Elçilerin iman açıklaması - Sayfa 2

hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > İnanç Açıklamaları : Elçilerin iman açıklaması - Sayfa 2

HRİSTİYAN FORUM'A ÜYE OLUN! Hristiyan üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

hristiyanlık
Theophilos

Elçilerin iman açıklaması

Sevgili Vera,

Mür adlı üyemiz Elçilerin İman Açıklamasını alıntıladı; bu kanun İznik Konsili'nde onaylanan iman kanunundan farklıdır. Görüldüğü gibi, Elçilerin (Havarilerin) İman Açıklaması oldukça sade ve kısadır. Buna karşılık İznik İman Kanunu olarak bilinen açıklama son derece detaylıdır ve Tanrıbilimsel terimler içerir.

Elçilerin İman Açıklaması, Hristiyan inancının temellerini içerdiğinden, özellikle dördüncü yüzyıldan önce ortaya çıkan sapkın öğretiler ve onların yandaşları kendi inançlarının da Elçilerin İman İkrarı ile uyumlu olduğunu iddia ediyorlardı. Örneğin, Arius'a göre Oğul Logos, Tanrı ile aynı öze sahip değildi. Arianizm temelde Logos'un Tanrı'dan doğduğunu değil de Tanrı tarafından yaratıldığını savunduğu için Elçilerin İman Açıklaması'nda geçen "biricik Oğul" tanımlamasını farklı bir şekilde yorumluyordu. Bu sebeple, İznik Konsili Arius'un öğretilerini sapkın ilan edip mahkum ettiğinde, buna benzer yanlış öğretilerin ve yorumların önünü kesip evrensel Kilise'nin doktrinini resmi olarak formüle etmeyi gerekli görmüştür. Bunun sonucunda, Elçilerin İman Açıklaması'nda geçen "Yeshua'nın Rab ve Tanrı'nın biricik Oğlu" olduğu öğretisine aşağıdaki ifadeler eklenmiştir:

"Tüm asırlardan önce Baba'dan doğmuş" (Arius: Tüm asırlardan önce Baba tarafından yaratılmış)

"Baba ile aynı özde olan" (Arius: Baba'dan farklı bir öze sahip)

"Işıktan Işık, gerçek Tanrı'dan gerçek Tanrı olan" (Arius: gerçek Tanrı değil; sadece Tanrılaşmış bir insan)

"Her şeyin aracılığıyla yaratıldığı" (Arius: İlk yaratılan)

hristiyanlık
V E R A

moderator5
Elçilerin İman Açıklaması

İznik İman Açıklaması - (325)

(Elçilerin İman İkrarı'nın İznik Konsilinden sonraki halidir.)
Sevgili moderatörüm ben bunları okudum. Ama sorumu eksik sordum sanırım. Anlamaya çalıştığım aradaki fark. Okuyorum ama temel bir farklılık göremiyorum. Ama eski tecrübelerimden de biliyorum bazen bir kelime bile büyük bir anlam değişikliğine neden olabiliyor. fark edemediğim fark için yardım istemiştim. Çünkü şimdiye kadar okuduğum ve edindiğim bilgiye göre İznik 'de toplanan 1. konsil 12 havarinin öğretisine aykırı bir karar almamıştır. O yüzden elçisel ve evrensel demiyor muyuz? Sanırım ya yanlış anlıyor ve soruyorum yada görmüyorum . Rab'bim gözlerimi ve kalbimi açsın Anlamam için ellerimi tutsun İsa Mesih adıyla Amin

Yönetim Notu: Bir önceki mesajınızın içindeki dipnotu başka bir yöneticimiz yazmıştır, eğer cevap verecekse o size cevap yazacaktır.

hristiyanlık
V E R A

Theophilos
Sevgili Vera,

Mür adlı üyemiz Elçilerin İman Açıklamasını alıntıladı; bu kanun İznik Konsili'nde onaylanan iman kanunundan farklıdır. Görüldüğü gibi, Elçilerin (Havarilerin) İman Açıklaması oldukça sade ve kısadır. Buna karşılık İznik İman Kanunu olarak bilinen açıklama son derece detaylıdır ve Tanrıbilimsel terimler içerir.

Elçilerin İman Açıklaması, Hristiyan inancının temellerini içerdiğinden, özellikle dördüncü yüzyıldan önce ortaya çıkan sapkın öğretiler ve onların yandaşları kendi inançlarının da Elçilerin İman İkrarı ile uyumlu olduğunu iddia ediyorlardı. Örneğin, Arius'a göre Oğul Logos, Tanrı ile aynı öze sahip değildi. Arianizm temelde Logos'un Tanrı'dan doğduğunu değil de Tanrı tarafından yaratıldığını savunduğu için Elçilerin İman Açıklaması'nda geçen "biricik Oğul" tanımlamasını farklı bir şekilde yorumluyordu. Bu sebeple, İznik Konsili Arius'un öğretilerini sapkın ilan edip mahkum ettiğinde, buna benzer yanlış öğretilerin ve yorumların önünü kesip evrensel Kilise'nin doktrinini resmi olarak formüle etmeyi gerekli görmüştür. Bunun sonucunda, Elçilerin İman Açıklaması'nda geçen "Yeshua'nın Rab ve Tanrı'nın biricik Oğlu" olduğu öğretisine aşağıdaki ifadeler eklenmiştir:

"Tüm asırlardan önce Baba'dan doğmuş" (Arius: Tüm asırlardan önce Baba tarafından yaratılmış)

"Baba ile aynı özde olan" (Arius: Baba'dan farklı bir öze sahip)

"Işıktan Işık, gerçek Tanrı'dan gerçek Tanrı olan" (Arius: gerçek Tanrı değil; sadece Tanrılaşmış bir insan)

"Her şeyin aracılığıyla yaratıldığı" (Arius: İlk yaratılan)
sevgili kardeşim Rab Seni her daim bereketlesin.
Konu açıldığından beri nerede farklı bir şey algıladım diye defalarca iznik konsilini okumakdan ve anlamadığım yer neresi diye soru sormakdan bir hal olmuştum :) Çünkü ben elçilerin iman açıklaması ile iznik konsilinde acıklanan iman açıklamasını bir bütün olarak görüyorum . Sapkın görüşleri engellemek adına iman ikrarına ilaveler yapıldığını biliyorum. Ama bu ilavelerin ilk iman ikrarının saf halinin korunabilmesi için yapıldığını ve ilkinin özünü koruduğunu düşünür ve iman ederim. Nerede ise farkli bir belge var da ben onu okumadım mı diye düşünmeye başlıyacaktım ki şimdi yazını okudum. :) ilk yazımda sadece basitce anlatmaya çalışmıştım ( netlik kazanmıştır) ifademde farklı görüşler dışarıda bırakılmıştır ı anlatmaya çalışıyordum . Yardımcı olmak için cevap veren her kardeşime ama en cok sana Theophilos binlerce teşekkür ederim... Rab gecenizi aydınlatsın

hristiyanlık
Theophilos

Sevgili Vera,

Her şey netlik kazandığı için ben de çok mutluyum; zira yardımcı olmaya çalışırken kafa karışıklığına sebebiyet vermek istemem. İlgine ve iyi dileklerine teşekkürler.

Rab sana da ışık versin ve kurtuluş sevincini daim kılsın.

hristiyanlık
V E R A

Theophilos
Sevgili Vera,

Her şey netlik kazandığı için ben de çok mutluyum; zira yardımcı olmaya çalışırken kafa karışıklığına sebebiyet vermek istemem. İlgine ve iyi dileklerine teşekkürler.

Rab sana da ışık versin ve kurtuluş sevincini daim kılsın.
sevgili kardeşim aslında kafa karışıklığı tamami ile okuduğumu yanlış algılamamdan oldu.

Theophilos
İznik İman Açıklaması, Havarilere atfedilen eski ve yalın iman açıklamasına çeşitli sapkınlıkları hedef alan cümlelerin ve ifadelerin eklenmesiyle oluşmuştur ve bu nedenle daha uzun ve detaylıdır.
ben buradaki cümleyi tam tersi anladım. :( hepinizi yordum farkındayım ama çok teşekkür ederim

Bu konuya cevap yazmak için buraya tıklayınız

Elçilerin iman açıklaması konusuna benzer konular;

Seçilmişlik/Kurtuluş Ve gerçek iman Merhaba forumdaki kardeşlerim,İncildeki şu üç ayet konusunda fikirlerinizi almak istiyorum:Matta 7:21/22/23 Beni, `Rab! Rab!' diye çağıran herkes Göklerin Egemenliğine girecek değildir. Ancak göklerde olan Babamın isteğini yerine getiren girecektir. <SUP>22</SUP>O gün birçokları bana diyecek ki, `Rab! Rab! Biz senin adınla peygamberlik etmedik mi? Senin adınla cinler kovmadık mı? Senin adınla birçok mucize yapmadık mı?' <SUP>23</SUP>O zaman ben de onlara açıkça şöyle diyeceğim: `Ben sizi hiç tanımadım. Çekilin önümden, ey kötülük yapanlar!' Bu ayetleri görünce aklıma ister istemez şu sorular geliyor:''ben gerçekten seçildimmi ? ''imanım gerçekmi ?'' ''Gerçekten Rabbin çocuklarından birimiyim ?'' Bundan emin olabilirmiyiz sizce ?...

Didake - Elçilerin Öğretileri HAVARİLERİN ÖĞRETİSİNİN İÇERİĞİ NEDİR? "On iki Havarinin Doktrini" adlı küçük kitap aşağı yukarı İnciller kadar eski bir kitaptır. Bu kitabı iyi anlayabilmek için, ilk Hıristiyan topluluğunu iyi bilmek gerekiyor. İLK HIRİSTİYANLAR Kilise Kudüs’te doğdu. İsa‘ya inananların hepsi Yahudiydi.Kutsal Ruh‘un inişinden sonra, tapınakta dua etmeye, Yahudi adetlerine saygı göstermeye devam ettiler. Ancak, İsa‘nın ölüler arasından dirilerek. her şeyi değiştirdiğini biliyorlardı. İşte onun içindir ki İsa'ya inananlar birlikte dua etmek, on iki havarinin öğretisini dinlemek ve "ekmeği bölmek" yani Efkaristiya ayinini yapmak (El.Iş. 2,42), için evlerde toplanıyorlardı. Yahudi ileri gelenleri önceleri İsa‘ya inananları kabul ettiler....

Elçilerin iman açıklaması ELÇİLERİN İMAN AÇIKLAMASI İNANIYORUM; Göğün ve yerin Yaratanı, her şeye gücü yeten Baba,

Luka ve Elçilerin İşleri Kitapları Analizi LUKA / ELÇİLERİN İŞLERİ Tarih Kitabı – Dini Kitap Luka’nın yazıları aynı zamanda bir tarihçe niteliği taşımaktadır. Bu kitapların yazılış amacı şöyle açıklanmaktadır: Luka 1:1-3 Sayın Teofilos, Birçok kişi aramızda olup bitenlerin tarihçesini yazmaya girişmiştir. Nitekim başlangıçtan beri bu olayların görgü tanığı ve Tanrı sözünün hizmetkârı olanlar bunları bize iletmişlerdir. Ben de tüm bu olayları ta başından özenle araştırmış biri olarak bunları sana sırasıyla yazmayı uygun gördüm. İlk kitap Mesih’le ilgili olarak doğuşu, çarmıha gerilişi ve yükselişini anlatmaktadır. Bunları Kitabın yazılış amacı olarak söyleyebiliriz. Elçilerin İşleri kitabını yazarken Luka bu açıklamayı yaparak ikinci kitabına başlıyor: Elçilerin...

Luka ve Elçilerin İşleri Kitapları Analizi LUKA / ELÇİLERİN İŞLERİ Tarih Kitabı – Dini Kitap Luka’nın yazıları aynı zamanda bir tarihçe niteliği taşımaktadır. Bu kitapların yazılış amacı şöyle açıklanmaktadır: Luka 1:1-3 Sayın Teofilos, Birçok kişi aramızda olup bitenlerin tarihçesini yazmaya girişmiştir. Nitekim başlangıçtan beri bu olayların görgü tanığı ve Tanrı sözünün hizmetkârı olanlar bunları bize iletmişlerdir. Ben de tüm bu olayları ta başından özenle araştırmış biri olarak bunları sana sırasıyla yazmayı uygun gördüm. İlk kitap Mesih’le ilgili olarak doğuşu, çarmıha gerilişi ve yükselişini anlatmaktadır. Bunları Kitabın yazılış amacı olarak söyleyebiliriz. Elçilerin İşleri kitabını yazarken Luka bu açıklamayı yaparak ikinci kitabına başlıyor: Elçilerin...

Şu anda bulunduğunuz sayfa: hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Temel Kavramlar > İnanç Açıklamaları : 2- Elçilerin iman açıklaması - Sayfa 2

Click "Give Now", then choose "Turkey"

(Tax-Deductible for US Citizens)

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler

| HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU | İNCİL | İNCİL .TV | HRİSTİYAN GAZETE | HRİSTİYAN OLMAK | HRİSTİYAN CHAT | HRİSTİYAN FORUM FACEBOOK | HRİSTİYAN FORUM TWITTER | HRİSTİYAN FORUM YOUTUBE | BEDAVA İNCİL |

GÜNLÜK BÜLTEN EMAİL ABONELİĞİ
hristiyanlık Email adresinizi yukarıdaki kutucuğa yazıp "abone ol" tuşuna basınız, açılan pencerede göreceğiniz harfleri yazıp onaylayınız. Daha sonra email adresinize gelecek emaildeki linke tıklayınız

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ile ilgilenenler için bilgiler