4 İncil'de Neden Farklılıklar Var?

4 İncil'de Neden Farklılıklar Var? hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar > İncil : 4 İncil'de Neden Farklılıklar Var? konusu 2102 kez okundu, 6 kez cevaplandı. En son mesaj TK119 tarafından gönderildi. 4 İncil'de Neden Farklılıklar Var? Merhaba sevgili kardeşlerim. Ilk başta şunu söylemek istiyorum.Lütfen yanlış anlamayın beni.Benide "kuzu postuna bürünmüş yırtıcı kurt" sanmayın..Inanın bu durumdan korkuyorum ! Amacım Incili yalanlamak, sorgulamak degil.Incilin doğruluguna, değiştirilmemiş olduguna inanıyorum. Hatta soracağım soruyu site yönetimine yönelttim, onlarda beni soru panosuna.Gerçekden teşekkür ederim sevgili yöneticiler :) Site yönetimine yolladığım mail ; "Merhaba; bir sorum olacaktı. Geçen gün İsanın çilesi filmini izledim. Isa mesih çarmıha gerilirken yanındaki suçlulardan biri isayı red ediyor, diğeri ise ona iman ediyor, suçsuz olduğunu söylüyor. Fakat incilde matta ve markosda her ikisininde isaya hakaret ettiği yazıyor. fakat lukada "tutku" filminde anlatıldığı gibi yazıyor ? Bunu açıklayabilirmisiniz... 4 İncil'de Neden Farklılıklar Var?

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

4 İncil'de Neden Farklılıklar Var? konusu 2102 kez okundu, 6 kez cevaplandı. En son mesaj TK119 tarafından gönderildi.

4 İncil'de Neden Farklılıklar Var? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Bu konunun diğer sayfaları: 1 2 >

4 İncil'de Neden Farklılıklar Var? hristiyanlık incil isa tevrat zebur20-12-08, 15:33
Yeni.bir.kullanıcı

Merhaba sevgili kardeşlerim.

Ilk başta şunu söylemek istiyorum.Lütfen yanlış anlamayın beni.Benide "kuzu postuna bürünmüş yırtıcı kurt" sanmayın..Inanın bu durumdan korkuyorum !

Amacım Incili yalanlamak, sorgulamak degil.Incilin doğruluguna, değiştirilmemiş olduguna inanıyorum.

Hatta soracağım soruyu site yönetimine yönelttim, onlarda beni soru panosuna.Gerçekden teşekkür ederim sevgili yöneticiler :)

Site yönetimine yolladığım mail ;

"Merhaba; bir sorum olacaktı.

Geçen gün İsanın çilesi filmini izledim. Isa mesih çarmıha gerilirken yanındaki suçlulardan biri isayı red ediyor, diğeri ise ona iman ediyor, suçsuz olduğunu söylüyor.

Fakat incilde matta ve markosda her ikisininde isaya hakaret ettiği yazıyor. fakat lukada "tutku" filminde anlatıldığı gibi yazıyor ?

Bunu açıklayabilirmisiniz bana. Şimdiden teşekkür ederim. Rab'bim her zaman yanınızda olsun."

katoliklik ortodoksluk protestanlık kilise barnabas türkler türkiyeGelin ışıklarını erkek kadın butun insanlara dağıtıyor..
Farkına varın sevgisinin..
Ve onunla ebedi bir mutluluk sarhoşluğu içinde sevişin..
Ve kendinizden geçin..

"O" içinizde !mesih peygamber tanrı rab allah kuran yhvh islam muhammed

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / 4 İncil'de Neden Farklılıklar Var?

4 İncil'de Neden Farklılıklar Var? hristiyanlık incil isa tevrat zebur20-12-08, 17:06
Onuris

Evet benimde dikkatimi çekti.. Merak ettim açıkcası. Açıklarsanız sevinirim

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / 4 İncil'de Neden Farklılıklar Var?

4 İncil'de Neden Farklılıklar Var? hristiyanlık incil isa tevrat zebur20-12-08, 20:02
vix

Yeni.bir.kullanıcı

"Merhaba; bir sorum olacaktı.

Geçen gün İsanın çilesi filmini izledim. Isa mesih çarmıha gerilirken yanındaki suçlulardan biri isayı red ediyor, diğeri ise ona iman ediyor, suçsuz olduğunu söylüyor.

