Mezhep seçmekten en önemli soru--"Hangi kiliseye mensubum?" konusu
1385 kez okundu,
2 kez cevaplandı. En son mesaj
natan tarafından gönderildi.
Mezhep seçmekten en önemli soru--"Hangi kiliseye mensubum?" konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

19-10-09, 13:58
Anglikanmoderator
Hristiyanların büyük çoğunluğu (Belki de % 90’dan fazla) mezhep seçimini yapmaz. Başladığı mezhepte ölüme kadar devam eder. Mezhebi değiştirirse bile teolojik nedenle değil, kişisel nedenle (taşınma, arkadaşlık gibi) değiştirir. Ben bunu yanlış görmüyorum. Zaten, Rab’be çok sadık kalan ve çok okumuş insanlar arasında görüş farkı varsa, sıradan bir imanlının bunlar arasında neyin doğru olduğuna karar vermek çok zor.
Ancak, bu zorluğa rağmen mezhebi seçmek isteyenler için bu yazıyı yazıyorum.
Protestanlıktan Ortodoksluğa geçen bir arkadaşım var. İlahiyet okulunda hocalık yapmak için eğitim görmüş biri olan bu arkadaşa mezhep değiştirmek kolay olmadı. Beş seneden fazla süren bir yolculuktan sonra değiştirdi. Bir süre teoloj araştırma yaptıktan sonra kendisine gelen dönüm noktasını böyle anlatıyor. “Artık benim için ‘Hangisi doğrudur?” sorusundan daha önemli olan ‘Hangi kiliseye mensubum?’ sorusu oldu.” Bu yaklaşımı doğru buluyorum. Çünkü Hıritiyanlıkta mezhep demek kilise demektir. Bir mezhebi seçmek kendisinin mensup olacağı kiliseyi seçmek anlamına gelir. Mensup olduğunuz kilisenin doğru kilise olduğuna ve bundan dolayı Kutsal Ruh tarafından yöneltildiğine inanırsanız, kolay katılmayacağınız bazı kilise öğretileri olsa da kilisenin daha iyi bildiğini düşünerek kabul edersiniz. Bunun için mezhebi seçmekte ilk gelen soru “Hangi kiliseye mensup olacağım.” olmalı.
“Aziz Petrus ve Aziz Pavlus’un şehit olduğu kent olan, 1. İznik Konsili’nde en saygınlı psikoposluk olarak ilan edilen ve tarih boyunca önemli sapkın inancıya karıştırmayan Roma, kilisenin merkezidir. Bunun için Roma psikoposu olan Papa’ya bağlı kilise doğru kilisedir. Şu anda Katolik Kilisesi’nin en büyük mezhep olması, ve diğer mezheplerin toplamı kadar üye sayısı olması bunun kanıtıdır.” diyorsanız, Katolik olursunuz.
“Kilise’nin doğru olması hangi kente bağlı olmasından kaynaklanmaz. Eski öğretiyi iyi koruyan kilise doğru kilisedir. Bunun için İznik İman Açıklaması’nı orijinal şekilde koruyan ve liturjin eski şeklini koruyan kilise doğru kilisedir. Katolik ve Protestan kiliselerinde eski öğretiye uygun olmayan çok sayıda yeni düşüncelerin ortaya çıkması Ortodoks Kilisesi’nin doğruluğunu gösterir.” diyorsanız Ortodoks veya Kadim Ortodoks olursunuz. (Ortodoks ve Kadim Ortodoks arasındaki farkın asılında anlatım farkı olduğunu iki taraf da kabul ettiğine göre ikisi arasında artık büyük fark yok.)
“Kilise bu kadar bölünmüşken herhangi bir kilise tek gerçek kilise olduğunu iddia etmez. Özellikle Protestan Reform akımının da Hrisityanlığa güzel şeyleri getirdiğini kabul etmeliyiz. Bunun için benim mensup olacağım kilise çeşitli görüşleri kapsayıp farklı görüşlü
Hristiyanları kabul eden, aynı zamanda kiliselerin birleşmeleri için çaba gösteren, ancak Katolik Kilisesi ve Ortodok Kilisesi gibi dünya çapında komünü olan ve tarihsel psikoposluk sistemini koruyan kilise olmalı” diyorsanız Anglikan olursunuz.
“Benim için önemli olan kilisenin doğru öğretiyi vermektir. Bence, ne Katolik Kilisesi ne Ortodoks Kilisesi tam gerçeğe sahip değildir. Bunun için tam gerçeğe sahip olan kiliseyi Protestan mezhepler arasında aramalıyım.” diyorsanız yüzlerce Protestan mezheplerini inceleyip en doğru olduğu kanıtına vardığınız kiliseyi seçerseniz.
“Ben mezheplerle kafa yormak istemiyorum. Bu mezhepleri ben mi yarattım ki, ben bununla kafamı yorayım? Yalnız rahat hissettiğim kiliseye mensup olmak istiyorum.” diyorsanız, yukarıda söylediğim gibi siz de haklısınız. (Ben zaten mezhepler hakkında soru soran kişilerin çoğuna onunla fazla ilgilenmeyip kendi kilisesine iyi hizmet vermelerini öneririm.)
Mezhep seçmekten en önemli soru--"Hangi kiliseye mensubum?"
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

20-10-09, 03:06
oslem
Uzun Zamandır Yanıt Bulmaya Çalıştığım Bir Konuya Değinmişsiniz
Teşekkür Ederim
Rabbimiz Sizleri Bereketlesin
FORUMA ÜYE OLUN! /

14-12-09, 16:25
natan
Ben de mezhepler konusunda tam bir karar vermedim aslında. Protestanlığa yakın bir kiliseye mensubum ama mezhep konusunda net bir şey söyleyemiyorum.
FORUMA ÜYE OLUN! /
Mezhep seçmekten en önemli soru--"Hangi kiliseye mensubum?" konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
HRİSTİYAN GAZETE

Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.
HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU

Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil