Özgür İrade üzerine bir araştırma konusu
2005 kez okundu,
3 kez cevaplandı. En son mesaj
evangelion tarafından gönderildi.
Özgür İrade üzerine bir araştırma konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız
Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.

30-05-07, 03:17
evangelion
Restoranda yemeğinizi bitirdikten sonra genelde bir garson yanınıza gelir ve "Tatlı veya çay alır mısınız?" diye sorar. Bir süre düşündükten sonra kararınızı verirsiniz. Diyelim ki böyle bir durumda çay içmeyi seçtiniz. Bunu özgür iradenizle mi yaptınız ya da zaten kaderinizde o çayı içeceğiniz yazıyor muydu?
İşte bu ve benzeri sorular, modern insanın varoluşundan bu yana gündeme geliyor. Din adamları, siyaset bilimciler ve davranış uzmanları; yüzyıllardır "insanın davranışlarını kader mi yoksa, özgür iradenin mi belirlediğini" tartışıyor. Semavi dinler elbette kader kavramının varlığına işaret edip evrendeki tüm varlıkların kontrolünün Tanrı'ya ait olduğunu vurguluyor. Bilim dünyası ise somut olarak ispatlanamadığı için kadere şüpheyle yaklaşıyor.
Karşıtlarının teorisini çürüttü
Örneğin 1926'da kuantum fizikçisi Werner Heisenberg belirsizlik ilkesini ortaya atarak, "Evrendeki bir atomun yerini ve hareketliliğini aynı anda bilmek imkansızdır" dedi. Bu özetle şu anlama geliyordu; "Eğer aynı anda bir atomun konumu ve hareketleri ölçülemiyorsa, bu atomun gelecekte nerede olacağı ve nasıl hareket edeceği bilinemez." Yani Heisenberg'e göre atomlardan oluşan kainattaki nesnelerin hareketleri önceden belli değilse, o zaman kader kavramı da bilimsel verilerle açıklanamaz. Ancak Nobel ödüllü Ge-rard Hooft'un geçtiğimiz günlerde sonuçlandırdığı 10 yıllık araştırma, kader kavramına karşı çıkan bilim adamlarının dayanak gösterdiği teoriyi çürüttü.
Bilim dünyası yankılandı
New Scientist dergisine kapak olan araştırma kapsamında Professor Gerard t Hooft, "Bir parçacığın nerede ve ne hızla hareket ettiğini" aynı anda tespit etme olanağı sağlayan bir model geliştirdi. Hooft, bir atomun 43 saniye sonra nasıl hareket edeceğini önceden bilme kapasitesine ulaştı.
Çikolatayı yüyeceğiniz önceden belli
Araştırma bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı. New Scientist tarafından dünyanın en iyi matematikçileri arasında gösterilen John Conway ile Simon Koc-hen, araştırmayı "özgür irade" kavramının ölümü olarak yorumladı. Princeton Üniversite-si'nde görev yapan Conway şöyle konuştu: "Eğer Hooft gibi bir insan atomun konumu ve hareketini aynı anda tespit edebiliyorsa, üstün bir zekaya sahip olan bir varlık evrendeki tüm parçacıkların etkileşimini takip edebilir. Bir başka deyişle özgür irademizle yaptığımız seçimlerin belirsizliğinin ardında belirleyici bir düzen vardır."
Kochen konuyu daha basit terimlerle anlatarak, "Önünüze bir dilim çikolatalı, bir dilim çilekli kek getirildiğini düşünün. Çikolatalı keki yemeye başladığınızda, bunun kendi seçiminiz olduğunu düşünüyorsunuz. Oysa ki çikolatalıyı yiyeceğiniz zaten belliydi. Biz özgür olduğumuz düşünüyoruz. Eğer Hooft'un modeli hatalı değilse özgürlüğümüz sınırlı bir ilüzyondan ibaret olabilir" dedi.
Princeton Üniversitesi'nin felsefe uzmanı Hans Halvorson ise "Ne olursa olsun, kader ve özgür iradeyi sadece fizikle açıklamaya kalkmak doğru olmayabilir. Özgür irade konusunda fiziğin de cevap veremeyeceği sorular var" diyerek konunun zamana bırakılması gerektiğine işaret etti.
(Vatan)
Özgür İrade üzerine bir araştırma
FORUMA ÜYE OLUN! /
HRİSTİYAN OLMAK İSTİYORUM /

30-05-07, 09:07
MyLORDisRealLife
diğer insanları bilemem ama bir Mesih İnanlısının hayatında hiçbirşey tesadüf değildir Tanrı bizi dileğine göre şekillendirecektir BENİM DEĞİL RABBİN DİLEDİĞİ GİBİ OLSUN amin
FORUMA ÜYE OLUN! /

04-06-07, 15:53
MyLORDisRealLife
Son günlerde Tanrının beni üzerinde düşünmeye sevkettiği konu budur.bir kardeş Tanrının kapımızı çaldığını özgür irademizle onu açıp açmamanın bize bağlı olduğunu söyledi.Tanrının bize akıl verdiğini ve seçimlerimizden bahsetti. yaşadıklarımız kader değil seçimlerimizin bir sonucudur dedi.
