|
|
admin1 Ken Block
|
Burada en çok dikkat etmemiz gereken şey hiç bir günahın bahanesi olmadığıdır. Şeytan'ın burada bize bir oyunu vardır.
İNCİL, YAKUP 1
|
|
Alıntı:
|
|
12 Ne mutlu denemeye dayanan kişiye! Denemeden başarıyla çıktığı zaman Rab'bin kendisini sevenlere vaat ettiği yaşam tacını alacaktır. 13 Ayartılan kişi, ‹‹Tanrı beni ayartıyor›› demesin. Çünkü Tanrı kötülükle ayartılmadığı gibi kendisi de kimseyi ayartmaz. 14 Herkes kendi arzularıyla sürüklenip aldanarak ayartılır. 15 Sonra arzu gebe kalır ve günah doğurur. Günah olgunlaşınca da ölüm getirir. 16 Sevgili kardeşlerim, aldanmayın!
|
İçimizdeki arzuların sebebini genlere, Tanrı'ya bağlayamayız. Eğer yanlışlık nerede diye soruyorsanız ilk insanlar Adem ve Havva'nın cennetten atılması sonucu "Tanrı'nın yüceliğinden ayrı kalmış" olan dünyadaki durumdur. "Tanrı'nın yüceliğinden ayrı kalmak" zaten "kutsal olandan ayrı kalmak" demektir, bunun da anlamı zaten "günah"tır. Bu yüzden Davut, "ben günah içinde doğdum" der. Bu dünya, Tanrı gözünde "NUH TUFANI"nı hak etmiştir. Gökkuşağı bize bunu hatırlatmak için verilmiştir. Bizim Tanrı önündeki halimiz budur.
Bizler bozulmuş bir dünyada yaşıyoruz. Bizler de bozulduk. Yaratılış amacımız Tanrı ile birliktelik ve Tanrı'ya yücelik vermekti.
Hepimizde çeşitli zayıflıklar vardır, hepimiz bir şekilde bir günah ile denenmekteyiz. Kimisi eşcinsellik kimisi gurur kimisi yalan kimisi hırsızlık vs.
Bu konuda HERKESe en iyi önerim Romalılar 7. bölümdür;
|
|
Alıntı:
|
Günah içinde çırpınmak
7O halde ne diyelim? Kutsal Yasa günah mı oldu? Kesinlikle hayır! Ama Yasa olmasaydı, günahın ne olduğunu bilmeyecektim. Yasa, «Açgözlü olma» demeseydi, açgözlülüğün ne olduğunu bilmeyecektim. 8Ama günah, bu buyruğun verdiği fırsatla içimde her türlü açgözlülüğü üretti. Kutsal Yasa olmadıkça günah ölüdür. 9-10Bir zamanlar, Yasa'nın bilincinde değilken diriydim. Ama buyruğun bilincine vardığımda günah dirildi, ben ise öldüm. Buyruk da bana yaşam getireceğine, ölüm getirdi. 11Çünkü günah, buyruğun verdiği fırsatla beni aldattı, buyruk aracılığıyla beni öldürdü. 12İşte böyle, Yasa gerçekten kutsaldır. Buyruk da kutsal, doğru ve iyidir.
13Öyleyse, iyi olan bana ölüm mü getirdi? Kesinlikle hayır! Ama günah, günah olarak tanınsın diye, iyi olanın aracılığıyla bana ölüm getiriyordu. Öyle ki, buyruk aracılığıyla günahın ne denli günahlı olduğu anlaşılsın. 14Yasa'nın ruhsal olduğunu biliriz. Ben ise bedenselim, günaha köle gibi satılmışım. 15Ne yaptığımı anlamıyorum. Çünkü istediğim şeyi yapmıyorum; nefret ettiğim ne ise, onu yapıyorum. 16Ama istemediğim şeyi yaparsam, Yasa'nın iyi olduğunu kabul etmiş olurum. 17O halde bunu artık ben değil, içimde yaşayan günah yapıyor. 18İçimde, yani doğal benliğimde iyi bir şey bulunmadığını biliyorum.İçimde iyiyi yapmaya istek var, ama güç yoktur. 19İstediğim iyi şeyi yapmıyorum, istemediğim kötü şeyi yapıyorum. 20İstemediğim şeyi yapıyorsam, bunu yapan artık ben değil, içimde yaşayan günahtır.
21Bundan şu kuralı çıkarıyorum: ben iyi olanı yapmak isterken, içimde hep kötülük vardır. 22İç varlığımda Tanrı'nın Yasasından zevk alıyorum. 23Ama bedenimin üyelerinde başka bir yasa görüyorum. Bu da aklımın onayladığı yasaya karşı savaşıyor ve beni bedenimin üyelerindeki günah yasasına tutsak ediyor. 24Ne zavallı insanım! Ölüme götüren bu bedenden beni kim kurtaracak? 25Rabbimiz İsa Mesih aracılığıyla Tanrı'ya şükürler olsun! İşte ben aklımla Tanrı'nın yasasına, ama doğal benliğimle günahın yasasına kulluk ediyorum.
|
Bizler günahkarız ve denenme yaşadığımız çeşitli konularla bize sürekli olarak mükemmel olmadığımız, günahkar olduğumuz hatırlatılmaktadır. İşte Tanrı'ya dua ederken, kiliseye gelirken böyle bir Tanrı kutsallığı karşısında eziklik ile geleceğiz ve işte o zaman Tanrı'ya olan ihtiyacımızı, zayıflıklıklarımızı, kurtuluşumuzun ne kadar imkansız olduğunu, lütfa olan ihtiyacımızı göreceğiz.
İşte o zaman "kurtuluşumuzun ne kadar imkansız olduğu" hissi ile İNCİL, MATTA 19'u gerçekten anlayabileceğiz:
|
|
Alıntı:
|
|
25 Bunu işiten öğrenciler büsbütün şaşırdılar, ‹‹Öyleyse kim kurtulabilir?›› diye sordular. 26 İsa onlara bakarak, ‹‹İnsanlar için bu imkânsız, ama Tanrı için her şey mümkündür›› dedi.
|
İşte o zaman "lütfa olan ihtiyacımız" ve "zayıflıklarımız"ın verdiği hissiyat ile İNCİL, 2. KORİNTLİLER 12'u gerçekten anlayabileceğiz:
|
|
Alıntı:
|
|
7 Aldığım vahiylerin üstünlüğüyle gururlanmayayım diye bana bedende bir diken, beni yumruklamak için Şeytan'ın bir meleği verildi, gururlanmayayım diye. 8 Bundan kurtulmak için Rab'be üç kez yalvardım. 9 Ama O bana, ‹‹Lütfum sana yeter. Çünkü gücüm, güçsüzlükte tamamlanır›› dedi. İşte, Mesih'in gücü içimde bulunsun diye güçsüzlüklerimle sevinerek daha çok övüneceğim. 10 Bu nedenle Mesih uğruna güçsüzlükleri, hakaretleri, zorlukları, zulümleri ve darlıkları sevinçle karşılıyorum. Çünkü ne zaman güçsüzsem, o zaman güçlüyüm.
|
Gerçekten bazı günahları ile yüzleşenler yukarıdaki ayetlerin derinlerinde gizli esas anlamları anlayacaklardır.
Tüm bu günahlara karşı bizler nasıl tepki veriyoruz bu da önemlidir, bu da bir değerlendirme konusu olacaktır.
Kişi günahını gördüğünde korkup, Tanrı'ya mı sığınıyor? Af ve tövbe dileyip çaba mı harcıyor? Yoksa günahını bırakmak istemeyip buna uygun sığınacağı uygun teolojiler mi arıyor ya da üretiyor? Yoksa tamamen boş mu veriyor? Yoksa tamamen umursamıyor mu?
Yani aslında tartışmayı bir adım öteye götürüp konuşmamız gereken konu budur.
|
Bu konu üzerine tekrar düşünürken Ken Block kardeşim böyle birşey yazmış. Katılmamak elde değil. İlk mesaj atan eşcinsel arkadaşlardan biri zina yapmakla farkı yok siz kendinizi tutabiliyor musunuz ? diye sormuş.
Kardeşim tutmayıp (tutamayıp demiyorum zina ölümcül bi günahtır çünkü bizim irademizdedir, bilerek isteyerek ve o sırada TANRI'YI BİR KENARA ATARAK işleriz) yaparsak bu günahı günahımızdan pişman olana kadar dua edip rabbe sığınmalı ve tövbe edip böyle şeylere geri dönmemeliyiz.
Tövbe etmeyi beceremeyebilir o an bunu yapmayabiliriz yoldan tamamen çıkabiliriz. Ama biz heteroseksüel (uyuz oluyorum bunu demeye "normal" diyeceğim bundan sonra) hristiyanların işlediği günahları bahane ederek sizin günahınızın kötülüğünü hafifletemezsiniz. Bu durumda her koyun kendi bacağından asılır.
Burda aslında biz olayı çok yaymışız. Kısaca soru sorulmuş cevabıda şu : "Eşcinsel ilişki ve bunu aklından geçirmek dahi günahtır. Tövbe etmelisin" Zira bir çok normal cinsel tercihi olan hristiyan kendine uygun bir eş bulamayınca sizdende kötü bir duruma düşüyor. Kendi doğal herkesinde kabul ettikleri cinselliklerini yaşıyamıyorlar. Ne mutlu bunu bile Rab'be güvenerek onun istediği şekilde yaşayanlara, dürüst olacağım benim için çok ama çok zor olurdu imanda daha çok gelişmem gerekli.
Benimde kendi günahlarım var. Rab'bim hala benim aptallıklarım ve anlık isyankarlıklarıma rağmen bende çalışıyor çok şükür ve kendi yoluna dönmem için bana yardım ediyor.
Tövbe etmek kolay değil cidden eski kendinizden ve bu dünyanın aşırı uç zevklerinden vaz geçmeniz gerekli. Bunu yapmak bazen lütfun etkisiyle hemen bazende yıllar alabilir. Yeterki Rab'bimizin yolundan ayrılmayalım ve onu bütün aklımız, kalbimiz ve canımızla sevmek için çalışalım ve dua edelim.
Not: Benim için bu konuda dua ederseniz beni çok mutlu edersiniz. "Doğru kişinin duası çok etkilidir", aranızda eminim ki benden daha doğru kişiler vardır.