Fakat incilde matta ve markosda her ikisininde isaya hakaret ettiği yazıyor. fakat lukada "tutku" filminde anlatıldığı gibi yazıyor ?

Bunu açıklayabilirmisiniz bana. Şimdiden teşekkür ederim. Rab'bim her zaman yanınızda olsun."
İncil'in ilk 4 kitabını okurken genel olarak bir hata yapılmakta.

Bu ilk 4 kitap;
  1. Her zaman aynı şeyi anlatmazlar.
  2. Aynı şeyleri de her zaman aynı şekilde aynı sıreda veya aynı detayda anlatmazlar.
İki tanesinde sadece hakaret ettiği yazılıyor diğerinde ise 2. kişi iman ediyor, 4. kitap Yuhanna'da ise ne hakaret, ne iman olayı yazıyor. Şimdi Yuhanna kitabını da katarak düşünürken öyleyse hiç hakaret veya iman olayı olmadı mı? İkisi de oldu ama Yuhanna bunlara vurgu yapmak istemedi.

Amaç Yahşuah'ı anlatan birbirinin aynı 4 kitap yazmak değildi. Öyle olsaydı Matta, Markos, Luka, Yuhanna biraraya gelirlerdi, tek bir kitap yazarlardı ve kopyasını çıkarırlardı. Bu 4 kitap birbirinin aynı olsaydı, isimleri de aynı olurdu, 4 kitap değil, tek kitap olurdu.

Buna benzer bir durumu Kurtuluş Savaşı için düşünelim. Bunu anlatan farklı etnik kökenden, farklı yaşlardan, farklı ülkelerden 4 insan olsun. Her biri kendi istediği noktaya vurgu yapacaktır. Mesela birisi 1. İnönü savaşından bahsedicek, diğeri etmicek, diğeri her ikisinden de bahsedicek. Böyle bir durumda bu bahsetmeyen yazar o savaş olmadı mı demek ister? Bu anlama mı gelir bahsetmemiş olması? Günümüzde kim ortaya çıkıp da Kurtuluş Savaşı'nı anlatan bir yazara "X isimli olaydan bahsetmedin öyleyse bu olay olmamıştır" diyebilir?

4 İncil'de Neden Farklılıklar Var? hristiyanlık incil isa tevrat zebur27-08-09, 01:41
Theophilos

Burada da bir örneğini gördüğümüz gibi dört İncil metni arasında mutlaka anlatım farklılıkları mevcuttur ve Kilise tarihi boyunca bu farklılıkların giderilmesi veya saklanması için bir çalışma yapılmamıştır. Asıl ilginç olan farklılık, Hristiyan olanlarla Hristiyan olmayan eleştirmenlerin bu farklılıklara yaklaşımında gözlemlenmektedir.

Hristiyan öğretisine göre İnciler Kutsal Ruh’un esiniyle yazılmışlardır; ancak bu temel Tanrısal kaynak ve otorite İncil yazarlarının aynı gerçeği farklı bakış açısından ve özgün bir anlatım tarzıyla yazmalarına engel oluşturmamıştır. Bu sebeple İncil anlatımlarındaki küçük ya da büyük çaplı tüm farklılıklar işte bu yazarların özgür iradesini ve gerçekleri anlatırken dilbilimsel ve edebi tercih kullanabilme yetisini mükemmel bir şekilde yansıtmaktadır.

Hristiyanlık dışı ve karşıtı bazı çevreler ise dört İncil arasındaki tüm farklılıkları tarihsel kanıttan yoksun bir iddianın kanıtlanmasında kullanmaya çalışmaktadırlar. Bu iddiaya göre, İnciller zaman içinde çeşitli değişikliklere uğramışlardır ve bu anlatım farklılıklarının sebebi işte bu varsayımsal değişiklik sürecidir. Kur’an’da yazılanlarla tamamen çelişkili öğretilere sahip İncillerin gerçekliğini kabul edemeyen ve İncillerin gerçekliğinin onaylanmasını kendi inançlarının intiharı ve Kur’an’ın imhası olarak gören Müslümanlar kadar Ateist görüşü savunan bazı düşünürler de İnciller arasındaki farklılıkları İncil ile ilgili öğretinin zaman içinde değiştirilmiş olduğu iddiasına bağlarlar. Buna paralel olarak bazı felsefeciler mevcut İncillerin İznik Konseyindeki kur’a çekme işlemi sonucunda rasgele belirlendiğini savunup temelsiz komplo iddiaları üretmişlerdir. Örneğin, ABD’li düşünür Thomas Paine, Age of Reason (Akıl Çağı) isimli kitabının Yeni Antlaşma yazılarını eleştirdiği bölümünde bu tezi gündeme getirmiştir.

Tarihsel kanıttan yoksun oldukları için, sıklıkla tekrarlanan boş bir iddia ve hatta bir safsata olmaktan öteye geçemeyen bu tür tezler mantıksal olmaktan da bir o kadar uzaktırlar. İnciller arasındaki farklıkları çelişki kapsamında ve metinsel bozulmanın göstergesi olarak yorumlayan Müslümanlara ve Ateistlere göre Hristiyanlar kasıtlı olarak bir birinden farklı 4 İncil metni seçmişler ve bu sayede İncillerin değiştirildiği iddiasının ortaya atılmasına sebebiyet vermişlerdir! Bu düşüncenin saçmalığı ortadadır. İnciller gerçekten metinsel bozulmaya uğrasaydı ve günümüzdeki 4 İncil metni iddia edildiği gibi kur’a yöntemiyle belirlenseydi, Hristiyanların dört yerine tek bir İncil metni seçmeleri (veya bir derleme metin oluşturmaları) ve bu sayede çelişki olarak yorumlanan farklıklıları ortadan kaldırmaları gerekirdi. Oysa tarih boyunca böyle bir olay yaşanmamıştır; çünkü İncillerin 4 adet olup aralarında farklılıklar bulunması Yeni Antlaşma metinlerinin yazım tarzlarıyla ilgili Hristiyan öğreti ve geleneğine mükemmel olarak uymaktadır.

4 İncil'de Neden Farklılıklar Var? hristiyanlık incil isa tevrat zebur27-08-09, 16:39
Theophilos

İsa'yla birlikte, biri sağında öbürü solunda olmak üzere iki haydut da çarmıha gerildi. Oradan geçenler başlarını sallayıp İsa'ya sövüyor, «Hani sen tapınağı yıkıp üç günde yeniden kuracaktın? Haydi, kurtar kendini! Tanrı'nın Oğluysan, çarmıhtan in!» diyorlardı. Başkâhinler, din bilginleri ve ihtiyarlar da aynı şekilde O'nunla alay ederek, «Başkalarını kurtardı, kendini kurtaramıyor» diyorlardı. «İsrail'in Kralı imiş! Şimdi çarmıhtan aşağı insin de O'na iman edelim.Tanrı'ya güveniyordu; Tanrı O'nu seviyorsa, kurtarsın bakalım! Çünkü, `Ben Tanrı'nın Oğluyum' demişti.» İsa'yla birlikte çarmıha gerilmiş olan haydutlar da O'na aynı şekilde hakaret ettiler. (Matta 27: 38-44)

İsa'yla birlikte, biri sağında öbürü solunda olmak üzere iki haydudu da çarmıha gerdiler. Oradan geçenler başlarını sallayıp İsa'ya sövüyor, «Hani sen tapınağı yıkıp üç günde yeniden kuracaktın? Çarmıhtan in de kurtar kendini!» diyorlardı.Aynı şekilde başkâhinler ve din bilginleri de O'nunla alay ederek aralarında, «Başkalarını kurtardı, kendini kurtaramıyor» diye konuşuyorlardı.«İsrail'in Kralı Mesih şimdi çarmıhtan insin de görelim ve iman edelim.» İsa'yla birlikte çarmıha gerilmiş olanlar da O'na hakaret ettiler. (Markos 15:28-32)

İsa'yla birlikte idam edilmek üzere ayrıca iki suçlu da götürülüyordu.Kafatası denilen yere vardıklarında İsa'yı, biri sağında öbürü solunda olmak üzere, iki suçluyla birlikte çarmıha gerdiler.İsa, «Baba, onları bağışla» dedi. «Çünkü ne yaptıklarını bilmiyorlar.» O'nun giysilerini aralarında paylaşmak için kura çektiler.Halk orada durmuş, olanları seyrediyordu. Yöneticiler ise İsa'yla alay ederek, «Başkalarını kurtardı; eğer Tanrı'nın Mesihi, Tanrı'nın seçtiği O ise, kendini de kurtarsın» diyorlardı.Askerler de yaklaşıp İsa'yla eğlendiler. O'na ekşi şarap sunarak, «Sen Yahudilerin Kralıysan, kurtar kendini!» dediler.Başının üzerinde şu yafta vardı:`YAHUDİLERİN KRALI BUDUR'. Çarmıhta asılı duran suçlulardan biri O'na, «Sen Mesih değil misin? Haydi, kendini de bizi de kurtar!» diye küfür etti.Ne var ki, öbür suçlu onu azarladı. «Sende Tanrı korkusu da mı yok?» diye karşılık verdi. «Sen de aynı cezayı çekiyorsun.Nitekim biz haklı olarak cezalandırılıyor, yaptıklarımızın karşılığını alıyoruz. Oysa bu adam hiçbir kötülük yapmamıştır.» Sonra, «Ey İsa, kendi egemenliğine girdiğinde beni an» dedi. İsa ona, «Sana doğrusunu söyleyeyim, sen bugün benimle birlikte cennette olacaksın» dedi. (Luka 23:26-43)
Yukarıda alıntılanan sinoptik İncil bölümlerinde farklılıklar olduğu kesindir ve bunlardan en önemlisi Mesih’le birlikte çarmıha gerilen iki haydudun Mesih karşıtı tutumlarına yöneliktir. Matta ve Markos’un neredeyse özdeş olan anlatımlarında her iki suçlunun da çarmıha gerilmiş Mesih’e hakarette bulundukları belirtilmiştir. Luka’nın anlatımına göre ise bu haydutlardan bir tanesi Mesih’e hakaret etmek yerine, diğer suçluyu kınamış ve Mesih’in suçsuzluğuna iman edip O’ndan af ve kurtuluş dilemiştir.

İlk bakışta Luka’nın anlatımının Matta ve Markos’un anlatımlarıyla çeliştiği düşünülebilir. Oysa aralarında tutarsızlık olduğu iddia edilen bu metinleri uzlaştırmak mümkündür. Pek çok Kutsal Kitap uzmanına göre önce her iki haydut da Mesih’i yermiş; ancak haydutlardan biri sonradan pişmanlık duyup Mesih’den af dilemiştir. Luka İncilinde haydudun hangi saatte fikrini değiştirip tövbe ettiği belirtilmediği için Matta ve Markos İncillerindeki anlatımların haydudun tövbe öncesi zamandaki tutum ve sözlerini yansıttığı düşünülebilir. Üstelik, sadece Luka’nın kaydettiği “haydutlardan birinin diğerinden farklı olarak tövbe edip af dilemesi” bizi aynı haydudun bu eylemden önce Matta ve Markos tarafından kaydedildiği şekliyle Mesih’e hakaret ettiği çıkarımına da ulaştırır. Bu bağlamda söz konusu suçlunun son anda tövbe etmesinin aslında Mesih’e daha önceden hakaret etmiş olduğu gerçeğine işaret ettiği söylenebilir. Haydut önce suç işlemiştir ki sonradan af dileyip bağışlanabilsin.

Sonuçta, İncil yazarlarının farklılıkları kaleme alırken bir birlerini yalancı çıkarmak veya yazılanları değiştirmek amacını taşıdıkları iddiası saçmadır. İncil yazarlarından birinin bu tür bir arzusu olsaydı, bu yazarın uzlaştırılması mümkün olmayan farklılıkları metinde ön plana çıkarması gerekirdi. İncil yazarlarının; Mesih’in çarmıha gerildiği, Mesih ile birlikte iki haydudun çarmıha gerildiği, Mesih’in haydutların ortasında çarmıha gerildiği öğretilerinde hemfikir oldukları hatırlanacak olursa, Luka’nın haydutlardan birinin tövbesine yönelik ayrıntıyı Matta ve Markos İncillerini yalanlamak amacıyla kasıtlı olarak kaydettiği iddiası kolaylıkla çürütülecektir.

Matta ve Markos İncillerinde haydutlardan birinin son anda tövbe ettiği ve bu nedenle Mesih’e hakaret etmekten vazgeçtiği ayrıntısının bulunmamasının sebebi Matta ve Markos’un bu ayrıntıyı anlatım tarzlarıyla ve asıl vurgulamak istedikleri konularla bağdaştırmak istememesidir. Dikkat çeken bir nokta hem Matta hem de Markos İncilinde Mesih’in son nefesini vermesinden önce “Tanrım, Tanrım, beni niçin terk ettin?” cümlesini söylediğinin belirtilmesidir. Bu sayede herkes tarafından inkar edilmiş ve insanlardan soyutlanmış bir Mesih portresini vurgulamaya çalışan Matta ve Markos’un son anda tövbe eden bir haydudun Mesih’i yücelten sözlerini kaydetmelerini beklemek mantıksızcadır.