evet.eğer Tanrı bizi seçmedi biz onu seçtiysek nerde kaldı bizim seçilmişliğimiz?yaşadıkla rımız yaptıklarımızın sonucuysa yaşam çizgimizi biz çiziyoruz demektir. o zaman Tanrı neden beni anam karnında ördüğünü söylüyor?günlerimin belli olduğunu.....
tesadüf ve ihtimal insansal düşünüşün bir ürünüdür.minik aklımız ihtimal hesapları yapar.ama ALFA VE OMEGA için ihtimal ve tesadüf yoktur!O bir şeyi planlar ve
mutlaka olur!RABBİN hedef şaşırması ve evreni ihtimale bırakması mümkün müdür?
5 milyon sperm içinde yarışı kazanan sperm bireyi oluşturur.tek bir sperm yarışı kazanacaktır. O da Tanrı nın yaratmak istediği kişidir.hatta crossing over de rastgele bir parça değişiminin olmasını düşünemiyorum. ben Tanrı nın tasarımıyım!benim her ayrıntım tasarlanmıştır.tesadüfi değildir.işte bu sebeple Tanrı beni anamın rahmindeyken görmüştür!
özgür irademiz yoksa Tanrı bizi yaptıklarımızdan sorumlu tutamaz diyebilirsiniz.Tanrı adildir. ademden aldığımız günahkar yapımızı biliyor. istese kurbana gerek yok tüm günahları sildim diyebilirdi. Ama adaleti uğruna Oğlunu göndermiş ve günahlarımızın bedelini ödemiştir.günahkar yapımız bizi günaha sürükler.ama Kutsal Ruh bedenlerimizde bu arzularla savaşmamıza yardım eder.aksi takdirde günahkar arzulara hayır dememiz çok zordur.
Tanrı bazı kötülüklerin olmasına amacı uğruna İZİN VERİR
İZİN VERDİĞİ ÖLÇÜDE İNSANLAR BİR TAKIM SEÇİMLER İŞLER YAPAR GİRİŞİMLERDE BULUNURLAR
Herkes özgür iradeyle birşeyler yapıyorsa etme bulma dünyasıysa TANRI NASIL HER ŞEYE EGEMEN TANRI DIR Özgür irade değil İZİNLİ irade vardır Tanrı dilerse kötüyü, şeytanı,hayvanı vs. yarattığı herşeyi amacı uğruna kullanır. Kutsal Kitapta Tanrı amacı uğruna yılanı ve eşeği dahi konuşturmuştur.
adımlarını doğrultmak insanın elinde değildir. sonuç elde etmek ve başarılı olmak da.Tanrının insanlarla ilgili kişisel planları da vardır.O nun fikrini sormadan yaptığım her işten başarısız ve mutsuz ayrıldım.Kutsal Ruh vasıtasıyla Tanrıya danışmadan birşey yapmamaya gayret ediyorum Kutsal Ruhun yönetimine ayak uydurmamız gereklidir
Kutsal Ruhu diliyle kabul etmiş ama O nu hala tanımamış inanlılar var. Bunu yazılarından anlıyorum Tanrının denetiminde olan bir kişi bence,bana göre,ben şöyle düşünüyorum davranışını göstermeyecektir.
Bence kırmızı güzel olabilir bence dana eti lezzetlidir
AMA dikkatli olun Tanrı sözünde bencelere yer yoktur. anlayamadığımız yerler için kutsal ruhun rehberliğini isteyelim Tanrı dilerse anlayışımızı açacak görmemiz gerekeni gösterecektir
Tanrı düşünce ve niyetlerimizle de ilgileniyor birine karşı kötü duygular besliyor ama davranışa dökmüyorsak ben kötü birşey yapmadım diyebiliriz!İsa bir kadına şehvetle bakan kişi zaten yüreğinde onunla zina etmiştir! dedi
bu tip düşünceleri de RABBE itiraf edip bağışlanma dilemeliyiz. çünkü insanlar yüzlere fakat RAB yüreğe bakar. YÜREKTEN ÇIKAN TÜM BEDENİ KİRLETİR DİYOR kutsal kitap.
özgür iradeyle yaptıklarımız ve yaptıklarımızın sonuçları demek şu anlamada geliyor: ben özgür irademle fakirleri doyurdum ben özgür irademle yalan söylemiyorum ben özgür irademle şöyle faydalı işler yaptım
hayır TANRI İYİ ŞEYLERİ YÜREĞİME KOYUYOR İYİLİĞİN VE DOĞRUNUN KAYNAĞI O DUR
karakterimizi işleyen bizi Tanrının istediği şekle sokan da KUTSAL RUH tur özgür irade değil sınırlı irade vardır
FORUMA ÜYE OLUN! /

04-06-07, 21:35
evangelion
|
|
MyLORDisRealLife
|
Son günlerde Tanrının beni üzerinde düşünmeye sevkettiği konu budur.bir kardeş Tanrının kapımızı çaldığını özgür irademizle onu açıp açmamanın bize bağlı olduğunu söyledi.Tanrının bize akıl verdiğini ve seçimlerimizden bahsetti. yaşadıklarımız kader değil seçimlerimizin bir sonucudur dedi.
evet.eğer Tanrı bizi seçmedi biz onu seçtiysek nerde kaldı bizim seçilmişliğimiz?yaşadıkla rımız yaptıklarımızın sonucuysa yaşam çizgimizi biz çiziyoruz demektir. o zaman Tanrı neden beni anam karnında ördüğünü söylüyor?günlerimin belli olduğunu.....
tesadüf ve ihtimal insansal düşünüşün bir ürünüdür.minik aklımız ihtimal hesapları yapar.ama ALFA VE OMEGA için ihtimal ve tesadüf yoktur!O bir şeyi planlar ve mutlaka olur!RABBİN hedef şaşırması ve evreni ihtimale bırakması mümkün müdür?
5 milyon sperm içinde yarışı kazanan sperm bireyi oluşturur.tek bir sperm yarışı kazanacaktır. O da Tanrı nın yaratmak istediği kişidir.hatta crossing over de rastgele bir parça değişiminin olmasını düşünemiyorum. ben Tanrı nın tasarımıyım!benim her ayrıntım tasarlanmıştır.tesadüfi değildir.işte bu sebeple Tanrı beni anamın rahmindeyken görmüştür!
özgür irademiz yoksa Tanrı bizi yaptıklarımızdan sorumlu tutamaz diyebilirsiniz.Tanrı adildir. ademden aldığımız günahkar yapımızı biliyor. istese kurbana gerek yok tüm günahları sildim diyebilirdi. Ama adaleti uğruna Oğlunu göndermiş ve günahlarımızın bedelini ödemiştir.günahkar yapımız bizi günaha sürükler.ama Kutsal Ruh bedenlerimizde bu arzularla savaşmamıza yardım eder.aksi takdirde günahkar arzulara hayır dememiz çok zordur.
Tanrı bazı kötülüklerin olmasına amacı uğruna İZİN VERİR İZİN VERDİĞİ ÖLÇÜDE İNSANLAR BİR TAKIM SEÇİMLER İŞLER YAPAR GİRİŞİMLERDE BULUNURLAR
Herkes özgür iradeyle birşeyler yapıyorsa etme bulma dünyasıysa TANRI NASIL HER ŞEYE EGEMEN TANRI DIR Özgür irade değil İZİNLİ irade vardır Tanrı dilerse kötüyü, şeytanı,hayvanı vs. yarattığı herşeyi amacı uğruna kullanır. Kutsal Kitapta Tanrı amacı uğruna yılanı ve eşeği dahi konuşturmuştur.
adımlarını doğrultmak insanın elinde değildir. sonuç elde etmek ve başarılı olmak da.Tanrının insanlarla ilgili kişisel planları da vardır.O nun fikrini sormadan yaptığım her işten başarısız ve mutsuz ayrıldım.Kutsal Ruh vasıtasıyla Tanrıya danışmadan birşey yapmamaya gayret ediyorum Kutsal Ruhun yönetimine ayak uydurmamız gereklidir
Kutsal Ruhu diliyle kabul etmiş ama O nu hala tanımamış inanlılar var. Bunu yazılarından anlıyorum Tanrının denetiminde olan bir kişi bence,bana göre,ben şöyle düşünüyorum davranışını göstermeyecektir.
Bence kırmızı güzel olabilir bence dana eti lezzetlidir AMA dikkatli olun Tanrı sözünde bencelere yer yoktur. anlayamadığımız yerler için kutsal ruhun rehberliğini isteyelim Tanrı dilerse anlayışımızı açacak görmemiz gerekeni gösterecektir
Tanrı düşünce ve niyetlerimizle de ilgileniyor birine karşı kötü duygular besliyor ama davranışa dökmüyorsak ben kötü birşey yapmadım diyebiliriz!İsa bir kadına şehvetle bakan kişi zaten yüreğinde onunla zina etmiştir! dedi
bu tip düşünceleri de RABBE itiraf edip bağışlanma dilemeliyiz. çünkü insanlar yüzlere fakat RAB yüreğe bakar. YÜREKTEN ÇIKAN TÜM BEDENİ KİRLETİR DİYOR kutsal kitap.
özgür iradeyle yaptıklarımız ve yaptıklarımızın sonuçları demek şu anlamada geliyor: ben özgür irademle fakirleri doyurdum ben özgür irademle yalan söylemiyorum ben özgür irademle şöyle faydalı işler yaptım
hayır TANRI İYİ ŞEYLERİ YÜREĞİME KOYUYOR İYİLİĞİN VE DOĞRUNUN KAYNAĞI O DUR karakterimizi işleyen bizi Tanrının istediği şekle sokan da KUTSAL RUH tur özgür irade değil sınırlı irade vardır
|
Amin...
Sade, samimi, doğru...
FORUMA ÜYE OLUN! /
Özgür İrade üzerine bir araştırma konusuna cevap yazmak için buraya tıklayınız Üyeyseniz öncelikle üye girişi yapınız, üye değilseniz
buraya tıklayarak hemen üye olunuz.