Eskatolojiye Giriş-[b]-XII

Eskatolojiye Giriş-[b]-XII

Share to Facebook Share to Twitter Share to MySpace google translate Email it Print it Favorite it
 





Oyunlar Resimler Gruplar Forum Üyeleri En aktif üyeler



Bedava kitap, konserlerden, film gösterimlerinden email yoluyla haberdar olmak, hristiyanlarla sohbet etmek için;
< < < SİTEMİZE HEMEN ÜYE OLUN! > > >




incil
incil
.TV
Tüm hristiyan radyo ve
televizyonlar
1 Ağustos'ta Şan ve Org Konseri
(İSTANBUL)
Hristiyan Gazete hristiyan hristiyan
Son gönderilen konu ve mesajlar için hemen
gruplarımıza üye olun
Nasıl Hristiyan Olunur? incil
incil
.biz


Rab için, İngilizce'den Türkçe'ye kısa çeviriler yapabilecek gönüllüler aranıyor...



Eskatolojiye Giriş-[b]-XII



Bu konu kilitlenmiştir.

Bu konunun bulunduğu bölümde yeni konu açmak için buraya tıklayınız.

 
  #1  

Eskatolojiye Giriş-[b]-XII

19-06-08, 12:56

teoforos teoforos Çevrimiçi
Özel üye

İnanç: Protestan
Şehir: GAZİANTEP/antalya

Eskatolojiye Giriş-[b]-XII

Bin Yıllık Egemenlik
Aslında bu “bin yıl” sorusu, çok önemlidir. Çünkü herhangi bir milenyum olup olmayacağı eskatolojimizin geri kalanını şekillendirecektir.

Vahiy 20:1 Elinde dipsiz derinliklerin anahtarı ve büyük bir zincir olan bir meleğin gökten indiğini gördüm.
2 Melek ejderhayı, yani İblis ya da Şeytan denen o eski yılanı tutup bin yıl için bağladı.
3 Bin yıl tamamlanıncaya dek ulusları bir daha saptırmasın diye onu dipsiz derinliklere attı, oraya kapayıp girişi mühürledi. Bin yıl geçtikten sonra kısa bir süre için serbest bırakılması gerekir.
4 Bazı tahtlar ve bunların üzerinde oturanları gördüm. Onlara yargılama yetkisi verilmişti. İsa'ya tanıklık ve Tanrı sözü uğruna başı kesilmiş olanların canlarını da gördüm. Bunlar, canavara ve onun putuna tapmamış, alınları ve elleri üzerine onun işaretini almamış olanlardı. Hepsi dirilip Mesih'le birlikte bin yıl egemenlik sürdüler.
5 İlk diriliş budur. Ölülerin geri kalanı, bin yıl tamamlanmadan dirilmedi.
6 İlk dirilişe dahil olanlar mutlu ve kutsaldır. İkinci ölümün bunların üzerinde hiçbir yetkisi yoktur. Tanrı'nın ve Mesih'in kâhinleri olacaklar ve O'nunla birlikte bin yıl egemenlik süreceklerdir.
7 Bin yıl tamamlanınca Şeytan, atıldığı zindandan serbest bırakılacak.
8 Yeryüzünün dört bir bucağındaki ulusları Gog ve Magok'u saptırmak ve onları savaş için bir araya toplamak üzere zindandan çıkacak. Toplananların sayısı denizin kum taneleri kadar çoktur.
9 Yeryüzünün enginliklerinden geçerek kutsalların ordugâhını ve sevilen kenti kuşattılar. Ama gökten ateş yağdı ve onları yakıp kül etti.
10 Onları saptıran İblis ise, canavarla sahte peygamberin de içinde bulunduğu ateş ve kükürt gölüne atıldı. Gece gündüz, sonsuzlara dek işkence göreceklerdir.
11 Büyük, beyaz bir taht ve tahtın üzerinde oturanı gördüm. Yer ve gök O'nun önünden kaçtılar ve yok olup gittiler.
12 Tahtın önünde duran büyük küçük, bütün ölüleri gördüm. Sonra bazı kitaplar açıldı. Yaşam kitabı denen başka bir kitap daha açıldı. Ölüler, kitaplarda yazılanlara bakılarak yaptıklarına göre yargılandı.
13 Deniz, kendisinde olan ölüleri, ölüm ve ölüler diyarı da kendilerinde olan ölüleri teslim ettiler. Her biri, yaptıklarına göre yargılandı.
14 Ölüm ve ölüler diyarı, ateş gölüne atıldı. İşte bu ateş gölü, ikinci ölümdür.
15 Adları yaşam kitabında yazılmamış olanların hepsi, ateş gölüne atıldı.
Bazı Hristiyanlar bu bölümün anlamının şöyle olduğunu düşünüyorlar: Gelecekte bir tarihte İsa, dünyaya gelerek Kudüs’te dünyasal bir Krallık kuracak, bin yıl boyunca egemenlik sürecek. Bu bin yıllık egemenlikten sonra sonsuzluk başlayacak.Böylece bu Hristiyanlar buradaki“bin yıl” rakamını gerçek anlamıyla düşünmektedirler. Bu durumda bu egemenliğin bin takvim yılı olacağı beklentisi içindedirler. Yani onlara göre tarihin sonunda ve gerçek bir bin yıl süresince bir egemenlik olacaktır (Pre-Milenyum).

- Fakat “bin yıl” sembolik bir sayıdır. Bu “bin yıl” şeklinde sembolik bir rakamla tarif edilen süreç Mesih’in birinci gelişi ile ikinci gelişi arasındaki süreyi tanımlamak için kullanılan sembolik bir ifadedir.
- Bu “bin yıl” Mesih’in gelmesi ile başlayıp; dirilişle sona erecektir. Bunun anlamı da, şimdi içinde yaşadığımız zamanın bu belirtilen bin yıl olduğudur (A-Milenyum). Bu ikinci görüş, kilise tarihi boyunca büyük bir çoğunlukla kabul edilmiş olan bir görüştür. Bu düşünce çoğu kilise babalarının [Augustin gibi] görüşleriydi. Çoğu Reformistlerin Calvin ve Luther gibi kişilerin görüşleri bu yöndeydi. Bu görüşün geleneksel ismi Amilenium Görüşüdür. Bu da, takvim anlamında gerçek bir bin yıllık egemenlik sürecinin olmadığı görüşünü kasteder.





Bu konu kilitlenmiştir.

Bu konunun bulunduğu bölümde yeni konu açmak için buraya tıklayınız.



Eskatolojiye Giriş-[b]-XII konusuna benzer konular;



Konu ile alakalı kelimeler
Yok






Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2010, Jelsoft Enterprises Ltd.


Nefret üzerine sevgi inşaa edilemez