İsa Mesih Tanrı mıdır? (Q belgesine göre)

İsa Mesih Tanrı mıdır? (Q belgesine göre) hristiyanlık incil isa mesih tevrat zebur | HRİSTİYAN FORUM  > Hristiyanlık İnancında Temel Kavramlar > İsa Mesih : İsa Mesih Tanrı mıdır? (Q belgesine göre) konusu 1162 kez okundu, 0 kez cevaplandı. En son mesaj admin1 Ken Block tarafından gönderildi. İsa Mesih Tanrı mıdır? (Q belgesine göre) 'Q' adını alan dokümana göre Hz. İsa Tanrı mıdır? 1838'de Ch. H. Weisse, Müjdeler'in (Sinoptikler), özellikle de Matta ve Luka'nın iki farklı kaynaktan derlendiğini söyledi: (a) Markos ve (b) İsa'nın sözlerini derleyen başka bir belge. 1890'da J. Weiss, İsa'nın sözlerini (logia) derleyen bu kaynağa 'Q' ismini verdi ('Q'; Almanca'da kaynak anlamına gelen Quelle kelimesinden kaynaklanmaktadır). Yalnız Matta ve Luka'yla ortak/paralel ('Q') bölümlerin dizilişi şöyledir: 1>2; 5, 7>6; 8, 11>7; 8>9; 11>10; 6, 7, 12>11; 5, 6, 10>12; 7, 13, 23>13; 10>14; 18>15; 6>16 (Matta'daki bölüm>Luka'daki bölüm). Peki, yine iddiaya göre Hz. İsa'nın ilahi kimliği, İncil'in 'asıl' kaynağı olarak lanse edilen 'Q' belgesine ait ayetlerde yok mu? İki üç örnekle yetinelim: 'Q' 7:24-28'e göre<sup>7</sup>“…İşte,... İsa Mesih Tanrı mıdır? (Q belgesine göre)

Geçersiz email adresi kullanan üyelikler, forum sistemi tarafından, otomatik olarak iptal edilir. Üyelik hesabı iptal edilmiş veya şifresini unutmuş üyeler buradan iletişime geçebilirler.

HRİSTİYAN FORUM GİRİŞ
(Kullanıcı adınız)
(Şifreniz)

HEMEN ÜYE OLUN! Üyelerle sohbet etmek, etkinlik duyurularından haberdar olmak, forumda yazışabilmek için sitemize üye olmanız gerekmektedir.

İsa Mesih Tanrı mıdır? (Q belgesine göre) konusu 1162 kez okundu, 0 kez cevaplandı. En son mesaj admin1 Ken Block tarafından gönderildi.

İsa Mesih Tanrı mıdır? (Q belgesine göre) konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

İsa Mesih Tanrı mıdır? (Q belgesine göre) hristiyanlık incil isa tevrat zebur21-08-10, 20:36
admin1 Ken Block

'Q' adını alan dokümana göre Hz. İsa Tanrı mıdır?

1838'de Ch. H. Weisse, Müjdeler'in (Sinoptikler), özellikle de Matta ve Luka'nın iki farklı kaynaktan derlendiğini söyledi: (a) Markos ve (b) İsa'nın sözlerini derleyen başka bir belge. 1890'da J. Weiss, İsa'nın sözlerini (logia) derleyen bu kaynağa 'Q' ismini verdi ('Q'; Almanca'da kaynak anlamına gelen Quelle kelimesinden kaynaklanmaktadır).

Yalnız Matta ve Luka'yla ortak/paralel ('Q') bölümlerin dizilişi şöyledir: 1>2; 5, 7>6; 8, 11>7; 8>9; 11>10; 6, 7, 12>11; 5, 6, 10>12; 7, 13, 23>13; 10>14; 18>15; 6>16 (Matta'daki bölüm>Luka'daki bölüm).

Peki, yine iddiaya göre Hz. İsa'nın ilahi kimliği, İncil'in 'asıl' kaynağı olarak lanse edilen 'Q' belgesine ait ayetlerde yok mu? İki üç örnekle yetinelim:

'Q' 7:24-28'e göre7…İşte, habercimi senin önünden gönderiyorum; O önden gidip senin yolunu hazırlayacak' diye yazılmış olan sözler onunla {İsa ile} ilgilidir” (Mat.11:10; Luk.7:27).

Burada zikredilen Malaki peygamberin kitabına ait 3:1 ayetine göre, Vaftizci Yahya 'önden gönderilen bir habercidir. Peki bu peygamberlik sözüne göre, Vaftizci Yahya'nın önden gönderileceği bu şahsiyet kimdir? Kendi tapınağına gelen Rab'dir! “Aradığınız Rab ansızın tapınağına gelecek” (Malaki 3:1).

'Q' 10:21-22'ye göre8 “…Oğul'u, Baba'dan başka kimse tanımaz. Baba'yı da Oğul'dan ve Oğul'un O'nu tanıtmak istediği kişilerden başkası tanımaz” (Mat.11:27; Luk.10:22).

Bu sözlere göre İsa'nın aracılığı olmadan kimse Baba'ya gelemez; tıpkı Yuhanna 14:6'da ilan edildiği gibi... Ayrıca Buna göre Oğul ile Baba arasında, başka hiçbir kimsenin sahip olmadığı bir yakınlık ve bağ söz konusudur. Ve bu bağ Tanrı'yı 'içinden', yani özüyle tanımak anlamındadır. Bu ilişki, “Ruhu.llah” ve “Kellamu.llah”ın Tanrı'yla sahip oldukları bağdan başkası değildir:

“RAB'bin ruhuna kim akıl erdirebildi?” (Yşa.40:13);

“RAB'bin sözünü duyup anlamak için RAB'bin meclisinde kim bulundu ki?” (Yer.23:18);

“Tanrı'nın düşüncelerini de Tanrı'nın Ruhu'ndan başkası bilemez” (1Ko.2:11).

'Q' 13:34-35'ye göre9 “Ey Yeruşalim {yani Kudüs}! Peygamberleri öldüren, kendisine gönderilenleri taşlayan Yeruşalim! Tavuğun civcivlerini kanatları altına topladığı gibi ben de kaç kez senin çocuklarını toplamak istedim, ama siz istemediniz” (Mat.23:37; Luk.13:34).

Kimdir Kudüs'ün evlatlarını kerelerce toplamak isteyen şahsiyet? Bu ayette Hz. İsa'dır, ama Eski Antlaşma'da (Tevrat, Zebur ve Nebiler) İsrail'in Tanrısı RAB'dır! “RAB yaptıklarının karşılığını versin. Kanatları altına sığınmak için kendisine geldiğin İsrail'in Tanrısı RAB seni cömertçe ödüllendirsin.” (Rut 2:12; ayrıca bkz. Çık.19:4; Yas.32:11; Mez.17:8, vb.)

Carlos Madrigal

katoliklik ortodoksluk protestanlık kilise barnabas türkler türkiyeBU ÜYELİK; Hristiyan Forum SİTE YÖNETİMİ ORTAK KULLANIM HESABIdır.

UYARI: Email adresleri çalışmayan üyelikler OTOMATİK olarak, forum sistemi tarafından, BOUNCE kullanıcı grubuna taşınırlar. Bu durumda olan üyeler hristiyannet@gmail.com adresine email atmalıdırlar.

Sınav için dua isteği (26 Mayıs)

Facebook profilimizmesih peygamber tanrı rab allah kuran yhvh islam muhammed

FORUMA ÜYE OLUN! / HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM / İsa Mesih Tanrı mıdır? (Q belgesine göre)

İsa Mesih Tanrı mıdır? (Q belgesine göre) konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

İsa Mesih Tanrı mıdır? (Q belgesine göre) konusuna benzer konular;

İsa Mesih Tanrı mıdır? İsa hiç Tanrı olduğunu iddia etmiş midir? Soru: İsa Tanrı mıdır? İsa hiç Tanrı olduğunu iddia etmiş midir? Yanıt: Kutsal Kitap hiçbir zaman İsa’nın açık bir şekilde “Ben Tanrı’yım” dediğini kaydetmez. Ancak bu O’nun Tanrı olduğunu bildirmediği anlamına gelmez. Örneğin, İsa’nın Yuhanna 10:30’daki “Ben ve Baba biriz” sözlerine bakalım. O’nun burada Tanrı olduğunu iddia ettiğini anlamak için Yahudiler’in bu bildiriye gösterdikleri tepkiye bakmamız yeter. “... İnsan olduğun halde Tanrı olduğunu ileri sürüyorsun” diyerek bu nedenden ötürü O’nu taşlayarak öldürmeye çalıştılar (Yuhanna 10:33). Yahudiler İsa’nın ne iddia ettiğini tam olarak anlamışlardı; İsa Tanrı olduğunu iddia ediyordu. İsa’nın burada Tanrı olduğunu iddia ettiğini inkâr etmediğine dikkat edin. İsa, “Ben ve Baba biriz” diye bildirdiğinde (Yuhanna 10:30), Kendisi ve...

Hristiyan inancına göre mastürbasyon yapmak günah mıdır? Adminin uyarısı üzerine yeni bir konu olarak buraya açmış bulunmaktayım. Hristiyanlıkta zina yapmanın günah olduğu bildirilmiştir. Örneğin evlilik dışı ilişki muhakkak günahtır. Peki mastürbasyon yapmak günah mıdır? Yönetim Notu: :)

Markos Müjdesi'ne göre Mesih İsa Tanrı mıdır? Markos Müjdesi'ne göre Mesih İsa Tanrı mıdır? Batı'da Aydınlanma döneminden beri her türlü dini inanca karşı gitgide büyüyen bir kuşkuculuk söz konusudur (ne var ki, 1980'li yıllardan bu yana çoğalan kanıtlar karşısında İncil'e karşı duyulan kuşkuculuk yerini güvene bırakmakta...). Bununla beraber en septik eleştirmenler dâhil herkes Markos'un, Mesih İsa'yı ve öğrettiklerini anlatan İncil'in en eski bölümü olduğunu ve en özgün mesajı kaydettiğini kabul ederler. Bir an için, Pavlus'un mektuplarında veya Yuhanna Müjdesi'ndeki İsa'nın ilahi kimliğine ilişkin bütün ayetleri yok sayalım. O halde, İncil'in en eski kaydı sayılan Markos Müjdesi'ne göre 'İncil'in bu konudaki aslı mesajı nasıldır? 1) İncil'in ana mesajı İsa'nın kendisidir, yani İncil'in İyi Haberi, İsa'dır...

İsa Mesih gerçekten yaşamış mıdır? Bu foruma yeni üye oldum. Dinler ilgimi çekiyor. Belki abes olacak ama Hz. İsa nın yaşayıp yaşamadığı konusunda şüphelerim var. Bildiğim kadarıyla İncil haricinde hiç bir kitapta Hz. İsa'dan bahsedilmiyor. Tarih kitaplarında adı hiç yok. İnaçtan öte bir kanıt varmı Hz. İsa'nın yaşadığına dair. Bu konuda bilgili arkadaşların yanıtlarını bekliyorum. AMacım kimsenin inancını sorgulamak değil.

Tanrı kurtuluşa erecekleri kişileri neye göre belirler? bir kişinin hristiyan olmasını tanrı belirler. kimse kaybedenlerden olmak istemez ve kurtuluşa erecek kişileri tanrı belirler. ben müslümanım. peki tanrı neden diğer arkadaşlara yol gösterdiği gibi kaybedenlerden olmaktan çok korkan ve doğrularla yaşamayı isteyen birisi olduğum halde bana da yol göstermiyor. neden beni kendinden uzak tutuyor neden sürekli dua ettiğim halde bana doğrularını hissettirip yaşamama izin vermiyor?

HRİSTİYANFORUM @ YOUTUBE
Altyazılı videolarda Türkçe altyazıyı görebilmek için videonun alt satırındaki CC tuşuna basınız

HRİSTİYAN OLMAK
nasıl hristiyan olunur Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...

HRİSTİYAN GAZETE
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.

HRİSTİYANLIK ARAMA MOTORU
hristiyanlık Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...

İNCİL
incil Tüm Türkçe İncil çevirilerini dipnotlarıyla beraber okuyabilmek ve dinleyebilmek için...

İNCİL .TV
incil Tüm mezheplerden, tüm kiliselerden filmler izlemek için...

Türkçe olarak, Türkiye Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen Hristiyan olmak, Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler, Hristiyanlık ve İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat, sohbet, bedava incil

hristiyan forumincilrab isa mesihhristiyan türkhristiyanlık ve islamiyethristiyanlık ve islamiyethristiyan forumhıristiyanlıkhristiyanlıkincilrab isa mesihhristiyan forumturkish christiansturkish christiansturkish christiansturkish christiansincilhıristiyanlıkrab isa mesih