hristiyanlık
NCyril

Evlilikte yetki

Gizemm
Fırat Çölgeçen
"Ey kadınlar, Rab'be bağımlı olduğunuz gibi, kocalarınıza bağımlı olun. Çünkü Mesih bedenin kurtarıcısı olarak kilisenin başı olduğu gibi, erkek de kadının başıdır. Kilise Mesih'e bağımlı olduğu gibi, kadınlar da her durumda kocalarına bağımlı olsunlar. " ( Ef. 5: 22-24 )

"Ey kadınlar, Rab'be ait olanlara yaraşır biçimde kocalarınıza bağımlı olun. " ( Koloseliler 3:18 )

"Bunun gibi, ey kadınlar, siz de kocalarınıza bağımlı olun. Öyle ki, kimileri Tanrı sözüne inanmasa bile, tanrı korkusuna dayanan temiz yaşayışınızı görerek söze gerek kalmadan karılarının yaşayışıyla kazanılsınlar. " ( 1. Ptrus 3:1-2 )

" Ey kocalar, Mesih kiliseyi nasıl sevip onun uğruna kendini feda ettiyse siz de karılarınızı öyle sevin. Mesih kiliseyi suyla yıkayıp Tanrısal sözle temizleyerek kutsal kılmak için kendini feda etti. Öyle ki, kiliseyi üzerinde leke, buruşukluk ya da buna benzer bir şey olmadan, görkemli biçimde kendine sunabilsin. Amacı kilisenin kutsal ve kusursuz olmasıdır. Aynı biçimde kocalar da karılarını kendi bedenleri gibi sevmelidir. Karısını seven kendisini sever. Hiç kimse hiçbir zaman kendi bedeninden nefret etmemiştir. Tersine, onu besler ve kayırır; tıpkı Mesih'in kiliseyi besleyip kayırdığı gibi. Çünkü bizler O'nun bedeninin üyeleriyiz. ' Bunun için adam annesini babasını bırakıp karısına bağlanacak, ikisi tek beden olacak. ' Bu sır büyüktür; ben bunu Mesih ve kiliseyle ilgili olarak söylüyorum. Size gelince, her biriniz karısını kendisi gibi sevsin. Kadın da kocasına saygı göstersin. " ( Efe. 5: 25-33 )

" Bunun gibi, ey kocalar, siz de zayıf varlıklar olan karılarınızla anlayış içinde yaşayın. Tanrı'nın lütfettiği yaşamın ortak mirasçıları oldukları için onlara saygı gösterin. Öyle ki, dualarınıza bir engel çıkmasın. " ( 1. Petrus 3:7 )

Rabbin sevgisi ve ışığı sizinle olsun.
Kadın erkek ilişkisiyle ilgili ayetlerin bazılarını tam anlayamadım.Mesih kilisenin başı ve erkek kadının başıdır deniyor.Kilisenin Mesih e bağımlı olduğu kadar kadının da kocasına bağımlı olması gerektiği yazılıyor.Ancak şöyle bir durum var.Kilise Mesih e tapar!Kilisenin Mesih e bağlılığı tapınmasıdır.Bu ayete bakınca sanki kadının erkeğe tapması isteniyormuş gibi geliyor bana(biliyorum kızacaksınız ama içimden geçeni söyledim)ve dolayısıyla ayeti biraz garipsiyorum,açıklarsanız bazı şeyleri kafamda daha iyi oturtabilirim.
Sevgiler
Sevgili kardeşim,
Kutsal Kitap'ı okurken her şeyi olduğu gibi mi alıyoruz? Burada bir benzetme yapılmış, daha çok paralellik belirtilmiş.

Evlilikte yetki