperestler gibi boş sözler tekrarlayıp durmayın. Onlar söz kalabalığıyla seslerini duyurabileceklerini sanırlar.
8 Siz onlara benzemeyin! Çünkü Babanız nelere gereksinmeniz olduğunu siz daha O'ndan dilemeden önce bilir.
9 "Bunun için siz şöyle dua edin: 'Göklerdeki Babamız, Adın kutsal kılınsın.
10 Egemenliğin gelsin. Gökte olduğu gibi, yeryüzünde de Senin istediğin olsun.
11 Bugün bize gündelik ekmeğimizi ver.
12 Bize karşı suç işleyenleri bağışladığımız gibi, Sen de bizim suçlarımızı bağışla.
13 Ayartılmamıza izin verme. Bizi kötü olandan kurtar. Çünkü egemenlik, güç ve yücelik Sonsuzlara dek senindir!Amin'. ,
Her ne kadar Isa Matta 6:9-13 de bize bir dua ornegi verdiyse de Matta 6:7 de gereksiz tekrarlamalardan kacinmamizi ogretmektedir. Oyle ise bu ornek dua bir cok kilisede yapildigi gibi gereksizce tekrarlanmamalidir.
Isa ayrica "Benim adimda" dileyerek dua etmemizi soylemistir. Bu da dualarimizi " Isa Mesih'in adinda" ya da "Rab Isa Mesih'in adinda" gibi sozlerle bitirmemizle gerceklestirilebilir.
Yuhanna 14:
13 Baba Oğul'da yüceltilsin diye, benim adımla dilediğiniz her şeyi yapacağım.
14 Benim adımla benden ne dilerseniz yapacağım."
15 "Beni seviyorsanız, buyruklarımı yerine getirirsiniz.
16 Ben de Baba'dan dileyeceğim. O sonsuza dek sizinle birlikte olsun diye size başka bir Yardımcı, Gerçeğin Ruhu'nu verecek. Dünya O'nu kabul edemez. Çünkü O'nu ne görür, ne de tanır. Siz O'nu tanıyorsunuz. Çünkü O aranızda yaşıyor ve içinizde olacaktır.
17
18 Sizi öksüz bırakmayacağım, size geri döneceğim.
19 Az sonra dünya artık beni görmeyecek, ama siz beni göreceksiniz. Ben yaşadığım için siz de yaşayacaksınız.
20 O gün anlayacaksınız ki, ben Babam'dayım, siz bendesiniz, ben de sizdeyim.
Havari pavlus tarafindan bu Taktiri Ilahi Inayet'de (Dispensation of Grace)nasil dua etmemiz gerektigi aciklanmistir. Isam Mesih araciligi ile bizim dusunebilecegimizden hayal edebilecegimizden cok daha fazlasini gerceklestirebilecek olan Tanri baba'nin huzurunda diz cokmeliyiz.(Efesliler 3:14-21).
Efesliler 3:
14 Bunun için, yerde ve gökte her ailenin adını kendisinden aldığı Baba'nın önünde diz çökerim.
15
16 Baba'nın kendi yüceliğinin zenginliği uyarınca Ruhu'yla sizi iç varlığınızda kudretle güçlendirmesini ve Mesih'in iman yoluyla yüreklerinizde yaşamasını dilerim. Öyle ki, Tanrı'nın bütün doluluğuyla dolmanız için, sevgide köklenmiş ve temellenmiş olarak bütün kutsallarla birlikte Mesih'in sevgisinin ne denli geniş ve uzun, yüksek ve derin olduğunu anlamaya, bilgiyi çok aşan bu sevgiyi kavramaya gücünüz yetsin.
17
18
19
20 Tanrı, bizde etkin olan kudretiyle, dilediğimiz ya da düşündüğümüz her şeyden çok daha fazlasını yapabilecek güçtedir.
21 Kilisede ve Mesih İsa'da bütün kuşaklar boyunca sonsuzlara dek O'na yücelik olsun! Amin.
Kutsal Ruh, kendisinin icinde yasadigi biz imanlilarin dualarina aracilik eder, Tanri'nin arzularini yerine getirmede bizim aklimizin hayalimizin alamiyacagi yollarla yardimci olur. Tanri'yi ve Isa Mesih'i inkar edenler Kutsal Ruh'a sahip degildirler ve onlarin dualari yanitsiz kalir. Kendilerini Eski Ahit'in diet yasalari altina sokan, Yahudilerin dini bayramlarini kutlayan ve On Emri yerine getirenler " inayetten duser " ler. Onlarin iclerinde Kutsal Ruh yasamamaktadir ve Kutsal Ruh da onlarin adina Tanri ile aracilikta bulunmaz. Tanri onlarin dualarini isitmez.
Romalilar 8:
26 Bunun gibi, Ruh da güçsüzlüğümüzde bize yardım eder. Ne için dua etmemiz gerektiğini bilmeyiz, ama Ruh'un kendisi, sözle anlatılamaz iniltilerle bizim için aracılık eder.
Bizler kendi basimiza Kutsal olan Yuce Tanri'ya dogrudan ulasmak icin asla yeterli derecede tovbe edebilmis ya da temizlenmis olabiliriz. Iste bu yuzden Isa Mesih bizim Tanri ile aramizda arabuluculuk etmektedir. Bu yuzden bizler Isa'nin adinda dua ederiz. Duamizda Isa'dan mesajimizi Tanri'ya iletmesini isteriz. Kisi Isa'ya sahip degilse kendisine yandaslik eden hic kimsesi yok demektir ve Tanri onun sesini duymayacaktir. Dogru dua etmek cok ciddi bir konudur. Bizler Baba Tanri'ya Isa'nin adinda dua etmeliyiz cunku O Ruh ile dolu imanlilar ile Baba Tanri arasinda arabulucu ve savunucu olandir.
1 Yuhanna 2:
1 Yavrularım, bunları size günah işlemeyesiniz diye yazıyorum. Ama içimizden biri günah işlerse, adil olan İsa Mesih bizi Baba'nın önünde savunur.
2 O günahlarımızı, yalnız bizim günahlarımızı değil, bütün dünyanın günahlarını da bağışlatan kurbandır.
Romalilar 8:
34 Kim suçlu çıkaracak? Ölmüş, üstelik dirilmiş olan Mesih İsa, Tanrı'nın sağındadır ve bizim için aracılık etmektedir.
Kutsal Ruh, Baba Tanri ile aramizda aracilik eder. Bu tur duaya genelde " Ruh'da dua etme" denmektedir.
Romalilar 8:
26 Bunun gibi, Ruh da güçsüzlüğümüzde bize yardım eder. Ne için dua etmemiz gerektiğini bilmeyiz, ama Ruh'un kendisi, sözle anlatılamaz iniltilerle bizim için aracılık eder.
27 Yürekleri araştıran Tanrı, Ruh'un düşüncesinin ne olduğunu bilir. Çünkü Ruh, Tanrı'nın isteği uyarınca kutsallar için aracılık eder.
Kelam bize surekli dua etmemizi soyler. Bu tum gun diz ustunde durup dua etmemiz anlamina gelmez cunku bunu yapmak Taktiri Ilahi Inayet'e uygun dusmez. Bizler Kutsal Ruh araciligiyla Tanri ile her seyde ve her zaman iliski icinde olmaliyiz. Tanri'ya dayanmali ve kutsal Ruh ile yurumeliyiz, bedensel seylerle degil.
1 Selanikliler 5:
16 Her zaman sevinin.
17 Sürekli dua edin.
18 Her durumda şükredin. Çünkü Tanrı'nın Mesih İsa'da sizin için istediği budur.
19 Ruh'u söndürmeyin.
20 Peygamberlik sözlerini küçümsemeyin.
21 Her şeyi sınayın, iyi olana sımsıkı tutunun.
22 Her çeşit kötülükten kaçının.
Yiyeceklerimiz icin mutesekkir olmak iyi bir seydir ancak kisinin kendisini her yemek oncesinde herkesin onunde dua etmeye zorlamasi bir bakimdan 'legalism'lige (yani dinin ruhundan ziyade seriat kaidelerine asiri riayet) girer. Sessizce sukretmek en dogru olan yoldur. Isa Ferisileri baskalarinin onunde sirf dua ettiklerini gostermek amaci ile dua ettiklerinde kinamistir.
Matta 6:5
5 "Dua ettiğiniz zaman ikiyüzlüler gibi olmayın. Onlar, herkes kendilerini görsün diye havralarda ve caddelerin köşe başlarında dikilip dua etmekten zevk alırlar. Size doğrusunu söyleyeyim, onlar ödüllerini almışlardır.
6 Ama siz dua edeceğiniz zaman iç odanıza çekilip kapıyı örtün ve gizlide olan Babanız'a dua edin. Gizlilik içinde yapılanı gören Babanız sizi ödüllendirecektir.
7 Dua ettiğinizde, putperestler gibi boş sözler tekrarlayıp durmayın. Onlar söz kalabalığıyla seslerini duyurabileceklerini sanırlar.
8 Siz onlara benzemeyin! Çünkü Babanız nelere gereksinmeniz olduğunu siz daha O'ndan dilemeden önce bilir.
Bir cok Coban ve kiliseler Isa'ya dua etmenin sakincasi olmadigini cunku Isa'nin Uclu Birlikte olmasini one surerler. Bu kisiler Isa'ya dua etmenin Baba'ya dua etmekle ayni sey oldugunu savunurlar. Bu doktrin yukardaki nedenlerden dolayi hatali bir doktirindir. Baskalari ise inayetin insanlara sadece Isa'ya dua etme yetkisi verdigini dusunurler ki bu da hatali bir doktirindir.
Iman etmemis bir kisinin cabalari bosunadir zira tum dualar "Isa Mesih adinda" olmalidir. Yeni bir imanlinin Tanri tarafindan kabul edilen ilk duasi kisinin Isa Mesih araciligi ile saglanmis olan kurtulusa iman etmesi ve Isa Mesih adinda ettigi duadir.
" Evet kurtulus icin Tanri'ya dua etmek istiyorum." http://www.hristiyan.net/nasilhristi...iyanolunur.htm
Modern Hristiyan Kiliselerinde dua malesef amacindan saparak degismistir. Yuzyillar once hristiyanlar gunumuzde bir coklarinin ettigi gibi dualarini direkt olarak Isa'ya etmezlerdi cunku bu Kelama uygun bir sey degildi. Cobanlar ve insanlar Kelamda verilmis olan dua formatina ters dusecek hale gelmislerdir. Asagidaki dua ornegi cok iyi bilinen yabanci bir Hristiyan radyo sitesinden alinmistir. Bu dua ne yazikki gunumuzde kiliselerde, dua toplantilarda duyulmakta ve internet sitelerinde yazilmaktadir.
Yanlis dua duzenine ornekleme:
"Rab Isa Mesih, sana ihtiyacim var. Benim gunahlarimin affi icin carmihta oldun sana sukrederim. Benim icin kendi hayatini feda ettigin icin sana sukrolsun. Simdi senden kalbime Rabbim ve kurtaricim olarak gelmeni istiyorum. Hayatimin kontrolunu Sen eline al ya Rab Beni olmami istedigin gibi yeni bir yaratik yap.Kalbime geldigin ve bana sonsuz yasami verdigin icin sana sukrederim. "
Bu tur anormal dualar o kadar cok sik kullanilmaktadir ki insanlar artik bu dualardaki hatalarin farkinda bile degildirler. Hristiyan arkadaslarindan ya da gittikleri kiliselerde bu duayi o kadar cok sik isitmistirler ki bunun tipik dua ornegi olduguna inanirlar. Bu formattaki dualarin yanlisliklari aslinda cok fazladir;
  • Dua Isa'ya edilmistir. Biz imanlilar Isa' ya degil Isa'nin adinda Tanri'ya dua etmeliyiz. Isa bize Goklerdeki Baba Tanri'ya dua etmemizi soylemistir. Isa Kendini izleyenlerden ve havarilerden asla Kendisine dua etmelerini emretmemistir.
  • Kutsal Kitapin hic bir yerinde hic bir dua Isa Mesih'e hitaben yapilmamistir. Havarilerin hic biri Isa'ya dua etmemislerdir.
  • Isa'nin annesi Meryem'e duada gecersizdir cunku Meryem insalarla Tanri arasinda arabulucu degildir. Meryem duaya yanit veremez.Yukaridaki ornek dua "Isa adinda" diye bitirilmemistir. Bu da Isa Mesih'in vermis oldugu yonlendirmeye kesinlikle aykiri bir sekildir. Bu duanin sahibi Amin demek zahmetinde bile bulunmamistir. Bu tur hatali dualari edenlerin Kurtulus'u almis olduklari da suphelidir. Cunku Mujde'den uzaktir ve kisinin kurtaran imana sahip olmadigini gosterir.
Yukaridaki ornek duada gercekten cok ciddi problemler bulunmaktadir ve bu yuzden kurtulus konusu suphelidir. Bu dua internette bir hristiyan radyo konusma sitesinde ( yabanci bir ulkenin) kurtulus icin soylenmek uzere verilmis ornek bir duadir. Ancak bu duada Mujde bulunmamaktadir. "Isa'yi kalbe cagirmak" terimi Kutsal Kitab'da bulunmamaktadir. Isa'yi kisinin kalbine cagirmasi da kelama ait degildir. Bu terimler son yillarda cok populer hale gelmistir kiliselerde. Ancak 2000 yil once yasamis olan ilk imanli atalarimiz ASLA bu yalanci fikri ogretmemislerdir.
Bir cok cobanlar ve kiliseleri gunumuzde Isa'ya "Isa'nin" adinda dua etmektedirler. Bu da celiskili bir durum ortaya cikarir sanki Isa Kendisine avukatlik etmektedir, savunmaktadir. Bizler Isa'ya Isa adinda dua etmemeliyiz. Bizler Tanri'ya Isa adinda dua etmeliyiz! Bu Kelama karsi olan dikkatsizlik, Tanri doktirinin anlanmamis ve anlatilamamis olduguna dair ornektir.Bu tur dualar genelde kisinin Mujde'den bir haber oldugunun da gostergesidir bence.
Yukarida verdigimiz hatali dua ornegi Romalilar 10:9-10 da yazili Mujdenin kalbi olan seyden yani Isa'nin dirilisinden hic bahsetmemektedir bile;
Romalilar 10:
9 İsa'nın Rab olduğunu ağzınla açıkça söyler ve Tanrı'nın O'nu ölümden dirilttiğine yürekten iman edersen, kurtulacaksın.
10 Çünkü insan yürekten iman ederek aklanır, imanını ağzıyla açıklayarak kurtulur.
Kutsal Kitab bize duayi Tanri ile iletisim amaci olara, insanlara gosteris olmadan kullanmamiz gerektigini ogretmektedir.
Matta 6:
5 "Dua ettiğiniz zaman ikiyüzlüler gibi olmayın. Onlar, herkes kendilerini görsün diye havralarda ve caddelerin köşe başlarında dikilip dua etmekten zevk alırlar. Size doğrusunu söyleyeyim, onlar ödüllerini almışlardır.
" Yabes'in duasi" yanlis duaya bir baska ornektir.

Kutsal Kitap'da bulunan "Yabes'in duasi" gibi her gun dua etmemiz gerektigi konusunda bir suru kitap yazilmistir degisik dillerde, hristiyan aleminde.
1 Tarihler 4:10 Yabes, İsrail`in Tanrısı`na, “Ne olur, beni kutsa, sınırlarımı genişlet!” diye yakardı, “Elin üzerimde olsun, beni kötülükten koru. Öyle ki, acı çekmeyeyim.” Tanrı onun yakarışını duydu.
Bu " Yabes'in Duasi", Yabes icin cok iyi yerinde bir dua idi ve Tanri onun duasini yanitladi. Ancak bu bizlerin her gun tekrar etmemiz gereken bir dua olmamalidir. Tanri " Yabes'in Duasini" zaten bilmektedir. Gun be gun ayni duayi isitmesine gerek yoktur. "Yabes'in duasini" tekrarlamayi bir tarafa birakmalisiniz zira yanlis ogretiyi izlemeye baslamis olursunuz. Tanri ile icinizden kalbinizden geldigince konusmalisiniz. Tanri sizi isitmek istiyor. Size verdigi bereketler icin sizin sukranlarinizi duymak istiyor. Kalbinizin arzularini, sorunlarinizi sizi rahatsiz eden seyleri kisacasi sadece sizi isitmek, dinlemek istiyor.
Tanri'ya olan duamizda elbetteki Isa'ya ya da Kutsal Ruh'a sukredebiliriz ancak duamizin asil amaci Kelamda yazildigi gibi Ogul adinda Tanri'ya yonelik olmalidir.

Çünkü yaşam veren Ruh'un yasası, Mesih İsa sayesinde beni günahın ve ölümün yasasından özgür kıldı.

Şimdi her şeyi aynada silik bir görüntü gibi görüyoruz, ama o zaman yüz yüze görüşeceğiz. Şimdi bilgim sınırlıdır, ama o zaman, bilindiğim gibi tam bileceğim.

İşte böylece, kalıcı olan üç şey vardır: iman, ümit ve sevgi. Bunlardan en üstün olanı da sevgidir.

DUA NASIL OLMALIDIR?

24-03-09, 12:34

oslem oslem Çevrimdışı
Özel üye

YAHşuah (İsa Mesih): Tek Rabbimdir!
İnanç: Protestan
Kutsal Kitaplar: İncil
Kilise: İsa Mesih Topluluğu Kilisesi
Bir kilise ayinine katılmak ister misiniz? Zaten katıldığım bir kilise var

DUA NASIL OLMALIDIR?

BiLgiLendirmeniz İçin Çok Teşekkür Ederim
SevgiLer

DUA NASIL OLMALIDIR?

25-03-09, 13:27

ortodoksmoderator ortodoksmoderator Çevrimdışı
O R T O D O K S M O D E R A T O R

İnanç: Ortodoks
Kutsal Kitaplar: Tevrat Zebur İncil
Kilise: Meryemana Kilisesi

DUA NASIL OLMALIDIR?

http://www.oodegr.com/tourkika/pater...ou_neilou1.htm

Resmi görmek için tıklayınız.

DUA NASIL OLMALIDIR?

24-11-09, 18:11

ortodoksmoderator3 ortodoksmoderator3 Çevrimiçi
O R T O D O K S M O D E R A T O R

Kilise: Antioch Rum Ortodoks Kilisesi

DUA NASIL OLMALIDIR?

Bu, her Hristiyanin bilmesi gereken seydir. Paylasim icin tesekkürler.

Rabbimiz İsa Mesih'in lütfunu bilirsiniz. O'nun yoksulluğuyla siz zengin olasınız diye, zengin olduğu halde sizin uğrunuza yoksul oldu. Korintiler 8,9

DUA NASIL OLMALIDIR?

25-07-10, 15:02

KAYRAM KAYRAM Çevrimiçi
Özel üye

İnanç: Katolik
Kilise: Santa Maria De La Esperanza / Chile

DUA NASIL OLMALIDIR?

Hafta sonu kilisemde pederimin verdiği vaaz beni düşündürdü. Nasıl dua etmeliyiz ? Sizi bilemem kardeşler ama ben dualarımı bu şekilde yapmadığımı fark ettim. Anladığım şuydu; bizler sadece Tanrıdan ev, araba, kariyer, evlilik gibi şeyleri istiyoruz. Kısa vadede olmayınca da; Tanrı beni neden duymuyor ? diye söyleniyoruz veya Tanrıdan aynı şeyleri istemekden vazgeçiyoruz.

Peki isteklerimizin olabilmesi için, hayatımız ne kadar bereketli hiç düşündük mü ? Örneğin; maddi durumumuz berbat ama sürekli ev,araba,kariyer isteyebiliriyoruz ! Fakat bunun için önce kendi hayatımızı bereketlememiz gerekmiyor mu? Nasıl mı ? Şöyle ki ;

'' Tanrım senin BEREKET'ini istiyorum, öyle ki..''

'' Tanrım bana MERHAMET'ini her daim bağışla, öyle ki..''

'' Tanrım KUTSAL RUHU' unu daha da çok istiyorum, beni öyle doldur ki..''

'' Tanrım dünya için BARIŞ istiyorum. Her insan barış içinde yaşasın, öyle ki..''

'' Tanrım AF' ını istiyorum senden, öyle ki..''

Kaçımız bunlar için dua ediyor acaba ? Barış, merhamet, Kutsal Ruh, af, bereket.. Bunları bıkmadan usanmadan Tanrıdan istersek, gerisi zaten kendiliğinden gelecektir.

Ben bu şekilde dua etmeye başladım bile. Her inanlı bu şekilde dua ederse, hayat daha da güzel olacaktır diye düşünüyorum. Hadi siz de başlayın ! Sevgiler.

Rab iyidir, tamam mı !

DUA NASIL OLMALIDIR?

26-07-10, 21:14

Anastasia Anastasia Çevrimiçi
Özel üye

Kilise: Panagitsa (Meryem Ana Kilisesi)

DUA NASIL OLMALIDIR?

Ortodoks Kilisesinde soyle dua edilir:

http://www.oodegr.com/tourkika/prose...im_bradin1.htm

Resmi görmek için tıklayınız.

Bu konuya yeni cevap göndermek için buraya tıklayınız.

Bu konunun bulunduğu bölümde yeni konu açmak için buraya tıklayınız.

DUA NASIL OLMALIDIR? konusuna benzer konular;

Konu ile alakalı kelimeler
Yok