Eşcinsellik ile ilgili çeşitli görüşlerin olduğu bir tartışma - Sayfa 5

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Eşcinsellik : Eşcinsellik ile ilgili çeşitli görüşlerin olduğu bir tartışma - Sayfa 5

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
Temple

Eşcinsellik ile ilgili çeşitli görüşlerin olduğu bir tartışma

Evanjelique
Yukarıda kardeşlerimin çoğunun yazdığı düşüncelere katılsam da, insan hatasız yaratılmaz gibi bir düşünceye katılmıyorum..O halde dünyada neden spastik çocuklar,down sendromlular,zeka özürlüler doğuyor?

Isa neden kendisine" annesimi babasimi gunah islemis de boyle olmus" diyen kisilere "gunahtan degil Tanrinin yuceligi gorulsun diye " diyor ?

Tamam Tanrı kendi hatasızdır ama her insanın aynı derecede eşit şartlar altında yaratıldığına iman etmek,Alice'in Harikalar diyarına inanmaktan farksız,mantıkla ve gerçeklerle uzaktan yakından ilgisi olmayan bir mittir ve kendini kandırmacadır..

O halde siz bütün somut ve müspet bilimi,doğuştan gelen genetik bozuklukları görmezden gelerek günaha düşersiniz...

Hatasız olan tek Rab İsa Mesihtir..

GERCEGI carpitnmayin! Isa Mesihe ovguler duzup GERCEGIN SOZUNDEN sapiyosunuz ve bunu yayiyosunuz Imanlilarin TEK KALESI GERCEGIN SOZUNUN yerine kendi ideolojinlerinizi koyuyosunuz!

Eşcinselliği tabi ki Down sendromuyla veya Otizmle bir tutmuyorum ama bir insan doğuştan hem erkek hem dişi genitallerine sahipse (Hermafroditizm) ve dolayısıyla cinsiyet karmaşası yaşıyorsa bunun suçunu ona yüklemek insafsızlıktır..Aynı şekilde, eşcinselliğe de bazen kromozomsal ve genetik mutasyonlar yol açabilmektir..

Bizim imanlı olarak tek söyleyebileceğimiz,eğer kişi bu hisler içerisindeyse,kendini Rabbe ve duaya vererek ,iğrenç olarak Kutsal Kitapça tanınan ''aksiyon'' halinden uzak durmalıdır...

Romalılar 1
24Bu yüzden Tanrı, birbirlerinin bedenlerini aşağılasınlar diye, onları yüreklerinin tutkuları içinde ahlaksızlığa terk etti. 25Onlar Tanrı'yla ilgili gerçeğin yerine yalanı koydular. Yaradan'ın yerine yaratığa tapıp kulluk ettiler. Oysa Tanrı sonsuza dek övülmeye layıktır. Amin.
26İşte böylece Tanrı onları utanç verici tutkulara teslim etti. Onların kadınları bile doğal ilişkiler yerine doğal olmayanları yeğlediler. 27Aynı şekilde erkekler de kadınla doğal ilişkilerini bırakıp birbirlerine karşı şehvetle yanıp tutuştular. Erkekler erkeklerle utanç verici ilişkilere girdiler ve kendi bedenlerinde sapıklıklarına yaraşan karşılığı aldılar.

Simdiiii....Hangisi dogru sizin carpik ve yetersiz "bilim"inizmi?
Yoksa GERCEK VE YASAYAN TANRININ SOZUMU???

COK BASIT BIR SORU...

Moderator Kardesim lutfen yayinlanmasına ızın verın

SİTE YÖNETİMİNİN BU MESAJA NOTU: Lütfen moderatorlerin onaylamasına yönelik mesajlar göndermeyiniz. Bu mesaj sadece Temple için değil, tüm kullanıcılar içindir.

hristiyanlık
valeriani

Margos
ilhanmania
valeriani

Ben yazdıklarınıza hiç bir şekilde katılmıyorum.

Çok çok yanlış bir şey iddia ediyorsunuz.

Yazdığınız tek doğru şey "Veya biz mi öyle sanıyoruz.. " cümlesidir.

Eşcinsellik tamamiyle bir tercihtir. Rab'bin sözünü dinleyeceksiniz ve eşcinsel olmayı seçmiyeceksiniz, hepsi bu kadar basit.

Hırsızlık yapmakta bir tercihtir; ama biz Rab'bimizin sözünü dinleriz ve hırsızlık yapmayız.

Her nasıl ki hırsızlık konusunda ve diğer kötü alışkanlıklar konusunda Rab'bimizin sözünü dinliyorsak, aynı şekilde eşcinsellik konusunda da duyarlı olmalıyızdır.

Rab'bimiz hem cinsle ilişkiye girmeyi İĞRENÇ bir şey olarak nitelendirmiştir. Nokta. Artık bu nitelendirmeden sonra biz yorumlar getirip, eşcinselliği sevimli olarak gösteremeyiz.

Bir de son günlerin bir popüleritesi vardır, sanki eşcinsellik bir tercih değilmiş gibi, bir hastalık olarak nitelendirilir. Hatta olay daha da abartılır bu hastalığın doğuştan geldiği ileri sürülür. İşin çok daha acısı BAZI Hristiyanlar sevimli gözükmek için böyle düşünceleri onaylarlar.

Ben şiddetle karşı çıkıyorum buna!

Eğer siz, eşcinselliği doğuştan gelen bir çağresizlik olarak gösterirseniz Şeytan ile Rab'bi aynı kefeye koyarsınız.

Rab'den kötülük gelmez!

Rab eğer bir şeyi Kutsal Kitabında İĞRENÇLİK olarak adlandırıyorsa, bu iğrençliği insana doğuştan vermez!

Verir diyen, Rab'den kötülüğün geleceğinide savunmuş olur ve Hristiyanlığın ABC'si olan bir şeye zıt düşmüş olur.

Kaş yapalım derken göz çıkartmayalım. İnsanları kırmıyacaz diye, Kutsal Kitap'a aykırı davranmayalım.

Gerçekleri hata yapan kişinin yüzüne karşı söyleyelim ki oda doğru yolu bulabilsin.

Hem cinsle ilişkiye girmek bir İĞRENÇLİKTİR. Çok büyük bir GÜNAHTIR. Bu benim yorumum değil, Kutsal Kitap'ın söylediği bir şeydir.
Cümle cümle inceleyerek gideyim..
6 yaşında bir çocuğun henüz hiçbirşey bilmiyorken 1. sınıfta erkek arkadaşlarının vücutlarına bakmaktan kendini alıkoyamaması bir tercih değildir..
Hırsızlık ile asla aynı kefeye konamayacak kadar ciddi ruhsal, içgüdüsel bir meseledir eşcinsellik.. Kıyaslamak elma ile armudu toplamak gibi birşey olur..
Son günlerin popüleritesi dediğiniz şey yıllarca tıp ilmi ile uğraşmış ve insan psikolojisi üzerine tezler hazırlamış çok kıymetli doktorların ortaya koydukları gerçeklerdir.. Sırf hoşumuza gitmiyor diye gerçekleri inkar etmenin bir manası yok..
Yazınızda katılacağım tek ortak nokta.. Kişinin kenidini tutabilmesidir.. Rabbe gerçekten gönülden bağlı insan onun "yapma" dediği şeyi yapmaz.. Ve Rab hemcins ile ilişkiyi yasaklamıştır, bunun alternatifi yoktur, bu yasağa uymayan Rabden uzaklaşır.. Tüm bu fikirlerde sizinle aynı yolda yürüyorum.. Ama ne yazık ki eşcinsellikte doğru yola yönelme yoktur.. Kişi karşı cins ile evlenir, hatta çocuğu bile olur ama hemcinsini düşünmekten kendini asla alıkoyamaz.. Bu da onun aslında asla doğru yolu bulamayacağı anlamına gelir..
Çok kısa ifade edeyim;

Ben heteroseksüel olarak kız arkadaşımla seks yapmıyorum. Neden? Zina olduğu için. Bu bir tercihtir. Ancak kız arkadaşıma ilgi duymam, ona aşık olmam bir tercih değildir.

Bir homoseksüel, seks yapmamayı tercih etmelidir. Neden? Zina olduğu için. Evlilik dışı yapılan bütün cinsel ilişkiler günahtır. Yani seks yapmamak da bir tercihtir. Ancak bir erkeğin bir erkeğe veya bir kadının bir kadına ilgi duyması, aşık olması bir tercih değildir. Yani eşcinsellik de, eşcinsel duygular da tercih değildir. Bilim bunu kanıtlamıştır.

Olayları sadece cinsellik üzerinden yorumlamak, eşcinsel deyince direk sevişen insanları akla getirmek kadar yanlış bir şey yok. İnsanların duyguları var, yapmayın lütfen. Her şey sizin gördüklerinizle sınırlı değil.
Öncelikle arkadaşın dediklerine katılıyorum ama olaya sex olarak bakmayın bunun duygusal kısmı var ayrıca 7 yaşındaki veya 8 yaşındaki bir erkek çocuğu nerden bilecek böyle şeyleri ve çocukluk arkadaşından hoşlanıcak ben mesela 10 yaşıma yeni girmiştim bir tane abi vardı mahallede onun **** merak etmiştim ve hep merak ediyodum ve geceleri uyurkende ortaokul sonlarında mahalledeki büyük abilerimi ****** şekillerde hayal ediyodum. Hatta gece uykuda olan ****** olayında rüyalanmalarımda hiç bir zaman kadınla sevişmedim! Ben bluğ çağlarımda tam 2 erkeğe aşık olmuştum adeta ama o zamanlar gay olduğumu kabul etmek değil allaha dua ediyodum allahım beni travesti top oğlan yapma diye! EEE sonuç ben istemedim böyle olmayı 2 kere intihara kalkıştım ağladım odama çekildim onuda geçelim lise dönemlerimde tacize uğruyordum herkes top diyordu en samimi arkadaşım bile kavga ettiğimizde bana karı kılıklı diyordu söylermisiniz bana ben mi bunları istedim ? Ben o dönemlerde böyle şeylerin ne olduğunu bilmiyordum ki istemiyordumda öyle olmak hiç bir kız bana bakmıyordu bile karı kılıklı diyordu kıvırtarak yürüdüğümü söylüyorlardı işte bizleri böyle dışlayan horgören sizlersiniz homofobik heterolar bu GÜNAH değil mi ?

Yine söylüyorum irade meselesi eğer bir hetero bayana aşık olamazsa bizde olmayız! Eğer bir hetero bayanla sex ihtiyacını gidermeye engel olamassa bizde olamayız farkımız ne ki ? sadece cinsel kimlik başka türlü hiç bir farkımız yok uzaylıda değiliz. Ama şunuda itiraz etmiyorum günah olduğunu bende biliyorum ama sonuç ?

hristiyanlık
Evanjelique

Sevgili Valeriani,
Lütfen Hristiyan içerikli bir forumda olduğumuzu hatırlayıp,daha uygun söylemlerde bulunun..Tabi yaşadıklarınız ağır olabilir ama bu bayağı ifadeler kullanmanız için bir mazeret değildir...Burası dini bir forum ve heryerin bir adabı vardır..

Temple,sen de agresif uslübuna dikkat et,ben kendi görüşümü lanse falan etmiyorum,Rev. Turgay Üçal'ın yazdığı 'Hristiyan Ahlakı' adlı kitapta,eşcinsellik ve transvestizm hakkında bölümler var..

Ben diyorum ki Tanrı'nın lanetlediği 'aksiyon'dur,arada bir nüans var,eşcinsellik bir gerçektir ve bazen kişinin de elinde olmayabilir,gerçeklere gözümüzü yumduğumuzda extremist islamcı radikal bağnaz ve yobazlardan farkımız kalmaz..

Tanrı'nın lanetlediği ve nefret ettiği 'AKSİYON' dur..Yoksa kişinin içinden eşcinsel hisse sahip olması onun elinde olmayabilir,ama onun elinde olan içindeki iman dolayısıyla kendi hislerine ve iradesine hakim olmasıdır..Eğer bir eşcinsel iradesine hakim olmayıp ilişki yaşarsa Tanrı tabi ki bu hareketi lanetler,çünkü o günaha bakamayan bir Rabdir..Burada eşcinsellik savunulmuyor,
kimsenin eşcinselliği övdüğü ve mazur gösterdiği yok..Kutsal Kitapta kara denen birşeye kimse ak diyemez ama eşcinsellikle eşcinseller arasındaki ayrımı dikkatli yapmalıyız...

Kilise babalarından St. Augustine'in de iman etmeden önceki hayatında kendi ifadesiyle iğrendiği ve utanç içerisinde olduğu sapkın cinsellikle ilgili davranışlar vardır..Ama İsa'nın kanı her günahı yıkayacak kadar güçlü ve engindir..Yeter ki,kişi iradesini Mesih'in sevgisiyle törpülesin ve Rabbe adanmış bir hayat yaşasın...

hristiyanlık
ilhanmania

Sevgili "Valeriani" kardeşin kullandığı bazı ifadeler çok yanlış ifadeler.. Site içinde görmekten ve okumaktan rahatsızlık duyduğum ifadeler.. Kendisini biraz daha hayattan değil de bu sitenin ağırlığına yakışır kelimeler seçmesi konusunda uyarmak istiyorum haddimi aşarak..
Gelelim öbür konulara.. Verdiğim örnekteki 6 yaşındaki çocuk 1986 yılında, yani magazinin, reklamların henüz hayatımızda olmadığı yıllarda sınıftaki erkek arkadaşlarından etkilenen, öpmeye çalışmayan bunu nereden çıkardınız anlamadım öyle birşey demedim, kız arkadaşlarıyla ip atlayan, kuzeniyle örgü ören, evcilik oynayan bir erkek.. İhtilal yasaklı dönem gazeteden okuyamaz, televizyonda zaten sadece trt 1 var trt 2 bile yok henüz televizyondan göremez.. Kaldı ki televizyon diyonuz gazete diyonuz.. Televizyonun icadından çok önce bile eşcinsellik varolduğuna göre bu bir özenti olamaz.. Değildir de zaten.. Hayatında hiç Amerika'ya gitmemiş birinin amerikanın yollarını anlatması gibi bişeydir sizin burada yaptığınız.. Yaşamanız lazım, içinizde hissetmeniz lazım bu hisleri.. Moderatörlerin bu konuya müdahale etmeleri bu konuyu yok saymaları anlamına gelir ki ne yazık ki siz istemeseniz, iğrençlik saysanız, inkar etseniz bile eşcinsellik vardır ve sizin gibilerin bu kışkırtıcı davranış ve bakış açıları yüzünden bu insanlar kazanılmak yerine kaybedilmektedir.. İğrençlik kelimesini büyük harfle yazınca daha iğrenç olmuyor kusura bakmayın.. Burada yapılması gereken kelime üzerinde oyun oynamak olmamalıdır.. Bunun içsel bi güdü olmasına rağmen durdurulabilir, engellenebilir bi his olduğunun öğretisi yapılmalıdır bence.. Yani kişi eşcinsel olabilir, ama başka bi arkadaşın da dediği gibi bunun suç ve günah olduğunu bilir ve bu eylemden uzak durarak Tanrı'ya yakınlaşır.. İnanın daha da mutlu olur..

Yaşadığımız ülkede kendisi gibi düşünmeyen fikirlere yasak konmaya çalışıldığını müslümanlarda görmüştüm hep.. Meğer bizim aramızda da kendi gibi düşünmediği için site yönetimine "yasaklayın bu yazıları" diyebilecek zihniyette kişiler varmış.. Yazdıklarımız tamamen yanlış olabilir, mühim olan o yanlışların düzeltilerek doğruya çevrilmesidir.. Yoksa "yasaklayın engelleyin bu yazıları" demek kolaycılığa kaçmış olur.. Tanrı bir insana tabiki her zaman güzel olanı iyi olanı verir.. Özenti ile yanlış yola sapılmaz.. Hırsız hırsızlık yapar, çalışmaktan kaçmak için, kısa yoldan zengin olmak için.. Dünyevi güzelliklere ulaşmak için.. Oysaki eşcinsellik gerek toplum baskısı adına gerekse insanın kendi iç huzuru adına hiç te özenilesi, merak edilesi bişey değildir.. Hiçkimse kendisini her yönden bu derece rahatsız edecek birşeye özenmez, onu öğrenip uygulamak istemez.. Sırf bu sebeple bile görebiliriz ki eşcinsellik bir tercih olamaz, kişi kendisini mutsuz edecek birşeyi değiştirme imkanı olduğunu bile bile tercih edemez.. Lütfen çok rica ediyorum "bu bir tercihtir" lafınızı üstüne basa basa tekrarlamaktan vazgeçin.. Saygılar..

hristiyanlık
Temple

Evanjelique

Temple,sen de agresif uslübuna dikkat et,ben kendi görüşümü lanse falan etmiyorum,Rev. Turgay Üçal'ın yazdığı 'Hristiyan Ahlakı' adlı kitapta,eşcinsellik ve transvestizm hakkında bölümler var..

Kusura bakma TANRI SOZUNUN yok sayilmasi beni deli ediyor...

Ben diyorum ki Tanrı'nın lanetlediği 'aksiyon'dur,arada bir nüans var,eşcinsellik bir gerçektir ve bazen kişinin de elinde olmayabilir,gerçeklere gözümüzü yumduğumuzda extremist islamcı radikal bağnaz ve yobazlardan farkımız kalmaz..

Bir farkla...GERCEK yok sayilip kisilerin- Reverand olmasi benim icin onemli diil Tanri insanlar arasinda ayrim yapmaz- getirdigi demagojilere( St Augustine benim idollerimden bir tanesidir ayri tutuyorum) GERCEGE bagli imanlilarin karsi cikmasi kadar Kutsal Ruhla dolu olan bir eylem olamaz.
Esenlikler

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Eşcinsellik ile ilgili çeşitli görüşlerin olduğu bir tartışma konusuna benzer konular;

Katolik Kilisesi'nde değişimler ve eşcinsellik Kaynak:Hürriyet Gazetesi Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benedikt, eşcinsellerin din adamı olma yolunu kapayan ve rahip adaylarına "gönüllü psikolojik testler" yapılmasını öngören talimatnameyi imzaladı. Vatikan’daki Katolik Eğitimi Kongregasyonu Başkanı Kardinal Zenon Grocolewski, konu ile ilgili yaptığı basın toplantısında, "Eşcinsellik bir sapkınlık, bir yoldan çıkmadır. Din adamı adayları böyle bir zihin yorgunluğunu çekemez ve Kilise ile inançlılara faydalarından çok zararları dokunabilir" dedi. Kilisede son dönemde patlak veren seks skandalları yüzünden Papa’nın yeniden hazırlattığı talimatnameye göre, psikologlar, din adamı adaylarına testler yapacak. "Derindeki eşcinsel eğilimlerin" yanısıra, eşcinsel olmadığı saptanan...

Çeşitli konular hakkında Amerika'daki inançsal grupların görüşleri Çeşitli konular hakkında Amerika'daki inançsal grupların görüşleri http://www.usatoday.com/news/graphics/2008_pew_religion/flash.htm

Hristolojik (Mesih'in Kimliği ile ilgili) Tartışma ve Sapkınlıklar MESİH'İN KİMLİĞİ İLE İLGİLİ TARTIŞMA ve SAPKINLIKLARA GENEL BİR BAKIŞ: Hristiyanlık öğretisi, ilk yüzyıllardan itibaren çeşitli sapkınlıklarla karşılaşmıştır ve evrensel Kilise, havarisel geleneğin ve Kutsal Yazıların yardımıyla bu sapkınlıkları reddederek Kilise dışına atmaya çalışmıştır. Yeni Antlaşma'nın ve elçisel Hristiyan öğretisinin merkezinde Mesih olduğu için, bu aykırı öğretiler ve hareketler çok büyük çoğunlukla Mesih'in kimliği ve kökeni üzerine kurulmuştur. İlginç olan tarihsel bir gerçek, havariler döneminde ve bunun sonrasında evrensel Kilise için en büyük tehdit oluşturan sapkın öğretilerin Mesih'in insan tabiatını inkar etmiş olmalarıdır. Özellikle Gnostik felsefenin (gizli bilgilerin bedene hapsolmuş insan ruhunu...

Exodus International Kilisesi'nden Eşcinsellik 'e tedavi http://www.guncel.net/gundem/yasam/2008/10/07/iman-gucuyle-escinsellik-tedavisi.htm İman gücüyle eşcinsellik tedavisi <!-- manset sonu --> Amerikan 'Exodus International' kilisesi, eşcinsellikten kurtulmak isteyen insanlara yardımcı olmak iddiasında Exodus, Amerika’da bu aralar yaygınlaşan ‘ex-gay’ Hıristiyan akımın öncülerinden bir kilise. Eşcinselleri ‘kendi cinselliklerini terk etmeye’ çağırıyor. Kilisenin başkanı rahip Alan Chambers, gençlik yıllarında bir eşcinsel iken daha sonraları yaşam şeklini ve cinsel tercihlerini değiştirdi. Şu an eşi Leslie Chambers ve iki çocuğuyla ‘örnek bir aile babası’ figürü çizen Chambers, çeşitli üniversitelerde konferanslar da veriyor. O kadar ki Alan Chambers, Charisma...

4. bölüm - Çeşitli litürjiler ve gizin tekliği 2. KONU Çeşitli litürjiler ve gizin tekliği Litürji gelenekleri ve Kilisenin evrenselliği 1200 Kudüs’teki ilk Hıristiyan cemaatinden İsa’nın yeniden gelişine kadar her yerde havarilerin inancına sadık kalan Tanrı Kiliselerinin hepsi aynı Paskalya gizi törenini yapmaktadır. Litürjide kutlanan giz tek olmasına karşın kutlama biçimleri değişiktir. 1201 Mesih’in gizi öylesine akıl almaz biçimde bereketlidir ki, hiçbir litürjik gelenek bunun ifadesini tüketemez. Bu ritlerin doğuş ve gelişme tarihi şaşırtıcı bir tamamlayıcılıkla bunu göstermektedir. Kiliseler bu litürjik gelenekleri iman sırlarında ve imanda birlikte yaşadıklarında karşılıklı olarak birbirlerini zenginleştirmiş ve her Kilise’ye(Bkz. EN 63-64) ortak olan misyonda ve...

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > Eşcinsellik : 5- Eşcinsellik ile ilgili çeşitli görüşlerin olduğu bir tartışma - Sayfa 5

Click "Give Now", then choose "Turkey"

(Tax-Deductible for US Citizens)

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler