"Yahudi Tarihi" adlı kitapta yazanlar konusu
1062 kez okundu,
5 kez cevaplandı. En son mesaj
Sebastian tarafından gönderildi.
"Yahudi Tarihi" adlı kitapta yazanlar konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>

09-11-09, 23:50
Sebastian
Bugün "Yahudi Tarihi" adlı bir kitap dikkatimi çekti, göz gezdirdim.
Kitabın arka kısmında Tanrımız YHVH ile ilgili birtakım iddialarda bulunmuş yazar.
İddiaları şu şekilde;
-İsrail Tanrısı Yahve çocuk doğurur.
-İsrail Tanrısı Yahve savaşa gider.
-İsrail Tanrısı Yahve Yahudiler'in öcünü almak için Mısırlıların evini basar.
-İsrail Tanrısı Yahve karanlık ve kuytudan korkar.
-İsrail Tanrısı Yahve pişmiş et kokusunu sever.
Kral Davut için ise uçkur düşkünü denilmiş.
Buraya kadar direkt olarak bizleri ilgilendiriyor, fakat Talmud ile ilgili bölümleri merakımdan ötürü soruyorum.
Yazar Talmud için ise;
-Yahudilerin sadece kendilerinin insan olduğunu, Yahudi olmayanların bir hayvan olarak nitelendiğini,
-Bir köpeğin Gayr-ı Yahudi'den üstün olduğunu,
belirtmiş.
Bunların hangi ayetlerde yer aldığını ya da çarpıtılıp çarpıtılmadığını sormak istiyorum.
Saygılar...
"Yahudi Tarihi" adlı kitapta yazanlar

Her şeyi RAB YHVH'e bırak, O'na güven, O gerekeni yapar. (Mezmurlar 37:5)

FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

10-11-09, 00:41
V E R A
|
|
Sebastian
|
Kitabın arka kısmında Tanrımız YHVH ile ilgili birtakım iddialarda bulunmuş yazar.
İddiaları şu şekilde;
Buraya kadar direkt olarak bizleri ilgilendiriyor, fakat Talmud ile ilgili bölümleri merakımdan ötürü soruyorum.
Yazar Talmud için ise;
-Yahudilerin sadece kendilerinin insan olduğunu, Yahudi olmayanların bir hayvan olarak nitelendiğini,
belirtmiş.
Bunların hangi ayetlerde yer aldığını ya da çarpıtılıp çarpıtılmadığını sormak istiyorum.
Saygılar...
|
Sevgili Kardeşim Talmud ile ilgili bilgilerim sınırlıdır Ama elimden geldiğince paylaşmak isterim
Talmud'un kelime anlamı olarak "öğrenmek öğretmek olduğu söylenir
ibranca-Aramca karışımı olduğunu söylenir -lilmod
Yahudilerin hayata bakışını ve günlük olarak hayatlarını nasıl idam ettireceklerini ( bir yahudiye yakışır şekilde ) onlara anlatan kaynak kitapdır.
Talmud'u YHVH göndermemiştir. Benim okuduğum kadarı ilede KK da böyle bir belirti yoktur ( Onlara yardımcı bir kitap yollıyacağını yada esinliyeceğini vaad etmemiştir)
Belki gözden kacırmışda olabilirim ( !)
Talmud 2 kısımdır
1. Mişna- Daha çok şifahî dînî gelenekleri ihtiva eder
2. Gemara -bir nevi Mişna'nın tefsiridir
Din tarihcileri iki yorumunda Yuda Hanasi ( kendisi haham )tarafından yazıldığını söyler . Tarih olarak da M.S.2 . yüzyıl gösterilir
Her Yahudi talmudu baş ucu kitabı yapmaz ve inanmaz Karaim ve Habeşistan Yahudileri yalnız Tevrat'a inandıkları diğer Yahudilerden dışlanmışlardır
Talmudu'n tamamını hiç okumadım. Tamamını okumadan bir yorumda bulunmak istemiyorum. Ama Talmud ile ilgili sürekli bir şeytanın kitabı söylemlerini duymuş yada bölük pörçük bazı maddelerini okumuştum.
Yahudiler bırakın Yahudi olmayanları Rab'bi bile aşağıladıkları için Onlara Rab'bin merhametini dilemekden başka bir şey gelmiyor elimden
FORUMA ÜYE OLUN! /

10-11-09, 02:21
Theophilos
|
|
Sebastian
|
İddiaları şu şekilde;
Yazar Talmud için ise;
belirtmiş.
Saygılar...
|
Sevgili Sebastian,
Yazar zaten Torah'ı eleştirirken gereğinden fazla saptırma ve yanlış yorumlama yapmış.
Talmud konusunda da aynı yöntemi kullanmış olma ihtimali yüksek. Talmud'u hiç okumadım; ancak içinde yazan bazı şeylerin Yahudi olmayanlar için skandal olarak nitelendirildiğini duymuştum.
http://www.sinaicentral.com/jewhater...the_talmud.htm
Yukarıdaki linkte Talmud ile ilgili eleştirilere yanıt verilmiş. Belki ilgini çeker veya işine yarar.
Esenlikler
FORUMA ÜYE OLUN! /

10-11-09, 03:30
Sebastian
|
|
Theophilos
|
|
|
Sebastian
|
İddiaları şu şekilde;
Yazar Talmud için ise;
belirtmiş.
Saygılar...
|
Sevgili Sebastian,
Yazar zaten Torah'ı eleştirirken gereğinden fazla saptırma ve yanlış yorumlama yapmış.
Talmud konusunda da aynı yöntemi kullanmış olma ihtimali yüksek. Talmud'u hiç okumadım; ancak içinde yazan bazı şeylerin Yahudi olmayanlar için skandal olarak nitelendirildiğini duymuştum.
http://www.sinaicentral.com/jewhater...the_talmud.htm
Yukarıdaki linkte Talmud ile ilgili eleştirilere yanıt verilmiş. Belki ilgini çeker veya işine yarar.
Esenlikler
|
Sn. Theophilos;
Talmud için verdiğiniz link için teşekkür ederim, zaman buldukça okuyacağım.
Torah için yaptığı saptırmaları hangi ayet ve bölümlere dayanarak yaptığını öğrenmek istiyorum, sizin bu konu hakkında bir bilginiz var mı?
Yani yukarıdaki maddelerde hangi ayeti kastettiği konusunda.
Zamanınız olursa bunları belirtebilir misiniz?
VERA, verdiğiniz bilgilerden ötürü de size teşekkür ederim, Rab sizi bereketlesin.

Her şeyi RAB YHVH'e bırak, O'na güven, O gerekeni yapar. (Mezmurlar 37:5)

FORUMA ÜYE OLUN! /

10-11-09, 15:00
Theophilos
|
|
Sebastian
|
Sn. Theophilos;
Talmud için verdiğiniz link için teşekkür ederim, zaman buldukça okuyacağım.
Torah için yaptığı saptırmaları hangi ayet ve bölümlere dayanarak yaptığını öğrenmek istiyorum, sizin bu konu hakkında bir bilginiz var mı?
Yani yukarıdaki maddelerde hangi ayeti kastettiği konusunda.
Zamanınız olursa bunları belirtebilir misiniz?
|
Sevgili Sebastian,
Yazar bu iddiaları için - zorlama da olsa - referans göstermiştir sanıyorum. Söz konusu kitabı okumadım ve bu sebeple yapacağım yorumlar kesinlikten uzak olup varsayımlara dayanacak.
Yazarın yaptığı eleştiriler ve bir takım tanımlamalar genellemelere dayanıyor:
"YHVH çocuk doğurur" iddiası büyük ihtimalle İsrail'in, "YHVH'nin ilk doğanı" olduğunu söyleyen ayetlere dayandırılmış.
"YHVH, pişmiş et kokusunu sever" tezi ise Torah'da kurban ritüeli (kurban kesip etini sunak masasının üzerinde yakmak) ile ilişkilendirilmiş olsa gerek.
"YHVH'nin Mısırlıların evini bastığı" yolundaki iddia ise Çıkış kitabında anlatılan "Mısır'ın tüm ilkdoğanlarının öldürülmesi" olayı üzerine kurulmuş. (Rabbin, Mısır ülkesi üzerinden geçip Mısır'ın ilkdoğanlarını öldürmesi ve kurban kesip kanını kapılarının üstüne süren kişileri sağ bırakması)
"YHVH savaşa gider" iddiası ise çeşitli savaşlarda YHVH'nin İsrail'e yardımcı olduğu inancıyla bağlantılanmış olabilir.
"YHVH karanlık ve kuytu yerlerden korkar" iddiasının kaynağı konusunda ise bilgim yok. Yazar belki de Tanıklık çadırında ve Tapınak'ta YHVH'nin görkeminin bulunduğu en kutsal iç bölmede sürekli kandil yakılması zorunluluğunu kastediyor olabilir.
Sevgiler
FORUMA ÜYE OLUN! /
"Yahudi Tarihi" adlı kitapta yazanlar konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.
Bu konunun diğer sayfaları:
1
2
>
Türkçe olarak, Türkiye
Hristiyanlık İncil Yahşuah YHVH Tanrı Allah Üçlü Birlik Kuran Muhammed İslamiyet RAB İsa Mesih Hristiyan Katoliklik Ortodoksluk Protestanlık Kutsal Kitap Meryem Ana Kilise Baba Oğul Kutsal Ruh vaftiz iman dua ibadet inanç ruhsal papaz rahip peder papa patrik pastör presbiter katolik ortodoks protestan anglikan luteryen presbiteryen
Hristiyan olmak,
Türkler, Kürtler, Süryaniler, Asuriler, Keldaniler, Rumlar, Ermeniler,
Hristiyanlık ve
İncil ile ilgilenenler için bilgiler, chat,
sohbet,
bedava incil