Kilisede sadelik mi yoksa ihtişam mı?

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > İbadet : Kilisede sadelik mi yoksa ihtişam mı?

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
Evanjelique

lighthouse
Keşke bazı protestan arkadaşlar, Türkiyedeki protestanlıkla Avrupadaki protestanlığın aynı olmadığını bilseler

Avrupadaki protestan kiliselerinin Türkiyede'ki gibi ev,bina,depo gibi yerler olmadığını bilseler,hatta protestan kiliselerin yapılarının çok güzel akustiğe sahip olduğunu bilseler,protestan kiliselerinin uzun kulesi vardır,avrupada protestan kiliselerinde peder(pastör) cübbe giyip vaaz verir

Kilise orgu konusuna gelince, hiç bir zaman gitar,darbuka,elektronik org,alkış beni motive etmiyor,kilise orgunun verdiği hazzı bana vermiyor,kilise orgu sadace kiliselerde ayinde kullanılan bir alet değildir
düğünlerde,kilise konserlerinde kullanılan bir alettir

Bir de protestanlığın çalgısı gitarda değildir,avrupadada protestanlar kilise orgu kullanılır,türkiyedeki protestanların çalgısı gitardır

Biz şu an doğu ülkesi olmamıza rağmen, doğu kiliselerinin ciddiyetini disiplinini,geleneği taşımıyoruz
Bu husustaki makaleme sevgili Lighthouse kardeşimin son bir kaç gündür Elçisel kilise ve Protestan ibadeti arasındaki farklılıklar hakkında yapılan tartışmadaki bir paylaşımını alıntılayarak başlamak istiyorum.

Öncelikle liturjik uçta bulunan, elçisel kilise geleneğini sahiplenen Hristiyanların (Ortodokslar,Katolikler,b azı Anglikanlar ve bir kısım Lutheranlar) ''şekilci'' , ''ritualist'' olarak eleştirilen liturjide zengin,ibadette görkemli ve mimaride şaşalı ibadetleri,ayinleri ve Reform geleneğini benimsemiş Protestanların kendilerine göre ''sade'' , ''minimalize edilmiş'' dua toplantıları arasında bir mukayeseye girişmeden,önemli olanın 'samimi,içten niyet' olması gerektiğinin ve tarzlar ne olursa olsun amacın Rab'be övgüler sunup ona ruhta tapınma olduğunun altını çizelim.

Buhurdanlıklardan dışarıya taşan tütsünün kilisede bulut kümeleri oluşturduğu,tavanların duvarların zengin freskolarla bezenmiş olduğu,Kutsal Kitaptan sahnelerin renk cümbüşü içerisinde yakut ve zümrütler gibi parıldayan vitraylar aracılığıyla tasvir edildiği bir tapınakta,cennetteki cherubim ve serafimlerin seslerini anımsatan çocuk korosunun org müziğine karışan, insanı Göklerin Krallığı'na götüren seslerinin eşliğinde bereket bulmanız sizin şekilci ve 'imanda kıt' (bütün bu söz konusu uygulamalar olmadan Rab'be ve onun Kutsal Ruhu'na ulaşamayan,muhakkak bir ''aracı''ya muhtaç olan) bir insan olduğunuz manasına gelmezken;aynı şekilde boş bir salonda plastik sandalyeler üzerinde oturup ahşap bir masa üzerinde açık duran Kutsal Kitap'a odaklanmanız da sizin gerçek samimi dürüst bir imanlı olduğunuz anlamına gelmemektedir.

Dolayısıyla ibadet şekilleri yürekteki imanın bir ölçütü,kıstası olmamalıdır.

Elçisel kilise ibadetini eleştiren söz konusu kısım,kendi haklılıklarını savunmak için sık sık ''Ferisi'' benzetmesine başvururlar ve Ferisilerin de sık sık caddelerde herkese gösteriş olsun diye boş sözlerle tapındıklarını ama önemli ve erdemli olan davranışın , kendi iç odamızda ibadet etmenin olduğuyla ilgili Kutsal Kitap ayetlerini referans gösterirler.

Evet,gerçekten de Kutsal Kitap bize imanda samimi olmamız konusunda telkinde bulunur fakat ibadet şeklinin samimi olup olmadığının nihai kararını belirleyecek olan ibadetin stili değil,ibadetin içeriğidir.

Kutsal Kitap - Eski Ahit'te Tanrı kendisine sunulacak olan kurban sunusunun ''lekesiz, kusursuz'' olmasını istiyor,dolayısıyla kiliselerini,altarlarını zengin dekore eden imanlıların Tanrı'ya en yakışır şekilde,onun görkemine layık olan biçimde yapmaları bu ''kusursuzluk'' ilkesine hizmet etme amacı gütmektedir.

Tanrı kendisi estetiği ve görkemi seven bir Rab'dir,bunu Eski Ahit'in ilk kitabı olan -Yaratılış- kısmında da görmekteyiz.

Tanrı kainatı altı günde yaratmıştır kardeşlerim,özenle,özene bezene...İsteseydi dünyayı bu kadar detaylı dağları okyanusları ile değil,dümdüz bir şekilde bomboş bir ova gibi daha kısa bir zaman dilimine sığdırarak yaratabilirdi...Ama yaratmadı,Tanrı'nın bir ''mimar'' olarak estetik konusundaki zevkini doğada bir tavuskuşunun kuyruğundaki tüyü,o tüyün renk ahengini,bu yaradılışın ince estetiğini inceleyerek bile görmeniz mümkündür.

Bir kar tanesini mikroskop altında incelerseniz de Tanrı'nın ne kadar iyi bir 'nakkaş' olduğuna şahit olursunuz..

Tanrı bu eseri için o kadar özeniyor ki; 6. günün sonunu dinlenmeye ayırıyor ve yaptığının ''İyi bir şey olduğunu görüyor''...

Tanrı kendisi bu kadar detaylı bir işçilik sergilerken ''kendi benzerinde yarattığı insan''ın Rabbine tapınmak için onun görkemine layık ibadethaneler inşa etmeye ve ibadet etmeye çalışması neden yanlış olsun?

Sevgi ve esenlikle...

hristiyanlık
lighthouse

kilise tüm görkemiyle insanlara çekicilik vermeli , tüm gün teknolojiyle birarada olduğumuz inasnlarız hepimiz , birde kiliseye gidiyorsun laptoplar,hoporlarlar ,kablolar, projeksiyon aletleri , ***** salonu gibi, yani kilisenin evden yada işyerinden hiç bir farkı olmuyor

o zaman kilisenin benim evimden farkı yoksa ,ben de hristiyan arkadaşlarım eve çağırıyım ,üç beş tane sandaye koyayım müziğide açıyım benim evimde kilise olsun

kilise dediğin heryerden farklı olmalı, insanlar dışardan baktığı zaman arkasını dönüp tekrar bakmalı ,

hristiyanlık
Evanjelique

Ya elbettekii şartlar elvermiyorsa insan depoda da,evde de,hatta açık havada,tarlada da ibadet edebilir..Sonuçta bir de ülkemizin koşulları durumu malum,yeni kilise binası inşa etmek neredeyse imkansız..

Sonuçta bize Kutsal Kitabımız ''Nerede İsa Mesih adıyla bir kaç kişi toplanıyorsa oranın kilise olduğunu'' belirtiyor..

Ama bazı kişiler ''gerçek tapınma ibadet formu ve şeklinin'' bu olduğunu kabul edip diretiyorlar ki;işte ben bunu kabul etmiyorum!..

Yoksa imkansızlık yüzünden tabiki de her yerde ibadet edilebilir..

Ama boş odada plastik sandalye üzerinde tek materyal olarak Kutsal Kitabın açık olduğu bir ibadet şekli ne insanları daha fazla imanlı yapar,ne de Rabbi daha fazla onurlandırıp yüceltir..

Rabbin beklentisi ''sadelik'' olsaydı o zaman amiplerin ve diğer tek hücreli omurgasız hayvanların da kendisine tapınıp ibadet etmesini beklerdi..

Şaka bir yana,Tanrı sizin ibadetinizin şekli ile değil ama belirttiğimiz gibi içeriği ile ilgileniyor..

hristiyanlık
Galadriel

şimdi ayeti hatırlayamadım.20 ayet ama hangi bölüm hiç hatırlamıyorum.
''Çünkü her nerede iki ya da üç kişi benim adıma bir araya gelirse bende ortalarında olacağım.''

------------------------------------------------------------------

üzülüyorum gerçekten.yorum yapmıyorum.

13İşte böylece, kalıcı olan üç şey vardır: iman, ümit ve sevgi. Bunlardan en üstün olanı da sevgidir.(1. Korintliler 13:13)

hristiyanlık
nicoletta

sevgili evanjelique,
yazdıgın yararlı bilgiler için çok teşekkurler..
rab seni her daim bereketlesin..
nicole

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Kilisede sadelik mi yoksa ihtişam mı? konusuna benzer konular;

Kilisede mum yakmanin anlami? Kucukluk yaslarimda buyukannem beni de alir bazen kiliseye goturur, dilek tutar ve mum dikerdik. Her ne kadar bunu bir adak seklinde yapiyorduysa da (milletimizde meshurdur bu tur adaklar biliyorsunuz) daha once hic sorgulamadim her nedense. Fakat, esasta Katoliklikte mum yakmak ne anlama gelir? Bir Katolik kardesimiz veya konuyla ilgili bilgisi olan biri aydinlatabilirse cok memnun olurum. Saygilar & Esenlikler! NOT: Sayin Yonetim, site ici arama motorundan bu soruyla ilgili bir cevap bulamadim. Otomatik olarak Google'a yonlendiriyor. Yanlis bir islem yaptiysam bagislayiniz. Site Yönetim Notu: dikkat ederseniz Google ile ama site icinde arama yapilmaktadir.

Şeytandan mı yoksa aklımdan mı ? Sevgili kardeşlerim kaç aydan beridir sitede yoktum ama dün öyle bir şey başıma geldi ki bunun için yardımınız lazım. Şimdiden teşekkür ederim cevaplarınız için. Dün gece yatmadan önce biraz kutsal kitap okudum. Her gece yaptığım gibi yatmadan önce odama çekildim ve dua ettim. Ama bu duadan sonra kaç aydan beridir yapmadığım bir şey yaptım ve Meryem anamıza da dua ettim. Son sözüm ise lütfen anamız bu duamı oğluna götür dedim. Yattıktan sonra saat kaç bilmiyorum birden uyandım konuşamıyordum gözlerim açık ama hiç bir şey yapamıyordum ve siyah bir şey yaklaştı dumandan gibiydi yüzü yoktu sadece ağzı vardı ve o anda Rab İsa adına git deyince gitti ama anlamadığım bu dün bana 4 veya 5 kere oldu ve hepsinde Mesihin adını ağzına aldığımda...

Kilisede Rabbin Sofrası Mucizesi merhabalar bir papaz söyledi bunu bana ,bende araştırıp buldum sonunda. najuda bir kadına tanrı tarafından verilmiş olan bir lütüf var ve bu benim imamnınma iman güvenime güven kattı diyebilirim. gerçekten etkileyeci birşey bu ve izlemenizi tavsiye ediyorum http://www.youtube.com/watch?v=86TO1mOXwcI&feature=related

yoksa her hayal gerçek mi Yine marjinal bir soru ile karşınızdayım.Rab İsa , Bir kadına şehvetle bakanın zaten o kadınla zina ettiğini vurguluyor.Bu çok müthiş bir kapımı aralıyor.Yoksa hayalimde işlediğim her suç,gerçekmi.Yalan söylemeyi düşünmekle,yalan söylemekte aynı kalıba giriyormu.Benim yorumum şu:Günah işlersem kayıp koyun olurum ama her günah,hayalde yada gerçekte işliyeyim benim esenliğimden çalıyor.Yalan söylemeyi düşünmekle esenliğim gidiyor tamam ama dilimle yalan söylersem,bu günahın içine dahada girdiğimi,günahdan dönüş yolumun dahada uzun olduğunu gösterir.Diyeceksinizki günahın küçüğü yada büyüğü yoktur diye ama günahın içine ne kadar battıysam geri dönüş yolum o kadar uzar.Bir insanı öldürmeyi düşünmekle,gerçek hayatta öldürmek arasındaki fark bir...

Yahya İlyas mı?yoksa değil mi? Yahya'nın Birinci Tanıklığı (Mat.3:1-12; Mar.1:7,8; Luk.3:15-17) <SUP>19</SUP>Yahudi yetkililer "Sen kimsin?" diye sormaları için, Yeruşalim'den Yahya'ya kâhinlerle Levililer'i gön­derdiler. Bunun üzerine Yahya tanık­lıkta bulundu. <SUP>20</SUP>Hiçbir şeyi inkâr et­meden açık açık konuştu. "Ben Me­sih değilim" yolundaki bildirisi çok açıktı. <SUP>21</SUP>"Öyleyse kimsin? İlyas mısın sen?" diye sordular. Yahya, "Deği­lim" dedi. "Sen o peygamber misin?" sorusuna da, "Hayır" diye karşılık ver­di. <SUP>22</SUP>Bu kez, "Öyleyse kim olduğunu söyle de bizi gönderenlere yanıt vere­lim" dediler, "Sen kendin için ne di­yorsun?" <SUP>23</SUP>Yahya Yeşaya Peygam­ber'in şu bildirisini aktararak onları yanıtladı:" 'Rab'bin yolunu düzleyin'...

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > İbadet : Kilisede sadelik mi yoksa ihtişam mı?

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler