İstavroz çıkartmanın Hristiyanlıktaki yeri

İstavroz çıkartmanın Hristiyanlıktaki yeri hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar > Haç : İstavroz çıkartmanın Hristiyanlıktaki yeri konusu 2449 kez okundu, 3 kez cevaplandı. En son mesaj Sebastian tarafından gönderildi. İstavroz çıkartmanın Hristiyanlıktaki yeri İstavroz,kelime itibariyle haç demektir ve dilimize Yunanca'dan girmiş bir kelimedir.Latince ise haç işaretinin karşılığı 'Signum Crucis' dir. Hristiyanlar tarafından erken dönemlerden beri kullanılan en önemli sembolik ritüellerden biri olan haç çıkarma Doğu (Doğu/Kadim Ortodoks) kilisesi ile Batı (Katolik/Protestan) kilisesi arasında bazı farklılıklar arzetmektedir. Açık elle yapılan haç çıkartma genellikle Batı kilisesinde kullanılır.İnsan elindeki beş parmak İsa Mesih'in haçtaki bedenindeki beş yarasına işaret etmektedir. Batıda kullanılan genel form bu olsa da,bazen ''küçük haç çıkarma'' adı da verilen,,sadece sağ elin başparmağının sırasıyla önce alına,daha sonra kişinin dudaklarına ve de göğsüne değdirilmesiyle icra edilen bir uygulama da bulunmaktadır. Bunun manası ''İsa Mesih'in... İstavroz çıkartmanın Hristiyanlıktaki yeri

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

İstavroz çıkartmanın Hristiyanlıktaki yeri konusu 2449 kez okundu, 3 kez cevaplandı. En son mesaj Sebastian tarafından gönderildi.

İstavroz çıkartmanın Hristiyanlıktaki yeri konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

İstavroz çıkartmanın Hristiyanlıktaki yeri hristiyanlık incil isa tevrat zebur11-07-09, 05:22
Evanjelique

İstavroz,kelime itibariyle haç demektir ve dilimize Yunanca'dan girmiş bir kelimedir.Latince ise haç işaretinin karşılığı 'Signum Crucis' dir.

Hristiyanlar tarafından erken dönemlerden beri kullanılan en önemli sembolik ritüellerden biri olan haç çıkarma Doğu (Doğu/Kadim Ortodoks) kilisesi ile Batı (Katolik/Protestan) kilisesi arasında bazı farklılıklar arzetmektedir.

Açık elle yapılan haç çıkartma genellikle Batı kilisesinde kullanılır.İnsan elindeki beş parmak İsa Mesih'in haçtaki bedenindeki beş yarasına işaret etmektedir.

Batıda kullanılan genel form bu olsa da,bazen ''küçük haç çıkarma'' adı da verilen,,sadece sağ elin başparmağının sırasıyla önce alına,daha sonra kişinin dudaklarına ve de göğsüne değdirilmesiyle icra edilen bir uygulama da bulunmaktadır.

Bunun manası ''İsa Mesih'in sözleri zihnimde,dudaklarımda ve de kalbimde olsun''dur.

Bu küçük haç çıkarma işlemi genelde Kutsal Ayin esnasında kelamdan paylaşım sırasında ve kişi kiliseye girerken elini kutsal su bulunan hazneye daldırdığında yapılır.

Doğu Ortodoks Kilisesinde ise haç çıkartma sağ elin baş,işaret ve orta parmaklarının birleştirilmesi ve yüzük parmağı ile serçe parmağın el ayasına,avuca değecek şekilde yapılmasıyla icra edilir.

Birleştirilen üç parmak Kutsal Üçleme'nin her bir kişisine delalet ederken,el ayasına değen diğer iki parmak ise İsa Mesih'in ikili insani ve Tanrısal doğasına karşılık gelir.

Batı kilisesinde haç çıkarmanın şekli sol omuzdan sağ omuza şeklinde iken,Doğu Ortodoks kilisesinde ise genellikle sağ omuzdan başlanıp sol tarafta bitirilir.

Ama Kadim Ortodokslar (Ermeniler,Koptlar ve Habeş/Etiyopya Hristiyanları) da batıda kullanılan şekliyle haç çıkarmayı icra etmektedirler.

Genel olarak Doğu Ortodoks kilisesinde Batı kilisesine oranla daha çok sıklıkla haç çıkartılır.

Haç çıkarma kiliseye girip çıkarken,kişisel bir duanın başlangıcında ve bitiminde,altarda bulunan ana sunak önünde (Mesihi simgeleyen) ve de kutsal bir ikonaya yaklaşırken de yapılır.

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / İstavroz çıkartmanın Hristiyanlıktaki yeri

İstavroz çıkartmanın Hristiyanlıktaki yeri hristiyanlık incil isa tevrat zebur25-12-09, 16:18
Mişon

İstavroz ile ilgili bilgiler için teşekkür ediyorum.Gerçekten müthiş faydalı buldum ve yararlandım..Türkiyeli Katoliklerin İstavroz çıkarma şekli Batılılar gibi mi,yoksa farklı mı?Türkiyede, gördüğüm kadarı ile Ortodoks istavroz çıkarma şekli yaygın.Bilmiyorum yanlış bir gözlem mi,bu?TŞK.

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / İstavroz çıkartmanın Hristiyanlıktaki yeri

İstavroz çıkartmanın Hristiyanlıktaki yeri hristiyanlık incil isa tevrat zebur25-12-09, 18:00
V E R A

Mişon
İstavroz ile ilgili bilgiler için teşekkür ediyorum.Gerçekten müthiş faydalı buldum ve yararlandım..Türkiyeli Katoliklerin İstavroz çıkarma şekli Batılılar gibi mi,yoksa farklı mı?Türkiyede, gördüğüm kadarı ile Ortodoks istavroz çıkarma şekli yaygın.Bilmiyorum yanlış bir gözlem mi,bu?TŞK.
Sayın mişon
Turkiyede özel bir uygulama yok . Herkes kendi mezhebine uygun olan yöntemi izlemekde . Katolikler Batı kilisesindeki gibi Biz ortodokslar da Aynı Evanjeluque'nin anlattığı gibi haç cıkarmaktayız.
Foruma en kısa sürede İstavroz çıkarmanın bir ortodoks için önemini ve İnancımızdaki yerini anlatan bir yazıyı paylaşacağım .
Biraz uzun bir metin ve bir kitabı buraya olduğu gibi yazacağım için biraz uzun sürebilir
sevgiler

İstavroz çıkartmanın Hristiyanlıktaki yeri hristiyanlık incil isa tevrat zebur25-12-09, 23:36
Sebastian

http://www.uzmantv.com/hiristiyanlikta-istavroz-cikarmanin-anlami-nedir

http://www.hristiyanforum.com/forum/...tavroz-t320139

katoliklik ortodoksluk protestanlık kilise barnabas türkler türkiyeHer şeyi RAB YHVH'e bırak, O'na güven, O gerekeni yapar. (Mezmurlar 37:5)mesih peygamber tanrı rab allah kuran yhvh islam muhammed

İstavroz çıkartmanın Hristiyanlıktaki yeri konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

İstavroz çıkartmanın Hristiyanlıktaki yeri konusuna benzer konular;

Hristiyanlıktaki Meryem Ana ikonları Merhabalar , Üniversite öğrencisiyim ve Hristiyanlıktaki Meryem Ana ikonalarıyla ilgili bir tez yazıyorum konuyla ilgili belli başlı ikonaların yorumuyla ilgili yardıma ihtiyacım var çeşitli ikonaların resimlerine ulaşabilmem için yardım edebilir misiniz ve Meryem Ana'nın hayatıyla ve ikonografi deki yeri ve önemiyle ilgili de bilgiye ihtiyacım var yardımcı olursanız çok sevinirim Yönetim Notu: Tezinizin, hocanızın ve üniversitenizin ismini belirtebilirseniz mümkün olabilir.

Hristiyanlıktaki köktendinci akımlar Hrıstiyanlıktaki köktendinci akımlar İslam karşıtı Norveçlinin işlediği katliam tüm dünyayı sarstı, kamuoyunda Hrıstiyan köktendincilik olgusunu gündeme getirdi. Köktendinci Hrıstiyanlar hakkında merak edilenleri uzmanlara sorduk. İşte ayrıntılar: Norveç’in başkenti Oslo’da 77 kişinin yaşamını yitirdiği saldırılardan bu yana, Anders Behring Breivik’in bu saldırıları neden düzenlediği tartışılıyor. Breivik’in aşırı sağcı çevrelere yakınlığı, Müslümanlara yönelik nefreti ve psikolojik durumu araştırılıyor. Breivik’in kendisini Hrıstiyan olarak tanımlaması ve Norveç polisince de ‘Hrıstiyan köktendinci’ olarak sınıflandırılması, gözleri şimdiye kadar üzerinde çok fazla konuşulmayan bu gruba çevirdi. Alman ilahiyatçılar ise Breivik’in tipik bir Hrıstiyan köktendinci olmadığı görüşünde. ...

İstavroz çıkarmadaki farklılığın sebebi ne? selamlar Ortodokslar ve Katolikler neden istavrozu farklı şekillerde çıkarıyorlar? Önce Oğulu anmanın nedeni nedir? ya da önce Kutsal Ruhu anmanın nedeni nedir? Bunu katolik ve ortodoks arkadaşlar kendi inançlarındaki yerine göre açıklayabilirler mi? Bu farklılığa neyin sebep olduğunu, hangi yorumun farklı olduğunu merak ediyorum Yine sitenin semboller bölümünde okuduğum kadarıyla bir arkadaş eskiden istavrozun sağdan sola(ortodoks usülü) çıkarıldığını ancak batıda ayna etkisiyle zamanla bunun soldan sağa şekline dönüştüğünü söyledi. Bunun doğruluk payı nedir ortodoks ve katolik arkadaşlar bu konuda yardımcı olurlarsa sevinirim. Esenlikler

İstavroz «İstavroz, bütün evrenin koruyucusu İstavroz, kilisenin güzelliği İstavroz, kralların gücü İstavroz, inananların dayanağı İstavroz, meleklerin şanı Ve şeytanların yarası» (Eksapostilario) Yirmi asır önce, istavroz-çarmıh, namus lekeleyen bir ceza ve bir dehşetli ölümün organıydı. Romalılar, en büyük canileri çarmıha germe cezasıyla cezalandırıyorlardı. Bugün istavroz, inançlı Hristiyanların tüm hayatlarında hakim olup, kilisemizin bütün hayatında, bir kurban, kurtuluş, sevinç, kutsama ve...

Hayatımda Tanrı`Nın Yeri Nerededir? Yaşamımızla ilgili alacağımız kararda Tanrı'nın yeri? Yaşamın boyunca yapacağın en büyük karar ne olacaktır? Bu soruyu sonra tekrar ele alırız. İlk önce şunu bir düşünün: karar alma imkanınız vardır. Eğer bu konuyu daha önce düşünmediyseniz, bir kez daha düşünün: Seçimler yapabiliriz! Evet ve karar alma, sıra dışı bir fonksiyonumuzdur. Somon balıkları yılda bir kez nehrin yukarısına doğru yüzer, niçin? Bu balığın bir kararı mıdır? İçgüdü müdür? Balığın bu konuda bir karar almadığı açık bir gerçektir. Bir üniversite mezunu iş imkanlarına göre İstanbul'a yada Ankara'ya taşınabilir. Seçim yeni mezunundur. İstanbul'a giderse İstanbul'a evet, Ankara'ya "hayır" demiş olacaktır. Bu durum tersi içinde geçerlidir. Bir seçim kaçınılmazdır. Bizler sürekli olarak "Evet" ve "Hayır"...

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih