candan
Benim kisisel, ozel gunahim digerlerini nasil etkileyebilir?
Eger terkedilmis bir adada bir basiniza yasiyor olsaniz kisisel gunahiniz sizden baskasini etkilemiyebilrdi. Ancak o adada yasamadiginiza gore, buyuk olasilikla aileniz, arkadaslariniz en azindan arada sirada da olsa gorustugunuz tanidiklariniz olmali. Gunahin sonuclari vardir ( Romalilar 6:23 ). Bu, yaratilista ortaya konulmus bir prensiptir. Yaratilmis olan her seyin kendinden sonrakinlerde kendini gosteren bir tohumu bulunmaktadir ( Yaratilis 1:11, 21, 25 ). Bir baska deyisle, misir ekecek olursaniz bu tohumdan elma agaci buyumesini bekliyemezsiniz. Eger kopegi ciftlestirirseniz kedi dogmuyacaktir. Gunah ekecek olursaniz bunun sonuclarinin dogmayacagini dusunemezsiniz. Gunahlarin sonuclari bizimle iliski icinde olan kisileri de etkileyecektir bu da "ortaklik" denilen prensip olarak bilinmektedir. Bunun anlami etrafinizda sizle iliski icinde olanlar araciligi ile veya ozel ya da genel yaptiginiz secimlerle siz bereket alabilir ya da yaralanabilirsiniz.Insanl ar gozle gorulur sonuclari olmayan gunahlar isleyebilirler ama gizlide olan seyler bir gun elbet kendini ortaya cikaracaktir. " Çünkü açığa çıkarılmayacak gizli hiçbir şey yok; bilinmeyecek, aydınlığa çıkmayacak saklı hiçbir şey yoktur. " ( Luka 8:17 ). Gizli olan gunahlariniz bir gun ortaya ciktiginda durustlukle bunlarin hic kimseyi etkilemiyecegini iddia edebilir misiniz?
Bir baska prensipe goz atalim simdi. " Ama siz dua edeceğiniz zaman iç odanıza çekilip kapıyı örtün ve gizlide olan Babanız'a dua edin. Gizlilik içinde yapılanı gören Babanız sizi ödüllendirecektir...Öyle ki, insanlara değil, gizlide olan Babanız'a oruçlu görünesiniz. Gizlilik içinde yapılanı gören Babanız sizi ödüllendirecektir. " ( Matta 6:6,18 ). Kutsal Yazilari okudugumuzda hem olumlu hem olumsuz olarak isleme koyabilecegimiz bir prensibi gorebiliriz. Gizlice yaptigimiz seyleri Tanri acikca odullendirecektir. Eger Rabbe dua edecek ve oruc tutacak olursak odullendirilecegiz. Ayni sekilde eger gizlice gunah isleyecek olursak bunun da odulunu acikca alacagimiz prensibini ortaya atabiliriz.
Gunahin en buyuk sonucu olumlu ruhumuz olabilir. Hezekiel 18:4 bize gunah isleyen ruhun olecegini ve Romalilar 6:23 de gunahin bedelinin olum oldugunu soyler. Burda iman ederek yeni yasam almamis olan dogasal olarak gunah islemeyi huy haline getirmis insanlardan bahsedilmektedir. Yeniden dogmus yani Rab ISa Mesih'i kurtarici olarak kabul etmis biz Tanri cocuklari icin hem ozel hem de herkese acik bir standartimiz vardir. " Sonuç olarak, ne yer ne içerseniz, ne yaparsanız, her şeyi Tanrı'nın yüceliği için yapın. " ( 1 Korintler 10:31 ). Tanri'nin cocugu sadece Tanri'yi yuceltmek amaci ile yasamayi arzular ve bazen bunu beceremsek bile Tanri kendisi ile iliski icinde olmamizi saglama yolu acmistir ( 1 Yuhanna 1:9 ). Bunun anlami da sudur, Bizde yasayan ve bizim araciligimizla calisan Kutsal Ruh'a teslim olmaktir ki boylece yenilenmis olarak yasayabilelim. Bu konuda secim yapma hakkina sahibiz.
Derleyen
candan
Çünkü yaşam veren Ruh'un yasası, Mesih İsa sayesinde beni günahın ve ölümün yasasından özgür kıldı.
Şimdi her şeyi aynada silik bir görüntü gibi görüyoruz, ama o zaman yüz yüze görüşeceğiz. Şimdi bilgim sınırlıdır, ama o zaman, bilindiğim gibi tam bileceğim.
İşte böylece, kalıcı olan üç şey vardır: iman, ümit ve sevgi. Bunlardan en üstün olanı da sevgidir.