Guguk Kuşu

Guguk Kuşu

Share to Facebook Share to Twitter Share to MySpace google translate Email it Print it Favorite it

Oyunlar Resimler Gruplar Forum Üyeleri En aktif üyeler

Bedava kitap, konserlerden, film gösterimlerinden email yoluyla haberdar olmak, hristiyanlarla sohbet etmek için;
< < < SİTEMİZE HEMEN ÜYE OLUN! > > >

incil
incil
.TV
Tüm hristiyan radyo ve
televizyonlar
1 Ağustos'ta Şan ve Org Konseri
(İSTANBUL)
Hristiyan Gazete hristiyan hristiyan
Son gönderilen konu ve mesajlar için hemen
gruplarımıza üye olun
Nasıl Hristiyan Olunur? incil
incil
.biz

Rab için, İngilizce'den Türkçe'ye kısa çeviriler yapabilecek gönüllüler aranıyor...

Guguk Kuşu

Bu konuya yeni cevap göndermek için buraya tıklayınız.

Bu konunun bulunduğu bölümde yeni konu açmak için buraya tıklayınız.

Guguk Kuşu

17-01-10, 13:06

Theophilos Theophilos Çevrimdışı
Forumdan atılmış üyelik

YAHşuah (İsa Mesih): Bilmiyorum!
İnanç: Deist
Kutsal Kitaplar: Tevrat Zebur İncil
Kilise: YOK
Bir kilise ayinine katılmak ister misiniz? Fark etmez, ilgilenmiyorum

Guguk Kuşu

GENEL
İngilizce orijinal ismi "One Flew Over the Cuckoo's Nest" olup Türkçe'ye "Guguk Kuşu" olarak çevrilen eserin yazarı Ken Kesey'dir. Bir akıl hastanesinde erkek düşmanı olarak gösterilen otoriter hemşire ile erkek hastalar arasındaki güç ve iktidar mücadelesini anlatan eser, 1975 yılında beyazperdeye de uyarlanmış ve başrolde Jack Nicholson (Mc Murphy) ve Louise Fletcher (Hemşire Ratched) oynamıştır. Akıl hastalarının dünyası ve bulundukları çevre konularında bilgi edinmek isteyen Kesey, eserinin yazım sürecinde bir akıl hastanesinde kalmış ve hastalara verilen özel bir ilacı da denemiştir.

KONU

Hikaye, Chief Bromden ismindeki iri-kıyım bir Kızılderili hasta tarafından anlatılmaktadır. Bromden, kitabın başında Hemşire Ratched'e hizmet eden hastabakıcıların bir takım iğrenç işler yaptıklarını söyleyerek Ratched yönetiminin çürümüş ve kokuşmuş olduğunu ima eder. Hemşireden ve onun adamlarından korkan Bromden, sağlıklı olduğu halde sağır ve dilsiz gibi görünmekte ve bu sayede yönetimin tüm sırlarını kolaylıkla öğrenebilmektedir.

Kaldığı koğuş hakkında bilgiler veren Bromden, Hemşire Ratched'i kalpsiz ve insanlığını kaybetmiş, erkek düşmanı korkunç bir yönetici olarak tanımlarken, koğuştaki ortamı da gerçek dünyadan ayrı ve doğallığı bulunmayan mekanik bir dünya olarak tanımlar. Bromden'a göre, zaman kavramı bile kablolarla dolu kontrol panelinin başında dururken ağının üzerinde gidip gelen bir örümceğe benzeyen Hemşire Ratched'e bağlıdır.

Koğuşundaki akıl hastaları hakkında bilgiler de veren Bromden, özellikle karısının isteğiyle akıl hastanesine yatmış olan kadınsı (koğuştakilerin homoseksüel olduğundan şüphelenip dalga geçtikleri) Dale Harding ve anne baskısı sonucunda kekeme kalıp ruhsal sorunlar yaşamaya başlamış asosyal ve utangaç genç Billy üzerinde durur.

Koğuştakilerin ve özellikle Chief Bromden'ın hayatı Mc Murphy isimli yeni bir hastanın kabulü ile aniden değişir. Erkeksi ve isyankâr bir karakter olan Mc Murphy, daha gelir gelmez Ratched'in adamlarının termometre ve vazelini de dahil ettikleri özel duş uygulamasına karşı çıkarak farkını gösterir. Mc Murphy aslında akıl hastası değildir; sadece hapishanenin kötü koşullarından kurtulmak için deli numarası yapan bir suçludur. Suç dosyası kabarık olan ve 18 yaşından küçük bir kıza tecavüz etmekle de suçlanan Mc Murphy zamanla koğuştakilerin gözünde bir kahrama dönüşmeye başlar. Bunun sebebi de onun Hemşire Ratched ile açıkça mücadele etmesi ve "erkekleri hadım etmeye çalışan cadı hemşirenin" yönetimini her fırsatta eleştirip koğuştakilere özgürlük duygusunu tattırmasıdır.

Mc Murphy'nin yaptıkları, Hemşire Ratched ile dalga geçip onun koğuştaki kurallarını çiğnemenin ötesine geçmeye başlar. Bir keresinde Mc Murphy koğuştaki bazı arkadaşlarını dışarı çıkarıp (kaçırıp) bir tekne gezisine (balık avına) götürür. Bu dönemde özellikle Chief Bromden'a babalık etmeye başlayan ve ondan güçlü bir erkek yaratmaya çalışan Mc Murphy, asi hareketlerinden dolayı elektro-şok uygulamasına gönderilir. Buna rağmen değişmeyen Mc Murphy bir gece koğuş nöbetçisine içki rüşveti vererek koğuşa iki adet fahişe almayı başarır. Amacı sabaha karşı koğuştan kaçmak olan Mc Murphy, utangaç Billy'nin erkekliğe adım atmasını sağlamak amacıyla kaçışını erteler. Sabah olup da Hemşire Ratched ve adamları koğuşa gelince gözlerine inanamazlar. Billy odalardan birinde fahişe ile sızmıştır. Hemşire, Billy'nin annesinin yakın arkadaşıdır ve Billy'nin annesine oğlunun bir fahişe ile birlikte olduğunu söyleyeceğini belirtir. Utanç içindeki Billy bir sinir krizi geçirir ve sakinleşmesi için götürüldüğü doktorun ofisinde bardakla boğazını keserek intihar eder. Hemşire Ratched yaşanan bu olaydan Mc Murphy'i sorumlu tutup onu Billy'nin katili olmakla suçlayınca, Mc Murphy Ratched'e saldırarak hem onun boğazını sıkar hem de elbisesinin üst tarafını yırtarak onun kadın olduğunun tek göstergesi olan iri göğüslerinin koğuştakiler tarafından görülmesini sağlar.

Bu olay sonrasında Mc Murphy'e lobotomi uygulanır ve o artık beyin loblarından biri alındığından adeta ölü bir insandır. Chief Bromden, bu durumun Hemşire Ratched'in zaferi olarak gösterilmesini engellemek amacıyla Mc Murphy'i yatağında yastıkla boğarak öldürür. Sonra da kontrol panelini yerinden söküp pencereye fırlatarak hastaneden kaçar.

ELEŞTİRİ

Ken Kesey, bu eserde iktidar kavgasını cinsler arasında yaşanmış olarak gösterdiği için "sexist" (cinselliğe dayalı) bir eser yazdığı ve de Hemşire Ratched'e karşı Mc Murphy'i kahraman gibi göstererek "misogynist" (kadın düşmanı) bir öykü yarattığı gerekçesiyle eleştirilmiştir.

Guguk Kuşu

18-01-10, 09:12

V E R A V E R A Çevrimdışı
İptal edilmiş üyelik

YAHşuah (İsa Mesih): Tek Rabbimdir!
İnanç: Ortodoks
Kilise: Panagitsa
Bir kilise ayinine katılmak ister misiniz? Zaten katıldığım bir kilise var

Guguk Kuşu

Ben bunu okuduğumda günlerce bunalımdan çıkamamıştım :))))))))

Aynı duyguyu alakasız konularda olsa 1984'ü okuduğumda da yaşamıştım . bak yine aklıma geldi :))))

sevgiler

Not : eline sağlık

Guguk Kuşu

18-01-10, 11:21

Theophilos Theophilos Çevrimdışı
Forumdan atılmış üyelik

YAHşuah (İsa Mesih): Bilmiyorum!
İnanç: Deist
Kilise: YOK
Bir kilise ayinine katılmak ister misiniz? Fark etmez, ilgilenmiyorum

Guguk Kuşu

Ben bu kitap hakkında tez hazırlamıştım. Tezi, anksiyete krizi geçirdiğim dönemde yazdığım için, ailemdekiler hep bu kitabı suçladılar. Şimdi bile bu kitabın adı geçse, hemen konuyu değiştirmeye gayret ederler.

Guguk Kuşu

18-01-10, 12:01

V E R A V E R A Çevrimdışı
İptal edilmiş üyelik

YAHşuah (İsa Mesih): Tek Rabbimdir!
İnanç: Ortodoks
Kilise: Panagitsa
Bir kilise ayinine katılmak ister misiniz? Zaten katıldığım bir kilise var

Guguk Kuşu

Theophilos Mesajı göster
Ben bu kitap hakkında tez hazırlamıştım. Tezi, anksiyete krizi geçirdiğim dönemde yazdığım için, ailemdekiler hep bu kitabı suçladılar. Şimdi bile bu kitabın adı geçse, hemen konuyu değiştirmeye gayret ederler.
:)))))))))))))) gecirtmiş olabilir

Bu konuya yeni cevap göndermek için buraya tıklayınız.

Bu konunun bulunduğu bölümde yeni konu açmak için buraya tıklayınız.

Konu ile alakalı kelimeler
cinsellik, guguk kuşu, kadın düşmanlığı, ken kesey, öykü