Hristiyan İnancında Kurtaran İman nedir?

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > İman : Hristiyan İnancında Kurtaran İman nedir?

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
luka

http://www.protestan.org/images/spc.gif
Kurtaran İman

Birçok Hristiyanın Hristiyan olmayanlar için kullandığı bir terim var: ‘İmansız’. Yani Hristiyan imanına sahip olmayanlar için sıkça kullanılan bu terim birçok yönden özellikle Müslümanların tepkisini çekmektedir. Sanki Müslümanların hiçbir çeşit imana sahip olmadığı fikrini uyandırmaktadır. Kutsal Kitap’ta anlatılan iman ile Hristiyan olmayanların imanları arasında bir fark olduğu kesindir. Peki bu iman hangi türde bir imandır?

Kutsal Kitap’ta İbraniler 13:1’de, “İman, umut edilenlere güvenmek, görünmeyen şeylerin varlığından emin olmaktır ” der. Şu açık ki, burada imana ilişkinmiş gibi görünen genel tanımını görüyoruz. Diğer inançtaki birçok kişi bu tür imana sahip olduğuna inanmaktadır. Aslında buradaki iman daha çok genel imandan ziyade özel imanı yani sadece Hristiyanların sahip olduğu imanı kastetmektedir. Bunu nereden anlıyoruz?

“İman olmadan Tanrı'yı hoşnut etmek olanaksızdır. Tanrı'ya yaklaşan, O'nun var olduğuna ve kendisini arayanları ödüllendireceğine iman etmelidir.” (İbraniler 11:6)

İslamiyet ile Hristiyanların inandıkları tek Tanrının doğası ve kişilikleri farklı olduğu için doğal olarak farklı Tanrı’ya inanmaktadırlar (bkz. ‘Evet, Kitabı Mukaddes Tanrı Sözüdür). Bundan dolayı Hristiyan olmayan bir insanın sahip olduğu iman ile Hristiyanların Tanrısını hoşnut etmesi olanaksızdır. O kişinin Hristiyanların inandığı şekilde farklı doğaya ve insanların doğal olarak sahip olmadıkları iman çeşidine sahip olması gerekir.

Kurtaran İman

Bir Hristiyanın imanının kaynağı Kutsal Ruh’tur. İmanı Tanrı’nın hediyesidir, kendi gücüyle yaratttığı ve beslediği bir iman değildir. Bunun için kişi kendisinin Hristiyan olmasıyla övünemez ve böbürlenemez (Romalılar 11:6,20).

İman yoluyla, lütufla kurtuldunuz. Bu sizin başarınız değil, Tanrı'nın armağanıdır.

Kimsenin övünmemesi için iyi işlerin ödülü değildir. (Efesliler 2:7-9)

Bu ayetin Grekçesindeki ‘Bu’ kelimesi burada hem lütuf hem de aynı zamanda imanı işaret etmektedir. Yani hem iman hem de kurtuluş lütfu tamamen Tanrı’dan gelmektedir. Bu anlamda iman kişisel olarak yaratılabilecek içsel bir güvenme, telkin, pozitif cesaretlendirme değil; tamamen Tanrı kaynaklı, Tanrı’nın yüceliğine odaklı, insan tarafından beslenemeyecek çeşitte bir doğaya sahiptir. İmanı Tanrı verdiğine göre sadece yine Tanrı tarafından beslenebilir ve geliştirilebilir. Bunun için örneğin Pavlus “Mesih'le birlikte çarmıha gerildim. Artık ben yaşamıyorum, Mesih bende yaşıyor. Şimdi bedende sürdürdüğüm yaşamı, beni seven ve benim için kendini feda eden Tanrı Oğlu'na imanla sürdürüyorum.” (Galatyalılar 2:20).

Şimdi eğer bir insanın imanı Tanrı tarafından geliyorsa, o zaman şu açıktır ki, kişi kendi aklıyla, gücüyle, Tanrı’nın doğuştan verdiği iman ile kurtulamayacaktır. Hristiyanlar ‘kurtaran iman’ ile ‘iman’ arasında ayrım yapmaktadırlar. Hristiyanın ‘gerçeğe’ iman etmesine neden olan imanın kendisi, doğrudan Tanrı tarafından yaratıldığı için bu iman o kişiyi Mesih’e iman etmesinden dolayı Cennete sokacaktır. Bundan dolayı o kişinin imanı onu kurtarmaktadır. Bu nedenle biz Tanrı’nın verdiği bu imana Kurtaran iman demekteyiz. Bu anlamda her insanın imanı varolmasına rağmen, Hristiyanlar Kurtaran İmana sahiptirler (Romalılar 11:6). Bu anlamda herhangi biri Müslüman’larda dahil olmak üzere, ‘Benim imanım seninkinden güçlü’ iddiasının hiçbir anlamı yoktur. Çünkü sahip olduğumuz imanlarımız, elma ile armutu karşılaştırmaya benzer. Nasıl elmanın tadı, görünüşü, içindeki çekirdeği, kokusu ile armutun tadı, kokusu, görünüşü, rengi, gekirdeği farklıysa, aynı şekilde Hristiyanların sahip olduğu ‘Kurtaran İman’ ile diğer insanların sahip olduğu iman farklıdır. Bunun için ‘iman karşılaştırması’ mantıken yanlış ve karşılaştırmayı yapan kişinin kendisini kandırması anlamına gelir ki bunun o kişiye faydası yoktur.

[font=Book Antiqua][size=4][color=darkgreen][b][i]LUKA[/i][/b][/color][/size][/font]

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Hristiyan İnancında Kurtaran İman nedir? konusuna benzer konular;

Hristiyan İnancında Dua Dua Mat.6: 5 "Dua ettiğiniz zaman ikiyüzlüler gibi olmayın. Onlar, herkes kendilerini görsün diye havralarda ve caddelerin köşe başlarında dikilip dua etmekten zevk alırlar. Size doğrusunu söyleyeyim, onlar ödüllerini almışlardır. Mat.6: 6 Ama siz dua edeceğiniz zaman iç odanıza çekilip kapıyı örtün ve gizlide olan Babanız'a dua edin. Gizlilik içinde yapılanı gören Babanız sizi ödüllendirecektir.

Kurtaran İman (Westminster İnanç Açıklaması) http://www.hristiyan.net/westminster/14.htm Kurtaran İman I. Seçilmişlerin, canlarının kurtuluşuna erişmek üzere aracılığıyla inanmaları sağlanan iman lütfu, Mesih’in Ruhu’nun bu kişilerin yüreklerindeki işleyişinin ürünüdür, ve doğal olarak Söz’ün vaaz edilmesiyle gerçekleşir, aynı zamanda sakramentlerin verilmesi ve dua ile artırılıp güçlendirilir. II. İmanlı kişi, Söz’de açıklanan her şeyin gerçek olduğuna bu imanla inanır, çünkü Tanrı’nın kendi yetkisi konuşmaktadır; her belirli metnin içeriğine kayıtsız kalmaksızın buna göre hareket eder; buyruklarına boyun eğer, tehditleri karşısında titrer, Tanrı’nın şu anki ve gelecek yaşam için verdiği vaatleri kucaklar. Ancak kurtaran imanın ana eylemleri aklanma, kutsanma ve...

Hristiyan İnancında Cinsellik Nasıldır? Merhaba; Hristiyan inanışında cinsellik ve cinsel yaşamla ilgili yasaklamalar ve cinsel hayatı yonlendirecek bilgiler nerede anlatılıyor.Kadına veya erkege mahrem konuları zina vi ilşkilerde sapıklık sayılacak konulara nerede deınılıyor(yanı hangı sıtede arastırmak ıstıyorum) saygılar.

Hristiyan İnancında Kutsal Kitap Nedir? Behnan Konutgan'ın çok güzel bir özet çalışması. Rab kendisini ve çalışmalarını bereketlesin. Amin. Batı dillerinde Bible diye bilinen Kutsal Kitap Grekçe Biblia sözcüğünden türemiştir. Biblia “Biblion” sözcüğünün çoğuludur, “Kitaplar” anlamına geliyor. Türkçe’de kullandığımız Kitabı Mukaddes değimi Arapça’dan alınmış. Araplar ‘Elkitab-el Mukaddes’ derler. Kitabı Mukaddes için ‘Yazılar’ ya da ‘Kutsal Yazılar’ değimi de kullanılıyor. II. Tim. 3:15’te şöyle yazılıdır: ‘Seni bilge kılıp kurtuluşa kavuşturmak güçte olan Kutsal Yazılarında...’ Aynı bölümün 16. ayetinde ‘Tüm Kutsal Yazı Tanrı esinidir’ diye yazılıdır. Genel olarak Kutsal Kitap tek cilt halinde yayınlanır. Gerçekte ise asırlar boyunca meydana getirilmiş ya da yazılmış...

Hristiyan İnancında Evlilik Nasıldır? Ben imanlı bir kızım ve imanlı kız arkadaşlarımdan biri imanlı olmayan biri ile evlenmek istiyor ona ne şekilde yaklaşmalıyım çok konuştum ama anlatamıyorum.lütfen bu konuda yardım edin kendisi bunu açtığımı bilmiyor ve öğrenmesi hiç iyi olmaz:confused:

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > İman : Hristiyan İnancında Kurtaran İman nedir?

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler