Fırat Çölgeçen
Evlilikte yetki
Bir Eşte Aranan Nitelikler
Aşağıdaki yazılım, bana ait değil; sayın Yılmaz TAHAN'A aittir:
Yaşadığımız yörenin geleneklerine göre kişi eşini kendi mi seçer ? Eğer böyleyse ve karşı cinsten birini çekici buluyorsanız hangi adımları atmalısınız ? İlk önce kendinize: " Niyetim gerçekten evlenmek mi ? " diye sorun. Yalnış beklentiler uyandırarak başkasının duygularıyla oynamak acımasızca bir davranıştır ( S. M. 13:12 ). Sonra kendinize şunu sorun: " Ben evlenecek durumda mıyım ? " Bu iki sorunun yanıtı olumluysa; bundan sonra atacağınız adım kendi yörenizin geleneklerine göre değişir. Bazı ülkelerde, kendisini bir süre gözledikten sonra kişiye yaklaşabilir ve onu daha yakından tanıma arzusunda olduğunuzu ifade edebilirsiniz. İlgi duyduğunuz kişiden olumsuz karşılık gelirse, durum tatsız bir bir noktaya gelene dek ısrar etmeyin. Bu konuda karşı tarafın da karar verme hakkı olduğunu unutmayın. Fakat olumlu bir yanıt verilirse; birlikte zaman geçirmek üzere bir düzenleme yapabilirsiniz. Bu söz konusu kişiyle evlenmenin bilgece bir şey olup olmadığınıza görmenize olanak sağlayacaktır.Bu aşamada nelere dikkat etmelisiniz ?
Bu soruyu yanıtlamak için gözünüzde iki çalgıyı canlandırın; biri piyano, diğeri gitar olabilir. Doğru akort edilmişlerse; her ikisi de çok hoş solo müzik üretebilir. Fakat bu çalgılar, birlikte kullanıldıklarında ne olur ? Bu kez birbirine göre akort edilmelidirler. Gelecekteki eşinizle durumunuz da buna benzer. Birbirinize göre akort edilmiş misiniz ? Diğer bir deyişle uyumlusunuz mu ?
Ortak inanç ve ilkelere sahip olmanız önemlidir. Elçi Pavlus, şöyle yazdı: " İmansızlarla uygunsuz boyunduruğuna girmeyin " ( 2. Ko. 6:14; 1. Ko. 7:39 ).Tanrı'ya olmayan inancınızı paylaşmayan biriyle yapılan evlilik büyük olasılıkla şiddetli bir geçimsizliğe yol açacaktır.
TANRI üç katlı bir sevgi bağı ile kendisiyle ve birbirimize bağlı olmamızı istiyor ( Vaiz 4:12 ).
Güvenebileceğiniz, birlikte yürebileceğiniz, paylaşabileceğiniz, geleceği birlikte planlayabileceğiniz, zorluklara birlikte katlanabileceğiniz bir hayat arkadaşınız varsa hayatınızın daha sağlıklı , keyifli, huzurlu ve hafif geleceğinden hiç kuşkunuz olmasın ( prof. Osman Müftüoğlu ).
Evlenmeden önce; yaşıtlarımla birlikte herhangibir eğlenceye gittiğimde, hoş bir vakit geçirdiğimi sanırdım. Ancak eğlenceden eve döndüğümde; içimde dolmayan bir boşluğun varlığını hissederdim. Bu durum, evlenene kadar sürdü. Sevecen,değerli ve uyumlu eşim sayesinde yaptığım herşeyin daha iyiye gittiğine ve içimdeki boşluğun dolmaya başladığına tanık oldum. Kutsal Kitap' ın Yaratılış bölümünde bunun aslında Tanrı tarafından tasarlanan evliliğin doğal bir sonucu olduğunu görmekteyiz. Yaratılış bölümünde, Tanrı Adem'i yarattıktan sonra " Her şey iyi oldu " demişti. Evlilik kurumu, Tanrı tarafından tasarlınmıştır ki; bu nedenle Tanrı, her evliliğin sağlıklı, kalıcı olmasını arzular. Bie evliklikte; eşler arasındaki uyum, herkes tarafından görülebilen bir özelliktir.
Yukarıdaki yazılım için; sayın Yılmaz TAHAN'a Rab'de teşekkür ederim.
YHVH, sizi lütfu ile; evlilikte, dünyasal yaşamda her daim korusun.