Çarmıha gerilmiş haydutlardan birinin son andaki tövbe ve kurtuluşu Luka’nın anlatımıyla mükemmel bir uyum içindedir. Her şeyden önce Luka, Mesih’in son nefesini vermeden önce “Tanrım, Tanrım, beni niçin terk ettin?” cümlesini söylediğini kaydetmemiştir. Luka’nın anlatımında ruhunu Babasının eline teslim eden ve bunun öncesinde tüm suçlulara merhamet gösterip onlar için dua eden (“Baba, onları bağışla; çünkü ne yaptıklarını bilmiyorlar”)Mesih portresi öncelik taşımaktadır.

Ayrıca İncilci Luka, Mesih’in merhametli kimliğini ve kurtarıcı rolünü Matta ve Markos’dan daha fazla ve sıklıkla vurgulamıştır. Aşağıda karşılaştırmaya dayalı örnek aracılığıyla bu nokta daha iyi anlaşılabilir:
İsa'yla birlikte olanlardan biri, ani bir hareketle kılıcını çekti, başkâhinin kölesine vurup kulağını uçurdu.O zaman İsa ona, «Kılıcını yerine koy!» dedi. «Kılıç çekenlerin hepsi kılıçla ölecek. Yoksa Babamdan yardım isteyemez miyim sanıyorsun? İstesem, hemen şu an bana on iki tümenden fazla melek gönderir. (Matta 26:51-53)

İsa'nın yanında bulunanlardan biri kılıcını çekti, başkâhinin kölesine vurup kulağını uçurdu. İsa onlara, «Bir haydudun peşindeymiş gibi beni kılıç ve sopalarla mı yakalamaya geldiniz?» dedi. «Her gün tapınakta, yanıbaşınızda ders veriyordum, beni tutuklamadınız. Ama bu, Kutsal Yazılar yerine gelsin diye oldu.» (Markos 14:47-49)

İsa'nın çevresindekiler olacakları anlayınca, «Rab, kılıçla vuralım mı?» dediler. İçlerinden biri başkâhinin kölesine vurarak sağ kulağını uçurdu. Ama İsa, «Bırakın, yeter!» dedi, ve kölenin kulağına dokunarak onu iyileştirdi. (Luka 22:49-51)
Aynı şekilde Mesih’in tövbe eden en ağır günahkarları bile affedip kurtardığı öğretisi Luka İncilinin pek çok bölümünde yinelenmiştir. Örneğin, günahkar kadının (7:36-50) ve vergi görevlisi Zakay’ın (19:1-10) bağışlanmasıyla ilgili anlatımlar sadece Luka tarafından kaydedilmiştir.

Yine belirli gerçeklerin iki kişinin ayrıştırılması veya grup mensubu bireyin gruptan ayrıştırılması aracılığıyla anlatılması Luka’nın sıklıkla kullandığı bir edebi tarzdır. Örneğin, iki kız kardeş olan Marta ve Meryem’in Mesih ile ilgili tutumlarındaki farklılık (10:38-42) ve iyileştirilen10 kişilik cüzamlı grubunda Mesih’e şükreden tek kişinin farklılığı (17:11-19) sadece Luka tarafından belirtilmiştir.

Son olarak, haydudun ölümden önce pişmanlık gösterip tövbe ettiğini ve Mesih tarafından kurtarıldığını belirten anlatım Luka’nın ikinci kitabı olan Elçilerin İşleri adlı kutsal yazıda sıklıkla rastlanan günahtan dönme ve kurtuluşa erme anlatımlarıyla mükemmel bir uyum içindedir.

4 İncil'de Neden Farklılıklar Var? konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

Bu konunun diğer sayfaları: 1 2 >  

4 İncil'de Neden Farklılıklar Var? konusuna benzer konular;

İncil'de Karaman Karaman Karaman sınırları içersinde bulunan ve yılkı atlarıyla meşhur Karadağ İncil’de geçiyor. Karadağ, Konya ile Karaman sınırında, Karaman’a 35 km. iki büyük zirveden oluşan volkanik bir kütle Karadağ, andezit ve dazit intifalarından meydana gelmiş; intifalar, bazaltik lavların çıkışı ile son şeklini almış. Karadağ, esas itibariyle büyük bir koni görünümündeyse de, aslında üç koninin birbirleri ile kaynaşmasından meydana gelmiştir. Bu üç koni, Karadağ’ın en yüksek noktası Mihaliç Tepe (2271 m.); bunun kuzeyindeki, Baştepe ve doğusundaki Kızıltepe konileridir. Baştepe’nin üzerinde, çapı 150 m. olan bir krater bulunmaktadır.En yüksek zirvesi olan Mihaliç Tepesi’nde Hitit Hiyeroglifi ile yazılmış bir kitabe ile Bizanslılar’dan kalma kilise var. Bozdağ’da ise Bizans askeri...

Kutsal Kitap -İçindeki Uyum ve Bazı farklılıklar Çeşitli geçmişlerden gelen 40 adamdan bir kitap yazmasını istediğinizi varsayın.Her biri kitabın bir kısmını yazacak.Bu kişiler çeşitli ülkelerde yaşıyor ve hepsi birbirini tanımıyor.Bazıları diğerlerinin ne yazdığını bilmiyor.Bu şekilde yazılan bir kitapta UYUM arar mısınız ? Kutsal Kitap böyle bir kitaptır.Yukarda anlattığımdan çok daha sıra dışı koşullarda yazılmış olmasına rağmen içinde gerçekten şaşırtıcı bir uyum vardır. Birbirinde farklı koşullar Kutsal kitap yaklaşıuk olarak MÖ 1513 ile MS yaklaşık 98 yılları arasında 1.600 yılı aşkın bir süre de yazıldı.Dolayısıyla bu kitabı kaleme alan aşağı yukarı 40 kişinin çoğunun arasında yüzlerce yıl vardı.Meslekleri farklı farklıydı.Bazıları balıkçıydı ,bazıları çoban yada kraldı, biri de hekimdi. Uyumlu bir mesaj

Lutheranlık ile Kalvinizm arasındaki ibadetsel farklılıklar http://lh5.ggpht.com/_dNf7se5aRWc/RtGc_FYXyiI/AAAAAAAAAb8/IuWwamC9j9U/s640/udateret%20TD%20fbafarve.jpg Protestan Reformu tek bir teoloji bütünlüğü ve merkezi bir otorite tarafından değil, ama Avrupa'daki çeşitli ülke ve kültürlerden gelen reformistlerin birikimleri sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu reformistlerin arasında Jan Hus,Huldrych Zwingli,John Wesley gibi isimler olsa da, ana hatlarıyla Reform'un fikir babaları ve bugünkü Protestan kiliselerinin temelini atarak zemin hazırlayan en önemli iki isim Martin Luther ve John Calvin dir. Calvin'in öğretilerini izleyen kesim,kıta Avrupası'nda genelde ''Reforme'' kilise olarak anılırken,Britanya adalarında; özellikle İskoçya tarafında yandaş bularak 'Presbiteryen' adıyla tanınmıştır. Luther'in öğretilerini benimseyen kesim ise...

Protestanlık içindeki kiliselerde benzerlik ve farklılıklar Protestan Kiliseler,itikatlar,farklar ve benzerlikler: ''ANAYOL -Mainline- Mezhepler'' 1) Reform/Presbiteryen (Kalvinist) Kiliseler: -İzledikleri kitap: Eski ve Yeni Ahit'ten oluşan Kutsal Kitap (Apokrif metinler kabul edilmez)

Protestanlık 'taki iç farklılıklar Sevgili Kardeşlerim; Yukarıda alıntıladığım adreste bulunan mesajda bir çizelge bulunmaktadır ve mezhepleri çok güzel şekilde özetlemektedir. Ancak okuduklarım neticesinde tamamen aradığım cevabı bulamadığım için sizlere sormak istiyorum: Katolik kilisesi nasıl yalnızca Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı olarak tek bir çatı altında varlığını sürdürüyorsa, protestanlar için bu neden geçerli olmamıştır? Neden tek bir "protestan" kimliği altında kalmayı yeterli görmeyerek, lüteran, kalvinist, anglikan, pentekostal...vb. gibi kollar altına ayrılarak dallanıp budaklanmıştır? Ve bundan da öte merak ettiğim bu kadar farklı kol oluşmasına sebep olan farklılıklar nelerdir? Hepsi 5 Sola'yı kabul ederek buna göre hristiyanlığı yaşamayı doğru buluyorlarsa, bunca ayrılığa sebep olacak daha nice...

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih