Nasıl Dua Edebiliriz? - Sayfa 5

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Dua : Nasıl Dua Edebiliriz? - Sayfa 5

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konu kapatılmıştır

hristiyanlık
moderator5

Nasıl Dua Edebiliriz?

4) Duaya Başlamadan Önce Affetmek
"Kalkıp dua ettiğiniz zaman, birine karşı bir şikayetiniz varsa onu bağışlayın ki, göklerde olan Babanız da sizin suçlarınızı bağışlasın" (Markos 11,25).
İsa, Baba’nın karşısına pırıl pırıl bir kalple çıkmamızı istemiştir. Eğer kalbimiz iyilikle dolu değilse Tanrı bize ulaşamaz. İsa, affetmenin duanın başlangıcı olarak değerlendirildiğini öğretmiştir : önce iyilikseverlik elbisesini giyin.
İsa’nın bizden istediği bizi yaralayan şeylere karşı duyarsız olmamız değildir. Aksine bizi duyarlı yaratan Tanrı’dır. O’nun istediği affetmeye istekli olmamızdır. Duyarlılığımızı her zaman kontrol altında tutamasak da affetme arzumuzu yönlendirebiliriz.

5) Başkaları İle Beraber Ve Başkaları İçin Dua Etmek
"Babamız… deyin." İsa sadece çoğul olarak dua etmeyi öğretmiştir. Kendimize model olarak aldığımız Göklerdeki Pederimiz duasının hepsi birinci çoğul şahıs olarak söylenmiştir. Bu şekilde İsa bize, Tanrı’nın karşısına kardeşlerimizle beraber çıkmamızın tercih edildiğini iletmiştir.
Bundan böyle tek başımıza değiliz, içimizde tüm kardeşlerimizin sorumluluğunu taşıyoruz. İsa, bireyselliğimizi dua süresince de azaltmaya çalışmaktadır. Ettiğimiz dua ne kadar bireyselse içindeki iyilikseverlik ve Hıristiyanlık tadı da o kadar azdır.
İsa şöyle der : "Yine size şunu söyleyeyim, yeryüzünde aranızda iki kişi, dileyecekleri herhangi bir şey için uyuşurlarsa, göklerdeki Babam dileklerini yerine getirir. Nerede iki ya da üç kişi benim adımla toplanırsa, ben de orada onların arasındayım" (Matta 18,19).
Böylece İsa grup duasının gücünü göstermiştir. Grubun Tanrı üzerinde özel bir etkisi vardır. İsa bunu şöyle açıklar: Onun adına toplanan grup içinde kendisi de dua etmektedir.

6) Her Gerekli Anda Dua Etmek
"Duayla dilediğiniz her şeyi daha şimdiden almış olduğunuza inanın, dileğiniz yerine gelecektir" (Markos 11,24).
İsa bazı zorluklar ve problemler için dua edebilirsiniz bazıları için edemezsiniz gibi bir ayrım yapmamıştır. Böylece Tanrı esrarengiz bir biçimde tüm hayatımızın ve özgürlüğümüzün içine girer.
"Beş serçe kuşu iki meteliğe satılmıyor mu? Ama bunlardan bir teki bile Tanrı katında unutulmuş değildir. Nitekim başınızdaki saçlar bile hep sayılıdır. Korkmayın, siz birçok serçeden daha değerlisiniz" (Luka 12,6). İsa’ya göre bu şekilde Tanrı, varlığımızın küçük detaylarının içine girmektedir. Saç tellerimizi bile sayar.
İmanla yapılan dua, imanımızın ciğerleridir: bizi Tanrı’yla, Tanrı’yı da bizimle beraber yaşatır. Bize sevgi dolu, gerçek ve somut bir ilişki sunar.

7) Kutsal Ruh’u İstemek
"Sizler kötü yürekli olduğunuz halde çocuklarınıza güzel armağanlar vermeyi biliyorsanız, gökteki Baba’nın kendisinden dileyenlere Kutsal Ruh’u vereceği çok daha kesin değil mi?" (Luka 11,11).
İsa, en olağanüstü şeyleri bile Babamızdan istememizi öğretir : tüm iyilikler, sonsuz iyilik ve Kutsal Ruh.
Herşeyden önce bir soruya cevap verelim : biz Kutsal Ruh’a sahip miyiz değil miyiz? Eğer zaten içimizde varsa neden onu istemeliyiz?
Vaftiz ve Kuvvetlendirme Kutsal Sırları sayesinde Kutsal Ruh içimizdedir. Peki içimizde ve üzerimizde gerçekten etkili midir? Kutsal Ruh’un canlı birer tapınağı olduğumuz söylenebilir mi?
Genellikle herkes gibi yaşıyor, herkes gibi düşünüp herkes gibi konuşuyoruz. Yani hayatımız üzerinde Kutsal Ruh’un varlığı pek belirgin değildir. İşte bu sebeple İsa bizi Tanrı’dan Kutsal Ruh’u istemeye davet etmektedir.
İsa’nın sözleri "Tanrı’nın armağanlarının sorumlusu bizleriz" gerçeğini göstermektedir. Kutsal Ruh’a kendini açan da engelleyen de, yine bizleriz. İçimizdeki Kutsal Ruh’un varlığını serbest bırakabilir yada O’nu engelleyebiliriz. Bu baş döndürücü bir sorumluluktur.
Kutsal Ruh’u isteyerek herşeyi istemiş oluyoruz, çünkü Tanrı’yı istiyoruz. Bunun kadar geniş anlamlı başka hiçbir dua yoktur.

Nasıl Dua Edebiliriz?

hristiyanlık
moderator5

Nasıl Dua Edebiliriz?

Üçüncü Amaç: Tanrı’ya Şükretmek İçin Dua Etmek
İsa şükretmeyen insanı azarlamıştır. İyileşen on cüzamlıdan sadece bir tanesi teşekkür edince, şöyle demiştir: "İyileşenler on kişi değil miydi? Diğer dokuzu nerede?"
İsa’nın bu sitemi çok ağırdır. Düşünen ve şükreden insanların oranı hep böyle düşük mü olacaktır? Nankörlük cüzamı üzerimize yapışmıştır.
Tanrı, şükretmemizi bekler. Eğer ondan birşey aldıysak, bunu görmemiz ve bunun için Ona şükretmemiz mantıklıdır.
Şükran, zekanın ve dürüst bir kalbin muhakemesidir. Anlayan ve dürüst bir kalbi olan herkes şükretmesini bilir.
On Emir’de, az yer verilmiş olmasına rağmen, Tanrı’ya şükretmeye yapılan davet, Kutsal Yazı boyunca tekrarlanmaktadır.
Kutsal Kitap’ta ardarda gelen dört beş sayfa içinde bu çağrıya rastlamamak zordur. Mezmur kitabının tamamı şükran duaları ile doludur.
Eğer Tanrı şükretmenin önemi üzerinde ısrar ediyorsa bu, bunun insan için önemli bir ihtiyaç olduğunun göstergesidir. Şükreden insan kendi dengesini bulur : Tanrı’nın emrine girer, Tanrı’yı kendi yerine koyar ve Tanrı’yı herşeyin üzerinde tutar.
Eğer tüm Kutsal Kitap’ta şükretmekten bahsediliyorsa, bu, Tanrı’nın bunu, insanın dini ideallerini gerçekleştirmesinin en kolay yolu olarak gördüğünün işaretidir.
Şükretmeyi öğrenmek, Tanrı ile olan ilişkimizi hayati bir şekilde yaşamayı öğrenmek demektir.

Birkaç Söz Ve Tanrı’nın İyiliği Üzerine Bir Fikir Yeter
Kelimelerle veya kelimeler olmadan da şükredilebilir. Teşekkür etmek için formüllere ihtiyaç yoktur. Birkaç söz ve Tanrı’nın iyiliği üzerine düşünmek yeterlidir. Bu nedenle şükretmek, basit insanlar için basit bir duadır. Zavallıların (fakirlerin) duasıdır.
Düşüncemiz şu olabilir : Tanrı seven bir babadır. Şükretmek, Tanrı’nın armağanlarını bulmaya teşvik eden bir güçtür. Tanrı’nın armağanlarını aradıkça, daha fazlasını buluruz. Gerisi kendiliğinden gelir.
Teşekkür etme yolu değişken ve neşeli bir yoldur. Yol kenarından çiçek toplamaya benzer. Daha birini koparırken daha güzel başka bir tanesini görürsünüz.
Şükran duası hiç yorulmayan bir duadır. Her zaman düşünülecek, görülecek ya da söylenecek daha güzel birşey bulunur. Aynı zamanda dinlendiricidir. Beyni dinlendirir ve kalbi rahatlatır.

Nasıl Dua Edebiliriz?

hristiyanlık
moderator5

Nasıl Dua Edebiliriz?

ŞÜKRETMEYE ALIŞMAK

Bu alıştırma için metoda ve düşünceye ihtiyaç vardır. Kolaydan zora doğru gidilir. Herşey için teşekkür etmekle başlayabiliriz. Özellikle de en zor ulaştığımız şeyler için. Bu, doruk noktasıdır. Ama buraya varmadan önce basit şeylerden yola çıkmak gerekir.
Mesela, hayatınızdaki her mutlu olay için şükredin. Bu, başlangıçtır. Buradan başlamak, ihtiyacımız olan bir fikir hakkında ikna olmaya başlamamızdır. Tanrı iyidir, babadır, bitmez bir incelikle bizi düşünür.
Önemli olan karşımıza çıkan problemler, çatışmalar, acılar ve yaptığımız hatalar için bile şükretmek noktasına gelmektir. İşte o zaman doruk noktasına ulaşmış oluruz.
Her kim hoş olmayan durumlar ve hatta çarmıhlar için teşekkür etme noktasına gelirse, yaşamayı öğrenmiş demektir. Hayatın karşımıza çıkardığı güçlükler karşısında boğulmayan ya da hep su yüzüne çıkabilen kişi Hıristiyandır. Şükretmenin amacı işte budur. Yani, ne fırtına çıkarsa çıksın kurtulmamızı sağlamak.
Nasıl yapılır? Uygulamamız gereken yöntem şudur : Karşısında bulunduğumuz problemi sakin bir şekilde inceleriz, birşey yapamayacağımızı anladığımızda ise bir çocuk masumiyetiyle Tanrı’nın ellerine bırakırız.
Çözemediğimiz bir problemi, güvenle, inanarak Tanrı’ya havale ettikten sonra, O’na teşekkür etmeye başlayabiliriz. Bu noktada iman doğar. Tanrı’dan korkmamaya başladığımız ve Tanrı arzusu her projemizden daha önemli olduğu zaman sevgiye ulaşırız. Böylece teşekkür etmeyi öğrenmenin, yaşamayı öğrenmek olduğunu anlarız.

Dördüncü Amaç : Tanrı’yı Sevmek İçin Dua Etmek
Gönül duası yeni bir dua türü müdür? Hayır, Kutsal Kitap kadar eski bir yöntemdir, fakat diğerlerine göre daha derindir.
"Kalp" kelimesiyle ne ifade etmek istediğimizi belirleyelim. Bahsedilen fiziki kalp değil en mahrem, varlığımızın tamamının bulunduğu, insanın Tanrı’yla, Tanrı’nın insanla karşılaştığı duygusal yönümüzdür. İnsanoğlunun bu merkezi, aynı zamanda zekanın aktif faaliyetlerinin kökenidir. Tüm manevi hayatımızın geçiş noktasıdır.
Bir Hıristiyanın, vaftiz yoluyla içinde taşıdığı "Kutsal Kıvılcım"ı düşünmesi mantıklıdır. Bu sayede Tanrı ile bağlantı kurabilir.
Aziz Thomas, "Doğuştan Gelen Erdemler"den bahsetmektedir: güç, yetenek ve kabiliyet erdemlerinin doğuştan olmaları, bunların bizden değil, Tanrı’dan geldiklerinin işaretidir. Doğuştan gelen erdemler; iman, ümit ve sevgidir. Ve vaftizle ortaya çıkan doğaüstü bir organizma oluştururlar.
Kalpten yapılan dua şudur : Derin iç sessizliği ile Tanrı’nın önüne çıkmak, tüm sözcükleri, düşünceleri, hayalleri bir kenara bırakarak varlığımızın derinliklerini ona açmak ve kendimizi sevmeye zorlamak.
Bu bir basitlik gerektirir: Zor insanlara uygun değildir. Kuşkucu insanların işine yaramaz, gururlular içinse imkansızdır.
- Derin bir iç ve dış sessizlik gerektirir.
- Sevmekten ve sevgi dolu bir sessizliğe girmekten ibarettir.
İçimizde bulunan Kutsal Ruh’un, Tanrı’yı bizimle ve bizim aracılığımızla sevmesine izin vermektir.
Sonuç olarak, Peder Charles De Foucauld’nun dahice ifade ettiği şu düşüncesine ulaşılır : "O, bana sevgiyle bakıyor, ben O’na sevgiyle bakıyorum."

Nasıl Dua Edebiliriz?

hristiyanlık
moderator5

Nasıl Dua Edebiliriz?

Böyle Dua Etmeyi Deneyin
Ateş yakmak için bir kıvılcım yeterlidir. Tanrı’ya tüm içtenliğinizle size duyduğu sevgi için gönülden teşekkür edin.
Şöyle dua etmeyi deneyin:
Baba, bana beslediğin sevgi için sana şükrediyorum.
Daha doğmadan önce beni sevdiğin için sana şükrediyorum.
Beni sonsuza kadar seveceğin için sana şükrediyorum.
Seni düşünemediğim, seni reddettiğim, sana ilgisiz olduğum,
Seni kırdığım zamanlarda beni sevdiğin için sana şükrediyorum.
Bir Yahuda olsam da beni seveceğin için sana şükrediyorum.
Beni bu dakikada sevip, olduğum gibi kabul ettiğin için
Sana şükrediyorum.

Nasıl Dua Edebiliriz?

Bu konu kapatılmıştır

Nasıl Dua Edebiliriz? konusuna benzer konular;

İnancımı Nasıl Savunabilirim? 1. KONU İLE BAĞLANTILI OLARAK BU KONUYU AÇMIŞ BULUNUYORUM UMARIM KENDİMLE VE İNSANLARLA CATIŞMAKTAN KURTULURUM CÜNKÜ TANRI'YA BİR BORCUM VAR VE BUNUN ZMANI GELDİ....

İnsanları nasıl seveceğiz ? Çok çeşitli insan tipleri var.Bir inanlıyı veya sevgiden anlıyan birini sevmek kolay ancak sevgiden rahatsız olan ve sevginin altında bir şeyler arayanlar çok.Öyleyse kendimi ve karşımdakini rahatsız etmeden nasıl sevgimi yaşıyabilirim

Psikolojik bir hastaligi olan ile seytan tarafindan sahiplenmis birini nasil ayrit edebiliriz? Kutsal Kitap seytanin etkisi altina girmis insanlar konusunda bize bir kac ornek vermistir. Bunlardan seytan etkisinde olanlara air bazi belirtileri ve seytanin bu kisileri nasil etkiledigi konusunda bilgi sahibi olabiliriz. Ornek bolumlerden bazilari sunlardir; Matta 9:32-33 " Adamlar çıkarken İsa'ya dilsiz bir cinli getirdiler.Cin kovulunca adamın dili çözüldü. Halk hayret içinde, "İsrail'de böylesi hiç görülmemiştir" diyordu. " Matta 12:22 " Daha sonra İsa'ya kör ve dilsiz bir cinli getirdiler. İsa adamı iyileştirdi. Adam konuşmaya, görmeye başladı. " Matta 17:18 " İsa cini azarlayınca, cin çocuktan çıktı, çocuk o anda iyileşti. " Markos 5:1-20, 7:26-30, Luka 4:33-36, 22:3 (seytan Yahudayi etkisi altina aldi ) Elcilerin...

Müjdeyi duyurmak, ama nasıl? 2 "sorulara bana mantıklı bır sekılde cevap verırsen neden senın dınıne gecmeyeyım...kafamdakı o soruların cevabını alırsam neden hıristiyan olmayayım" şeklinde gelen emailler var. Bu tür emaillere hristiyanların nasıl cevap vermeleri gerektiğini anlatayım; 1. Sorulara Kutsal Kitap'a uygun cevap vermemizdir bizden istenen Kişilerin sorularına "mantıklı" değil, Kutsal Kitap'a uygun cevap vermelisiniz. Mantık kalıpları içine sıkışmak ve daha ilk cümlede şeytanın bize küçük oyununu yutmamalıyız. (Burada şeytan derken soru soran kişileri kast etmiyorum, insanların düşüncelerini belirli kalıplara sokmaya çalışan İblis'i kast ediyorum)

İsa Nasıl Sınanabilir? Bir konuda gerçekten bir karışıklık hissettim. Sanki çelişki varmış gibi. Madem hıristiyanlıkta İsa %100 Tanrı, %100 insan ise yani ruhunda Tanrı varsa neden İncil'de İsa'nın sınandığı geçiyor. Matta 4'de bu konu şöyle anlatılıyor: Bundan sonra İsa, İblis tarafından denenmek üzere Ruh aracılığıyla çöle götürüldü. İsa kırk gün kırk gece oruç tuttuktan sonra acıktı. O zaman Ayartıcı(Şeytan) yaklaşıp "Tanrı'nın Oğlu'ysan, söyle şu taşlar ekmek olsun" dedi. İsa ona şu karşılığı verdi: "İnsan yalnız ekmekle yaşamaz, Tanrı'nın ağzından çıkan her sözle yaşar" diye yazılmıştır. Sonra İblis O'nu kutsal kente götürdü. Tapınağın tepesine çıkarıp "Tanrı'nın oğluysan kendini aşağı at" dedi. "Çünkü şöyle yazılmıştır: "Tanrı, senin için meleklerine...

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Dua : 5- Nasıl Dua Edebiliriz? - Sayfa 5

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler