| zocor |
|
Selam.. Benim bakış açımı mekaniksel ve mantıksal olarak değerlendirmişsiniz teşekkür ederim.. Cevabınızdaki örnekte benim yaşamam için kendini feda etmiş bir öz abim ile İsa' nın durumu tamamen farklı değil mi? Tamam ben "kavga" etmişimdir böbreğimden bıçaklanmışımdır, öz abim bana böbreğini verir kurtulurum, bende içimden kavga ettiğim için yaralandım bir daha kavga etmeyeceğim derim.. Veya "aşırı hız" yapmış ve sonuçta kaza yapmışımdır, öz abim bana kan verir yaşarım ve bundan sonra aşırı hız yapmam.. Verdiğiniz örnek de bu paralelde olmak üzere hep "geçmişteki" kötü davranışlar (dinsel bakış ile günahlar) ; kavga, aşırı hız gibi yapılmaması gereken davranışlar için öz abimin bana yaptığı kefaretlerdir.. O zaman İsa bizim geçmişteki günahlarımız için kefaret olup acı çekmiştir öyle değil mi? Yoksa ileriye dönük günahlar için bir acı (kefaret) de sözkonusu mudur ? Teşekkürler.. |
| zocor |
|
Selam.. Muhakkak her insan hayatı boyunca günah işler.. Hristiyanlıkta İsa' nın günahsız olamayacak kullarının günahlarının affı için acı çekmiş deniyor..Yani bu bir anlamda bizim günahlarımıza kefaret olarak acı çekmiş de denebilir.. Madem İsa acı çekerek bizim günahlarımıza kefaret olmuş ise insanların günah işlemesinde hiçbir sorun yoktur çünkü insanların günahlarına kefaret olarak acı çekmiş bir İsa vardır.. Bu durumda hristyanlık dini günahları zaten affolmuş insanlara günah işlememeyi nasıl öğütleyebilir? Teşekkürler.. Yönetim Notu: Bu sorular İncil okumamış bir insana aittir. Olay bir kefarettir, ancak mekaniksel bir süreç değildir. Sizin yaşamanız için kendini feda etmiş bir öz abiniz olduğunu düşünün, onun sayesinde yaşıyorsunuzdur, tekrar gidip aynı hataları yapmamanızı hatırlatır O'nun bu kefareti. Dolayısıyla sizin bakış açınızdaki gibi mekaniksel-mantıksal bir süreç olmadığından çok basit ve doğal bir şekilde hristiyanlık günah işlememeyi öğütleyebilir, öğütlemektedir. İnsan af dilemek için önce tövbe eder. Bu da mantıksal-mekaniksel-ruhsuz bir eylem değil, içsel bir yüzleşme, derin pişmanlık içerir. Kapı böyle açılır. Bu şekilde giriş yapan bir insan "eh ben kurtuldum, İsa benim için öldü, artık istediğimi yapabilirim" diyemez. Normal insan mantığı bunu mümkün görebilirken, normal insan psikolojisi bunu mümkün görmez. |