|
Alıntı:
|
| Kutsal Kitap'ta Üçlü Birliğin birlikteliği "başlangıç"a dayandırılmaktadır, ancak bu başlangıç zamandan bile önceki başlangıçtır. Oysaki biz zaman içinde yaşıyoruz, herşeyin bir başı ve sonu vardır. Sonsuzlukta bu yoktur, Baba Tanrı Yahve Yeşaya kitabında "Başlangıç ve Son Ben'im" diyor, aynı sözü İsa Mesih söylüyor. Herşeyin başlangıcı ve sonu Tanrı Yahve'dir. Burada anlamanız gereken, dünyasal ölçütlere göre zaman kavramı Tanrı için geçerli değildir, zaman Tanrı'yı kapsamaz, Tanrı zamanı kapsar, zaman Tanrı'yı yaratmamıştır, Tanrı zamanı yaratmıştır. Bizim gözümüzdeki zaman ile Tanrı'nın gözündeki zaman kavramı farklıdır. |
|
Alıntı:
|
| Tanrısal olarak Baba Oğul ve Kutsal Ruh sonsuzlukta beraberdir, zamanın başlangıcından itibaren yani öncesizlikte beraberdirler. "Çıkmak", "-dan'dır" ve "olmak" kelimelerini bildiğimiz dünyasal anlamları ile değil de ruhsal bir anlamda, soyut bir anlamda alarak şunu söyleyebiliriz: "Tanrısal özyapının birliğinde; aynı özü, gücü ve sonsuzluğu paylaşan üç kişi bulunmaktadır: Baba Tanrı, Oğul Tanrı ve Kutsal Ruh Tanrı: Oğul, Baba’dandır; Kutsal Ruh ise Baba ve Oğul’dan çıkar." Bu cümle de zaten Westminster İnanç Açıklaması'nın 2. bölümünün 3. maddesidir. (http://www.hristiyan.net/westminster/2.htm) |
|
Alıntı:
|
| İsa dünyaya geldi derken burada ifade edilen şey "Evrenin Sonsuzluğunda" var olmak + doğmak değildir. İsa 2000 sene önce doğmuştur, Ruh'u değil, bedeni 2000 sene önce doğmuştur, ancak O'nun başlangıcı yoktur, O'nun Ruh'unun başlangıcı yoktur. Dünyasal olarak kast ettiğimiz zamanın başlangıcının başında ve sonunda O vardır, Eski Antlaşma'daki Yeşaya kitabında Tanrı YHVH "Başlangıç ve Son, Ben'im" diyor, Yeni Antlaşma'da Vahiy kitabında İsa "Başlangıç ve Son, Ben'im" diyor. |
|
Alıntı:
|
||||||||||||
|
Yaratılış ayetleri yani Kutsal Kitap'ın ve dolayısıyla Tevrat'ın ilk ayetleri şöyledir: Alıntı:
Burada kullanılan isim ELOHIYM'dir, İbranice'dir; Alıntı:
(Sacred Name King James Version) Alıntı:
Çoğul bir kelimedir, tekil "elowahh" kelimesinin çoğuludur, ancak tekillik içinde bir çoğulluktur. Alıntı:
Yaratılıştaki bazı ayetlerde bunu görebilirsiniz: Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
(Sacred Name King James Version) Başlangıçtaki ayetlerdeki ELOHIYM kelimesi, bunun kökenini ve tekillik içindeki çoğulluğunu verdikten sonra, Kutsal Kitap'ın başındaki yani Tevrat'ın ilk bölümünün ilk ayetlerini tekrar yazıp bu ayetlerle bağlantılı olan İncil ayetlerini vereceğim. Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
(Sacred Name King James Version) |
||||||||||||
|
Alıntı:
|
|
Özd.8: 22 RAB yaratma işine başladığında İlk beni yarattı, Özd.8: 23 Dünya var olmadan önce, Ta başlangıçta, öncesizlikte yerimi aldım. Özd.8: 24 Enginler yokken, Suları bol pınarlar yokken doğdum ben. Özd.8: 25-26 Dağlar daha oluşmadan, Tepeler belirmeden, RAB dünyayı, kırları Ve dünyadaki toprağın zerresini yaratmadan doğdum. Özd.8: 27 RAB gökleri yerine koyduğunda oradaydım, Engin denizleri ufukla çevirdiğinde, Özd.8: 28 Bulutları oluşturduğunda, Denizin kaynaklarını güçlendirdiğinde, Özd.8: 29 Sular buyruğundan öte geçmesinler diye Denize sınır çizdiğinde, Dünyanın temellerini pekiştirdiğinde, Özd.8: 30 Baş mimar olarak O'nun yanındaydım. Gün be gün sevinçle dolup taştım, Huzurunda hep coştum. Özd.8: 31 O'nun dünyası mutluluğum, İnsanları sevincimdi. Özd.8: 32 Çocuklarım, şimdi beni dinleyin: Yolumu izleyenlere ne mutlu! Özd.8: 33 Uyarılarımı dinleyin ve bilge kişiler olun, Görmezlikten gelmeyin onları. Özd.8: 34 Beni dinleyen, Her gün kapımı gözleyen, Kapımın eşiğinden ayrılmayan kişiye ne mutlu! Özd.8: 35 Çünkü beni bulan yaşam bulur Ve RAB'bin beğenisini kazanır. Özd.8: 36 Beni gözardı edense kendine zarar verir, Benden nefret eden, ölümü seviyor demektir." |
|
Alıntı:
|
|
The LORD possessed me in the beginning of his way, before his works of old. beginning John 1:2, Col 1:15, Rev 3:14 |
|
Alıntı:
|
|
Yu.1: 1 Başlangıçta Söz vardı. Söz Tanrı'yla birlikteydi ve Söz Tanrı'ydı. Yu.1: 2 Başlangıçta O, Tanrı'yla birlikteydi. Yu.1: 3 Her şey O'nun aracılığıyla var oldu, var olan hiçbir şey O'nsuz olmadı. |
|
Alıntı:
|
|
The same was in the beginning with God. beginning Prov 8:22, Col 1:15, Rev 3:14 |
|
Alıntı:
|
|
Kol.1: 15 Görünmez Tanrı'nın görünümü, bütün yaratılışın ilk doğanı O'dur. (BURADAKİ YARATILIŞ, DOĞUM : Zamansızlıktaki, yani öncesizlikteki, yani zaman daha var olmadan önceki) Kol.1: 16 Nitekim yerde ve gökte, görünen ve görünmeyen her şey -tahtlar, egemenlikler, yönetimler, hükümranlıklar- O'nda yaratıldı. Her şey O'nun aracılığıyla ve O'nun için yaratıldı. Kol.1: 17 Her şeyden önce var olan O'dur ve her şey varlığını O'nda sürdürmektedir. Kol.1: 18 Bedenin, yani kilisenin* başı O'dur. Her şeyde ilk yeri alsın diye başlangıç olan ve ölüler arasından ilk doğan O'dur. (BURADAKİ DOĞUM: Mesih'in diğer doğumudur, bedeninin doğumudur, ek olarak çarmıhtan sonra ölüler diyarına inip, oradan doğumu yani dirilişini de kapsar.) Kol.1: 19 Çünkü Tanrı bütün doluluğunun O'nda bulunmasını uygun gördü. |
|
Alıntı:
|
|
Who is the image of the invisible God, the firstborn of every creature: beginning Prov 8:22, John 1:2, Rev 3:14 |
|
Alıntı:
|
| Va.3: 14 "Laodikya'daki kilisenin* meleğine yaz. Amin*fx*, sadık ve gerçek tanık, Tanrı yaratılışının kaynağı şöyle diyor: |
|
Alıntı:
|
|
And unto the angel of the church of the Laodiceans write; These things saith the Amen, the faithful and true witness, the beginning of the creation of God; beginning Prov 8:22, John 1:2, Col 1:15 |
|
Alıntı:
|
||||
|
||||
|
Alıntı:
|
||
|
||
|
Alıntı:
|
||
|
||
|
Alıntı:
|
||
|
||
|
Alıntı:
|
||
|
||
|
Alıntı:
|
||
|
||
|
Alıntı:
|
||
|
||
|
Alıntı:
|
||
|
||
|
Alıntı:
|
||
|
||
|
Alıntı:
|
| İzafiyet teorisi, Tanrı’yı sonsuz zamandan beri var olan bir varlık olarak tarif eden yaklaşımların yerine Tanrı’yı ‘zaman üstü’ veya ‘zamana aşkın’ veya ‘zamansız’ olarak tarif eden yaklaşımların savunulmasına güç vermiştir. ‘Tanrı’nın zamansızlığı’ ile ilgili fikirler din felsefecileri arasında yoğun bir tartışma konusu olmaya hâlâ devam etmektedir.[28] Bu konuyla ilgili tartışmalarda, farklı fikirlere sahip felsefecilerin tümü, yaklaşımlarında izafiyet teorisinin verilerini göz önünde bulundurmak zorunda olduklarının farkındadırlar. Artık ‘Tanrı’nın zamansızlığı’ görüşüne karşı ileri sürülen görüşler bile Tanrı’nın bu evrenin zamanı ile aynı şekilde akan bir zamana tâbi olmadığı konusunda hemfikirdirler. |
Nasıl Hristiyan Olunur? Hristiyan olmak için neler yapmalısınız? sorularına cevaplar için...
Tüm mezheplerden, tüm etnik kökenlerden, tüm teolojilerden hristiyanlar için haberler, tanıtımlar, duyurular ve arşiv.
Tüm mezheplerden, tüm teolojilerden hristiyanlık hakkında makaleler, kitaplar içinde araştırmalar için arama motoru...