HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.
DUA OKULU–KUTSAL KİTAP–II.1 sayfasını paylaşmak için adres:
DUA OKULU–KUTSAL KİTAP–II.1
teoforos DUA OKULU–KUTSAL KİTAP–II.1
II. Tanrı’nın Yasası ve Dua 1-) ON EMİR [ve Şabat Günü] RABTanrı kutsadığı Şabat Gününü tutmamızı emretmiştir. Böylece Şabat günü yaratılışı ve Tanrı halkının kurtarılışını hatırladığımız bir gündür.
Konu dua ve tapınma olduğu zaman On Emir[ve dolayısı ile Kutsal Yasa ve peygamberliklerin olduğu bütün Kutsal Kitap] tekrar göz önüne alınmış olur. On Emir“sadece tek Kutsal Tanrı’ya tapınma ve bu yolla Kutsal Kitap’ın Tanrısı’na ayrılmış olma” emri ile başlar. On Emir içinde birinci bölüm (1-4) Tanrı’yı sevmek hakkındadır. Bu bölümdeki Şabat Günü hakkında olan emir ise gözlerimizi sadece “bir Tanrı’ya” değil; “yaratan ve kurtaran Tanrı’ya” çevirir:
Çıkış 20:8 «Şabat Günü'nü kutsal sayarak anımsa.
9 Altı gün çalışacak, bütün işlerini yapacaksın.
10 Ama yedinci gün bana, Tanrın RAB'be Şabat Günü olarak adanmıştır. O gün sen, oğlun, kızın, erkek ve kadın kölen, hayvanların, aranızdaki yabancılar dahil, hiçbir iş yapmayacaksınız.
11 Çünkü ben, RAB yeri göğü, denizi ve bütün canlıları altı günde yarattım, yedinci gün dinlendim.Bu yüzden Şabat Günü'nü kutsadım ve kutsal bir gün olarak belirledim.
Diğer yandan Şabat Günü, Tanrı’nın kendi halkını antlaşması aracılığı ile kutsal kılmak ve yine bu antlaşması aracılığı ile kurtarmasının düşünülmesi, öğretilmesi ve kuşaklar boyunca böyle öğretilmesi ile ilişkilidir. Yani Şabat Günüyaratan ve kurtaran Tanrı’yı antlaşması ile birlikte hatırlayıp kutladığımız ve tapındığımız; böylece Tanrı’yı ve insanı sevmeyi öğrendiğimiz bir gün olmak üzere belirlenmiştir:[1] Çıkış 31:13 «İsrailliler'e de ki, 'Şabat günlerimi kesinlikle tutmalısınız. Çünkü o sizinle benim aramda kuşaklar boyu sürecek bir belirtidir. Böylece anlayacaksınız ki, sizi kutsal kılan RAB benim. Tesniye 5:15 Mısır'da köle olduğunu ve Tanrın RAB'bin seni oradan güçlü ve kudretli eliyle çıkardığını anımsayacaksın. Tanrın RAB bu yüzden Şabat Günü'nü tutmanı buyurdu.[2]
Böylece kişisel ve toplu dua ve tapınmada Kutsal Yazılar’a bakarak, antlaşması aracılığı ile halkına gelen, yaratan ve kurtaran Tanrı’nın Mesih’teki işlerine odaklanırız.
Düşmüş olan ilk yaratılış ve düşmüş olan insan soyu Mesih’te kurtarılmıştır. Mesih’in dirilişi hem yaratılışın hem de insanın kurtarılışının ilk adımıdır. Böylece Şabat Günü dua ve tapınma için bir araya geldiğimizde gözlerimizi Mesih’in ikinci gelişine çevirerek hem yaratılışın hem de insanın yenilenmesine bakarak Mesih’teki yeni yaratılışı (Vahiy 21:1) ve Mesih’teki yeni yaratılışımızı (Romalılar 6:4-8, I.Korintliler 15:42-49) kutlarız.
Böylece Şabat Günü sadece dinlendiğimiz gün değil; Kutsal Kitap, vaaz, dua, tapınma, sakrametler, merhamet hizmetleri gibi bütün etkinlerle “kutsal dinlenme günü” olarak Tanrı’ya ayırdığımız bir gündür. Mesih’in haftanın birinci gününde dirilmiş olması ve haftanın birinci günü olan Şabat Gününe Kutsal Kitap’ta aynı zamanda “Rab’bin Günü” denmesi[3]dua ve tapınmada yüreklerimizin gözlerini dirilişin bize bağışladığı bereketler yanında, diri olan Mesih’in tarihin sonunda tekrar gelerek kilisesini tam mükemmel kılınmış yeni yaratılıştaki tam mükemmel krallığa alarak halkına vereceği sonsuz şabat dinlenmesine çevirmektedir. Böylece dua ve tapınma mübarek bir umuda bakarak yapılan bir şey olarak karşımıza çıkar.
DUA OKULU–KUTSAL KİTAP–II.1 sayfasını paylaşmak için adres:
DUA OKULU–KUTSAL KİTAP–II.1 konusuna benzer konular;
DUA OKULU–KUTSAL KİTAP–VIII<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 10"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 10"><link rel="File-List"...
DUA OKULU–KUTSAL KİTAP–VI.sonuç<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"><meta name="ProgId" content="Word.Document"><meta name="Generator" content="Microsoft Word 10"><meta name="Originator" content="Microsoft Word 10"><link rel="File-List"...
DUA OKULU–KUTSAL KİTAP–V.2626-) Yakup 2:14-16 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Kardeşlerim, bir kimse iyi eylemleri yokken imanı olduğunu söylerse, bu neye yarar? Böylesi bir iman onu kurtarabilir mi?<o:p></o:p>
15-16...
DUA OKULU–KUTSAL KİTAP–uyarıDUA OKULU<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
–KUTSAL KİTAP–<o:p></o:p>
<o:p> </o:p>
uyarı<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
Bu kitabı okumaya-çalışmaya önce Kutsal Kitap’tan bazı ayetler okuyarak ve dua...
DUA OKULU–KUTSAL KİTAP–girişDUA OKULU<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
–KUTSAL KİTAP–<o:p></o:p>
<o:p></o:p>
giriş<o:p></o:p>
Dua hakkında kısa bölümlerle akılda kalıcı olmayı amaçladığım bu kitapta; detaylı bir çalışma...