admin1 Ken Block
Facebook'ta kimlik bilgileri güvenliği konusu
Mark Zuckerberg özür dılemeyecek. Fakat Facebook'un 26 yaşındaki CEO'su ve kurucusu bazı küçük değişiklikler yapacağına söz veriyor. Onun özür içermeyen özrü, Facebook'un gizlilik -aslında gayet gizlilik karşıtı- politikalarını değiştirmesi üzerine tırmanan öfkenin ardından geldi. Zuckerberg masum bir çocuk edasıyla Facebook'un kurallarını insanların daha fazla bilgi paylaşmasına yardımcı olmak için değiştirdiklerini iddia etti. Çünkü "Daha şeffaf ve iç içe geçmiş bir dünya daha iyi bir yer." Bu gülünç zırvalara ilaveten, Zuckerberg gelen şikâyetleri gidermek için Facebook'un gizlilik politikasını değiştirmek niyetinde olduğunu da söyledi. (The Washington Post'un başkanı
Donald E. Graham Facebook'un yönetim kurulunda. Fakat bana yolladığı elektronik postada bununla bir ilgisinin olmadığını söyledi. Şirket kısa bir süre önce Newsweek'i satışa çıkardı.) Bunların sağlam değişiklikler olacağından şüpheliyim. Öyle olsa bile, iş işten geçti.
Facebook'un mevcut sıkıntıları Nisan'da başladı. Üyelerini kendileri hakkında daha fazla bilgi paylaşmaya zorlayan yeni kurallar getirdi. Yelp (kullanıcıların çeşitli markalar hakkında yorum yazdıkları bir site), Pandora ve Microsoft gibi ortaklarıyla elindeki bilgileri paylaşacağını da söyledi. Teknoloji guruları tepki gösterdi. Bazı kullanıcılar siteden ayrılacaklarını kesin bir dille söyledi. Hükümet yetkilileri dava açmakla tehdit etti. Facebook saçma bir biçimde, yeni politikasının yanlış olmadığı karşılığını verdi; ama hâlâ yeterince inandırıcı olamadı. Nihayet, Zuckerberg Facebook'un gizlilik ayarlarını düzenlemeyi kolaylaştıracağına dair söz verdi.
Hazır ve nazır bekliyoruz, peki ne oldu? Hiçbir şey. Facebook son beş yılda kişisel gizlilik politikasını daima tek bir istikamette defalarca değiştirdi. Hep aynı oyun sahneye konuyor. İnsanlar şikâyetlerini dile getiriyor. Facebook ağırdan alıyor ve işbirliğine yanaşmıyor. Sonra geri adım atıyor. Pişmanmış gibi davranıyor. Sonunda birazcık ödün veriyor. Bu ödünden sonra hiç kimse Facebook'un geçmişe kıyasla daha fazla bilgiyi elinde bulundurduğunu fark etmiyor gibi. İşin aslı, Zuckerberg verilerinize gereksinim duyuyor. Facebook müşterisi değil envanterisiniz. Facebook'un sattığı bir ürünsünüz. Facebook'un gerçek müşterileri reklâmcılar. Facebook'un grubunuzda yer almayan kişilerle hiçbir bilginizin paylaşılmayacağını söyleyen, bir cümleden ibaret 2005 tarihli gizlilik politikasını hatırlayın. Şimdiyse gizlilik politikası ABD Anayasası'ndan daha uzun. İçeriğin anlaşılması için avukat lazım. Niçin? Kabaca, Facebook'un itici gücü reklâmcılar, üyeleri değil.
Bu yüzden Facebook hesabımı kapattım. Başkaları da Facebook'u terk ediyor. Yazılım yöneticisi arkadaşım bana gönderdiği elektronik postada, "Bana ve arkadaşlarıma ait kişisel bilgileri ve hobileri kamuoyuna açma çabaları beni ürpertiyor. Şimdi Facebook'a çok seyrek giriyorum. Çünkü artık onlara hiç güvenmiyorum" diyor. Ayrıca şirket alanına hâkim olmakta zafiyet gösteriyor gibi. Geçenlerde, Facebook'un üst düzey yöneticilerinden Elliot Schrage, bana Facebook'un müşterilerine ait bilgileri reklâmcılarla asla paylaşmadığını söyledi. Bir hafta sonra Facebook'un tam da bunu yaptığı ortaya çıktı. Schrage'in yalan söylediğini düşünmüyorum. Verinin kasten sızdırıldığını düşünmüyorum. Kuşkusuz bu daha korkutucu... (Bir Facebook sözcüsü bunun bir yazılım arızasından kaynaklandığını ve üstesinden gelindiğini söyledi.)
Emin olun, bunların hiçbiri Facebook'a zarar vermeyecek. Şirket bu yıl 1 milyar dolarlık bir gelir bekliyor. 500 milyon üyesi var ve 400 milyondan bu rakama sadece dört ayda ulaştı. Bu skandal Facebook'un multi-milyarder olma yolunda küçük bir duraklama. Bütün bunlara dünyayı sadece daha iyi bir yer haline getirmek isteyen şirin, idealist bir çocuk neden oluyor. Korkuyla ürperdiniz mi?
NEWSWEEK TURKIYE
Facebook'ta kimlik bilgileri güvenliği konusu
GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ

Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız
Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler