Facebook üzerinden Ego orgazmı (ZYNP NUR) konusu
284 kez okundu,
0 kez cevaplandı. En son mesaj
admin1 Ken Block tarafından gönderildi.
Facebook üzerinden Ego orgazmı (ZYNP NUR) konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

06-07-11, 03:45
admin1 Ken Block
Facebook'a üye olmamakta senelerce direndim. Birçok nedenim var kendimce. En barizi de sanal ortamda insanların bir tür "ego orgazmı" yaşadıklarını düşünmemdi. Birkaç aydır Fcbk kullanıcısıyım; düşüncelerimde haklı çıktım. Teknolojinin gözü kör olsun.
Değerli bir arkadaşım internet kullanımının dilin bozulmasını ve popüler çöküşü inanılmaz ölçüde hızlandırdığını söyledi; katılıyorum. Ama o "elimde olsa yasaklarım" filan diyor; hiç benim çözümüm değil yasaklamak. Her neyse. Söylediğim gibi birkaç aydır Fcbk kullanıcısıyım. Benim için yeni bir gözlem kaynağı oldu bu "ortam". Binlerce kez dillendirilen, "arkadaşlar"ın fotoğraf albümlerinin sapıkça incelenmesinden dem vurmayacağım. Artık işin fetişist manyaklığı, röntgenciliğe varan hadsizliği o kadar ortada ki sarf edilecek söz kalmadı gibi.
Her şey, bütün seviyesizlikler bir yana, paylaşılan iletiler beni benden alıyor; bu iletilerin ardında yatan ego sorunları gözüme gözüme giriyor. Nasıl fark edemiyorlar ki? Mesela eski sevgiliye göndermeli "insan doğmuşsun ama adam olamamışsın"lar, "kadın incedir, erkek odundur" kapısına çıkan önermeler, "son sözü söyledim koymadı mı", "sana kırmızı çok yakışıyor" tadında bayat mı bayat, insanlıksız yakıştırmalar, tripler, üstten bakmalar... Bunları yazıp kendilerini yücelmiş hissediyorlar. Çünkü birileri aşağılanmazsa oturdukları taht (?) yeterince değerli gözükmeyecek.
Yozlaşmanın en güzel (!) örneğini veriyorlar, bihaber. Böyle olunca Rousseau'nun yoz topluma dair savlarına katılmamak mümkün değil. Kendine yeterliliğini, güvenini ve sevgisini yitirmiş olan yoz birey, yaşadığı toplumda bir statü kazanabilmek ve bu statüyü sürdürebilmek için başka bireylere karşı psikolojik bağımlılık geliştiriyor. Doğasındaki kendini sevme duygusu egoizme dönüştüğü için özgüvenini başkaları üzerinden inşa etmeye çalışıyor. Bakın Rousseau 18. yüzyılda sanki bugünü yaşayıp şöyle açıklamış:
"Yalnızca bizimle ilgili olan kendimizi sevme, ihtiyaçlarımız karşılandığında mutluluk getirir; oysa, bencillik, kişinin kendisini hep başkalarıyla kıyaslamasına yol açar ve kişi hiçbir zaman tatmin olamaz. Çünkü bu his, başkalarının bizi, kendilerinden çok önemsemesini gerektirir ki bu da imkânsızdır. (...) İnsanı gerçekten kötü yapan (...) diğerlerinin görüşlerine bağımlılığıdır."
Emile, ss. 174-175.
Bence de birçok kötülüğün temelinde diğerlerinin görüşlerine bağımlılık yatıyor. Toplumsallaşmanın sonucunda ortaya çıkan yozlaşma o kadar derinleşmiş ve genlerimize işlemiş ki düştüğümüz durumdan sıyrılıp kurtulmamız hiç de kolay değil. Fcbk'ta paylaşılan iletiler de içine düştüğümüz durumun korkunç yüzüne örnek. Benim gördüğüm kadarıyla iletisinde onu bunu kötüleyenler bunu doğal bir dışavurum olarak yapmıyor. Bazen gerçekten bunalır ve saçmalarız, ki bu son derece insani bir şeydir. Ama bazıları da sürekli aynı temalı özlü (!) sözler yazıp duruyor. Arabesk aşk ve ihanet sözleri havada uçuyor. Çok rastladığım başka bir şeyse, eski sevgiliye laf sokarak yeni sevgiliye yol yapan, "sevgili dediğin şöyle olacak, böyle olacak" içerikli erkek tarifleri. Bunlara bir de, "çok güzelmiş, çalıyorum" diye yorum yazıp kopyala-yapıştır ileti paylaşanlar güruhu ekleniyor. Hep karşındaki haksız, sen haklısın öyle mi? O şerefsizdi, pislikti, kıymetbilmezin tekiydi; buna karşılık sen süpersin. Geçin artık bu liseli triplerden ey ahali! Değeriniz kendinizden menkul olsun; daha doğrusu zaten öyledir de, bunun farkına varın.
Ego orgazmı. Bütün bu döngülerin sonunda "cümle alem" görecek şekilde biri kötülenir. Daha vahimi kimi zaman bu var olmayan biridir; maksat birini kötülemek, dikkat çekmek, oflayıp puflamak, "ne oldu, neyin var" diye sorulmasını sağlamaktır. Maksat "dertlerimle olgunlaştım" havası yaratmaktır. Başıboş insanların çok meşgulüm havası yaratmak için yırtınması benzeri bir durum. Psikolojik, hatta psikiyatrik vaka. Olgunluktan, düşünme kabiliyetinden zerre nasiplenmemiş insanların "hayat çok zor" naraları bunlar. İşte böylelerine bataklık gülü diyorum ben. Çamurdan beslenen çamur güller. Acı çekiyor gözükmenin dayanılmaz hafifliği. Ama yapacak bir şey yok, mutsuz olmaya mahkûmlar. Çünkü Rousseau babamız ne demiş? "Bu his, başkalarının bizi, kendilerinden çok önemsemesini gerektirir ki bu da imkânsızdır."
ZYNP NUR
http://dalgadenizde.blogspot.com/201...go-orgazm.html
Facebook üzerinden Ego orgazmı (ZYNP NUR)
BU ÜYELİK; Hristiyan Forum SİTE YÖNETİMİ ORTAK KULLANIM HESABIdır.
UYARI: Email adresleri çalışmayan üyelikler OTOMATİK olarak, forum sistemi tarafından, BOUNCE kullanıcı grubuna taşınırlar. Bu durumda olan üyeler hristiyannet@gmail.com adresine email atmalıdırlar.
Sınav için dua isteği (26 Mayıs)
Facebook profilimiz
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /
Facebook üzerinden Ego orgazmı (ZYNP NUR)
Facebook üzerinden Ego orgazmı (ZYNP NUR) konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil